Alăptarea între patru pereţi sterili - norma de bun-simţ în societatea românească

21:35

Optica vis-a-vis de cresterea copiilor in general si de alaptare in special difera in finctie de categoriile sociale la care ne raportam, in functie de varsta si de experientele personale. Si de anturaj.


Iata un exemplu care explica foarte frumos despre modelarea normalului: normalul e ce vad in jurul meu, nu ce este etic-corect-just-frumos-recomandabil de catre tot felul de norme interne si internationale care, in raport cu viata de zi cu zi, au un caracter cumplit de abstract. Pana si blogul mediocru este foarte abstract, el exista deeocamdata doar online. Incer sa ies din lumea virtuala si ce gasesc? niste lume care ma catalogheaza drept taranca, tiganca (sunt cam deschisa la piele si din cate stiu nu am tgani in ultimele 4 generati, cel putin, nu c-ar fi vreo problema cu asta). Sunt o vaca de lapte.

Sambata ne-am intalnit intr-un parc din centru, intr-o zona retrasa. In afara de noi, nu stiu daca erau trei copii la locul de joaca din apropiere, iar leaganele erau separate de gazonul unde am stat noi printr-un gard viu destul de inalt. Am ajuns insa in gura lumii pentru ca ne-au dat la ziar. Noi am fost de acord cu initiativa intrucat am vrut ca lumea sa stie de noi, sa stie ca exista inca persoane care isi iubesc copii asa "cum i-a adus Dumnezeu", ca nu pompeaza lapte imbogatit cu fier din prea multa decenta si prefera sa foloseasca ce au mai bun in contextul cresterii unui copil mic: sanul si bratele proprii, zambetul si glasul mamei. E asta o crima? Da, este. Articolul e ok, comentariile insa chiar nu. Ce denota asta? Rautate? Nu neaparat, desi probabil macar egoism tot exista. Neinformare? Ooooo, da!


Iata asadar situatia. Eu am cativa frati mai mici. Cand am mers cu doi dintre ei odata prin AFI (ne intalneam cu tata si a fost in drum) a trebuit sa alaptez fetita. Eram intr-un spatiu de servicii, la un suc, era cumplit de aglomerat, stresant pana si pentru noi care mai aveam putin si ne scoteam ochii de la atata lume primprejur, muzica proasta si zgomot de fond de-a dreptul asurzitor. S-au strambat la mine in ultimul hal, s-au impotrivit (aveau in jur de 20 de ani si fata si baiatul), s-au uitat in alta parte. Tata a tacut din gura, nu stiu daca i se parea putin dubios, dar... stia ca asta e, e copil si-i trebuie. Legea raului cel mai mic. Situatia a trecut firesc, nimeni nu s-a uitat la noi - era oricum super aglomerat - si au vazut cat de mult s-a linistit copil dupa ce a supt.

A trecut un an de-atunci si nu li se mai pare nimic anrormal cand o vad pe Anda mancand in locuri publice, nici macar frate-miu nu se mai uita in alta parte ci zambeste sau se poarta perfect normal, adica facem parte din peisaj, eventual imi da o mana de ajutor sa gasesc o banca, un scaun, imi tine geanta. Ba nu mai inteleg nici ei pornirile anti-alaptare. Asadar, aveam dreptate cu normalul pe care-l vedem in jurul nostru. Chiar daca lumea carcoteste, va incepe sa fie constienta ca se alapteaza copii si vor adopta situatia ca pe un firesc social.

In sfarsit, voiam sa mai povestesc cum sora mea a facut un test cu un amic pe messenegr imediat dupa artiolul sus-citat, intrebandu-l daca are ceva impotriva alaptarii in public. El: "nu, dar uneori exagereaza si ma iau pe mine cu faze precum dreptul la libera exprimare, etc". Am rugat-o pe A sa-l intrebe ce i se pare preferabil: un copil sugand sau unul urland de foame ca mama lui sa nu exgereze? La asta nu se gandise si a tacut, dar dupa vreun minut vine si spune: "da, dar oricum, exagereaza uneori, uite si eu exagerez daca stranut si nu pun mana la gura". Macar n-a asociat alaptarea cu actul sexual ca abuzatii care au comentat pe evz.ro.

Asa gandesc ei. Alaptarea nu e vazuta ca o nevoie urgenta a copilului, cat ca o chestiune care trebuie reprimata din respect pentru cei din jur. E trist.

Daca pe tineri ii poti intelege - oricum multora li se va schimba optica odata deveniti parinti, e greu de inteles cum niste mame pot judeca in termeni atat de departati de realitate, chiar daca n-ar fi alaptat vreodata. In fond si copiii hraniti cu biberonul au nevoie urgent de hrana. Lor nu li se neaga acest drept. Ele nu stiu, probabil ca un copil alaptat nu primeste laptele din altceva. Cum sa-l inveti, prin metoda cry it out? Abuzand de el, lasandu-l nemancat pana accepta si biberonul? Urmand sfaturile alea barbare de pe siturile firmelor producatoare de lapte praf, de exemplu "ungeti biberonul cu lapte matern, in timp il va accepta" ? Cand fortezi un om spunem ca e incalcare a drepturilor omului, pana la urma! Dar cand vine vorba de copii, a forta un om inseamna a-l educa.

A-l forta sa doarma singur ca se obisnuieste, a-l forta sa nu manance noaptea ca se invata asa si nu mai doarme mama... e atat de greu greu sa tragi linia intre abuz si crearea unor deprinderi!

Suntem indemnate sa ne mulgem sa ne pastram laptele in biberoane, insa habar n-au niciunii ca a da lapte biberon inseamna intarcare prematura pentru majoritatea copiilor - deci de nerecomandat. Si multi nici nu stiu sau au uitat gradul de epuizare fizica pe care il incearca parintii unui copil mic. E o barbarie sa recomanzi mulsul doar pentru ca sa te simti tu mai bine cand mergi in locuri publice, mai ales ca, in primele luni, copiii sug des in mod natural si cand sa mai poti scoate lapte cat sa-i ajunga bebelusului la o masa in conditiile astea? Apoi, sunt atatea mame care pur si simplu nu au let-don la pompa. Trebuie sa apeleze la lapte praf doar ca sa menajeze niste retrograzi?

Orice mama ar trebui lasata sa urmeze ce simte ca-i e bine copilului sau. Daca nu s-ar impune atatea bariere, multe mame ar alapta, ar invata de la multe alte mame care au alaptat corect, nearatate cu degetul de catre nimeni, pentru ca asa cum un copil se naste, nu se scoate din eprubete, normal este sa fie alaptat de la o tzatza, nu sa-i fie indesat in gurita un latex de forma unei tzatze.


Ei, dar noi nu mai simtim, noi dezbatem, asta e lumea in care traim si oricine e liber sa greseasca, sa jigneasca, sa ridice din umeri, sa dea bir cu fugitii, sa emigreze si sa zica de-acolo de la noul lui camin ce tara de rahat e Romania, sa arate cu degetul si sa-si dea cu parerea. Internetul e aproape gratis si sub protectia anonimatului e mult mai usor sa fii fiara.

You Might Also Like

41 comments

  1. Mai bine nici ca puteai sa o spui.

    Exact acelasi lucru este si cu purtarea bebelusilor: e important sa fim vazuti pentru a deveni normalitate. Iar cei care vor comenta gen evz sunt oameni pentru care orice argument logic pica, dar nu cred ca ar trebui sa ne pese. Daca reusim sa ajungem la cei cu adevarat interesati de subiectul alaptare, babywearing etc este superb, ei vor intelege, vor aprecia si vor adopta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Exact. Si pentru asta trebuie sa ne ajutam reciproc, sa mergem mai departe, sa fim noi exemplu. Sunt satula pana peste urechi de ridicat din umeri si aratat cu degetul si de oameni care se simt jignityi de nimicuri in loc sa apele la bruma de simt civic care ne-a ramas tuturor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Zoozie: foarte bine spus, dar cu prea mult patos si asta nu face bine la tensiune. Am citit si eu comentariile din evz si sunt dovada unor minti atat de inguste incat orice argument logic ai aduce, orice exemplu normal ai incerca sa prezinti se va izbi in continuare de niste presupuneri nefondate si abjecte. Asa cum spune si Adelle, cred ca trebuie sa ne canalizam atentia si energia spre oamenii deschisi, care chiar daca nu inteleg de ce se alapteaza in public sau de ce alegem sa ne adunam ca sa alaptam in public sunt deschisi sa asculte de ce o facem si cum o facem, pentru ca eventual sa-si schimbe sau nu parerea si/sau optiunea.

    Asa cum eu pot manca in locuri publice fara ca nimeni sa nu se uite urat/ciudat/amenintator la mine, asa mananca si copilul meu. Cui nu-i place, nu se uita, nu m-am ascuns sub valuri ca sa alaptez, dar nici nu m-am dezbracat pana la brau.

    RăspundețiȘtergere
  4. pai imi cam crescuse tensiunea. Lasa ca slabesc :)
    Oamenii interesati sunt din ce in mai multi si asta ma bucura tare mult.

    RăspundețiȘtergere
  5. Zoozie,
    Jos palaria pentru participarea la evenimentul de sambata! Si pentru pasiunea si claritatea cu care scrii despre alaptare.

    Am toata admiratia si pentru munca de lamurire pe care ai depus-o pe site-ul evz! La modul cel mai serios. Informatiile date de tine sunt simple, clare si la obiect (ceea ce nu pot spune chiar integral despre restul comentariilor...)

    Nu am inteles niciodata care-i problema pe care o ridica "opozantii"/"opozantele" alaptarii. Cu ce-i/le deranjeaza pe ei/ele, adica. N-am intalnit pe nimeni care s-o articuleze clar, logic si onest.

    Replica mea (cand alaptam in public, ceea ce se petrecea, "vai", "oroare", si de 4-5 ori pe zi, cand calatoream) catre privirile mai lungi si, vezi doamne, mustratoare, era "buna ziua, ce anume nu ati mai vazut, copil, sau san?". Dintr-un variu motiv, (legat, poate, de zambetul meu larg si clar mistocar), n-am primit in luni bune de zile nici un raspuns.

    Am senzatia ca acolo (pe site-ul evz) vorbesti cu comentaci de profesie, care nu vor decat sa se extazieze in fata propriilor pareri afisate pe site. Si ca oamenii care ar avea nevoie de informatii si sustinere nu sunt acolo.
    N-or fi existand si alte locuri in care sa se poata interveni, cu mai mult efect? Pe la cursurile de puericultura (unde totul e minunat prezentat, doar ca nu vezi nici un copil, doar papusi) sau chiar la maternitate?

    RăspundețiȘtergere
  6. Exact!!! Pentru a deveni normalitate trebuie facute in continuare astfel de manifestari! Cum am zis si pe dc la subiectul inflacarat, i-am trimis si eu sotului linkurile cu pozele voastre, ca sa mai vada si el ca mai sunt femei care alapteaza, ca in jurul nostru, familie, colegi, prieteni, nimeni nu a alaptat si nu alapteaza. Sa nu creada ca sunt o ciudata :))))

    RăspundețiȘtergere
  7. Mamituni, e geniala replica ta.
    Cursurile de puericultura sunt organizate de diverse fundatii. Mi-ai dat o idee, sa vorbesc cu first bebe, cei la care am mers eu in timpul sarcinii..

    Raluca am multe poze cu mine alaptand. Daca vrei... :D. Eu sunt mai nerusinata. A propos de topicul ala, am facut intotdeauna topless. Mis e parea aiurea sa am sani albi si restu' negru :)). Plus ca, iertare, dar aveam cu ce, frate. Acu numai am, am o tzatza-n cer si una-n pamant... Sunt loopsided.

    RăspundețiȘtergere
  8. Am citit articolul si comentariile din EVZ. M-am ingrozit, inca o data, de grotescul societatii in care traim.

    Imi pare foarte rau ca o initiativa chiar inofensiva pentru ochii delicatilor (cei care v-au criticat atat de vehement pe site) v-a pus in postura de a citi (si rapsunde la) atatea mizerii...

    ”Glasul” vostru nu trebuie sa se stinga, nu trebuie sa va descurajati! Dar nici sa va irositi timpul luptand impotriva unor atacuri de acest fel... Nu ei, brutele, sunt targetul vostru... iar cine are nevoie de informatie si sprijin va sti sa citeasca dincolo de insultele gratuite si nedrepte...

    RăspundețiȘtergere
  9. Daaa, in maternitati trebuie mers, daca nu ai o indemanare innascuta in a manevra un nou-nascut si mai ales in a-l aseza corect la san....s-a terminat totul inainte de a incepe pentru ca nimeni nu se oboseste sa explice nimic (vorbesc aici in cunostinta de cauza despre faimosul Municipal, spital prieten al copilului....)
    Primul copil nu l-am alaptat (atunci nu te cunosteam Zoozie :( ), dar pe bicicul am reusit sa il apaltez un timp si asta numai cu ajutorul tau, multumesc pe aceasta cale. Acum suntem iar cu biberonul dupa noi :( (din motive de reflux), dar cat de simplu si frumos ar fi fost sa scot sanul si sa linistesc copilul oriunde.
    Este nevoie de ajutorul vostru fetelor!

    La intalnirile despre alaptare n-am sa pot participa, dar as vrea sa vin la babywearing, este cea mai cool inventie :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Mai fetelor, voi stricati orzul pe gaste. Imbecilii aia de comentaci, vorba lui Mamituni (mama ce pierdere de vreme sa citesc dobitoceniile alea!) n-or sa fie niciodata convinsi cu vorbe, calm si bun-simt. Schimbarea normal ca trebuie inceputa cu pasi mici si expunere la doze de normal si echilibru, insa nu se poate revolutie cu forta ori cu sila. Deci munca de convingere prin cuvinte este stricaciune de nervi si energie pretioase. Nu tine cu porcii. Cuvintele si gesturile voastre trebuie trimise la adresa potrivita, restul sunt de nebagat in seama. Punct.

    Aici un patron de restaurant care, la rugamintea unei cliente mai in varsta, aflata acolo cu sotul, i-a sugerat unei mame alaptatoare sa mearga sa continue procesul de hranire a pruncului la toaleta (!), a fost amendat pentru discriminare. Alaptatul in public se petrece la fel de normal ca si mersul, asa cum normalul include si oameni desculti de dragul talpii goale pe asfalt ori pe iarba, copii in pijamale seara la shopping ori vorbitul invariabil la persoana a doua singural si folosirea apelativului universal de "mate".
    Deci se poate.

    RăspundețiȘtergere
  11. bravo, Zoozie! asa cum scriu restul fetelor nici ca se putea sa o spui mai bine nici aici, nici pe site la evz.

    nu sunt un exemplu in ale alaptarii, mai am multe de invatat si de facut pana acolo, dar asa cum sunt in prezent va ajut cum pot. strigati dupa ajutor, oricand aveti nevoie!

    in privinta comentariilor de pe evz, n-am scris acolo sa ma cert cu nimeni. am decis ca e mai bine sa-mi pastrez calmul si sa postez pentru a sustine mamicile care vor citi toate "mizeriile" alea. eu una m-am simtit atat de demoralizata, incat imi venea sa plang de ciuda si de nervi ca lumea asta e asa cum e. nu-mi propun sa o schimb pe toata, dar macar daca o persoana alege macar sa se mai gandeasca asupra modului de viata pe care il duce e bine. cel mai bun exemplu suntem noi insine/insene. stiu ca nu prin vorbe se produc modificari, ci prin fapte. nu incerc sa impun nimanui sa alapteze, sa manance sanatos, sa renunte la tv etc. o fac, cine vede bine, cine intreaba, primeste raspuns, cine nu vede, iarasi bine, cine se stramba, treaba lui. exact cum ai dat exemplul cu alaptarea in afi si consecintele ei.

    i-am raspuns si eu acelei "mamici" pe evz, dar nu mi-au validat comentariu din cauza unui link probabil care ilustreza ce inseamna si unde duce promovarea feminismului si a feminitatii (http://www.sprword.com/videos/killingussoftly3/). bine ca posteaza insa toate absurditatile...

    iarta-ma ca am scris atat. simteam nevoia...

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu n-am intrat nici la articol nici la comentarii. Nu ma intereseaza - gura lumii n-o astupa nici pamantul.
    Ce ma doare pe mine e ca medicii, cu care intru in contact din varii motive, se straduiesc sa ma convinga sa intarc pe Ana. Are 2 ani si 3 luni, iubeste sanul si e un copil foarte sanatos, foarte echilibrat si inteligent -pentru ca alege ce e bine pentru ea. N-am intalnit inca nici un medic care sa-mi zambeasca - toti simt nevoi sa-mi explice cat de exagerata sunt.

    Si la subiect: "opiniei publice" nu-i trece prin cap ce nociv e fumatul in public, bautul/betia in public, vulgaritatea si obscenul ce ne inconjoara - dar se oripileaza la vederea sanului in gurita pruncului/copilashului.

    De aia nu citesc comentariile - aleg lumea in care traim noi, familia mea, prietenii mei, cei care ma ajuta cand mi-e greu ;)

    M-a bucurat tare mult sa te descopar, si, cum imi spunea o profesoara acum multi ani, daca ai ajutat sa se schimbe mentalitatea macar a unui om (si sunt mai multi in jurul tau) deja a meritat tot efortul tau!
    Spor la treaba :):)

    RăspundețiȘtergere
  13. Carla, multumesc pentru sustinere. Cu o floarenus se face primavara dar macar stii ca a venit.

    Roxna, refluxul e ceva normal, dar laptele ala antireflux mi se pare otrava. e asa de greu de baut... Alaptat si tinut in wrap i-ar trece mai repede, am trecut si eu prin reflux, era chinuitor, intre 5 si 10 dimineata o tineam in brate, nu aveam wrap pe vremea aia, nu stiam ca exista. Si... ai putea veni la intalniri despre alaptare, chiar daca nu mai alaptezi. Noi nu aratam cu degetul, nu ne strambam, stam de vorba :d

    Didinuka, o imbratisare calda!

    Oana Ileana, ma bucur sa te cunosc si feicitari ca ti-ai urmat calea atat de frumos. Si eu am fost sfatuita sa intarc - sinca repede1 La un an si 4 luni. Eu nu mai calc pe la doctori decat daca arde rau, sunt satula.

    Fetelor, ma simt ca un sindicalist de pe vremuri, pe cuvant. Paca mai am putin si sunt trasa pe roata ca alaptez "in public". Mi se pare ca abundam in atitudinir retrograde si vai, e asa de placut sa discriminezi...

    RăspundețiȘtergere
  14. Draga mea draga,
    Imi salta inima de bucurie de cate ori intru pe blogul tau, te admir foarte mult si te felicit din tot sufletul pentru angajamentul tau extraordinar!!!
    Si-i multumesc lui Dumnezeu pentru ca existati si pentru tot ceea ce faceti, voi mamicilea astea tinere si nemaipomenite! Va doresc tuturor numai bine, multa sanatate si putere sa mergeti mai departe, in ciuda grelelor incercari la care sunteti supuse in permanenta.

    RăspundețiȘtergere
  15. Mimi, ma buccur cand intri pe-aici!

    Alina ma bate gandul sa ne mutam la voi :d

    RăspundețiȘtergere
  16. buna, eu am descoperit blogul tau de curand, dar imi place de numai pot si intru mereu sa vad daca ai mai postat ceva. Din pacate in Romania e o regula de 6 luni pentru alaptat. nu stiu de ce foarte multe mamici, desi au lapte si puii lor se dezvolta frumos, intrerup alaptatul dupa 6 luni si trec pe formula. Chiar e pacat si sigur e o lipsa de informare care pleaca chiar de la pediatri. Pe mine toata lumea ma sfatuiasa-l alaptez din 3 in 3 ore si intre sa-i dau Baby drink. Eu ma bucur mereu cand vad mamici ca alapteaza in public, dar ma intristez ca eu nu o mai pot face din pacate. Sa auzim numai de lucruri bune. Lili

    RăspundețiȘtergere
  17. zoozie, frumos articolul tau, neinteresante comentariile celelalte pt mine, te mai felicit o data pt pasiunea cu care sustii alaptatul acasa sau oriunde:)

    simt nevoia sa scriu despre ce spui tu mai sus intr-o mica fraza si anume "
    Orice mama ar trebui lasata sa urmeze ce simte ca-i e bine copilului sau." Asta pt ca am intalnit mame , una dintre ele mi-e prietena foarte buna, care s-au lasat pacalite de catre medici care le-au sfatuit la iesirea din maternitate sa faca tot ceea ce le da lor confort maxim si astfel vor avea copilul sanatos si voios la care au visat. Si anume sa ia cu ele acasa si reteta de formula just in case. Rezultatul a fost cel pe care il banuiesti: mamele s-au alimentat cu frustrari legate de alaptat (crestere mica in greutate a bebeului, mese dese, temeri ca laptele este insuficient si copilul plange de foame, 'dovezi' ca laptele nu tasneste din belsug la exprimare etc) si au apelat la reteta 'salvatoare' primita chiar de la pediatru, 'ce, crezi ca era nebuna sa-mi dea lapte praf daca nu e bun?', la inceput doar ca o mica completare, apoi tot mai mult ca 'in sfarsit copilul e satul si doarme si el toata noaptea'. Asa ca nu e de mirare ca in jurul varstei de 6 luni se produce intarcarea. Eu am insistat cat am putut cu accentuarea riscului de intarcare precoce prin adaugarea de formula in alimentatia copilului insa la un moment dat nu am mai putut sa concurez cu evidenta si anume, copil satul, mese mai rare, somn linistit, mama fericita. a fost frustrant si pt mine, chiar ma intrebam wtf ma bag eu unde nu-mi fierbe oala ca se pare ca fac chiar mai rau decat binele pe care il credeam.

    cu alte cuvinte blamez medicii si asisitentele pe care chiar i-as sanctiona daca mai pomenesc ceva de lapte praf proaspetelor mame, acelora multe care nu au nici o problema medicala care sa le impiedice sa alapteze. Deasemenea pe aceia care streseaza mamele cu cantarul nereferindu-ma la cazurile de exceptie pentru ca toate stim ca ritmul de crestere in greutate difera de la copil la copil, de la luna la luna sau de la saptamana la saptamana. Iarasi ajung sa constat ca medicii, din persoanele pline de compasiune si empatie care se presupune ca ar trebui sa fie, au ajuns niste persoane mercantile si superficiale. Am zis:)

    RăspundețiȘtergere
  18. Lili, te imbratisez cu mare drag si te astept pe aici de cate ori iti face placere!

    Auch, Mihaela, stii ca la a-si asculta instinctul eu nu magandeam la completare. Da, trebuie insistat pe regula asta: comopletare = lapte pierdut. Copiiiputeau fi multumiti si alaptati fiind,d ar daca mama avea o idee fix a cum ca alaptarea nu-iface "bine", stresul ei se transmitea copilului, e un afurisit de cerc vicios. Nu iti faces sange rau, sunt multe persoane care aleg calea "mai usoara" si le poti convinge de contrariu decat cand e prea tarziu. Iti poti da seama cu usurinta cand o mama e determinata sa alapteze orice-ar fi. O asemenea mama e un bun receptacul pentru sfaturile tale sau ale altora, incluzandu-ma si pe mine.

    RăspundețiȘtergere
  19. Draga Zoozie asteptam replica ta.Si pe mine m-au socat/oripilat comentariile. Ma gandesc cu groaza in ce lume traim. Pai daca era sa ma iau dupa lumea asta minunata n-as fi iesit din casa vreo doua luni ca Edisor manca la juma' de ora. Mergeam cu Edi in parc (parc aflat la 20 minute de mine) si ne opream sa ii dau o data sa manance.Pe urma ajungeam in parc, ne plimbam si mai manca o data si eventual mai manca o data in drum spre casa.Pai daca era sa ies cu el intre mese ori faceam o tura de bloc ori nu ieseam deloc ca na...sa nu ofensez "stimabilii".Dar eu nu m-am gandit nici o clipa la ce ar zice lumea din jur ci la binele baiatului meu si atat.Pana la urma asta conteaza.Ce ma deranjeaza si pe mine e ca in spital desi se sustine ca se promoveaza alaptarea pana la urma nu se promoveaza deloc ci dimpotriva.Putini sunt doctorii/asistentele care te ajuta efectiv.La maternintate mi-am dat seama ca ii dadeau lui Edi lapte praf putin inainte de ora de masa.Si veneam mai devreme la alaptat ca sa mamance copilul laptic de la mine.Ma rog colostru ca lapticul a venit mai greu la mine.Si ma certau asistentele ca il tin cate o ora la san.Dar Edisor era mititel cum sa suga in 10 min?Pana la urma conteaza ca noi stim ce e bine pentru copilasii nostri si prin varii metode (ca si eu militez la greu pentru alapat) incercam sa contracaram curentul lapte praf :).ps.iar nu reusesc sa trec comentariul altfel decat anonim dar tot eu, onixa sunt :)

    RăspundețiȘtergere
  20. mai eu vreau sa il parasc aici pe sotzul meu, care, om cu 2 copii, citit, mi-a scos peri albi cand nu am renuntat imediat la alaptat (la sfatul medicului), cate mi-au auzit urechile...de la porcariile pe care le mananc...pana la faptul ca laptele e toxic si am nenorocit stomacul copilului(ca asa a citit el si i-a zis si nasul, care stia din nu stiu ce surse...) circula niste povesti de-a dreptul absurde, taticii trebuie musai pusi cu burta pe care despre subiect

    RăspundețiȘtergere
  21. stiu ca nu te gandeai la completare, Doamne-fereste:)! Dar unii, da!

    am citit si eu pe diagonala niste comentarii de pe evz si ce a vorbit mana (sau mainile) aia de oameni acolo chiar nu conteaza. sa stii ca am alaptat si eu in parc, pe strada si chiar in toaleta unui restaurant (sic) si oamenii nu pareau chiar asa de oripilati. ce-i drept nici nu aveam ochi pt ei:). oricum, cred ca adunarile astea gen cea de saptamana trecuta fac foarte bine, si-asa stam prost cu educatia de orice fel . exact cum ai scris, cu cat vedem mai des copii alaptati in public, cu atat actul devine mai firesc in primul rand pt mamele care (inca) nu indraznesc sa o faca si apoi pt ceilalti. si cu atat mai mult vom fi mai increzatoare in noi insine si in copilul nostru ca sa il purtam cu noi peste tot (ei, poate nu si pe masa ginecologului unde eu am fost cu bebeii in brate de doua ori:)) pt ca langa mamele lor ei se simt in siguranta si bine, nu-i asa? iata de ce alaptatul si purtatul sunt surori buen:)

    RăspundețiȘtergere
  22. Din pacate mentalitatea asta ca numai unele femei au lapte, ca nu tot laptele e bun, cu mai exista si nefericite femei care au laptele slab (?) si nu sunt capabile sa-si alapteze copii e e transmisa de generatia mamelor nostre, educate asa de societatea comunista. Asa s-a ajuns ca alaptarea sa fie vazuta ca o ciudatenie, pt ca f putine femei mai lupta pentru a-si hrani puii cu propriul lapte. Eu am fost sfatuita de mama (care culmea, m-a alaptat exclusiv pana la 1 an) sa-i dau copilului biberon sa nu se mai trezeasca noaptea. Cum al meu pui e mai plangacios, primul lucru care ma intrebau la inceput diverse rude era daca nu cumva nu am suficient lapte. Poate nu s-a saturat, cum sa manance din jumatate in jumateta de ora? Acum sunt privita ca o ciudata cand zic ca un copil at trebui alaptat pana la cel putin 2 ani. Noi oricum mai avem cale lunga pana colo, sunt sigura ca se vor isca diverse discutii chir in propria mea familie, ce sa mai zic de restul lumii.
    Trist, oamenii sunt neinformati si nici nu fac nici un efort in sensul asta. Ca sa nu mai vorbesc de dezastrul din maternitati in privinta asta.
    Mai am cunostinte care din nevoia de control si de a sti exact cati ml de lapte a mancat copilul, se mulgeau si dadeau copiluli cu bieronul. Cica asa stii exact cat a mancat...
    Sau din dorinta de egalitate (?). Sa se trezeasca si sotul noaptea sa "alapteze" la biberonul cu lapte muls. Adica cea mi sigura metoda de spre intarcare.
    Cam asta e lumea in care oamenii aia pot posta astfel de comentarii.

    RăspundețiȘtergere
  23. onixa, multumesc pentru vizita :) Nu inteleg de ce nu te poti loga, dar eu te primesc cu mare drag si anonima. Sa-l faci mare pe Edi si sa stiic a ai procedat, insinctiv, corect. In primele zile chiars e sta foarte mult la san. Anda nici acum nu termina mereu in 10 minute de supt, sunt atatia factori care pot mari timpul de masa! Bravo!

    MihaelaMaria, si eu am alaptat intr-o toaleta, in sun plaza, asta pentru ca acolo s-a trezit pisica si nu aveam timp sa ies de-acolo fara urle. A fost cam incomod, stateam in picioare la chiuvete, dar macr m-am admirat din toate unghiurile posibile!

    Mie tot mi se pare straniu ca a trebuit si trebuie sa dezbat si sa sustine alaptatul "in public". Cum scriam si pe DC, alaptatul e mereu la fel, oriunde s-ar presta.

    RăspundețiȘtergere
  24. roxana, dar da-i-o drept exemplu pe Anda,care fizic a supravietuit cu un regim aproape integral lactat mai bine de un an si jumatate si arata cum arata, adica mie mi se pare mai mult decat OK dupa orice grafice si standarde, fiele ele LLL sau OMS...

    Gabi, eu nu pot sa adaug nimic, doar sunt o vaca. Sau asa reiese de pe evz. :))

    RăspundețiȘtergere
  25. Gabi, legat de plans iata in comentariile de aici agasesti niste explicatii de bun-simt, pe care le poti folosi si tu pentru a mai contracara atacurile celoorlalti.

    http://alexcreste.blogspot.com/2010/10/extenuare-dintele-nr-8.html

    Atata vreme cat copilul nu scade in greutate, totul e ok. Poate chiar stagna o vreme, daca recupereaza in unitatea de timp urmatoare (saptamana, luna0, atunci chiarca e totul OK, iar bebe e mai vorbaret pur si simplu.

    RăspundețiȘtergere
  26. Zoozie,
    First Bebe cred c-ar primi cu propunerea asta. Poate ar putea introduce un "curs" de alaptare, post-nastere? Am facut cursuri la ei, sunt minunate, doar ca din ele lipsesc exemplele vii. Si pleci cu teoria, dar atat.

    In ceea ce priveste expunerea media: ati lasat ziaristii sa scrie ce s-au gandit ei, sau le-ati dat un comunicat?
    In oricare din variante, chiar nu e nimeni interesat sa publice articole despre alaptare? (In afara de publicatiile dedicate integral mamicelii.)
    Nici macar in contextul in care cifrele indica dezastrul provocat de descurajarea ei?
    Trag nadejde ca macar 1-2 ziaristi ar putea fi convinsi sa inceapa o ancheta, sau sa includa informatii.
    Ce zici?

    RăspundețiȘtergere
  27. nu, foarte rar se scrie ceva. mi-au publicat mie cateva articole pe dietetik.ro, mai gasesti ici-colo dar putine. Nu stiu daca articolul e creatia lor, ede altfel e destul de pertinent, comentariile ne omoara. Unul scria ca ce mi-ar extermina el copilul ca alaptez in public :))

    Tin minte cand a fost saptamana internationala a alaptarii vara trecuta, au ajuns in AFI (ma bantuie locul ala, vad) si intrebau: a, da? alaptare? si ceva celebritati/ Cine mai vine? A, numai atat?

    Or fi filmat ei ceva dar nu cred ca a aparut macar pe banda aia care deruleaza stiri la secunda :). Ca sa duci o campanie pro-alaptare ai nevoie de bani, un sponsor,, ceva si nu chiar orice ci cunoscut, inteleg eu. Una din putinele persoane pe sticla care sustin alaptarea este o realizatoare a unei emisiuni despre sanatate pe antena 3, ea a mai chemat pe cate cineva in emisiune. Nu stiu, poate se vor schimba toate astea cu timpul.

    Mie tot mi se pare ciudat ca trebuie promobvata alaptarea, dintre toate chestiunile profund umane, asta ar trebui sa fie intrinseca...

    RăspundețiȘtergere
  28. Aveti dreptate ca in maternitati de fapt nu se sustine cu adevarat alaptarea....
    Mie o asistenta mi-a spus malitios "sa vedem cat veti rezista"cand le-am spus foarte clar ca am de gand sa alaptez exclusiv la san primele 6 luni si sa continui apoi alaptarea..cat ma tine :))))
    Anca Maria

    RăspundețiȘtergere
  29. Hai sa le postam articole (cu referiri la studii cu tot) pe comunicatedepresa.ro si pe alte portaluri. Poate, poate, le-o citi cineva... eventual si prelua. Asta, din categoria "cum ne educam ziaristii".
    Mie articolul din evz nu mi se pare suficient de bine scris. Nu stiu daca nu cumva s-a publicat trunchiat, dar e neclar pentru cine nu e deja in tema - ceea ce ii scade valoarea. Fie si numai daca o intreba pe Rox, avea o multime de date suplimentare.

    Cred ca suntem in plina promovare a normalitatii, daca ma intrebi. Alaptarea intra si ea la pachet...

    RăspundețiȘtergere
  30. Nu stiu cine a scris articolul ala. Ideead de a posta articole pro-alaptare pe diverse portaluri nu e rea deloc. Adevarul e ca am dat odta un search dupa "alaptare" si aproape jumatate din primele rezultate sunt gogomanii...

    RăspundețiȘtergere
  31. Cred ca trebuie sa postam si trimiteri catre situri seioase romaneste care scriu despre alaptare, cum sunt cele ale lui Rox, acela al Lilianei Tudose, si mai sunt... Daca trimitem linkuri catre ele, vor iesi mai sus pe google si lumea le va gasi mai repede. Optimizare :)

    RăspundețiȘtergere
  32. Anca Maria, presupun ca te tine si acum, nu? :) Bine te-am gasit!

    RăspundețiȘtergere
  33. In Germania sunt foarte multi copii alaptati un timp f. indelungat (si pana la 4 ani - dar primesc bineinteles in paralel si hrana solida) si care nu au pus gura in viata lor pe o picatura de lapte si sunt f. sanatosi. Am cunosut si astfel de copii ajunsi acum la maturitate (deci studii de lunga durata), fara sa aiba nici o boala sau carente (cum ne ameninta medicina alopata, in cazul in care renuntam la laptele de vaca), ba chiar asa spune din contra......

    RăspundețiȘtergere
  34. Mimi, ma bucur ca sunt alte locuri normale pe lumea asta. Imi vine sa ne mutam acolo,z zau asa! Am ajuns ca in poza de aici; http://piersicuta.blogspot.com/2010/09/welcome-to-hell.html

    RăspundețiȘtergere
  35. Tricoul e intr-adevar mortal, din pacate e tare adevarat ce scrie pe el, ceea ce-l face de fapt sa nu mai fie deloc amuzant...
    Rautatea absolut gratuita a anumitor oameni din Romania, ma lasa de multe ori fara grai, multe lucruri (si tot ce-ati povestit voi toate aici, prin ce treceti in viata voastra cotidiana), depasesc cu mult puterea mea de intelegere, ma doare nespus de tare, in special gandindu-ma la copiii nostri, ca asa de multi oameni au un suflet atat de otravit....

    RăspundețiȘtergere
  36. replici dure anti=alaptare am citit si in engleza, Mimi si nu putine, cam din acelasi registru.

    Legat de restul,la noise spune ca lumea s-a inrait ca-i e greu. Dar nu stiu cati segandesc sa faca si ei ceva ca lucrurile sa decurga mai usor. simt civic? Unii inca au, vezi campania "let's do it, romania". Dar 185 000 de oameni din 20 de milioane e destul de putin...

    RăspundețiȘtergere
  37. Draga mea,
    Daca ai sti ce rau imi pare de toata situatia actuala si ce vinovata ma simt ca eu nu sunt in stare sa fac nimic....

    RăspundețiȘtergere
  38. Pe http://www.urkostmitbrigitte.de/ daca dati click in bara din stanga pe "Aus dem Leben einer Urköstlerin", puteti vedea poze cu un copil care a fost alaptat pana la 4 ani (atunci a decis ea ca nu mai vrea) si care nu a baut o picatura de lapte de vaca... Copilul are astazi 18 ani, e o celista si o studenta stralucita, din pacate pt. a o proteja de lumea asta rea, mama ei nu ii mai pune poze actuale in Internet, dar eu am vazut-o, este o frumoasa si o desteapta!!!
    Oricum e f. important ce faceti voi, asa o campanie e oricand binevenita, trebuie sa afle cat mai multe femei, mie mi se pare un succes exceptional si daca convingeti numai o singura persoana!
    Eu de ex. nu am stiut acum 11 ani lucrurile astea si mi-am intarcat baiatul la 6 luni, la sfatul medicului si al "expertilor" din familie, desi era f. bine dezvoltat si chiar f. grasut, desi aveam lapte din belsug, desi aveam timpul necesar (nu trebuia sa ma duc la servici), dar pur si simplu nu am stiut, m-am lasat derutata de toti si-acum ce rau imi pare...

    RăspundețiȘtergere
  39. Nice. O astept si eu pe Anda sa-mi spuna cand nu mai vrea. Si-mi va parea chiar rau, imi plac atat de mult copiii mici! Dar poate n-ar fi rau sa mai fac cativa!

    RăspundețiȘtergere
  40. Da, dar cand incearca sa fie in randul lumii, cu program si cu biberonul cu lapte muls pe-afara lucrurile se strica rau :(

    In mare da, cine are incredere in sine reuseste sa depaseasca tot felul de probleme.

    RăspundețiȘtergere

About Me