Când curenţii de aer sunt letali

10:23


Copyright The Daily Telegraph
Where draughts are truly dangerous
By Debbie Stowe
(Filed: 16/08/2005)

In Romania, în zilele noastre, lucrul care pune viaţa cuiva în pericol în cel mai înalt grav nu e nivelul ridicat al sărăciei, nici schimbările climatice, nici al-Qa'eda. Ci aerul care se mişcă. Ventilatoarele, aerul condiţionat sau o simplă fereastră deschisă nu sunt - cum mă gândeam eu - mecanisme folositoare care generează o uşoară briză plăcută, sau acre te lasă să respiri mai uşor în timpul verii, când temperatura urcă spre aproximativ 40 de grade. Ele sunt arme de distrugere în masă.

Am observat acest straniu fenomen pentru prima dată vara trecută. România se bucură de o climă continentală, cu extreme ale temperaturii, şi i-am sugerat iubitului meu român - chestie rezonabilă, mă gândeam eu - să cumpărăm un ventilator. A mustăcit vădit stânjenit, ceea ce mi s-a părut cam ciudat, având în vedere că transpiram împreună în fiecare noapte într-o cameră de-a dreptul încărcată. În orice caz, eu am insistat şi, după câteva excursii sortite eşecului la magazinul universal, am achiziţionat totuşi un ventilator.

Totuşi, s-a dovedit că asta a fost doar jumătate de bătălie câştigată. Am observat apoi că Vasile opunea o rezistenţă dusă la extrem când era vorba să dăm drumul la ventilator şi asta fără să dea măcar cea mai mică explicaţie. Şi am observat şi în altă parte comportamente similare. Atât acasă, cât şi la muncă se isca panica dacă erau deschise simultan fie două ferestre, fie o fereastră şi o uşă şi cineva alerga cât putea de repede să închidă una, mormâind "Cur-rent!"

Coleagi cu cămăşi lipite de spate de transpirate ce erau alergau într-un suflet sp ănchidă fereastra, oprind sigura sursă de aer proaspăt pe care o aveam la disoziţie, incantând acest cuvânt interzis.

Bietul ventilator de tavan: românii opun o rezistenţă extremă când vine vorba să foloseşti asemenea armă de distrugere  în masă.

S-a dovedit că acest "cur-rent", adică acel curent de aer care circulă într-o încăpere când sunt deschise două ferestre, este vinovat în România pentru aproape orice boală la care se poate gândi cineva. Dureri de dinţi, de cap, răceală, gripă, meningită, paralizie, chiar şi moartea - toate sunt rezultatul mişcărilor aerului. Acest lucru mi-a fost mărturisit solemn de către însăşi mama lui Vasile, care tocmai a ieşit la pensie după o carieră de 30 de ani ca asistentă medicală.

Am observat cât de răspândită este această credinţă îîn momentul în care pe Vasile au început să-l doară la un moment dat dinţii. În viziunea mea de diletantă, sunt muţi posibili factori care pot avea drept consecinţă durerea de dinţi la români: igiena dentară deficitară (un prieten din guvernul Marii Britanii îmi spunea că aici consumul de pastă de dinţi pe cap de locuitor este de jumătate de tub pe an, în medie), pastă de dinţi de proastă calitate care se folosea pe vremea comuniştilor, faptul că văd igiena dentară ca pe o chestiune de fiţe decât ca pe o chestiune de sănătate, o dietă bogată în dulciuri, fumatul. Dar orice persoană căreia Vasile i-a împărtăşit durerea sa i-a atribuit suferinţa faptului de a fi stat în curent.

Bunicii, profesorii, până şi dentitul lui spuneau că aerul în mişcare a fost cauza a aproape oricărei probleme medicale pe care a avut-o el de-a lungul vieţii. În consecinţă, mi-a luat ceva timp să-l conving că aceste brize uşoare nu sunt deloc temute în afara graniţelor României. S-a dus atunci la maică-sa şi a întrebat: în afară de curent ce i-ar fi putut provoca durerea de dinţi. Ea s-a uitat la el cu seriozitate şi a decretat: "nimic în afară de curent".

 Curenţii de aer sunt cei mai vinovaţi, dar şi alte dispozitive de răcire sunt tratate cu suspiciune. Acest lucru poate deveni o problemă foarte serioasă în relaţiile anglo-române. Fie tu nu dormi pentru că în cameră e ca într-o saună, fie ei nu dorm pentru că sunt îngroziţi că se vor trezi paralizaţi.

Ori de câte ori menţionez acest lucru unei persoane din Vest care un iubit sau o iubita din România, sau oricui a petrecut puţin timp într-o casă din România, dau din cap a aprobare şi suspină în amintirea nopţilor fierbinţi şi a dezbaterilor încă şi mai fierbinţi ce se nasc cu oameni convinşi orice afecţiune sau durere poate fi pusă pe seama unei brize amărâte.

Nimeni nu poate explica de unde vine această fobie de aerul mişcător. Pare a avea elemente de superstiţie şi profeţie care se autoîmplineşte. Cei mai mulţi români - cu predilecţie vârstnicii - nu au şansa să călătorească şi astfel să se expună altor puncte de vedere şi altor culturi. Scepticismul a fost ydrobit de comunism, iar oamenii au tendinţa să creadă în lucruri pe care le-au dobândit fără a le mai pune la îndoială.

Recent, prietenul meu le-a citit părinţilor săi un articol apărut într-un ziar, scris de un doctor, care se intitula "Statul în curent nu cauzează dureri de dinţi". Ei au mormăit suspicioşi. Le-am spus că eu, ca şi mulţi alţi compatrioţi de-ai mei, căităm înadins un curent de aer când ne e cald şi că toţi suntem perfect sănătoşi. Asta, mi s-a spus, se datorează rezistenţei englezilor la curent.

Aici viaţa multor oameni e de-a dreptul austeră şi e mare păcat să vezi oamenii suferind când ar putea măcar să se bucure de o temperatură ambiantă decentă într-un spaţiu închis, Din acest motiv, încerc să mă expun intenţionat la curent pentru ca apoi să apar fără pagube colaterale, spunând tuturor ce frumos e să te bată puţin vântul. Dar o supersstiţie veche e foarte greu de combătut şi nu mă aştept ca vântul schimbării să sufle prea curând prin părţile astea.

You Might Also Like

13 comments

  1. Probabil ca la dinti e valabil, nu au de ce sa te doara daca nu ai nici o afectiune pe acolo.
    Dar am mers cu masina cu geamul deschis si mi s-a umflat si inrosit ochiul, plus ca ma ustura toata pielea pe partea dreapta - partea dinspre geam. Diagnosticul: nevralgie. Si, culmea, a trecut cu antinevralgic, incet-incet. Asta nu prea mai e superstitie... :)

    RăspundețiȘtergere
  2. da mai dar prea e vinovat de tot ce ni se intampla. iar nevralgiile mai au si alte cauze :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bineeee ca l-ai postat! Il citisem mai demult si il pierdusem!

    Merci!

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim, dar nu e posibil sa iti fi intrat praf cu ceva microbei in ochiul respectiv?

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu, pentru ca ma ustura pielea pe toate partea aia... nu pot sa explic senzatia. Ma durea pielea, ma ustura si fiecare senzatie era la o intensitate foarte crescuta. Daca ar fi fost numai ochiul, as fi zis ca da, dar restul nu avea nici o alta explicatie.

    RăspundețiȘtergere
  6. ba mergand cu masina la viteza mare si microparticulele de praf te izbesc cu aceeasi viteza. E posibil ca asta sa te fi iritat. Legat de partea cu muschii, suferea se poate datora unei pozitii cicioase, daca era si f multa lumina poate i-ai incordat fara sa-ti dai seama... Vreau da spun ca exista aurata cauze conexe...

    Eu sufar uneori de o nevralgie a pielii care s-a localizat pe soldul stang. Nici ea nu dispare mai devreme de cateva zile niciodata. Nu ii cunosc cauza.

    Mie nu zs mai spune ca nu ma afecteaza curentul pentru ca sunt tanara, ca su ei stateau in curent dar ca acum la batranete sunt mai sensibili. Si eu, ca si autoarea articolului, ii intreb daca nu au ceva boli netratate la activ mai degeaba.

    RăspundețiȘtergere
  7. este stiut ca aerul conditionat nu este tocmai sanatos, usuca excesiv caile respiratorii, iar diferenta de temperatura intre aerul conditionat si aerul din ambient poate cauza mari probleme. este o chestie medicala cunoscuta, nu un mit.

    RăspundețiȘtergere
  8. da, cand filtrele nu sunt curatate cu simt de raspundere devin medii propice pentru virusi si bacterii.

    Si da, cand folosesti AC nu-l setezi ca-n frigider ci cat sa faci mediul ambiant suportabil. Trecerea catre temperaturii mari se face treptat, de exemplu poti opri AC cu jumatate de ora inainte sa iesi.

    Eu sunt curioasa cum de nu s-a luat nimeni de trecerea la temperatura mica, adica iarna afara cald in casa. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Nevralgiile sunt reale, iar una din cauze este expunerea la frig (http://www.pirasan.ro/noutati/nevralgia.html)
    Daca organismul tau e mai sensibil si reactioneaza la curentii de aer ca si cum te-ai expune la frig, atunci asta poate fi o cauza a unei nevralgii.
    Bine, si sa dai vina pe curenti pentru orice afectiune e o exagerare, ca orice generalizare, de fapt. :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Criminal articolul si atat de adevarat...stii de cate ori incercam si eu si sotul sa le explicam varstinicilor din familie cohabitanta ca nu orice raceala a plozilor, de ex., nu e din cauza ca au stat in curent (la ei curent e si cand bate vantul:) )Daca dau drumul la AC vara "nu mai tine copiii in curent" (pai nu de aia am AC? ca sa ii dau drumul si sa ma racoresc?!)...sunt la al treilea copil si probabil ca in fata lor tot o mama denaturata sunt dar din cu totul alte motive ca cele din care ma consider eu; bebelusi fiind, am avut discutii luuungi si total inutile, aveam eu sa constat, vis-a-vis de faimoasa caciulita in cap in casa...cum prindea ca nu eram prin preajma pac...caciulita in cap si vesta in spate...in conditiile in care in casa sunt 22 de grade...degeaba vorbesc eu de calire, imunizare si alte prostii dintr-astea...am ramas siderata cand mi s-a atras atentia, de ex., sa nu mai las copila sa stea cu fata la aspirator, acolo in spate pe unde scoate aerul ca e curent...daca imi zicea ca e praf si nu-i face bine as fi inteles, clar...dar asa am ramas fara comentariu...eu am crescut in bloc comunist, la 18-19 grade iarna si cum tocaria era varza, in mod sigur si in faimosul curent...puteam sa stau intre doua geamuri deschise fara sa am nevralgii sau alte dureri...dar poate eram eu tanara si rezistenta :))
    dar clar curentii de aer sunt letali atunci cand intre urechi atat e: aer...

    RăspundețiȘtergere
  11. Anonimul de mai sus si de aici e de fapt catrinutza...probleme de logare :(

    RăspundețiȘtergere
  12. genial comentariu catrinuto :) nu-i de ras dar nu m-am putut abtine

    RăspundețiȘtergere
  13. Partial adevarat rasa caucaziana este mai sensibila la curentii de aer... Mediul din Romania este ceva mai patogen o data cu aerul sunt pusi in miscare si microbii... Pt a sustine patogenitatea mediului vezi dieta la inaintasi mancau cu toti foarte condimentat

    RăspundețiȘtergere

About Me