Din perlele de noroi ale medincinii românești

12:50

Ar fi multe, dar mă interesează sfaturile neinformate cu privire la problemele alăptării.


1. O mămică a fost sfătuită de cei de la Medicover să-și pună comprese reci pe sânul unde i se înfundase un canal iar starea ei se înrătățea.

2. Altă mămică a fost sfătuită de medicul pediatru (o femeie) să nu dea copilului lapte când acesta are febră. Copilul este alăptat exclusiv, iar febra poate fi consecința unui  vaccin obligatoriu; cert este că e foarte mică si crește fără antitermic, fără alte simptome.

3. Eu am fost sfătuită să încep diversificarea la 6 săptămâni de către medicul meu de familie (din Vâlcea), care era la curent cu noile trenduri, dar argumentul lui a fost că "pe vremea noastră..." și să-i dau "o bănănuță, un morcovel....". Medicul Andei (din București, policlinică de stat) a recomandat începerea diversificării în jur de patru luni cu suc de fructe pentru că, deși în Germania se începe la șase luni, există pericolul ca bebelușul să nu accepte lingurița mai târziu. Spre șase luni și mai târziu însă, când a văzut că Anda încă e alăptată exclusiv, a oprit-o pe asistentă care se mira cum, nu mănâncă Anda? spunându-i că în cazul doamnei e ceva diferit, doamna alăptează, nu ca altele, și copilul își ia ce-are nevoie. Să înțeleg de aici că oamenii ne spun ce cred ei că am vrea să auzim? Că snt la curent cu ultimele informații legate de nutriție dar au impresia că se luptă cu morile de vânt?

4. În maternitate la Elias în octombrie 2008, toate mamele erau strânse în camera de alăptare pentru a primi sfaturi și îndrumări cu privire la cîngrijirea copilului. S-a specificat foarte apăsat că bebelușii nu au suficientă forță să sugă cât au nevoie și trebuie să le oferim după regula 20 de minute un sân, 20 celălalt, apoi 30 ml de completare. Ei dădeau Humana acolo dar nu au specificat asta decât la insistețele unei mame.

5. La șase săptămâni copilul meu crescuse de la 2650 de grame la 3900, medicul pediatru din Vâlcea (altul decât cel de mai sus, cu cabinet privat) m-a felicitat că alăptez. Când i-am spus că intenţionez să continui exclusiv 6 luni a spus "mai vedem noi". Eu l-am întrebat ce să mai vedem, doar îmi merge bine iar copilul a crescut extraordinar de bine. A fost evaziv și a zis că după 4 luni mai discutăm, că atunci nu-i va mai ajunge laptele. Am mai discutat la 9 luni când eram acolo și s-a îmbolnăvit Anda. Nu numai că n-am avut un diagnostic corect (mare lucru nu s-a văzut atunci ce-i drept dar putea cere s-o monitorizeze cel puțin), s-a luat de faptul că Anda nu avea 9 kilograme (avea 8 fix, slăbise vizibil și i-am explicat răbdătoare ca în enterocolite se mai întâmplă și asta) și se uita la mine de parcă mi-aș ține copilul înfometat. După episodul ăla, copilul a luat foarte bine în greutate iar acum, la 1 an și 10 luni, are 12 kilograme.

Aștept completări...

You Might Also Like

15 comments

  1. 1. sa ma spal inainte si dupa fiecare supt cu apa si sapun

    2. sa alaptez la program(Sp Orastie-maternitate)

    3. sa nu alaptez in diaree(spitalul Orastie si Alba iulia)

    4. sa nu alaptez cand am eu febra

    5. sa nu ii mai dau decat 2 mese de lapte dupa 1 an(spitalul TM) ca daca suge ii taie pofta de mancare si de aia e anemic

    RăspundețiȘtergere
  2. Multmesc, Brish. Vorbeam acum un an cu o prietena internata cu fetita la u spital de copii bucuestean; in fundal plangea un bebelus de 7-8 luni pe care mama lui nu ii dadea sa suga la sfatul lor. Deci da, nebunii intrzic alaptarea cand e cea mai necesara.
    Sunt tare curioasa ce au argumentat la punctul 4.

    1 si 2 mi-au fost servite si mie in maaternitate, iata ca uitasem.

    RăspundețiȘtergere
  3. Lavinia Marcu (babymom)6 august 2010 la 17:28

    NU POT SA CRED!!! DA' MEDICII ASTIA PE LA CE SCOLI AU FOST SCOLITI???
    De unde iau informatiile astea? De la radio? Oare nu se presupune ca toti ar trebui sa citim aceleasi carti MEDICALE si sa nu mai dam informatii dupa ureche?

    Dar ce ma mir, ca doar o colega de-a mea, doctor mai in varsta, nu s-a sfiit deloc sa-si arate totala neincredere in legatura cu ce ar avea de supt copilul meu proaspat nascut la 20 de minute dupa nastere... Si tot ea: "Doamna doctor, dar nu-l mai tineti atat la san! Stiti doar, 10 min. la un san 10 min. la celalalat!"
    Cred ca ar face infarct (si impreuna cu ea, si altii), daca i-as spune ca baiatul meu de 1 an si 10 luni INCA SUGE si-i e de ajuns laptele DOAR DINTR-UN SINGUR SAN la un supt, nu din ambii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Lavina, stai ca te intorci la serviciu, postarea asta a fost sa te pregateasca sufleteste pentru ce-o sa regasesti acolo :( Dac-ar fi mai multi medici ca tine am trai mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  5. Adaug, ca mi-am adus aminte, o tanara doctorita generalista de la Sanador care a invatat in carti ca un an si patru luni de alaptare e deja prea mult.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa nu alaptez in enterocolite (Spitalul de copii Botosani), de ce ii mai dau san la mai mult de 9 luni ca dupa 6 luni LM e apa de ploaie, mai bine sa incep sa ii dau dimineata un pahar de lapte de vaca (acelasi spital), sub nicio forma sa nu mai alaptez dupa 1 an, ca laptele de mama devine otravitor (asta mi s-a parut cea mai tare), ca toxinele prefera sa se elimine prin lapte decat prin urina, fecale, transpiratie.:D Asa-i ca-s tari astia din Botosani?
    Copilul si-a revenit din enterocolita in 3 zile, cu mult laptic de la mami si faimosul mucilagiu de orez.

    RăspundețiȘtergere
  7. Elias, momentul prezent:
    24 de ore dupa cezariana mama nu alapteaza pentru a luat prea multe mediacamente. Nicio problema il hranesc ei bine intre timp.....

    ma impusc, problema e ca la durerile de dupa operatie, e foarte comod sa ai incredere in doctori si asistente si nu in binevoitorii care te sfatuiesc altceva....

    RăspundețiȘtergere
  8. Catalina, cum de-am omis alaptarea in enterocolite!!! Assta e widespread, ca sa zic asa. Vezi raspunsul meu la comentariul brishtarei; nu-ti imaginezi ce sfasietor plangea bebelusul ala, imi venea sa ma duc acolo sa-i strang de gat pe aia dar mai bine ca n-am facut-o ca eu intelesesem ca sunt la budimex si erau la grigore alexndrescu, cred...

    Alina, n-am inteles prea bine, tu erai in spital atunci? Asa e, durerile dupa operatie sunt atroce, dar uita-te la filmuletele puse de Rox (vezi linkurile cu pasii pentru o alaptare de succes din dreapta) unde aduc copilul si-l pun EI la san unei mame cu cezariana ... in prima ora. In rest, alapteaza tu de a doua zi incolo, iti va lua ceva vreme sa restabilesti ph-ul burticii lui bebe dar din fericire se repara. Inc cele cateva zile de spitalizare bebelusul tau va mai primi lapte praf, pentru ca sigur n-ar fi plans el la 3 ore, cum va cheama la masa.

    iata niste topicuri utile despre alaptare si medicamente: http://neonatal.ttuhsc.edu/discus/messages/40/40.html?1265119984

    si pe kellymom e un tabel cu medicamentele permise de AAP si riscul lor in sarcina si alaptare, vei descoperi ca paleta de medicamente permise e foarteeeee larga! Mergi la "is this safe when breastfeeding".

    RăspundețiȘtergere
  9. nu, nu eram eu, eu sunt anamona :)
    e vorba de o prietena de a mea care deja e suparata pe mine pentru prea multe sfaturi legate de alaptare.
    E frustrant sa nu popt face nimic pentru bebe, ea si sotul au oricum un stil ciudat de a creste copii: pe primul nu il consolau niciodata seara, trebuia sa stea in camera lui - odata a plans ore in sir. Nu mai spun ca lua piafen care e contraindicat - dar aici de vina sunt asistentele alea de la Elias.
    Acum la bebe2, zice ca are experienta si ca are incredere deplina in doctorii din Elias.....

    RăspundețiȘtergere
  10. Alina, chill. Cine nu vrea nu vrea si, in general, orice mama are impresia ca decizia ei e cea mai buna. Cine vrea sa alapteze te cauta ea pe tine, nu invers, eu asa am invatat din propeia experienta. Stii ca apa luata ca medicament e amara.

    Imi pare tare rau pentru bebelusul care a plans ore in sir, uite pentru asta mi se rupe sufletul si nu stiu, as chinui si eu parintii respectivi, in stilul infailibil dinte pentru dinte.

    RăspundețiȘtergere
  11. Bebelusului meu i s-a dat cu biberonul in spitalul sf.Pantelimon ( am fost nevoiti sa stam 13 zile )..cand veneam sa ii dau san,mi se spunea ca "a mancat deja"asa ca ma duceam mai devreme..si se uitau urat ca stateam cate 1 ora-2 ore fata de "recomandata" jumatate de ora.

    Una din asistente mi-a spus malitios"sa vedem cat veti rezista"cand i-am spus ca am de gand sa alaptez exclusiv 6 luni si apoi cat de mult posibil ca si completare
    Anca

    RăspundețiȘtergere
  12. da, chestia asta cu breastfeeding in a hassle iar e parte din folclor, peste tot in lume. Felicitari pentru perseverenta! Iar femeile alea ce neserioase :(.

    Eu failez ( ca sa-mi citez colegii de serviciu) in a vedea cu cat o fi mai usor sa speli, sterilizezi, incalzesti, racesti, reincalzesti sticle cu formula de n ori pe zi?

    RăspundețiȘtergere
  13. Mie prima data mi s-a zis ca nu am sani buni pentru a alapta,ca numai sanii de o anumita forma si marime pot alapta.Ia uite ca acum la al doilea copil alaptez deja de 5 luni tot cu sanii aia.Sau s-or fi schimbat?Intre timp am gasit un pediatru mai deschis la minte,Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  14. Din cate stiu nu exista vaccinuri "obligatorii".
    Si mi se pare ciudat sa administrezi unui copil atatea substante, cand nici nu are bine format sistemul imunitar. Ne mai miram ca are un puseu de febra dupa aceea, ca sa nu pomenesc de alte urmari, mai grave.

    Felicitari pentru pagina. Ar fi fain sa se dea si nume :D

    RăspundețiȘtergere
  15. Anonimule, mersi frumos. DIn pacate nu am nume, nu le+am mai retinut, dar situatiile sunt definitorii, am senzatia ca se repeta. Legat de vaccinuri, sunt de acord, dar sunt erecomandate si ramai perplex sa veyi cata lume le ia drept sfinte... cam 80% din ce cunosc eu, daca nu mai mult, n+ar concepe viata fara vaccin.

    RăspundețiȘtergere

About Me