Ma intorc la serviciu dar alaptez exclusiv

11:58

Nu, nu eu :) Dar exista mamici nevoite sa faca asta. intarcarea sau hrana mixta zau ca nu e singura solutie la indemana.



Daca trebuie sa alaptezi de la serviciu, sa nu te grabesti la diversificare daca bebelusul nu prezinta semnele clasice; stat in fund, tinut lucruri in mana, coordonat miscari sa duca la gurita, disparitia reflexului suptlui. Aceasta nu este o solutie.

Daca lucrezi aproape de casa. poti ajunge sa alaptezi sau iti poate aduce cineva copilul la 2-3 ore. Cu cat este mai mare, cu atat va suge mai repede! Daca nu, prin lege ai dreptul la un program de 6 ore platite ca full-time (tine-te tare, ameninta cu itm-ul unde e cazul). Daca au nevoie de tine in asemenea hal incat sa te cheme la serviciu, pot accepta asta. Vei descoperi ca lucrezi cu oameni, in general oamenii nu te trag pe roata. Cazurile despre care stiu personal mi-auconfirmat aceasta asertiune (este vorba de firme mari).

Daca e vorba de un job nou, o solutie ar fi sa negociezi un program de 6 ore de la inceput. Daca nu se poate, supravietiesti si full-time, dar incearca sa discuti cu cineva din conducere despre problema asta la prima evaluare, s-ar putea sa ajungi la o intelegere mai usor decat credeai.

Vei vedea, va fi muuuuult mai usor decat ti-ai imaginat. Sfaul meu no. 1 e sa nu introduci biberonul, nici laptele formula, mai ales daca ai sansa unica de a ajunge in timp util la copilul tau sa suga direct de la sursa. Dar e ok sa-i lasi gustari.

Daca lipsesti mult, asa cum alti colegi iau o pauza de o cafea, tu poti lua o pauza de muls.Incearca sa nu te iei cu munca atat e mult incat sate mulgi mai rar de 3 ore. Poti pastra laptele intr-un frigider si il transporti intr-o geanta termoizolant.a. Eu preferam sa-l congelez. o gentuta termo se poate imbunatati foarte usor daca in interior plazsezi o cutie cu capac din spuma de mare. noi aveam o geanta promotionala Carlsberg, deja termo, careia sotul i-a confectionat o astfel de curie. Am mers aproape 4 ore cu lapte congelat - era cal, vara asta, dar nu canicula - si s-a mentinut! L-am putut pune tot la congelator cand ne-am intors.
Sfaturi ca sa-ti usurezi viata si intoarcerea la serviciu: 

- Sa scoti cativa mililitri de laptic si sa-i dai lui bebe sa linga cu capacul unui biberon - cele de la Avent sunt foarte ok de folosit ca pahare, de exemplu, sunt mai largi in exterior, seamana cu niste cupe. Daca ai pompa de muls, s-ar putea sa ai si biberoane la indemana. Copilul tau se va obisnui sa fie hranit cu lapte de-al tau, pe care i-l poti lasa in frigider inainte sa pleci de-acasa. Daca persoana care va tine ocupat cat timp lucrezi tu vede ca ar vea sa bea, ii da lapte de-al tau incalzit pe bain-marie. e bine sa atentionezi bunica sau bona ca nu trebuie sa creeze un pogram de masa, ca este posibil sa ceara lapte si la o ora si la trei. Laptele este cald cand isi pune o picatura pe mana si nu o simtte, deci idem lapte praf.

Explica-i bonei despre cum se digera laptele de mama: nu formeaza un bol, precum cel de vaca, ci doar bucati mici, care se mistuie mai usor. de asemenea, copilul poate fi intr-o perioada cand are nevoie de mai mult combustibil, ii poate fi sete, etc. In cateva zile va invata cam cat lapte sa incalzeasca odata.


Laptele matern rezista cam o ora la temperaturi de 25 de grade (celsius), intre una si doua zile la frigider in compartimentul care raceste cel mai bine, la astea noi e de obicei deasupra locului de fructe-legume, iar la congelator intre 3 si 6 luni in functie de temperatura oferita. Incearca sa pui un termometru de camera in frigider. Temperatura trebuie sa fie 4 grade.


- Ar fi bine sa existe o perioada de acomodare cu persoana care va sta cu bebe, iar tu sa testezi terenul iesind cate putin fara copil, poti mari intervalul gradual.

- Un IP cam nu strica nimanui. Daca nu sunteti o familie tehnica, puteti opta pentru serviciul de la Romtelecom. Are iP-cam wireless si ofera IP static, deci nu mai trebuie sa-ti bati capul cu dynamic DNS. (limbi straine? pot explica mai mult daca e cazul).

Neajunsuri si posibile situatii



Sa te astepti in schimbi sa te "certe" cand vii acasa. E posibil ca intr-o prima faza sa nici nu mai vrea sa suga de suparata ce e. Desmiard-o, vorbeste cu ea si tine-o neaparat in brate cu acces usor la san. La 5 luni nu da bluza la o parte, asa ca ai putea-o da tu mai discret cand se linisteste. (nu e o regula sa treci prin asta, dar e o posibilitate0.

Sa stii ca, desi va suge putin mai rar,se va acomoda repede programului si va suge ceva mai des in intervalul in care esti acasa, eventual noaptea.

Sa stai linistita vis-a-vis de dorinta de a suge pentru confort cat timp esti plecata. Comportamentul bebelusilor se schimba extrordinar de mult in vecinatatea altei persoane. Daca la tine in brate suge, la altcineva n-o sa vrea asta.Va gasi alte moduri de a fi afectuos. Bebelusii sunt destepti si adaptabili. Va recupera partea cu confortul in peirioada cand esti acasa. In primele doua-trei saptamani dupa ce icnepi serviciu,  incearca sa comuti indatoririle casnice altor persoane si petrece cat mai mult timp cu bebelusul. Pune-l intr-un wrap si atunci poti face si diverse corvezi casnice mai usor.



Iata experienta mea. Anul trecut eu am lucrat in iulie-august. Anda avea asadar in jur de 10 luni, incepusem diversificarea dar sugea mult cu mine prin preajma. Cu buni insa, a mancat; nu cantitati mari, dar a supravietuit. eu lipseam 9 ore de-acasa desi lucram la program de 6 ore. Era departe si mai stateam peste program. Nu a acceptat sa bea lapte din biberon si nu stiu cat s-a straduit socra mea sa-i dea. de la mine nu voia, oricum. mai mare fiind insa, i-am dat sa bea lapte muls. primele zile a fost sceptica dar, odata gusat,  vazut ca are acelasi gust si cand vedea ca ma mulg venea sa-i dau, nici nu reuseam sa mai scot un let-down ca trbuia sa-i dau fiecare picatura care iesea :). Ba mi-a adus si pompa de cateva ori. Deduc de aici ca se poate daca mama incepe sa dea lapte mulsdin timp, ca pe o curiozitate, in joaca.


Fetita mea, in prima noapte dupa ce am lipsit, a dormit lipita de mine cu tot corpul, toata noaptea si ma cauta (pasaportul meu era sanul). A doua noapte a fost mai relaxata, a treia si mai relaxata...

Putina confuzie intervine in weekend. Cand va suge din nou la cerere toata ziua, iar luni va fi putin apatica si plangacioasa. Sa nu pui foarte mult la suflet, eventual sa-i vorbesti de dinainte ca iarasi vei lipsi (eu n-am facut-o, dar regret) si sa stii ca va invata acest nou model incredibil de repede.


Iata un video despre cum se serveste lapte de mama din canuta. Bebelusul lipaie, iar in timp va invata sa si inghita. Am inteles ca mai ales prematurii beau asa, sugarii mai mari au un stil putin diferit.

You Might Also Like

4 comments

  1. Multumesc mult de sprijin, chiar aveam nevoie... 11 noiembrie - o piatra de incercare! Sper totusi sa fie mai usor decat imi imaginez eu, promit sa te tin la curent.
    Avem totusi noroc ca jobule e la 15 min de mers pe jos, si am reducere de program de 2 ore, deci teoretic pot sa o alaptez din 3 in 3 ore. he, he, de abia astept sa vad cum o sa reactioneze tati singur cu bebe :).

    RăspundețiȘtergere
  2. O sa mai abordez eu subiectul; desi copchilu meu e mare, poate te mai ajuta cate ceva din ce scriu. Sunt sigura ca vor exista chestii de scris.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Zoozie,foarte util articolul si cred ca este singurul de acest gen in afara de blogul lui Rox.
    Off topic.Ai ceva poze la scutecele babylove for me?;;) pleasee?

    RăspundețiȘtergere
  4. alina nu mai am camera foto, trebuie sa fac rost de una si num-am intalnit cu niciun posesor :(. Vorbesc cu vara=-mea.

    RăspundețiȘtergere

About Me