Despre alaptare si vinovatie in viziunea lui Jack Newman

11:53

O cautare pur intamplatoare m-a dus la urmatorul articol, tradus de cineva de la Itsy bitsy, cred, orivum nu scrie niciun nume. L-as fi preluat cu totul, dar cum nu e munca mea la mijloc si n-am cerut voie, nu mi-am permis.

Intre timp, l-am re-localizat si aici, alaturi de multe articole folositoare pentru mame mai mult sau mai putin la inceput de drum. 


In orice caz, pune punctul pe i intr-un fel care pe mine m-a facut sa ma simt mai bine. Mult mai bine... fata de alte persoane carte nu s-au simtit niciodata bine aici printre articole mult prea "pro-alaptare". Cititnd anumite reactii pe marele net, am ajuns sa ma intreb daca nu cumva am pus prea mult suflet in treaba asta si daca ntr-adevar am atins fara sa vreau o coarda sensibila la nivel social, promovand norma asa cum o vad eu norma, din carne, sange si lapte, cu brate in loc de perne in forma de...maini si, mai ales fara paienjeni sau bisphenol A. Am pus link intentionat catre acel articol, pentru ca in cometariile de acolo m-am bagat si eu si m-am cam enervat (normal).

In sfarsit, lectura placuta, doamnelor si domnilor. Si hai sa ne dirijam energia vinovata spre chestiuni mai utile decat dezbaterea necesitatii promovarii alaptarii ca metoda normala de... crescut copii. Nu-i nimic rau in asta. Cine n-a putu, poate alta data, cine n-a stiut afla acum.

You Might Also Like

8 comments

  1. Articolul il am si eu tradus pe blogul meu.
    Ma duc sa vad ce ai comentat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa stii ca m-am gandit ca l-am vazut la tine dar nu am verificat cand am scris asta. De la tine il au?

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu, nu de la mine. Articolele dr. JN sunt la liber, le poate reproduce oricine.
    Dar eu tot nu am reusit sa vad unde ai comentat.

    RăspundețiȘtergere
  4. In subsol aici, cu greselile de tipar carema caracteriyeaya cand ma grabesc. http://smartwoman.hotnews.ro/biberoanele-din-plastic-ar-putea-fi-toxice-danemarca-trei-state-americane-si-canada-au-interzis-folosirea-compusului-chimic-bpa-in-produsele-pentru-copii.html

    De fapt au apărut atunci 2 sau 3 articole despre BPA si am mai scris la inca unul dar acolo nu a fost niciun "gigel" si nu le-am mai cautat. Nu stiu cum naiba orice discutie despre ceva rau in alimentatia artificiala cineva se ia de alaptat.

    RăspundețiȘtergere
  5. uite ca eu nu m-am simtit stinghera printre toate articolele tale pro alaptare, ba din contra, le-am, citit cu mare interes. ... si nu cred ca asta inseamna ca am un obraz tare gros, ci doar ca vreau sa invat din greseli si sa fac tot ce imi sta in putinta, la un al doi-lea bebe sa nu le repet. :P
    de problema cu bpa am cititi si eu pe vremea cand ma documentam... pana acum am folosit exclusiv sticla, iar de curand i-am luat 2 de plastic bpa - free.
    ... si nu cred ca problema bpa-ului se pune numai in cazul alimentatiei artificiale. din cate stiu eu recipientele (foarte populare la noi) de stocare a laptelui matern de la Avent sunt din plastic... doldora de BPA. Ele se refrigereaza/congeleaza si apoi se incalzesc la declansatorul cu microunde. :)
    La fel si sterilizatoarele de microunde... si ele contin bpa si il elibereaza in timp ce ar trebuii sa sterilizeze, nu numai biberoane, dar si suzete, lingurite, farfuriute si cine mai stie ce alte recipiente in care ajunge papa.
    Eu sincer nu cred ca problema BPA este exclusiv a celor ce isi alimenteaza articicial copii. Si o mama care alapteaza isi poate supune copilul acestor riscuri, intr-o masura mai mica, insa nu inexistenta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, asa este. Insa, cunoscand problema, poti evita riscurile intr-o masura destul de mare. BPA se elibereaza la caldura, deci daca stochezi laptele matern in altceva decat in borcane de sticla sterilizate lasi laptele la deongelat in frigider (asta e procedura standard) apoi incalzesti la bain-marie. Preferabil in alt recipient. Si cu restul la fel, se pot ocoli. Ideea era ca la hranirea artificala trebuie sa faci mai multe artificii. si sa fim seriosi, multi oameni nu sunt informati si dar putini bani pe unbibe din piata. Aia e problema, ca, fiind saraci, oammenii seuita la bani si cumpara ot felul de porcarii.

    Multumesc pentru aprecieri si o imbratisare calda.

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga zoozie, eu am tradus articolele lui Jack Newman de pe itsybitsy, pe vremea cand lucram acolo. Le poti reproduce oricand daca specifici sursa (adica site-ul).

    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ileana, iti multumesc atat pentru vizita cat si pentru permisiunea de a-ti reproduce munca. Poate acum nu mai are rost sa copiez rtcicolul, am at deja doua surse in care el este tradus in romaneste. Dar in viitor cu siguranta voi abuza de oferta :)

    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere

About Me