Cât mai costă să faci un copil - varianta light

13:35




Varianta heavy se găsește aici.



Pe noi ne-a costat așa:

  • o după-masă pasională - preferabil gratis, insă cere puțin efort în condițile în care după-amiaza ori ești la serviciu, ori faci curat sau gătești sau dacă nici una nici alta, măcar scoți copilul prin lume. 
  • mingea pe care stăteam în travaliu - 16 lei, din Metro, de fapt o jucărie a Ande de care e încântată numai când întâlnește vreo mige similară în vreo vizită. Asta de-acasă are spini, dar măcar l-a adus pe frate-său. Nimic nu se întâmplă fără un scop. Poate că Denis nu ar fi apărut așa cum e el azi fără mingea asta.
  • un test de sarcină de 22 de lei de la farmacia Dona - Barza - jeeeez ce s-au scumpit de când am cumpărat testul pentru Anda!!!  
  • multă hrană sănătoasă - preț incalculabil. Notă: nu mănânc raw vegan, adică mănânc ȘI așa, dar meniul meu e omnivor, în stilul inconfundabil Weston A. Price (de fapt pe aproape că mai calc strâmb, ca oricine). 
  • în locul cursurilor de gimnastică prenatală un sling pentru dus copilul nr 1 - și ăla cumpărat mult înainte pentru spatele mai larg al lui tati, odată cu mei-tai-ul lui mami, ambele prinse la mega-ofertă într-un festivus de-al Dianei. Tati s-a plâns că-l deranjează (are o problema la spate, ca mulți alții, de pe vremea școlii) și rămăsese relativ nefolosit. Revin, nimic nu se întâmplă în viața asta fără motiv. :) - 80 de lei
  • un curs Lamaze câștigat la Săptămâna Bebelușilor Purtați - gratis așadar. Pentru cei mai puțin interesați de astfel de evenimente pline de câștiguri materiale și mai ales spirituale costă 300/lei/cuplu, șase ședințe, deci cam cât un cico în oraș în loc de fiecare ședință de curs. Extrem de folositor chiar și pentru mine, care am regăsit structurată informație pe care o aveam deja în mare parte (nu pot spune că e valabil pentru toți cititorii acestui blog faptul că ar ști deja ce se discută acolo; e life changing, sincer; merită, duceți-vă)  Pentru soțul meu a fost o parte importantă a pregătirii pentru a mă asista la naștere, cum singur spune de câte ori are ocazia, mai ales celor care se miră că nu am avut un medic lângă noi. 
  • scutece lavabile. între gratis și 100 de lei/bucata, în funcție de tip: tradițional, prefold, cu buzunar sau inserturi prinse in capse (urmează un review detaliat cândva cu astea plus altele, stay tuned).  Eu am cerut și am primit multe pătrate de finet (ne)folosite de alții.. O parte din scuteceală se face cu aceste părate de finet folosite în chip de scutec tradiționale (deci gratis). O parte se realizează cu cele 6 scutece cu buzunar folosite deja cu succes la Anda (consider deci că sunt gratis) - două de la Scutecele. O ultimă parte cu ce am cumpărat special pentru bebe plus ce am câștigat la două concursuri - aka două scutece textile, unul de la Ecomami, altul de la Meitaibebe). Să zic că am cheltuit cam 400 de lei special pentru Denis? Să zicem, deși cred că a fost mai puțin. 
  • haine. Primite 90% deci (aproape) gratis. 
  • wrap - câștigat la aceeași săptămână a bebelușilor purtați. Deci gratis. Nu că nu aveam eu câteva de la Anda sau posibilitatea de a-mi face altele :))
  • Boba sau alt SSC - unora le place mai mult decât slingul și restul ”cârpelor” - aproximativ 400 RON, al nostru e... cum altfel, gratis, câștigat la un concurs în aceeași Săptămână a bebelușilor purtati. Noi avem generația mai veche, exclusiv pentru copii mai mari, dar există și Boba și Manduca purtabile de la 0 luni acum. O alternativă mai ieftină, dar folosibilă până la 9-10 kilograme (nu ~20kg) este Marsupi Plus, fabricat in Timișoara de către o afacere de familie și disponibil, dacă nu mă înșșel, tot prin hiphip.ro. (Manduca se găsește și alți dealeri, cred că am văzut-o și la www.ecomami.ro și nu mai știu pe unde).
  • cosmetice - nu folosim alteceva decât infuzie de tărâțe când și când. Dacă am folosi, am curajul să-l spăl cu orice săpun am în baie. Sunt facute din ingrediente 100% naturale și blânde cu pielea. Ulei de masaj nu flosesc, creme de scutec nici atât. Însă dacă este nevoie pot folosi câte ceva din arenalul meu de unturi, uleiuri naturale și creme făcute de Alexandra sau Delia, că de la Simona am ceva exclusiv pentru mămici, iar pe cea de la Beatrice am temrinat-o de ceva vreme. Mai am o cremă de gălbenele de la sinaxa. Niciuna nu a fost cumpărată așadar special pentru copil. Recunosc că o parte sunt fie cadouri cu diverse ocazii (sunt și zuzăfememie, nu doar zuzămamă), fie câștigate la concursuri diverse. Deci gratis. Și vă dau două ponturi: unturi naturale ieftinuțe se găsesc aici și aici. Dar să-mi mai lăsați și mie câteva, ok? 
  • bouncer - nu-l folosesc dar îl am de la Anda. Deci gratis. Oricum nu-l mai cumpăram acum, e un fisher price care vibreaza.
  • leagăn. Primit de la prietena noastră Raluca, prin intermediul Codruței - muțumim din suflet, datorită lui am reușit să mă spăl în primele zile. Acum nu prea mai vrea să mai stea dar cine știe, puseul de creștere a trecut deja. Deci iarăși gratis, e un gracoo. 
  • scaun de mașină: încă nu am, dar nici mașină nu am, deci nicio grabă. De fapt mint, din cauza paranoiei mele privind siguranța în trafic avem un Britax la 2 copii, 0-18 kg (first class plus) care m-a costat fix 615 RON cumpărat nou din UK, cu tot cu taxe poștale. Îl consider gratis. 
  • scaun de masă - am unul Peg Perego Prima Pappa Limited Edition dar nu l-am folosit la masă și cred că nefolosit îl dau mai departe. A costat 99 de euro. Deci gratis, că la Denis nu l-aș fi cumpărat. 
  • cădiță: am primit moștenire un tummy tub și o cădiță simplă cu scurgere, cred că este onda. Deci gratis. Piticania pare înnebunită după tummytub. Ieri a plâns de necaz că l-am scos din scaldă, încât azi o să repet experiența - deși nu-i fac baie generală zilnic.
  • nașterea: complet gratis dacă nu calculez cât am dat pe sacii de folie pe care până la urmă nu i-am mai folosit și dacă nu mă obosesc să defalchez costul apei calde din ziua cu nașterea, uleiul de tea tree pe care îl aveam în casă de câteva luni, plicul ăla de rozmarin măcinat pentru placentă și tinctura de traista ciobanului, ceaiul de frunze de zmeur și cel de urzică. Ne-a costat putin curaj, multă dragoste (unul pentru celălalt) și respectul aferent și un ocean de iuibire pentru cel se va naște, pe care l-am vrut stress free și așa l-am primit. 
  • Faceți cunoștință cu cel mai ieftin bebeluș. Stress free, flower power :))
  • remediul homeopat folosit după naștere - la sfatul homeopatului (homeopatul e un must have pentru noi), of course - 7 lei tubul. 
Nu știu dacă mai pot adăuga altceva pe listă.

Ah, la naiba, noi tot timpul spuneam amicilor că acest copil  nu a costat nimic, dar uite ce lista lungă mi-a ieșit! Trebuie s-o arăt și consortului din dotare, să ne corectăm aserțiunile :) Vă pupăm pe toți și vă urăm o naștere ușoară și frumoasă. 

edit: despre nașterea acasă trebuie să știți.

You Might Also Like

63 comments

  1. :)) Fain, fain! Oricum aproape gratis :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Ptiu, enter. Mai voiam sa zic ca, la pretul asta, puteai lua o duzina :D

    RăspundețiȘtergere
  3. vaaai, GENIAL!! il distribui pe la cateva gravide panicate de liste si listute :))) (io cred ca si de pe lista ta as mai gasi de taiat :)) )

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu zic ca daca-i atat de ieftin, sa se dea doar cate unul, sa ajunga la toata lumea! :)

    PS. Acum, dincolo de ironie, diferenta intre primul copil si al doilea este majora. Inclusiv in privinta listelor: daca la primul nu ai nimic din lista (fie ea mica, mare sau kilometrica), la al doilea ai mare parte de la primul.

    RăspundețiȘtergere
  5. :) cata dreptate!
    Desi incomparabile, situatiile, heavy la no 1 si light la no 2, tot cred ca vitorii parinti trebuie sa gandeasca ca iesi mai ieftin cu o cutie de prezervative. Exista varianat light si la no.1.

    RăspundețiȘtergere
  6. G Cojocaru, cred ca tocmai ai facut o gafa. Cu ce te-alegi dintr-o cutie cu prezervative? Compara si tu "produsele" de marketing: un bebe dragalas cu un prezervativ folosit! Ramona.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de ce sa fac o gafa?? Sunt unii care chiar gandesc asa. Nu imbratisez modul acesta de gandire.. Cred ca e evident, din moment ce am ales sa am doi copii. Dar daca citesti comentariile de la postarea cu varianta heavy vei intelege de ce am zis asta... Sunt oameni care chiar gandesc ca daca nu ai mii de euro disponibile, mai bine nu faci un copil. Ceea ce mi se pare trist...

      Ștergere
  7. Marturisesc ca pe lista "grea" n-am avut rabdare sa ma uit.
    Am parcurs mai intai textul scris mare si mi s-au strepezit brusc dintii la citirea frazei "Am socotit și cît ne va costa copila pînă face 18 ani".

    De acord, la primul copil te repezi sa cumperi o gramada de lucruri, pana te prinzi ca poti functiona la fel de bine si cu foarte putine, da' bine alese.

    Nu copiii sunt costisitori, stilurile de viata sunt cele care inclina/dezechilibreaza balanta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. subscriu intru totul la ultima fraza;; si noi suntem niste hedonisti dar bagam mai mult la ghiozdan, ne lasam plozii desculti pentru asta. :D

      Ștergere
    2. si mai scriem si pe internet ca nastem acasa, cat tupeu...

      Ștergere
  8. Culmea, chiar in dimineata asta ma gandeam ca poate nu e corect fata de fiica-mea, care e o "hand me down" baby, toate lucrurile de bebe le-a mostenit de la fratele ei, jucariile ei au fost ale lui mai demult, hainele le mosteneste de la alte prietene care au fetite mai mari si-asa mai departe. Din cand in cand ma chinui sa mai indrept balanta, si ii iau si ei cate ceva nou, dar in proportie de peste 90% copilul #2 a cam venit gratis, doar cu bucuria de rigoare :-)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dar voi aveti bani, nu-i asa? ca uite citii comentarii de mai jos pana sa apuc sa-ti scriu si-mi dau seama ca unii ne vad niste de-alde pomanagii, asa. Dar in Canada toti oamenii au o bruma de bani, eu asa am auzit.

      Ștergere
    2. Nu am de ce sa ma ascund. Nu ne scaldam in bani, dar ca majoritatea canadianului de rand, avem bani destui pentru un trai decent. Dar mai avem si bunul simt sa admitem ca ceva care a fost "aproape" folosit inainte de un alt bebelus, poate sa treaca scurt si prin posesia noastra si apoi sa se indrepte spre un nou posesor, pastram planeta mai curata, facem mai multi oameni fericiti, iar cu banii salvati cumparam o carte, vedem un film sau un concert, sau facem ceva care sa ne bucure sufletul. Dar probabil stii deja de ce am plecat din Romania :-) Eu zic sa faci exact asa cum iti pica bine, sunt destui care nu au lucruri mai bune de facut decat sa beleasca ochii in ograda vecinului si sa judece...

      Ștergere
    3. Si apropo, se pare ca m-a cam prostit traiul in Canada, am citit restul comentariilor, dupa care am mai citit postul odata si tot nu m-am prins ca te-ai luat de viata cuiva... Sau azi e 1 Aprilie si s-a dat dezlegare la spus tampenii si improscat cu noroi gratis... :-)

      Ștergere
  9. :)) eu n-am cheltuit prea mult nici cu primul copil (momentan singurul). Am cumparat doar ceva hainute pe care le doream neaparat, ceva jucarii, un sling si 2 mei tai-uri, in rest am primit aproape tot, de la patut (2 - unul din lemn facut de bunic, al doilea din comert, cumparat de o nasa - ambele folosite extrem de rar) pana la carut si scaun de masina. Si acum cheltui destul de putin. Mai mult hainute (cand si cand, daca nu-i de ajuns ce primim) si jucarii, daca nu reusesc sa i le confectionez eu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. fain, ce jucarii faci? Vreau idei; eu am doua maini stangi dar sotul meu se pricepe la orice. Si poate mai gaseste cineva vreo idee faia, multumesc ca ai trecut pe aici!

      Ștergere
    2. ei, nu fac eu cine stie ce jucarii, doar incerc sa adaptez la resursele mele idei de pe net: un tobogan pentru mingiute, o macheta pentru trenuri, un aragaz din carton, o cutie pentru sortare, chestii din astea cat mai simple. Le am in ultimele postari de pe blog.

      Ștergere
  10. Eu as mai adauga costul ecografiilor si analizelor, care din pacate rar sunt gratis.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la mine totul a intrat in asigurarea medicala okatiuta de firma mai putin complexul torch si o urocultura, eci cam 300 lei. Sanatate!

      Ștergere
  11. La al doilea copil, pentru noi cel putin, cheltuielile mai mari au venit din nevoia unei locuinte mai mari si a unei masini mai mari... deci bani multi, chiar daca in rest aproape totul a fost de la primul copil.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eh astea nu sunt pentru copil sunt pentru parinti, coppiii cresc oriunde. :)

      Sa le stapaniti sanatosi, noi am vrea o casa pe pamant...

      Ștergere
    2. Nu sunt de acord. Si copiii au beneficii avand o locuinta mai spatioasa, mai ales cand sunt mai mari si au propriul lor spatiu. Iar masina ii duce si pe ei in locuri unde pe jos n-ar putea ajunge, sau cu autobuzul, bicicleta, deci si aici au beneficii.

      Mi se pare ciudat cum tendinta asta spre natural, spre simplitate, include totusi internetul... ceva modern si nenecesar ca sa traiesti asa cum simti, plus toata tehnologia ca sa folosesti internetul.
      Si de ce nu dati curs visului cu casa pe pamant?

      Ștergere
    3. pai momentan nu avem cum, suntem in faza tatonari si planuri. Masina am tot amanat sa le luam si oricum ne-am descurcat onortabil și fara ea; pe de alta parte eu nu pot conduce, doar sotul ar face-o, deci a propos dec casa trebuie gandita bine din cauza asta.

      Am vrut sa zic in primul coment ca o casa so masina mai maari nu sunt ceva sine qua non, altfel normal ca sunt binevenite!

      Ștergere
    4. "eh astea nu sunt pentru copil sunt pentru parinti, coppiii cresc oriunde. :)"

      Cu asta sunt FOARTE de acord - copiii cresc indiferent de tabuurile si retinerile parintilor!

      Ștergere
  12. Costurile difera de la caz la caz - se poate si asa - dar majoritatea oamenilor cu venituri medii incearca sa isi asigure un confort psihologic - atunci cand urmeaza sa vina un copil in viata lor - si asta costa - poate brendul - poate doctorul - poate pur si simplu dorinta de a da banii pe ceva. In mare parte totul tine de ce alegeri faci tu si cat de pregatit esti pentru momentul respectiv. Probabil ca sunt multe femei care nasc acasa si nici macar nu au internet sa spuna - probabil ca in aceeasi masura sunt multe familii care cheltuiesc miliarde la nasterea unui copil: cumparand un diamant pentru viitorul plodului - si nici ei nu prea scriu pe net... costurile sunt diferite si sunt doar o optiune. In cazul meu confortul psihologic a costat cam 3000E si a fost usor suportat.

    RăspundețiȘtergere
  13. Hei, si noi suntem in asteptarea celui de-al doilea copil, dar nu am castigat asa multe concursuri ca voi :))...deh, nu avem blog si nici nu suntem pe facebook. Sper sa ne descurcam cu ce avem. Cel mai mult o sa ne coste nasterea la ISIS Constanta caci nu am avut destul curaj pentru o nastere acasa...
    Mai stii cumva de unde anume ai luat scaunul de masina de la Britax direct din UK? Ca banuiesc ca l-ai luat de la un magazin on line, nu?
    Dana de Verde

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Dana, da-mi mail si iti dau link atre vanzator. Se gaseste si pe Amazon acum.

      Ștergere
  14. Unii stau cu mana intinsa sau se folosesc de bruma de "celebritate" virtuala ca sa primeasca lucruri gratis, altora le face placere sa cumpere lucruri noi si scumpe pe care si le permit. E treaba fiecaruia si nu pricep de ce e nevoie de comparatii. In general, e dizgratios si ne-elegant sa te "gadile" grija de alegerile altora.

    RăspundețiȘtergere
  15. Mie sincer mi se pare extrem de neelegant sa te iei de un om pe care nu il cunosti si sa ii judeci asa alegerile. Faptul ca ea a cumparat o gramada de chestii care probabil se vor dovedi inutile, nu inseamna nimic decat o dragoste enorma pentru copil, dorinta de a-i oferi ce e mai bun. Tu ai ales sa nu cumperi nimic. Sa primesti totul la concursuri sau cadou. Foarte bine. E optiunea ta. De ce a ei e mai rea? Ea nu a ales sa nu faca un copil pentru ca nu avea bani si sincer nici nu am gasit in comentariile de acolo ideea asta.
    De ce o arati cu degetul si consideri ca a gresit?
    Nu toata lumea vrea sa nasca in cada si sa puna folii alimentare prin casa. Nu toata lumea vede asta ca pe ceva minunat si de recomandat. A fpst optiunea ta. Nici mai buna, nici mai rea decat a altora. Doar a ta.
    Sa faci misto virtual de modul in care o alta mama se pregateste de venirea primului ei copil mi se pare ceva oribil.Imi pare rau

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie nu-mi pica fisa de ce intri sa citesti si ineptiile mele daca doar atata vezi in ele. Cat despre concursurile alea sunt evenimente la care am participat in decursul unui an, nimeni nu mi-a facut niciun favor. Cel putin la expozitia foto din saptamana bebelusilor purtati au fost atatea premii consistente incat cred ca fiecare vizitator care a stat pana la extragere a castigat ceva. Daca era un concurs la pampers cum era?

      Am profitat de blogul meu sa fac reclama unora si altora, ceea ce fac si acum de altfel iar asta fara sa mi-o fi cerut-o nimeni in particular. Uneori am popularizat concursuri (si da, m-am inscris, la o parte desi am fost toata viata o ghiniosta intrale tragerilor la sorti, dar cum scriam si mai sus toate vin pentru un motiv, poate norocul meu a venit anul asta, poftim), alteori am testat produse, iar alte dati am scris despe temele cu pricina fara sa ma fi rugat cineva, pur si simplu fiindca mi-au placut.

      Si desi chiar nu trebuie sa ma explic atata, boba de exemplu a fost chiar o mare surpriza, dar pe de alta parte nu se poate folosi la nou-nascui acest model. O foloseste sotul meu s-o duca pe fata mai mare.

      Wrapuri si slinguri am si facute de mine si au si alte 10 prietene si rude de-ale mele, dar mie-mi place de Diana si am vrut sa pun marca ei in evidenta.

      Scutecele au fost pentru teste, ar fi culmea sa le dau inapoi, feedback-ul asta crede-ma ca inseamna si el bani fiindca este vorba de cuvantul cuiva care stie de ce e neevoie pentru ca gama asta de produse sa mearga si stie si ce lipseste, pentru ca a folosit deja diverse designuri de scutece.

      Folie alimentara nu am folosit la nastere, dar negasind ceva sa ma satisfaca prin marile noastre magazine unde-mi cheltuiesc si eu banii nu tocmai putini, imi cumparasem din mega image-ul de langa casa niste saci menajeri cat patul pe care insa ii voi folosi cand o sa donez urmatoarea transa de haine de copii.

      Sa inteleg ca eu nu mi-am iubit si nu-mi iubesc copiii pentru ca am primit si lucruri gratis sau cum? Sau pentru ca un baby monitor e inutil cand stiam clar ca imi duc copilul in brate in anii urmatori si nu sunt nici oarba nici surda ca sa nu-mi dau seama cand se trezeste? Poate strang bani pentru scoala Montessori si transportul zilnic pana acolo in loc sa dau 40 de lei pe o salopetuta de 0 luni care pe denis nici nu l-ar fi incaput. Dar e doar poate. Sa poate am platit cateva milioane pe un curs de comunicare empatica si am de gand sa mai investesc in cateva workshopuri de-astea life changing precum notiuni de playful parenting, de gestiune a rivaitatii dintre frati, ateliere autentice de creatie facute de valentina de la interesart.ro sau poate ma straduiesc sa o aduc pe prietena ogdana sa predea un optional tot axat pe creativitate si care nu critica un copil care deseneaza cerul negru la fii-mea la gradinita aia deloc gratis? Dar da, pe Denis nu stralucesc cristale swarowski, oh my...

      Ștergere
    2. Zoozie, eu nu am criticat alegerile tale. Am criticat modul in care ai aratat cu degetul spre o persoana care a avut alte alegeri decat ale tale. E foarte bine ca nu ai cheltuit nimci sau aproape deloc. Dar de ce e asa rau ca altcineva cheltuieste? De ce ti se pare frumos sa pui link spre alt blog ca un fel de "asa nu"? Tu ti=ai spus povestea ta. Ea pe a ei. De ce a ta e buna si a ei rea? Probabil ca a cheltuit mai mult decat era cazul si a cumparat o gramada de lucruri inutile, dar sunt banii ei, alegerile ei. De ce sa ne critic? Si intrebarea pe care o pui tu e valabila si la ea nu?
      Daca a chelstuit 5000 de euro inseamna ca isi iubeste copilul mai putin decat il iubesti tu care ai cheltuit zero? Inseamna ca nu vede lucrurile esentiale si se pierde in detalii? Nu. Inseamna pur si simplu ca ea a cumparat mai mult decat tine. Deci care e problema?

      Ștergere
    3. dar nu vad unde am facut eu comparatii sau unde am aratat cu degetul ”asa nu”. Liste ca a printesei sunt gramada pe net, am dat-o pe asta ca o aveam in cap, e cea mai recenta pe care am vazut-o.

      Sunt satula sa vad atacuri subintelese peste tot. In romaneste cred ca nu se mai poate scrie nimic fara ca unul sau altul sa ia textul ca fiind directionat catre x sau y. Eu am un stil, ea altul, eu si ai mei suntem din alt film. [A propos, sotul meu, proaspat intors dintr-un team building, s-a plans ca din cauza ideilor ”mele” de crescut copii, la care adera si el, nu poate sa mai poarte o discutie normala cu alti parinti care stau cu gura pe copiii lor si-i ”conving” sa-si stranga jucariile, dar vai ce suparati sunt aceiasi copii dupa munca asta de convingere]

      In alta ordine de idei, am vrut sa scriu un asemenea post inca de cand mi-am dat seama cate lucruri neesentiale nu voi cumpara de data asta insa am avut altele pe cap. recunosc ca postul citat a fost triggerul pentru ce am scris aici acum, dar in modul in care l-ai perceput tu, rautatile astea gratuite ma depasesc de numa. Ca sa nu mai zic ca nu sunt nici buricul targului, nici detinatorul adevarului absolut, sunt doar un om care-si foloseste capul si face alegeri informate intr-o societate in care multe par sa fie necesre doar pentru ca aui intrat in obiceiul colectiv, ca sa zic asa. Nu am inventat nici roata, nici nu ma intorc nici la origini cum multi par sa creada (ce naiba as mai cauta pe net, as fi deja intr-un eco-village...).

      Ștergere
    4. Pai, tocmai faptul ca sunteti doua stiluri diferite face trimiterea ta la lista ailalta inutila, sau ilogica. Sunteti categorii diferite de parinti, care au nevoi diferite si fac alegeri diferite.

      Ștergere
  16. Eu zic sa te muti in Africa intre gorile...doar au si ele aceeasi viziune asupra vietii nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) nu stiam au si ele o viziiune despre viata sau orice alta filosofie dar daca tu spui ca asa e poate incerc sa le iau vreodata un interviu. Intre timp vezi ca pe http://www.infospeed.ro afli cum poti citi mai repede. Poate citind mai repede ajungi si la niscaiva informatie de bun-simt si inveti sa citesti si printre randuri.

      Ștergere
    2. Din pacate nici tu si nici neamul tau nu ati reusit pana acum sa cititi cat am citit eu la viata si anii mei. Nici macar printre randuri..

      Ștergere
    3. nu, norml, numai maica-ta avea bani de carti. Acum ar fi cazul sa te dai mare cu diplomele pe care le ai, nu?

      Poate ar fi bine sa te intorci la a folosi cartile drept combustibil pentru incalzirea casei tale din padure, pentru ca nu pare sa se fi legat ceva de tine din ele si, oricum, cine nu s-a educat in primii ani din viata nu mai are sansa a o face corect. In privinta asta nu exista sansa reabilitarii sau a douua sansa. Chapeau, interventiile astea iti fac o deosebita cinste.

      Ștergere
    4. Presupun ca trebuie sa existe si oameni "speciali" ca tine ca sa nu murim de plictiseala :) "Succesuri"la citit...printre randuri..

      Ștergere
    5. Faptul ca jigniti atat de urat si atat de usor anuleaza tot cititul ala cat tot neamul celui pe care-l jigniti. Mda, mi se confirma inca o data faptul ca bunul simt nu se invata din carti...

      Ștergere
    6. :) evident. A fost asa:: noi ganim asa, dar altii o fac asa --> link catre asa. Un exemplu, mama lui de exemplu :D

      Ștergere
  17. Nu-i baga in seama Ramona. Probabil iti imaginezi din partea cui vine acest anonim. Eu te felicit nu pentru ca ai nascut acasa, desi tu te-ai informat inainte de a alege acest mod de a naste, ci pentru ca iti iubesti copii si stii cum sa-i cresti. Daca nu ai etalat liste, asta nu inseamna ca nu-ti iubesti copii. Ai doar o alta viziune asupra vietii, si eu te admir.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc. Nu m-am suparat, dar sunt contrariata. Ei lasa, poate ca tot raul e spre bine.

      Ștergere
  18. uite ca lupta asta am pierdut-o, deh, daca evit netul in weekend, asa-mi trebuie...
    nu-mi vine sa cred unde se poate ajunge. citisem si eu lista printesei saptamana trecuta, ba chiar am comentat, nu mi se pare exagerata 100% - sau asa am ales eu sa cred in naivitatea mea - mai ales la primul copil, cand oricum esti tentat si naiv si cumperi de toate, mai mult inutile, pana la urma, desi ai cele mai bune intentii. si mai ales daca n-ai norocul sa primesti, cum a fost cazul meu, nici macar 1 body inainte de nastere. stiu ca asa am facut si eu, cum spuneam, desi n-am nascut la privat, n-am avut carucior cel mai cel samd, la costurile au fost mari, ma rog, am luat si lucruri la dublu.
    pe de alta parte, ceea ce a urmat dupa postul asta al tau, care nu mi se pare ca e ironic fata de al ei si nici nu arata cu degetul, e oribil! pe mine m-a pierdut de client, cum poti irnozia (sper ca nu crede asta!) la modul ca alegi sa nasti acasa pentru ca free of charge!!
    si ca o ultima concluzie, ca nu ma pot abtine, nah: Denis a fost 'gratis' si pentru ca ai avut o mostenire imensa de la/datorita Andei: experienta. chiar daca lucrurile fizice de pe vremea Andei le-ai dat, ai stiut cumva la ce sa te astepti, te-ai maturizat si ai crescut o data cu ea si ai folosit toate aceste informatii in folosul lui Denis. iar pentru asta, nu pot decat sa te felicit! (inca o data, stay tuned ca mai vin). :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai intuit bine, Lumi. Nu am aratat lista ei ca s-o persiflez sau ca pe ceva negativ. Am luat-o ca pe un fel de etalon a ce se crede in general necesar pentru un copil. Sigur ca e dreptul lor sa faca ditamai lista si cred ca sunt si necesare toate lucrurile alea in cazul lor, macar pentru sentimentul de putere asupra sortii pe cqare o asemenea lista ti-l imprima.

      Iti multumesc ca ai pus punctul pe i si te imbratisez.

      Ștergere
  19. E alegerea ta cum hotarasti sa faci ce consideri tu ca este bine, dar sa fim sinceri cate riscuri implica acest fapt, atat pentru mama si pentru copil. Sunteti absolut sigure ca isi cunoaste corpul atat de bine incat sa nu se intample nimic rau? Eu inteleg ca o admirati, ca toate am fugi de spital, dar voi de ce nu ati facut la fel?
    Credeti sincer ca ar trebui incurajate si alte femei, sa nasca acasa?
    Ma bucur ca totul a decurs bine si sunteti bine atat tu cat si cel mic, dar nu cred ca trebuie incurajat cineva sa faca la fel, este un risc mult prea mare in opinia mea. A nu se confunda admiratia celorlalte mamici cu incurajarea de a proceda astfel.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, nasterea acasa nesupravegheata nu este recomandabila si nici eu nu o recomnand altora. Faptul de a fi facut publica aceasta poveste insa insa are legatura cu o anumita tendinta de a modifica procedurile specifice nasterii in asa fel o femeie avand o sarcina fiziologica sa poata naste in mediul ei asistata neinvaziv si cu posibilitatea ajungerii in cel mai scurt timp la o facilitate medicala in caz ca lucrurile merg rau. In alte tari se poate. La noi se poate de asemenea dar nu exista norme de aplicat in aceste cazuri;; asta nu inseamna ca orice spital nu este capabil sa preia o gravida in travaliu avasat si sa ofere primul ajutor, sa fim seriosi. Normele ar instaura o procedura,d e exemplu spitaul x ar putea fi anuntat ca cineva din teritoriu naste acasa si ar putea fi pregatit sa o primeasca daca e cazul, inclusiv ar putea trimite os alvare dupa ea daca ar fi anuntati. Poate e timpul sa apara niste norme, nu?

      Am scris despre asta, desi a insemnat sa ma expun (lucru care nu mi-a facut nicio placere) nu din exhibitionism cat din dorinta de a arata altor femei cum este dee fapt o nastere, cat este de diferita o experienta autentica de ceea ce in general ni se ofera acum in spital. Am facut asta in speranta nu ca vor fugi pe camp sa nasca, ci ca vor avea curajul sa discute cu medicul lor si cu personalul spitalului un plan de nasteri, in speranta ca nu se va mai lasa speriata de orice argument, stiind deja ca anumite lucruri care i se petrec sunt firesti de exmplu. In speranta ca intr-o nastere normala, fara riscuri, medicii vor renunta la oxitocina aia afurisita si la pozitia orizontala pentru nastere.

      M-am expus dupa nastere cu atat mai mult cu cat in momentul nasterii am refuzat orice fel de expunere, am refuzat pe oricine pana a fost prea tarziu sa mai ajunga cineva la mine, tocmai fiindca simteam ca prezenta oricui m-ar deturna din bunul mers al travaluiului. Asta a fost perspectiva mea la nasterea asta. Multe alte femei- cred ca aproape toate - se simt in siguranta inconjurate de persoane pe care le stiu competente si de aparate despre care sunt convinse ca le-ar putea salva viata.

      Pana la urma, orice schimbare vine din social, can se aduna mi multe voci. Vocea mea nu e nici prima, nici ultima, nici vreo formatoare de opinie, hai sa fim seriosi, sunt o anonima. Este insa una care se incadreaza intr-o tendinta care exista deja si nu e nici pe departe atat de extremista sau necugetata cum vor unii dintre noi sa creada, de promovare a firescului.

      Pentru ca daca nu avem nevoie de indicatii pretioase in alte momente cand ne exercitam anumite functii fiziologice (dar ne putem documnta despre cum putem face corect sau mai eficient anumite lucruri) la fel cum apelam la un medic doar cand lucruile merg rau cu aceste procese si nu sa ne ghideze in momentele respective, la fel ar trebui sa stea totul si cand vine vorba de o nastere normala. Sigur, in unele lucruri e nevoie de doi: nasterea e una dintre ele [zambet :)].

      Multa sanatate si nasteri frumoase tuturor mamicilor si taticilor!

      Ștergere
  20. Da, asa pot sa inteleg atitudinea ta. Toti cred ca am vrea o schimbare in bine in sistemul medical, este momentul sa inteleaga ca trebuie sa vina in sprijinul oamenilor si nu impotriva noastra si ca deciziile noastre sunt cele care conteaza, cand de fapt esti luat pe sus si nu ti se explica nimic pentru ca ei sunt medici si tu esti un prost pentru care nu ai timp de pierdut cu vorbe......Aici iti dau dreptate si e pacat ca nu putem gasi o cale sa venim in sprijinul mamicilor care vor sa nasca natural intr-un mediu prietenos, cu un sistem medical care sa le supravegheze din umbra. Si ma bucur ca ai spus ca nu recomanzi nimanui pentru ca eu cred ca este riscant, de asemenea ma bucur ca sunteti bine repet.
    Tot binele din lume!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca vrei, aici in comentarii am scria mai multe detalii despre motivele pentru care am preferat mnasterea acasa pentru noi (cele catre Liviu):

      http://blogulmeumediocru.blogspot.com/2012/04/explicatia-explicatiei-explicative.html

      Ștergere
    2. Da, mersi, am citit.

      Ștergere
  21. Wow ..unde se poate ajunge cu presupusul, cu cititul printre randuri...vroiam sa te felicit pt alegerea ta- aceea de a-l aduce pe lume pe Denis,gratis, :) eu cred ca ai avut, pe langa mostenirea genetica, si un munte de curaj...eu nu ma vad facand asa ceva- desi ma fandesc ca as vrea o NVDC la al doilea bebe, dar mai vedem. Deci sa fiti sanatosi draga Zozie....

    P.S. cum poti sa spui ca esti ghinionista? mama cate ai castigat in decursul unui an. Eu de craciun din 4 participante la un bradut in ghiveci, ghici ce-am pierdut. Acum vreo cateva zile la un Boba- a iesit la random br 97, deoarece eu eram 96 :)

    Va poop

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) pai pana anul asta nu castigasemnimic din...copilarie :)

      multumesc pentru cuvintele frumose

      Ștergere
  22. Off topic :D

    Ce sampon natural folosesti pentru fetita ta? Pisoiasa mea a facut o dermatita atopica si am inceput sa o spal cu infuzie de taratze, dar pentru par nu merge deloc. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! SCuza-mi intarzierea! Eu pentru Anda am fost multumita de baza de sampon Mayam - in care n-am apucat sa mai adaug nimic pna la urma - si de un sampon Utrektam; eu l-am gasit pe natura-shop.ro dars e mai agseste si in alte parti. DAca baza de sampon - sau baza lavanta cum ii spun ei acum - ti se pare ca lasa parul aspru, pune pe burricul degetelor dupa ce se usuca parul deja spalat o idee de unt de cocos si ciufuleste-i parul pana se intinde peste tot. Trebuyuie extrem de putin ulei de cocos ca altfel parul ramaane cu un ascpectd e umed - deci e gras. Pus pe par inainte, pe parul umed, inc antitate mai mare, timp de minim o ora, uleiul de coos hraneste parul si il repara. Daca ai o fata ca a mea care nu vrea sa isi desfaca nici in somn coditele uleiul/untul asta ajuta mult.

      Ștergere
    2. Multumesc mult! Da, ulei de cocos am mai folosit si noi, nu pt par ca nu prea avem, semanam cu tata, avem numai 3 fire de puf :D, dar am aplicat pe corp. Acum dermatita o are pe picioare si o dau cu unt de shea, dar acum cateva luni a avut o pata mica sub buza, si lingea crema - atunci am dat-o cu unt de cocos. Si sapun ce folositi? Multumim!

      Ștergere
  23. La unele dermatite merge foarte bine si untul de shea. A avut si Anda o eczema cum spui tu, ii dadeam fie cu shea imediat dupa baie, inainte s-o scot (intra foarte bine in pielea uda) fie cu un amestec precum burtica fericita de la lia delicii pentru piele. Sapun folosim orice folosim pentru noi. Ce nu a remarcat nimeni pana acum este ca am folosit articolul asta ca sa fac reclama unor produse facute manual si altor chestii de nisa, in detrimentul mothercare chicco etc. Am pus linkuri catre fetele care fac creme si sapunuri. Toate au fost testate si de noi, sunt superbe. Nu stiu daca am pus link si catre luthelo (e pe breslo si are si un blog cu numele asta, a facut recent si o gama pentru copii si sunt la oferta de paste.

    RăspundețiȘtergere
  24. Multumesc mult! Pupam puiutii draguti!

    RăspundețiȘtergere

About Me