Căciula

12:15

Ies din casă, afară e o temperatură molcomă, vântul nu bate, bebelușul amușinează aerul mai proaspăt decât ăla din casă și-și răsucește chelia în soare, iar vântul îi mângâie brațele goale.


- Dar o căciulă nu i-ați pus? Mă întreabă un om pe stradă. Lor le e frig, ei nu sunt ca noi. 

***

E o vreme inchisă dar încă nu plouă, sunt vreo 21 de grade dar se simt ca vreo 17, asta după ce ieri au fost 30 cu soare. Orice organism confuz interpretează vremea`asta ca pe un frig extrem, dar după câteva secunde de expunere își dă seama că s-a înșelat, termometrul lui avea nevoie doar de o recalibrare. Copilașul poartă bluză subțire cu mânecă lunga și un hanorac ușor.

- Dar căciulă nu aveți?

**

În același registru, duminică am făcut piața cu Denis în sling. Copilul purta un hanorac subțire peste mâneca lui scurtă. Cu gluga în jos. Întorcându-ma plină cu de toate, trei femei și un bărbat grijuliu s-au oferit să mă ajute să-i pun gluga pe cap că-i e frig copilului. Bătea spre 23 de grade, deși era cam înnorat. Cu vreo trei zile înainte, în drum spre doctor ne-a prins o furtună. Eram în autobuz, unde era chiar cald și deja dupa trei stații bebelușul dădea semne de agitație și mi-am luat-o bine de la o doamnă între două vârste care nu văzuse că pe lângă două umbrele aveam în mână și un hanorac și aveam chiar o căciuliță de fâș în rucsac.

***

Suntem în autobuz sau metrou (dacă prindem vreunul cu geamuri detașabile) și cum am intrat vreo trei perechi ingrijorate de ochi se reped către noi:

- Să închidem geamul?
- Nuuuu, vă rog!!! Dacă mai puteți deschide unul ar fi excelent, altfel va plânge de cald.


În toate cazurile ochii se măresc, gura se încleștează, piepturile se udă de atâta ptiu-priu de diavoli eliberatori și lumea se dă un pas mai încolo.

- A, am înțeles, vrei să-l călești. Concluzionează ei la unison. Și adaugă, conspirativ: am și eu un copil/nepot/vecin de palier căruia îi punem mereu căciula pe cap deși se zbate de fiecare dată, că, uite, data trecută a deschis numai puțin gura să bea puțină bere rece (îi era poftă, mititelul...) sau să guste dintr-o înghețață și imediat a răcit. Așa că-i punem căciuli.



Oriunde-ai merge pe coclaurile patriei noastre, oricât de cald, umbros cu soare, într-un cuvânt prietenos ar fi mediul, trebuie sa ai o căciulă bătută în cuie de capul micuțului tău.





You Might Also Like

21 comments

  1. aoleu, dar nu sunt reci scarile alea???pana ajunge sus o sa o doara burtica deja....:-))))

    RăspundețiȘtergere
  2. Hehehe... asta-mi aminteşte de enervantele momente când şi la 40 de grade, nou-născut, îşi aruncau ochii asupra-i dând din cap îngrijoraţi "dar nu are căciulă?!" şi o babă m-a făcut nebună că plimbam copilul prin ploaie.

    Să mai spun că niciodată n-a suportat fiică-mea căciulă din aia cu şiret? când le văd pe alea, mi se pune mie un nod în gât.

    Tre să scriu neapărat despre asta din nou pentru că mai am nişte exemple recente superbe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anca, la noi sunt ilegale caciulile cu siret :-))) Poate ca stiu canadienii astia ceva ;-)

      Ștergere
    2. pe bune?? Eu inca vad copii cu ele, aseara prin parc aveau si gecute unii din ei.

      Ștergere
  3. Ahhh, mi-ai luat-o inainte. Si eu am in cap o postare despre caciuli. Doamne! Sa vezi cum e pe la tara...

    RăspundețiȘtergere
  4. Ah am scris un comentariu si l-am pierdut. Geniala poza

    RăspundețiȘtergere
  5. "ei nu sunt ca noi!" ... of doamne

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, daca ii lasi iti explica, bebelusii sunt mai sensibili, trebuie protejati. Am scos eu din context nu e chiar asa de mare segregarea :)

      Ștergere
  6. ahhhh!!! Eu de cand il am pe Robert si merg in parc, asta e chestia care ma enerveaza cel mai tare, cand sunt 20 de grade sau peste si vad bebelusi cu caciuli in cap sau chiar care au peste 1 an si alearga cu caciulite din alea cu urechiuse. Imi vine sa merg sa le iau caciulitele din cap si sa le pun parintilor lor pe cap sa vad daca lor le-ar place sa stea pe caldura aia cu caciula pe cap. Sau mai vad bebelusi din aia mici de 1-2 luni in combinezon si in carucior cu protectie din aia de iarna pusa, tot asa la 20-25 de grade. Iarna ce le-o mai pune? Mie cand imi spune cineva de caciulita, ii spun ca nu are nevoie daca afara sunt peste 7 grade. Cum spunea o prietena ca cel mai tare o amuza cand ii vede pe parintii cu copii imbracati bine si caciuli, ca le spun copiilor lor: "Sa nu alergi, ca transpiri!" :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa stii ca unii sunt bine incotosmanati la randul lor. Ieri la locul unde ne-am vazut era o bunica intrebandȘ si nu ti-e frig, hi sa mergem ca eu una am inghetat deja. Nu era frig...

      Ștergere
  7. Dar in casa!? In casa, nu!? Daca e frig afara, de-un exemplu iarna, nu trebuie sa ii pui caciula si-n casa, chiar daca sunt 21 celsiusi? :) Ca nu-s ca noi. Ce bine!!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Si daca nu are caciula, il trage curentul, nu? Ca eu asta am constatat, manie la romani, copilul sa aiba caciula si toate geamurile sa fie bine inchise sa nu vina "corentu'"... Eu am fost chiar amenintata de niste doamne "de bine" cand am fost in Romania, ca la 17 grade, in pantaloni de trening, la fiica-mea (care era la mine in brate) i se vedea ceva piele de pe picioare (cum i se ridicase pantalonul), si au urlat indignate la mine ca nu i-am dat dres pe sub pantalon "pe frigul asta"... Naiba stie, ca doar aici e mult mai frig si copiii umbla in picioarele si capul gol la prima adiere primavaratica, dar de aia nu sunt asa bolnaviciosi...
    Stii cum e, da-i ignore, sau incearca sa te amuzi daca poti :-)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu intrebȘ bine-bine, dar pe caldura asta sa-i pun caciula?? n-am innebunit!

      sau invariabilulȘ nu-i e frig? D. pare cu cateva luni mai mare daca nu se uita cineva atent. Azi ma intreba un nene cat are, la inceput a fost (ca de obicei) surprins, apoi mi-a zis ca nu-i pun nimic in cap, ca ii e frig. Eu zic nu. Pai atunci inseamna ca stati mai mult la soare cu el? Batea un vanticel mai rece cand si cand, dar nimic de speriat inca.

      Ștergere
  9. Căciulă pe cap să aibă, că dacă are căciulă poa' să bea şi bere rece şi îngheţată la 2 luni şi nişte ţuiculiţă, eventual, dacă-i plouă în gură de poftă... Dacă are căciulă nu i se mai poate întâmpla nimic...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai da, mai ca-i trage curentul pe la fontanela. Sau n-ai auzit de asa ceva? :D:D

      Ștergere
    2. Si dupa ce li se închide fontanela pe unde îi mai trage curentul? :))))

      Ștergere
  10. Eu o plimbam pe fi-mea prin parcul carol acum vreo luna (inainte de ploi... cand erau 27- 30 grade afara). Ea in wrap, la maneca scurta si fara sosete. Pe langa noi, in plina alee larga trece o mama cu un pusti (aprox 3 ani). Pustiul alerga de colo colo (si mama ii tipa din spate firescul "nu mai alerga ca o sa cazi"). Pustiul se uita strengareste la noi doua, apoi se uita cumva contemplativ la soare si in secunda doi isi scoate geaca de pe el (da! avea geaca). Mama disperata din spate (aruncand privire sagetatoare catre mine...) "pune-ti acum geaca pe tine! o sa racesti! e curent mama aici".
    Eu am mers mai departe insa in mintea mea era blank! Curent in plin parc?!? S-ar parea ca da. Si totusi pe mine nu ma dor salele si fi-mea nu a racit. Asta pentru ca o calesc :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Prima data m-am mirat si eu cand am vazut aici in Belgia copii in sandalute sau in blugi fara ciorapei pe dedesupt in plina toamna. Dar apoi mi-am dat seama de ce eu simt ca am nevoie de geaca cand pe belgieni ii vad umbland doar in bluza...

    RăspundețiȘtergere

About Me