Postare pentru Nedeia

14:10

Am ales mesajul tau pentru ca sunt multe mame care isi pun aceleasi intrebari.
Sa ma ierti ca te popularizez astfel fara a-ti fi cerut permisiunea in prealabil. Nu o fac cu vreo rea intentie, pur si simplu in felul asta si raspunsul meu este mai vizibil. Probema cu care te confrunti cred ca este comuna majoritatii mamelor de copilasi de cinci luni care alapteaza exclusiv si cred ca e o presiune foarte serioasa asupra ei, a acestei majoritati. E un moment cand si sprijinul anemic al pediatrei se duce de rapa si e destul de probabil ca increderea mamei in fortele proprii sa iasa destul de sifonata din meciul asta.


eu sunt acum ingrijorata pentru ca, desi mananca la 3 ore , nu prea ia in greutate; eu vreau sa insist cu alaptatul, medicul vrea sa vedem cum stam luna viitoarela cantar si daca nu creste sa incep diversificarea... dar nu vreau sa fac asta la 5 luni!

vreun sfat ceva pentru cresterea cantitatii si calitati laptelui matern? daca ma simt in pericol sa incerc un galactogil, pe langa ceaiul de lactatie de la fares?

eu o alaptez la cerere, am incercat sa ii dau la 2 ore si nici nu vrea sa auda. si acum pare ca e lenesa, suge cat sa "bea apa", cand vine vorba de munca de a trage lapticul "gros" mananca putin si se alinta, cere sanul 2, nu mai vrea ... orice e in jur o distrage, oriunde ma aflu :-)

oricum eu la alaptare nu renunt:) cred ca de azi bag pompa sa golesc sanii dupa fiecare masa de-a ei , si fie ii dau biberonul sa termine ce a inceput, fie ajunge la congelator :D. macar asa am siguranta ca, daca se golesc sanii mimez o cerere mai mare deci pot genera si o productie mai mare ;)

***

 Incepusem sa scriu sub postare dar mi-am dat seama ca stransesem un roman. Iata-l :)

Buna,

Te rog sa nu-i dai fetei sa suga cu biberonul si lasa-ti sanii in pace. Daca i-ar fi foame, micuta ta ar suge mai mult; poate tocmai a iesit dintr-un puseu de crestere sau, pur si simplu, e in perioada de maxima distragere. Oricare ar fi, situatia se rezolva, mai ales ca nu e nevoie sa ia constant in greutate.

Asa, de curiozitate, cam cat "trebuie" sa puna pe ea luna asta ca sa nu-ti dea lapte praf?

Stii si tu bine ca, in primele 3 luni, copiii iau intre 400 si 750 de grame, ca medie. Cei care iau un kilogram sunt destul de putini din punct de vedere statistic si sunt mai ales cei care s-au nascut cu greutate mica (ma refer la copiii alaptati, care ar trebui sa fie norma oricarui pediatru care se respecta). In orice caz, atata vreme cat nu scade in greutate, nu ai de ce sa iti faci griji. Copiii cresc in salturi; mai mari, mai mici, nu liniar. De exemplu, fetita mea lua intai in greutate, apoi stagna sau lua putin, dar se inalta simtitor. Si am observat acelasi model la toti bebelusii pe are i-am cunoscut, si nu au fost tocmai putini.

Eu una as bea ceai de lactatie, dar nu de la Fares neaparat. Daca stai pe langa vreo piata, iesi si cumpara o legatura de-aia de bete de marar, rupe-le, marunteste-le, pastreaza-le coroana si pune cate putin la ceai in apa care da in clocot. Eu puneam o coroana la 1 l de apa si, cand ramaneam fara coroane, puneam cateva bete rupte asa cum reuseam sa le rup cu copchilu' in brate :).  Am observat ca mararul "raw" scoate ceai mult mai aromat decat semintele de la Plafar. Poate pentru ca este mai proaspat. In perioada asta ar trebui sa gasesti uscat, numai bun de bagat la muraturi, insa daca e verde il poti folosi si asa. Sau pune-l oriunde la uscat, la umbra si ferit de praf, in 3 zile e gata.  Folosit verde da mai degraba gust de supa decat de ceai, mai bine iti faci o omleta cu mult marar :) si o salata cu ceapa de orice fel.

Bun e si ceaiul de anason, fenicul, chimen, urzica, rocoina. NU menta. Fares contine menta. Putina, s-ar putea, dar eu o simt in amestec si nu am observat niciodata mare crestere in cantitatea de lapte band Fares (mi-a adus odata sora mea si am facut cand ramasesem fara plante). E drept ca eu am observat pe pielea proprie ca menta chiar ma afecteaza destul de repede si mult. De evitat sunt si cimbrul, oregano, patrunjelul. In cantitati mici, gen in mancare, sunt inofensive, dar, oricum, se folosesc cu succes pentru a scadea secretia lactata.  Poti cumpara atat marar cat si restul plantelor sau semintelor de la orice plafar, dar nu lua plicuri, ci pungi cu planta maruntita sau semninte dupa caz, sunt mai OK; fiind mai putin prelucrate, au fost mai putin expuse aerului, etc. O lista in romaneste cu aceleasi plante aici, cred ca merita vazuta, mi-a luat mult google si metode inedite de cautare ca sa descopar toate numele alea de plante!

Galactogilul da si el rezultate, la mine chiar excelente. dar e cam scump. Mie mi-a mers f. bine Nutrinatal dar contine laptisor de matca, marar si anason daca nu ma insel si le poti consuma si separat, mai ales ca de multe ori acest produs nu e de gasit. Mai exista Galafor. Ceaiurile de care povesteam sunt aromatice si, exceptand urzica simpla, foarte bune la gust. Daca ai urzica, poti sa faci ceai, sa-l tii la frigider si cand il bei rece nu mai are aproape niciun gust. Ceaiul de urzica e o sursa excelenta de fier si vitamine si curata pielea extraordinar de bine (daca il bei, da). Mai demult l-am folosit in loc de apa timp de cateva zile primavara si, crede-ma, s-a cunoscut imediat.

Ce-ai mai putea face:
- sa dormi cu pitica si s-o mufezi cand e semi-adormita
-daca ii dai suzeta renunta la ea (chiar si afara) si pune-o la san in orice situatie se iveste si cat de putin, pentru ca orice picatura de lapte conteaza. In fond, chiar afara, va suge foarte putin sau rar pentru ca o va interesa mai mult ce se intampla in jurul sau la varsta ei, dar e bine sa raspuzi prompt nevoii ei de san, care poate sau nu sa fie legata de foame/sete.


- daca isi suge degetul, pune-o la san cand vezi ca incepe sa suga, dar nu fi invaziva. Pune-o cu nasul langa san si las-o sa-l ia singura sau ia-i mana doar daca o lasa ea moale cand i-o scoti din gura; Daca nu vrea san, tine-o la piept cat mai mult. Cand da semne de somn e in general mai cooperanta si suge mai mult. De asemnea, suge bine cand este adormita (dar nu dusa, ci mai degraba atunci cand incepe sa se foiasca).

/Ca sa prinda cat mai repde un let-down in scurtul timp petrecut la san, poti folosi compresia sanului. Apuci cu palma sanul de jos si pui degetul mare de-asupra. Se apuca de la radacina si se apasa cu degetul mare. Aceasta presiune, impreuna cu suptul, poate da let-down mai repede sau in orice caz poate mari fluxul de lapte, lucru care nu poate decat sa te ajute.

Si Anda a avut o perioada destul de lunga in care a supt in reprize foarte scurte, cred ca era chiar mai mica decat fetita ta. Stiu sigur insa ca aveam flux foarte mare de lapte iar ea era o fortoasa si chiar reusea sa se sature in 3 minute. Iata cateva argumente in plus: cand am fost nevoita sa ma mulg, la primul let-down din sanul meu laptos scoteam cam 80 de militri in 3 minute, restul de 20 abia scoteam inca 30 de mililitri. Un copil scoate laptele mult mai eficient. Acum, pentru cine stie ce motiv - de fapt il cunosc, suptul haotic al Andei -, la un let-down scot abia 40 de militri din sanul laptos, iar celalalt aproape ca nu are let-down (nu a mai fost supt din decembrie si nici cu pompa nu am insistat decat la 2-3 zile pana mai acum, cand am avut din nou nevoie de el, incercand sa donez laptic unui bebelus). Nu te sfatuiesc sa faci testul c pompa, intrucat mulsul artifical depinde de multi factori si este foarte tricky. Acum, dupa aproape un an de nemuls, mi-a luat aproape o sapamana sa-mi determin sanul laptos sa aiba let-down la pompa, spre exemplu. Nu ma asteptam! Copilul e cea mai buna pompa, iar modul cel mai eficient de a vedea cum a crescut este rata de schimb  a hainelor care-i raman mici pe parcurs :). Eu una imi cantaresc copilal foarte rar si-mi e mult mai bine asa.

Pe mine m-a ajutat mult orice avea si proprietati antidepresive: omega3, spirulina, pe langa odihna pe cat posibil, m-au ajutat sa ma mentin la linia de plutire cu secretia lactata.

In realiate, de fapt, nu ai nevoie de niciun ceai, de nicio pastila, dar de multe ori acestea cresc increderea ta in fortele proprii. Delegi cuma responsabilitatea imensa care inseamna a-ti hrani copilul doar prin resursele  tale (mai in gluma, mai in serios, e ii aruncam lui L: mai alapteaz-o si tu! ultima data cand l-am invitat la asta a fost chiar acum cateva seri :)) ). Uneori ai nevoie sa stii ca faci ceva sa poti controla vizibil acest proces. Daca, in cazul hranirii artificiale, poti sta linistita ca stii ca baut N militri, in cazul alaptarii multe mame simt ca se ajuta band ceai, luand pastile sau prafuri - si nu e nimic rau in asta. In timp vei vedea ca a crescut copilul cu toate angoasele pe care le-ai trait, deci inseamna ca totusi faci treaba buna si vei avea mult mai putin nevoie de stimulente de orice fel. Ceaiul mi se pare foarte util pentru ca te ajuta sa calculezi cate lichide bei (de exemplu eu nu stiu niciodata cata apa beau si cred ca beau destul de putin). In plus, odata cu el iei si niste substante care oricum nu-ti fac decat bine si se spune ca ajung in lpate, calmand eventualele dureri de burtica ale copilului.


Sa nu razi, dar incearca sa maanci mancare gatita mai mult decat gustari. Ciorbite, supe, mancaruri cu oarecare zeama, gen tocanite, dau rezultate destul de bune. Poate pur si simplu  te hdrateaza mai bine, dar am primit acelasi feedback de la alte mamici: cand mancau mancare gatita parca se descurcau mai bine cu laptele din punct de vedere cantitativ.Stiu ca timpul e marele nostru dusman, dar merita incercat.

Daca simti ca seara nu te prea mai tin balamalele, inspira adanc si inarmeaza-te cu rabdare. Daca te linistesti, o sa vezi ca ai mai multe let-downuri, chiar daca trebuie sa lasi fetita sa suga aparent in gol chiar un sfert de ora-20 de minute. Si daca nici atunci nu pare destul, paseaza-i-o tatlui sau alcuiva si ia 30 de minute pauza, face minuni.

Nu-mi dau acum seama daca am acoperit chiar toate punctele pe care imi doream sa le ating, dar unul este important: mi s-a parut oarecum dubios faptul ca spuneai ca suge la 3 ore, ca si cum da, asta e normalul, ma incadrez ine el, atunci de ce nu merge bine. Cu un copil alaptat, normalul mselor de lapte e in continua miscare. Poti alapta la 10 minute si la 5 ore daca esti la drum lung sau prinsa de treburi, singurul care decide frecventa reprizelor de supt este copilul mic.

Iata alte cateva linkuri utile:
Mami, alapteaza-ma - cresterea in greutate a unui bebelus alaptat - traducerea unui articolde Jack Newman
si doua postari mai vechi de-ale mele, nu mi stiu cat de coerente sunt dar hai sa zicem:
despre alaptarea in timpul somnului si chiar despre managementul greutatii, care poate iti vor arata mai multe despre experienta mea in "domeniu". Pentru ca nici eu n-am facut rabat de la angoasele majoroitatii. 

De asemenea, pe eternul kellymom.com gasesti multe informatii utile si destul de tehnice cu privire la cresterea in greutate a copiilor alaptati in diverse etape ale vietii.

You Might Also Like

16 comments

  1. asa, si la toate astea adauga, ca atata timp cat copilul este zglobiu, doarme regulat, umple un numar rezonabil de pampersi intr-o zi copilul este NORMAL.

    uite daca vrea mai multe pareri sa o citeasca pe Alina. Care le-a alaptat pe toate trei fetele si toate trei au fost la limita de jos a cantarului.

    eu nu ma dau exemplu, pentru ca fii-miu a luat in medie 800-900 de grame pana pe la sapte luni. a pornit intr-adevar cu 2700. dar el e un exemplu din ala de il dau doctorii " ia uite-l ce bine ia in greutate... si e alaptat!!!"

    galactogilul face minuni, dar la fel face si combinatia chimen, fenicul si anason, in doza dubla decat cea scrisa pe cutii. adica daca scria 2 linguri la 1 kil din una din seminte, de ex, eu puneam 3 de chimen, 3 de anason si 3 de fenicul. iesea un ceai beton (pe cuvant ca eu l-am baut de placere!)

    mararul are valoarea lui, mai ales la calmarea colicilor copilului, dar este mult prea aromat si exista riscul sa schimbe gustul laptelui.

    nu am inteles insa treaba cu salata de ceapa de orice fel, ramona!

    RăspundețiȘtergere
  2. AM observat ca de multe ori ceapa stimuleaza lactatia. La fel si sucul de morcov (desopre asta mai sta scris si in alte parti).

    Strabunica Andei a ramas vaduva foarte de tanara, cu un copil micut si altul de numai 3 luni, acum mai bine de 40 de ani. De durere era sa piarda laptele. Femeile din familie au ajutat-o foarte mult si printre altele au indopat-o cu ceapa in toate formele si i-au dat o dieta foarte snatoasa, spre deosebire de ce mai aud eu prin vecini (bea lapte sa faci laopte, alte aberatii de genul asta).

    Pe testate, ceapa merge intotdeauna. Si am aceeasi impresie si despre usturoi.

    Despre marar am scris pentru ca, iarasi, pe mine una el m-a aranjat cel mai bine. Eu l-am folosit tarziu, dupa 8-9 luni, cand ma suturasem despre combinatia pe care ai scris-o tu dar as fi baut totusi niste ceai, mai ales in perioadele in care mi-a scazut laptele "inexplicabil",

    Mi s-a parut ca si-a facut treaba mult mai repede decat combinatia clasica de ceaiuri. Proobabil e adevarat doar in cazul meu si al altor doua perosoane pe care le cunosc direct. Fiecare trebuie sa testeze sa vada ce-i merge mai bine, rezultatele pot fi foate diferite.

    Good point cu scutecele! Si acum ma mai iau dupa asta, mai ales cand fi-mea nu vrea apa si eu am impresia (care-mi dau seama ca e eronata si vine de la suptul mult prea des care apare periodic) ca ar suge in gol).

    De multa vreme deja simt doar letdownurile cele mai violente si pe-alea destul de putin, altfel ma mai uit la barbia ei. Dar are o tehnica destu lde inselatoare sau fluxul de lapte e uneori mai mic, incat imi dau seama ca a supt efectiv pe NV. In sfarsit, divaghez, numarul de scuetece schimbate sau de stersaturi pe podea, mai nou, ma linisteste invariabil :D:D:D

    RăspundețiȘtergere
  3. da, ceapa rulz, face un lapte nemaipomenit.
    Eu am avut 2 copii nascuti f mici, care au fost alaptati exclusiv pana la 6 luni.
    fata a luat in greutate mereu la lmita, dar biatuyl a luat spectacu;os primele luni. La 4 luni avea 7 kile, nascut cu 2.9 si scazut la 2.65.

    upa 4 luni...a crescut cu picatura.
    Astfel incat la un an aveam 8.4 kg. e adevarat, dupa o enterocolita horror la 11 luni jumate, ia poate ar fi avut 8.7 sau 9 kile. Oricum, in 8 luni sa creasca chiar si 2 kile (pun maximul), ar fi innebunit mai rice mama.

    Io nu :),, ca am pediatra desteapta, dr Culcer, care mereu imi spune: conteaza bunastarea copilului si in nicin caz nr de kilograme. E vesel, uda scutece, pare fericit? ce-ti pasa cat de gras e?

    Cred ca orice mama ar trebui sa-si repete asta.
    mai multa relaxare si mai multa incredere in mama natura.

    A, si inca ceva, omul slab e omul sanatos. Celulele grase se formeaza in primii ani e viata, cu cat mai putine, cu atat mai rare problemele legate de obezitate la varsta adulta.

    RăspundețiȘtergere
  4. PS asta cu celulele adipoase: referitor la diversicare, un copil alaptat exclusiv nu are cum sa fie prea gras, in mod normal.

    RăspundețiȘtergere
  5. hihi, Anda s-a nascut cu 2720, a iesit din spital tot cu 2,65. Am vazut pe fisa ca luase 20g :). Doamne, la cat de fomista era credeam ca va rade tot ce intalneste :))

    in mod clar m-am inselat, dar sunt foarte multumita de rezultate.

    Iaca alin stanesc, de la iomc, spunea ca la 1 an un copil normal 9 kkg e perfect la... 1 an.
    http://www.ro-mamma.com/subiecte/un-articol-interesant-despre-alaptare

    Pe mine si pe vara-mea, careare acelasi medic, ne0a luat la 3 pazeste ca nu au copiii 9 kile la 10 luni. Pe mine m-a tras de fapt de maneca un pediatru din VL, iar pe rea asistenta "comuna". Dar totusi...

    RăspundețiȘtergere
  6. Exista si obezitate fiziologica a copilului alaptat, dispare de obicei dupa un an, odata cu mersul biped si in generl dupa ce nu mai suge copilul. Copii alaptati care au fost astfel- grasuti - sunt filiformi sau oricum bine proportionat.

    RăspundețiȘtergere
  7. pai Gh era Sumo la 4 luni, nefiind cu multi cm la activ:) (s-a nascut cu 48, la 4 luni nu stiu daca avea mai mult de 60)
    Iar acu e inalt si slab. Si frumos si destept, mai trebuia sa zic?:P

    RăspundețiȘtergere
  8. citesc cu atentie toate articolele tale (si nu numai) despre alaptat. Chiar daca nu am trait decat foarte putin aceasta experienta, apreciez enorm mamele care au reusit. Felicitari pentru toate eforturile voastre si pentru indarjirea de care ati dat dovada!

    RăspundețiȘtergere
  9. hehe, in general sa fii parinte nu-i usor. Dar asta ne face oameni, nu? Ma bucur ca-ti place ce vezi pe-aici!

    RăspundețiȘtergere
  10. zoozie, cand eram gravida imi planificasem sa-mi maresc cantitatea de lapte la nevoie cu produsul asta http://ro.motherlove.eu/?q=node/14 pentru ca are exact plantele recomandate de La Leche League. Dintre ce se gaseste in farmacii, galaforul imi era pe lista, pentru ca nu are zahar sau indulcitori ca restul.

    Dar de ce ar vrea sa isi mareasca productia? Crede ca asa ar suge mai mult fetita? Probabil, ma gandesc ca sunt si care vor sa le vina usor :D.

    La noi a functionat in lunile astea cand nu voia deloc sa suga, sa-l adorm inainte, si se cobora la san cand era semi-adormit.

    Oricum, sa incerce sa nu se streseze cu asta, ca mai rau face. Odihna, mancare sanatoasa si sa fie oricand la dispozitia fetitei, nu doar la program. Maraie putin? La san, ca din suptul asta de confort va si pune kilograme :)).

    Eu am vazut ca mi se umfla rapid sanii de la pepeni. Si de la miere cu susan, cu conditia sa si beau lichide, altfel mi-e tare sete dupa ea.

    In rest, ce a spus Degetica e cel mai bine! Fara stres, fiecare copil are ritmul lui. Cunosc atatia care trec pe formula si apoi tot nu creste...

    G., jos palaria, rar mamici pe formula care sa aprecieze articolele astea.

    RăspundețiȘtergere
  11. Raluca, nu mamica se streseaza, cat pediatra care i-a zis vechea placa, daca nu ia x grame, ii prescrie domnule completare. Oamenii astia ar trebui sa mai ia parte la niste seminarii ceva sau macar sa deschida situl OMS...

    RăspundețiȘtergere
  12. Pe pediatra as ingnora-o lejer. Daca m-ar enerva rau, as si schimba-o...

    Cel mai greu mi se pare in situatii din astea daca si familia nu e de partea mamei, ci a pediatrei. Atunci da, o mama intr-o zona periculoasa de depresie postnatala, cu stresul ingrijirii unui bebe si cu oboseala de rigoare, poate foarte greu sa tina piept sotului, mamei, soacrei, care imping lp...

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu cred ca se pune chiar asa problema, e pur si simplu o grija si Nedeia era hotarata oricum sa dea ignore la capitolul asta. A intalnit un grup de suport si voia doar sa stie daca poate sa optimizeze ca sa zic asa intake-ul fetitei ca sa-i fie ei bine, in primul rand, dar si sa scape de gurile lor (poate).

    Si, iarasi, poate doctorita in cauza e chiar OK, nu i-a dat motive de ingrijorare pana acum. Trebuie sa vedem si partea cealalta, exista o oarecare presiune si asupra lor ca doctori, de multe ori aceasta vine din partea parintilor. Ea nu stie, din cateva intrevederi, ca tu ai fi dispusa sa mai astepti si sa vezi cum evolueaza copilul, de exemplu si face ceva ca tu, ca parinte sa fiilinistit. Nu zice toata lumea ca o mama linistitae cel mai important factor pentru dezvoltarea copilului , in fond?

    In functie de acesti factori sus-mentionati, orice medic isi creeaza, constient sau nu, o anumita linie pe care merge. Pot fi mai flexibili sau mai inflexibili, asta depinde si de ei ca persoansonalitati distincte, dar si de exeperienta personala pe care au avut-o ei sau in famlie in legatura cu alaptarea.

    Lucrurile sunt undeva destul de gri, dar chiar nu poti cere oricarui medic sa sustina alaptarea asa, tam-nesam, dupa ce zeci de ani s-a vehiculat o altfel de norma. Ar trebui insa ca medicii sa stie cand se termina responsabilitatea lor si sa directioneze mama spre cineva care o poate consilia in privinta nutritiei copilului mic si a sprijinului alaptarii. Asta, da, ar fi un mare pas; asa cum iti da trimitere la ORL sa-ti dea trimitere catre cineva specializat in managementul lactatiei. Dar catre cine, mai ales ca si astia care exista sunt uneori priviti ca niste cai breji, fanatici, etc in afara comunitatilor firave care sprijina alaptarea? E de munca, si fiecare poate face ceva pentru a crea un "bias" in care copiii sa creasca inflorind. Deja alaptatul e privit din ce in ce mai OK in mediile informale, vad la tara, pe strada, in familie. Si asta pentru ca exista mame, rude,prietene, cunsostinte, care aualaptat mult. Si toti spun ca iata ce copil are, desi a alaptat atat de mult. Nci n-ai fi szis. Or avea, domnule, si astia dreptate. Si urmatoarea etapa este asta: atunci de ce ne dau domnule reclame la televizor, reclame la produse care nu ne ajuta? Multi au ramas cu impresia ca tembeliziunea e ca acum 20 de ani, un mediu de informare de unde transpar numai chestii vazute obiectiv. Or, lucrurile s-au schimbat si aici. Oau, am scris o adevarata postare. Dar o las aici, mi-e lene sa cosmetizez si am oricum senzatia ca am mai scris cate ceva asememanator :)

    RăspundețiȘtergere
  14. opa, hai si eu ca vad ca am nascut controverse garla :)

    @Zoozie- nici nu remarcasem postul, cred ca am subscris la blogul tau cu emailul de serviciu, pe care .. nu il citesc, fiind in concediu:)

    ce o sa fac - cu siguranta - este sa trec pe ceaiuri. Citind ce ai scris tu, mi-am dat seama ca eu am exagerat cu... cimbrul si cimbrisorul - gratar de peste sau pui bine imbelsugat cu acest condiment minunat. pai poate si asta o fi o problema ;)

    despre pediatra - numai de bine. nu m-am prezentat (inca) la intrevederea de luna a 5a a Theei, asa ca sunt inca ok. cand ma vad cu ea cred ca o sa ii explic faptul ca doresc sa imi alaptez copilul cat mai mult si ca sper sa am suportul ei si in continuare.

    Partea frumoasa este ca Thea, la programul ei de masa rasfatat, este foarte vesela pentru ca a invatat sa se intoarca pe burta si sa exploreze lumea asa. in greutate, per ansamblu, luna asta a cam .. stagnat (saptamana asta a luat in greutate 10 grame pe cantar). scutece uda suficiente, kaki se face si poate e putin prea lichid... ma intreb cum deosebesc un scaun moale de copil alaptat cu scaunul diareic (vreun hint, ceva?)

    singura perioada in care a fost apatica a fost incepand de sambata, cand si eu si fie-mea am pus mana de la mana si ne-am luat o raceala de toata frumusetea . La ea temperatura a fsot sub 38 de grade, dar ... stranutat din belsug, ochi lacramosi si impresionanti :D tot tacamul! a fsot greeeu sa ii iau temperatura intrarectal pentru ca, de cand stie sa se intoarca, tine musai sa imi arata asta si cand e pe masa de infasat (voi aveti vreo tehnica speciala de a lua temperatura copilului fara a sta stresati ca se poate ranicu termometrul daca se misca haotic?)

    dar sa revin la masa fetei. si la masa mea. de vreo doua saptamani mi-a fost si mie greu sa ma preocup cu gatitul (dar de maine am bucatariee nouaaaaaaa si atunci sa vezi supica de pui cum se face!), dar o sa va urmez tuturor sfaturile legate de alimentatie si o sa incerc sa fiu mai insistenta sa mananc bine, mese gatite si nu gustari (ceea ce mi se intampla foarte des in ultima vreme). Lichide - mi s-a luat un pic de apa de cand a inceput toamna, la ceaiuri inca nu am recurs pentru ca sunt un pic dezgustata de mirosul de ceai. mi se intampla inca din vremea sarcinii, dar poate ma autoeduc si aici. copilul tot la dorinta lui papa, iar mai nou pozitia favorita pt masa e ... culcata in pat, cu mine pe o parte langa ea :)). dar nici asta nu merge mereu.

    sunt fericita ca primele doua mese de dimineata sunt foarte bogate, o simt cum trage cu forta si cum inghite mult si des. in timpul zilei insa, mai exista mofturi la masa, se intoarce, se foieste, scanceste, se uita pe pereti , mare mare distragere. sper ca e fix in perioada in care este usor distrasa :)

    asa ca pt moment sunt linistita. va tin la curent

    zoozie , MULTUMESC!!!

    RăspundețiȘtergere
  15. Hei, nu-i nevoie sa bei ceai daca nu-ti place, o pate din plante poti fi folosite drept condimente. Ai totusi grija sa bei cand ti-e sete. Cel mai importat e insa sa o tii mult la san. Fiind la varsta cand e usor de distras, ai grija si la mediu pe cat posibil, dar cand adoarme nu te ridica imediat dupa ea. anda m-a tinut asa si cate-o orra in perioadele cand imi regla productia. Vei vedea, mai sta cu sanul in gura, mai suge in gol, mai vine cate un let-down mai mult sau mai oputin anemic din cand in cand de zici ca se ineaca (fi-mea s-a si inecat).

    Siincer, regula de aur asta e. poti s amananci de doua ori pe zi, cum patesc eu de multe ori, dar candsimti ca se ingroasa gluma si scade lactatia fii cu ochii in 4 la semnalele Theiei - vei vedea ca instinctiva va sta mai mult la san. n fugi de asta, tine-ti de citit aproape, ai gija ca aceste perioade sa nu te prindda fara ceva langa tine care sa-ti dea de lucru, pentru ca tentatia e mare sa-i scoti sanul din gura. :)

    ca si alimentatie, in ultima vreme mie imi merge din ce inc e mai bine cu ceapa cruda, am ajuns sa ocaut din instinct, probabil pentru ca e plina de vitamine iar eu am si racit putin.

    Scaunele diareice apar foarte des si sunt apoase spre 100%. Se pierd in scutec aproape ca pishu. Daca ti-as face 3 scaune din ce in ce mai subiri la jumatate de ora as zice.

    E funny ca iti raspunsesem tocmai tie si tu n-ai vazut postarea :)) e una din cele mai citite de pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  16. p.s. a propos de ideea mea cu pompa, n-am folosit-o decat o data, dupa o masa, cand chiar m-am avut ce colecta :-)

    RăspundețiȘtergere

About Me