De ce nu-mi plac suplimentele alimentare (editat)
08:53Felul în care sunt metabolizate suplimentele de către orice corp, fie el adult, bebeluș, cățel, diferă de felul în care sunt metabolizate alimentele.
De multe ori în alimente, pe lângă nutrienții în cauză, vin și inhibitori sau, din contra, substanțe care ajută la reglarea absorției anumitor minerale sa. vitamine. Corpul nostru recunoaște acești compuși și știe să îi folosească, adaptându-și funcționarea și structura de-a lungul timpului special ca să îi poată gestiona în forma lor naturală. De multe ori oamenii au învățaț să pregătească unele alimente în diverse feluri tocmai ca să îi facă biodisponibili în mai mare măsură. Prlucrăm termic în anumite condiții (foc iute, domol, repede sau timp de multe ore, in apă sau grăsimi, în aburi, etc), înmuiem, fermentăm, germinăm, marinăm - toate aceste procedee se pare că au un sens. Bunăoară carnea (plus oasele, cartilajele) eliberează mineralele mai ușor dacă sunt ținute o vreme în mediu acid. Marinarea nu este deci un moft sau un apanaj al gurmanzilor. Cerealele sunt mult mai ușor de digerat daca sunt îmnuiat, fermentate, germinate. Unele legume se mănâncă doar gătite, iar altora prelucrarea termică le neutralizează o parte din antinutrienți, fie că ne gândimla acidul fitic, fie la diverse săruri care îngreunează digestia/ absorția sau o fac imposibilă.
sursa |
Sistemul digestiv reactionează cu totul altfel când calciul, fierul sau vitamina A vin ca parte din ceva și altfel când vin la pachet în comprimate filmate sau picături. Vitamina A (retinolul - se găsește în ficat în cantități mari), împreună cu vitamina D și K2 (care se găsesc în unt provenind de la animale păscute, de exemplu, cu câteva minerale au influență asupra metabolizării calciului, la fel cum și calciul controlează metabolizarea altor minerale. Lipsa uneia reduce simțitor randamentul corpului (mă gândesc strict la exemplul ales). Acești nutrienți vin în mijlocul unor structuri: se găsesc în ficat cum spuneam sau în grăsimi animale și nu plutesc liber ci sunt legați de o substanță pe care corpul o recunoaște. În sistemul digestiv legătura este spartă cu ajutorul unei enzime iar elementul de care avem nevoie trece în sânge, cu condiția ca în jur să nu existe alte substanțe decare să se lege foarte repede (antinutrienți).
Vitamina C are printre altele un rol activ în absorția fierului. Vitamina C în mod natural se găsește alături de bioflavonoizi. Recent s-a descoperit că aceștia ajută la absorția vitaminei C și brusc au apărut suplimente cu vitamina C și bioflavonoizi. Dar câte alte substanțe mai sunt în acele alimente care coțin vitamina C care ar putea avea un impact în absorția acesteia? Echilibrul este fin și de multe ori fragil. La fel se intampla cu orice compus sintetic sau prelucrat din surse naturale dar care ajunge să nu mai aibă nimic în comun ca formă și coținut cu materia primă exceptân aidul sau sarea care în corp ar trebui să elibereze un nutrient prețios. Acești compuși sintetici de multe ori dacă nu tot timpul perturbă mecanismul complex din spatele lui iar rezultatele uneori pot fi dezastruoase fiindcă interferează și cu sursele biodisponibile pe care organismul le are la dispoziție în acel moment (un exemplu este felul în care absorția fierului se modifică la bebelușul alăptat când apare în ecuație fierul sintetic, temă despre care am mai scris aici),
Iată și un exemplu simplist care nu are de-a face însă cu suplimentele alimentare dar care subliniază cum substanțele sintetice care imită pe cele naturale dar sunt administrate într-o formă simplă pot interfera cu buna funcționare a corpului:.La spital, unei femei care naște fiziologic i se administrează în majoritatea cazurilor oxiton. În mod normal, corpul femeii care secreta oxitocina în mod natural secretă în lanț și alți hormoni: adrenalină, endorfine, etc. Procesul este foarte fin și odată deranjat, tot procesul nașterii se dă peste cap. Endorfinele au rol anestezic printre altele, nasterea unei femei este perceputa mai usoara atunci. Oxitonul - oxitocina sintetică - sau ocitocina cum scriu pe la noi - este detectat doar de receptorii locali (de la nivelul uterului). Creierul primeste mesajul că nivelul hormonilor este optim dar, nemaifiind el cel care gestionează producția de oxitocină, nu mai continuă lanțul producției de hormoni - cu alte cuvinte nu mai ai parte de anestezicul natural. Cu alte cuvinte te doare de mori.
Iar acum să ne gândim că naștem de câteva ori în viață, iar fiecare experiență ar putea fi unică și pozitivă dacă nu s-ar sări atât de repede la aplicarea minunilor tehnicii. Din fericire mâncăm de mult mai multe ori și ne putem oferi luxul unei experiențe culinare de calitate de multe ori după o experiență proastă.
Cam atât cu analogia (multumesc Claudiei de Naste cum simti pe vremea scrierii primei versiuni a acestui articol că la cursul ei Lamaze mi s-a întipărit așa bine în minte tabloul acesta al nașterii medicalizate).
Nu am acum nici timp nici răbdare să postez linkuri la îndemână cu informațiile postate nici să detaliez mai mult, însă în mare și absorția nutrienților face parte dintr-un mecanism mai complex si foarte fin.
Gândiți-vă numai la fierul Haussmann, care e cel mai ușor asimilabil dintre suplimentele cu fier - așa zic ei - și care constipă și nu se leagă de nimic ca să poată fi absorbit mai ușor. Fierul în exces în intestine înseamnă mâncare în exces pentru E-coli și alți prueteni de-ai lor și, dacă în perioada în care înghiți fier e mai cald decât trebuia afară, tu ești mai obosit și stresat (poate și datorită anemiei) esti mult mai predispus infecțiilor, de exemplu.
Gândiți-vă că în laptele matern vine și fierul ȘI lactoferina care îl leagă și îl face indisponibil patogenilor. Fierul hemic din ficat la rândul său vine într-o formulă complexă.
Cam la fel este si cu calciul, în fond. Ca o paranteză, osteoporoza a fost legată de stilul vestic de viață, Chinezii n-au osteoporoză. E posibil până la urmă ca între osteopoză și suplimentele cu calciu și dietă bogată în alimente denaturate să existe o legatură ca aceea care s-a descoperit între carbohdrati și nivelul colesterolului. Majoritatea femeilor cu osteoroză au luat suplimente de calciu de-a lungul vietii.
Vreau doar să subliniez ca dezechilibrul la nivelul analizelor de sânge trebuie întotdeauna tratat holistic, altfel nu știu ce rezultate obținem pe termen lung. Analizele sunt bunemai degrabă să detecteze o criză la timp să mai avem timp s-o și reparăm, dar mie mi-e greu să înțeleg cum și de ce trebuie mereu să așteptăm să intrăm în criză, să ne fie zilele numărate, ca să facem ceva pentru noi :).
Nu vă sfătuiesc să vă informați despre așa ceva de la producătorii de suplimente alimentare, e ca si cum ați citi despre alăptare pe situl Nestle - întotdeauna există cel puțin o situație pe care EI sunt acolo s-o prevină cu inima lor largă și cu buzunarele și mai largi.
Despre calciu și osteoporoză (plus alăptare) uitați un articol aici - și mai sunt...
Dacă tot am editat, a apărut un nou articol despre suplimente aici.
Uneori am impresia că medicina noastră modernă și atât de inflexibilă la nivel de cabinete pediatrice și nu numai coase într-o parte și se rupe în altă parte și asta mereu și mereu. Noroc că organismul uman este adaptabil și foarte puternic și mai compensează cu încăpățânare joaca asta de-a Dumnezeu. :)
11 comments
Nici mie nu-mi plac suplimentele nutritive. La naşteri am primit oxitocină doar după expulzie şi, drept să-ţi spun, nu am avut dureri insuportabile. Medicaţia asta însă de-abia o aşteptam, fiindcă am avut o experienţă mai neplăcută la prima naştere (am sângerat mult) şi mi s-a făcut frică. Nu mai pun la socoteală şi masajul uterin care este efectiv o metodă de tortură.
RăspundețiȘtergereBine te-am gasit!
ȘtergereMasajul uterin ar fi istorie daca s-ar practica breast crawl in toate maternitatile. Pentru asa ceva insa trebuie sa te certi cu ei si sa semnezi nu stiu cate planurid de nasteri, asta in cazul in care le ia cineva in serios :)
Întotdeauna m-am întrebat care-i faza cu "crawl". Nu-i suficient să pui copilul la sîn imediat după naştere? Acest obicei mi se pare împotriva a ceea ce-mi spune inima să fac. Dacă tot trebuie să ajungă la sân de ce să se târască până acolo când are cine să-l pună aproape de sân. N-am citit decât că suptul declanşează contracţiile uterine care reduc pierderile sanghine. Oare presiunea exercitată pe abdomen de cele 3-4 kg ale puiului să aibă vreun rol? Chiar nu ştiu...
ȘtergereAm o postare in strat care cred ca va raspunde intrebarii tale :)
Ștergere*in draft
ȘtergereEu ma abtin, nu mi-am vazut bebelusul mai mult de 24 de ore de dupa nastere pentru simplu motiv ca am nascut in timpul schimbului de tura ... Si din acelasi motiv au trecut niste medicamente care niciodata nu mi l-au facut inclusiv acesta oxilina...
ȘtergereVa pot spune eu ca am primit oxictocina cand eram dilatata deja 8 cm (ma dilatasem usor, respirand, nici nu stiu daca sa numesc contractiile acelea dureroase, pentru ca erau perfect suportabile, cei de la spital nici nu ma credeau ca nasc atunci cand m-am prezentat). Era schimb de tura intr-o ora asa ca s-au gandit ca n-ar fi rau sa ma grabeasca (cred eu acum). Mi-au motivat ca sunt la 8 cm de vreo 2-3 ore, merge greu. dom'le! Am acceptat (din pacate, eram informata doar din sursele lor), si a inceput iadul. Dupa ce mi-au stricat - cu toate intentiile lor bune - travaliul prin administrarea intravenoasa a oxitocinei, nici n-au fost in stare sa ma scoata din rahat. Personalul prezent nu era calificat sa foloseasca vacuum, iar medicii au intarziat aprope 3 ore- In total am avut 8 ore dupa administrarea oxitocinei si pana mi-au smuls copilul intr-un mare final (21 de ore de la dilatatie 4 cm, insa 13 ore au fost chiar placute, majoritatea petrecute doar cu sotul langa mine). Am impins in gol ore in sir, corpul era complet blocat, contractiile mele prietenoase se transformasera in monstri. Cand a venit in sfarsit personalul cu vacuum mi s-a spus in fata ca nu eram o prioritate, pentru ca copilul meu nu era in suferinta fetala. Excelent, dar eu? Acum ma pregatesc pentru o nastere complet nemedicalizata si am incredere ca bietul meu corp imi va fi prieten, nu dusman. Am nascut in strainatate, cred ca asta este motivul pentru care nu am ajuns pe masa de operatii.
ȘtergereFoarte de acord cu tine (ca de obicei, de altfel). Şi eu sînt împotriva suplimentelor. Există, totuşi, suplimente "bio" care pretind că funcţionează pe mecanismul de absorbţie natural - unul care îmi pică în minte acum, recomandat în sarcină, e Floradix (by Salus) care cică aduce un aport impresionant de fier. Mi l-a recomandat prietena mea englezoaică, vegan de 25 de ani, care e fanatică într-ale naturalului. Poate cu datele pe care le ai în urma researchurilor tale cauţi info despre el şi ne spui ce crezi.
RăspundețiȘtergereÎn altă ordine de idei, apropo de adaptabilitatea organismului uman, un exemplu trist pe care îmi propusesem să-l scriu în altă parte, dar probabil e mai relevant aici.
E vorba despre fetiţa unor prieteni, care are acum 5 ani. De cînd s-a născut mama mi-a părut a fi ultra-protectivă (insista să ne spălăm pe mîini cînd intram în casă - chiar dacă stau la vilă şi noi stăteam în grădină, fără să avem de gînd să punem mîna pe copil, o dezinfecta pe micuţă pe mîini compulsiv, o scotea f rar afară, n-o lăsa să socializeze - prin asta înţelegînd să respire acelaşi aer cu oameni străini de familia apropiată etc). Cînd fetiţa avea deja vreo 8-9 luni, îmi amintesc că am avut o discuţie cu mama, care mi-a explicat că imunitatea puiului de om e absentă la naştere şi se construieşte, pînă la vîrsta de doi ani, prin protecţie maximă. Cum ar veni, imunitatea se clădeşte doar în condiţii aseptice. Orice expunere, deci risc de infecţie, îi este inamică. Mi se părea mie atunci că sînt nişte aiureli, nu semăna cu nimic din ce credeam eu şi nici din experienţa mea cu cei doi fraţi mai mici, dar neavînd copii, recunosc că mi-am păstrat undeva o rezervă de îndoială faţă de părerea mea, spunîndu-mi că e posibil ca femeia să aibă dreptate.
De doi ani încoace fetiţa e tot bolnavă, de cîte ori au încercat s-o dea la grădiniţă s-a îmbolnăvit rău, a stat apoi mai mult prin casă sau curte cu săptămînile sau lunile. Acum cîteva zile am aflat că pediatrul (care i-a sfătuit şi în legătură cu imunitatea) i-a interzis categoric să intre în comunitate, n-am înţeles exact de ce, ceva cu un fond alergic. Adică n-o să meargă la grădiniţă DELOC. Mă întreb cum o să fie cînd o merge la şcoală.
Îţi dai seama că n-am nicio satisfacţie că mi s-a confirmat instinctul care îmi spunea că e o adordare greşită, dar mă întreb totuşi cum pot nişte oameni educaţi (educaţi as in citiţi, plimbaţi, în topul unor profesii de top) să greşească atît de fundamental (sic!) într-un demers cu miză atît de mare? Oamenii ăştia n-au procedat orbeşte - au ascultat de sfatul cuiva (promit că o să aflu cum o cheamă pe pediatra respectivă) şi probabil şi-au sprijinit deciziile cu nenumărate lecturi.
Trist este că organismul uman iată, se adaptează la condiţiile artificiale de viaţă pe care i le creezi şi apoi reacţionează la lume ca la un corp străin.
Buna Alexandra,
RăspundețiȘtergereOh, trista poveste. In general cei foarte cultivati au tendinta sa-si inchida copiii in globuri de sticla. EU mizez pe faptul ca oamenii sunt totusi adaptabili iar copiii puternici, fetita isi va gasi o cale sa se imunizeze si sa duca o viata normala. De fapt asa se explica de ce e mai mereu bolnava, e exact ce se intampla cand copilul intra in colectivitate si imbolnavirile sunt aceleasi si la 2 ani si la 5 sau 7 ani.
Despre suplimentul ala nu am "auzit" decat ieri in articolul asta: http://www.koraorganics.com/blog/live-in-my-skin/all-things-organic/organic-certification/living-with-low-iron-levels-here-are-some-of-my-health-secrets-by-miranda-kerr/
Considerentele din articol se aplcia oricum doar celor care nu se nasc cu nevoi speciale, ami sunt si asemenea cazuri. Multe din dezechilibre insa ni le provocam singuri.
Nici eu nu sunt prea de acord cu suplimentele elimentare. consider ca hrana ne este indeajuns ca sa functionam bine. insa in urma dezechilibrului care oamenii il au printr-o alimentatie ... asa cum e, s-a apelat la aceste suplimente marea majoritate sintetice.
RăspundețiȘtergereIntr-o vreme cand copiii mei erau tot bolnavi iar eu tot epuizata doctorita ne-a prescris niste suplimente. Asa ca m-am dus cu foaia in mana si cu copiii dupa mine la primul magazin naturist din drumul meu. Doamna de acolo s-a uitat las noi si m-a intrebat ptr ce le vreau pe astea. dupa ce m-a ascultat mi-a spus parerea ei. cum ca ce vreau eu sa iau nu sunt cele mai indicate, nu fac treaba de care am eu nevoie si ca as putea sa iau suplimentele acelea din surse naturale (catina, merisoare, mecese, uleiuri, etc)+ o alimentatie sanatoasa. mai ales ptr copii.
Ea imi spunea acelasi lucru care fratele meu mi-l tot spunea de cativa ani.
Asa ca n-am luat nimic, m-am dus acasa si toata ziua cu sotul meu am dezbatut ce vrem noi mai exact. vrem ca sa le iasa bine analizele la copii in momentul cand ma uit pe foaie sa zambesc, sau vreau ca ei sa fie sanatosi pe de-antregul? Ne-am documentat, de pe net, am dat telefoane, am citit prospecte. Si primul lucru la care am renuntat a fost siropurile colorate de pe cutia carora zambesc fericiti copii si vitamine. si am trecut pe cele naturale, fara sa-mi para rau si fara sa ma supar pe oamenii prietenosi care mi-au contestat alegerile.
Despre nastere, eu m-am dus cu oxitocina dupa mine dar doctorul mi-a spus ca el nu apeleaza la ea si sa fac ce vreau eu cu ea.
E mult de discutat pe tema asta insa ma intorc la treburile mele.
Informarea corecta ne scuteste de multe din consecintele ingerarii de suplimente neadecvate
cata dreptate ai! multumesc, e un text valoros :)
Ștergere