Hepatita B și C și alăptarea

22:03

Printre motivele serioase pntru a nu iniția alăptarea se numără bolile mamei.


În România orice roșu în gât e tratat cu antibiotic și mama e sfătuită să arunce laptele pe perioada cât e sub tratament. 


Cele mai banale ceaiuri au contraindicații pentru femeile însărcinate și pentru alăptătoare. Faptul că unii angajați sunt aât de leneși încât nu pot și ei să printeze prospecte personalizate pentru ceaiul de tei bagă sperieții în bietele femei, care se simt vinovate și pentru un banal paracetamol sau vreo lingură cu miere luată în scop curativ. Iată o listă cu medicamentele permise în alăptare.


În asemenea context nici nu e de mirare că mulți medici din maternitățile românești descrajează femeile cu  care au hepatită să alăpteze. Nici nu vreau să mă gândesc cum e tratată o femeie care are HIV și a devenit mamă! 


Postez mai jos un document oficial postat pe un site oficial al guvernului Statelor Unite pe care l-aș lipi pe ușa tuturor cabinetelor ginecologice unde merg gravide la consultații și pe pereții tuturor maternităților din frumoasa și uneori atât de îndobitocita noastră țară. 

------------------------------------------------------------------


Infecția cu virusul hepatitei B 


Este oare sigur ca o mamă infectată cu virusul hepatitei B  (HBV) sa-și alăpteze copilul imediat după naștere?


Da. Chiar și înainte ca vaccinul contra hepatitei B să fie disponibil, nu s-a raportat transmiterea HBV prin alăptare. Toți copiii născuți din mame infectate cu HBV trebuie să primească imunoglobulina pentru Hepatita B și și prima doză de vaccin contra hepatitei B în primele 12 ore de la naștere. A doua doză de vaccin se administrează la 1-2 luni iar a treia doză la 6 luni. Copilul se testează după încheierea seriei de vaccinuri, la vârsta de 9-18 luni (in general la următoarea vizită medicală), pentru a evalua dacă vaccinul a funcționat și dacă nu s-a infectat copilul cu HBV prin expunerea la sângele mamei din timpul nașterii. Totuși, nu este nevoie ca alăptarea să fie amânată până când copilul e complet imunizat.  Toate mamele care alăptează trebuie să aibă grijă de sânii lor să evite ragadele și sângerarea. 
Pentru mai multe informații despre infecția cu HBV și sarcină, vizitați Întrebările frecvente despre Hepatită B .

Infecția cu virusul Hepatitei C 


Este sigur ca o mamă infectată cu virusul hepatitei C (HCV) să își alăpteze nou-născutul?


Da. Nu s-a documentat niciodată vreo probă care să ateste infecția cu hepatită C prin alăptare. Astfel, o infecție cu HCV nu este o contraindicație pentru alăptare. HCV  se transmite prin sângele infectat nu prin laptele uman. Nu există la ora actuală date care să susțină că HCV se transmite prin laptele de mamă. 

Este sigur pentru o mamă diagnosticată cu HCV să alăpteze dacă are ragade și/sau sângerează? 


Nu există suficientă informație pentru a spune nici da nici nu. Tptuși, HCV se trasmite prin sângele infectat. Astfel, dacă mamele diagnosticate cu HCV au răni sau sângerează la nivelul areolei sau zonei dimprejurul ei, ar trebui să întrerupă temporar alăptarea. Ar trebui să ia în considerare varianta de a-și mulge și arunca laptele până când rana se vindecă. Din momentul în care sângerarea s-a oprit sau ragadele (microfisurile) au trecut, mama poate relua alăptarea.  
Sursa: CDC. Recomandari pentru prevenirea și controlul viusului hepatitei C  (HCV) și a bolilor cronice pe care le provoacă acest virus. MMWR, 16 octombrie 1998, 47(RR-19):1–39.
Pentru mai multe infromații despre infecția cu HCV și sarcina vizitați Întrebările frecvente despre hepatiă C.

You Might Also Like

6 comments

  1. eu am hepatita B de peste 10 ani, dupa ce am descoperit-o analizele au iesit f. putin modificate( au fost ani in care analizele au fost normale), fara indicatie de tratament( interferon sau altele); cu toate astea iubitul meu a reusit sa o ia de la mine, spre norocul lui corpul a neutralizat virusul in mod natural( asa cum peste jumatate din oamenii care intra in contact cu virusul o fac)
    anul asta ne-am hotarat sa lucram la un bebe, asa ca articolul tau atinge o problema foarte spinoasa pt. mine: cezariana sau nu, alaptare sau nu ???
    medicul care m-a urmarit de la inceput si in care am foarte mare incredere mi-a detaliat toate variantele si mi-a expus toate riscurile, hotararea mea, cu care pornesc la drum, e totusi pe varianta sigura, cu cezariana si fara alaptare( oricum, indiferent cu ce idei pleaca mama, analizele din timpul sarcinii si de la nastere sunt esentiale in recomandarile medicilor)
    din informatiile pe care le am eu, studiile care arata ca transmiterea virusului de la mama la copil este rara si riscul e mic (dar exista totusi) au avut loc in tari din lumea a treia in care laptele mamei era esential si era singura varianta (fara el oricum copilul nu avea nici o sansa)
    la fel de mic mi s-a spus tot timpul ca este si riscul de a transmite partenerului prin contact sexual, asta in cazul meu in care virusul era la mine in sange aproape de limita minima de detectie( iubitul a refuzat vaccinarea si folosirea prezervativului) si cu toate asta am reusit sa-l infectez( e posibil sa se fi intamplat oricum inainte de prima data cand a aparut virusul la analize, noi eram deja de patru ani impreuna)
    am scris comentariul asta lung pentru ca problema asta nu se discuta deloc in variante alb/negru, ci are multe nuante de gri

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine te-am gasit, Cris,. Multa sanatate, sarcina usoara si un bebe sanatos!
    Desigur, decizia este a fiecaruia in astfel de cazuri, este in fond o chestiune foarte delicata.

    In general, dar mai ales la noi, doctorii iau masuri uneori exagerate numai ca sa nu fie acuzati de mal praxis in caz ca lucrurile nu merg bine. In categoria asta intra tot felul de recomandari, de exemplu, desi ies din context, acea recomandare facuta inca pe scara larga sa se dea antibiotic prevenitv ca sa se evite suprainfecttiile. Dar asta e o chestiune luata cumva la modul general, in fond, cum spuneam, fiecare decide pentru el.

    Pe de alta parte, alaptarea este un mare ajutor pentru mama si pentru copil mai ales in lupta contra bolilor. Mecanismul de protectie a nou-nascutului contra bolilor este extrem de complex, alaptarea e una din fatete, dar insusi contactul cu mama inca de la nastere are un rol foarte mare, prin faptul ca nou-nascutul se populeaza cu microorganisme cu care mama este obissnuita si ii poate oferi copilului imunitate prin lapte matern. Aceste microorganisme populeaza pielea, tractul digestiv si sistemul respirator al nou-nascutului, ocupand astefel sptiul care, altfel, ar ramaane disponibil altor microvietuitoare prezente in mediul ambient. Practic probabilitatea ca un nou-nascut sa pelce din spital, cu, bunaoara, stafilococul auriu, se reduce dramatic daca bebelusul are contact imediat cu mama si are posibilitatea sa fie alaptat exclusiv inca de la nastere. Putem pune orice alt virus sau bacterie in locul stafilococului auriu.

    In unele cazuri alaptarea si contactul cu mama fac minuni. Inca nu se cunosc toate dedesubturile corpului uman si de multe ori ce se intampla intre mama si copilul ei atinge dimensiunea unui miracol.

    Documentul pe care l-am postat este un punct de vedere oficial al unui guvern dintr-o tara dezvoltata (Statele Unite). Pot fi de acord ca e valabila zicala "cate bordeie atatea obiceie", dar multe din directivele lor contrazic multe dinr ecomandarile despre care aud frecvent in tara noastra. In lmea a tria, hepatita B se poate practic contracta intr-o varietate de medii si situatii; la feld e bien copilul putea lua hep b de la o seringa cuc are a fost vaccinat saud e la ustensilele folosite la naster,e nu enaparat de la mama. Asa ca ai mare dreptate, lucrurile sunt foarte gri.

    Poate ai ocazia sa scrii si altor persoane despre situatia ta, mai multe voi pot da mai multe informatii, te pot ajuta sa alegi mai usor.

    Iti recomand sa te uiti si aici si eventual sa postezi o intrebare, Din cate stiu, persoana care administreaza situl are foarte multi ani de cercetare in spate.

    http://neonatal.ttuhsc.edu/discus/messages/40/40.html?1265119984

    Daca afli mai multe lucruri despre aceasta problema te rog sa revii cu un comentariu, orice infromatie este de un real ajutor pentru multe mamici aflate in situatii ca a ta!

    Inca o data, iti multumesc ca ai scris.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu sunt purtatoare sanatoasa a virusului hepatita B.
    Medicii nostri sunt pur si simplu depasiti de situatie - din ce in ce mai slab pregatiti si mai grav, complet dezinteresati de rezultatele cercetarilor in domeniu.
    M-am ingrozit citind arhivele unor forumuri din 2004-2006 in care unii doctori recomandau avortul femeilor purtatoare de hep. B si mi-am pus semne de intrebare cand doctora care ma are in evidenta mi-a spus raspicat sa nu alaptez cu toate ca nu mi-a vazut viremia si se intreba de ce nu am trecut pe interferon pana acum, cu toate ca absolut toate analizele mele sunt in limite normale, ficatul nu e absolut deloc afectat(am descoperit absolut intamplator, la o donare de sange, faptul ca sunt purtatoare HBV)si m-am decis sa ma documentez singura.
    In cazul de mai sus - lui cris i s-a spus ca exista un risc mic de infectare in cazul contactului sexual, dar sigur il va infecta pe bebe daca alapteaza...e o tampenie; infectarea apare atunci cand sunt leziuni sangerande, care pot aparea foarte usor in ambele situatii.
    Virusul nu se transmite prin lapte, ci prin sangele de la ragade (leziunile din timpul alaptatului, cand bebe e pofticios si trage prea tare) care pot fi usor evitate cu protectiile din silicon pentru supt sau, in cazul meu, cu lapticul cules prin pompa si dat apoi dat prin biberon.
    Daca sunteti interesate de subiect, va recomand sa nu mai cititi articolele romanesti, ci sa va indreptati atentia spre cele argumentate de studii ca CDC.gov sau hepatitis.org

    RăspundețiȘtergere
  4. multumesc mult pentru interventie si multa sanatate in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  5. daca bebele meu a supt lapte de la o mama cu hepatita b se umple si el?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel mai probabil nu. Rata de transmitere a hepatitei B prin laptele matern e extremd e scazuta. Pericolul real este in timpul nasterii, de aceea li se administreaza imunoglobuina la nastere. Dr. Jack Newman spunea ca si inainted e aparitia vaccinurilor contra hepatitei rata de transmitere prin alaptare era spre zero, daca bebelusul lua hepatita transmiterea se facea la nastere. Multa sanatate! .

      E important ca mama care l-a alaptat sa nu fi avut rani sângerânde.

      Ștergere

About Me