Foaie cu foaie dezvelim si reconstruim

16:24

Vad ca la Bebelina
"titi" capata valente nebanuite. Inseamna si actul de a lua in brate, dar spune si titi, iar daca ii dau in acel moment sa suga zice nuuuu! Cu o seara inainte sau doua ii spunea bunica-sii: titi? Credeam ca ii cere sa suga de la ea si, daca ma gandesc mai bine, chiar asta a vrut sa faca, probabil in semn de atasament.


Incepe sa vorbeasca si ea mai mult si titi poate insemna si cu totul altceva. De exemplu, shishi vine cumva de la degetul care se plimba pe touchscreen cand coloreaza calul. 


Pe mine ma alinta cu "tiiiitiii!" (dupa cum povesteam si alta data) dar nu intotdeauna se asteapta sa suga. A avut cateva seri cand, imediat ce ma vedea, cerea sa suga, nici n-apucam sa ma dezbrac, dar si altele, ca serile din saptamana ce tocmai a trecut, cand ma rugam eu sa suga mai repede si ea nu voia ca se juca si era interesant, dar eu nu apucasem sa ma mulg la munca si simteam ca pleznesc. 


Cred ca de fapt incepe sa descopere alte moduri de a exprima afectiune, la fel de fizice si nu mai putin tandre, dar care nu sunt san. E o noua etapa in intarcarea naturala. Nu stie cum sa numeasca aceste semne de iubire, asa incat le-a inglobat in "titi". Pana cand va clarifica ea cum sta treaba cu acest concept - afectiunea - va mai trece probabil mult si bine. Dar da, confort gaseste in tot felul de lucruri care nu au Itreaba cu alaptarea. Iata ca nu e un copil dependent de mama cum mai spunea inciudata uneori Buni. Si nici nu trebuie s-o intarc cu lacrimi, pentru ca "e si asta o perioada"  si pentru ca "mai tarziu va fi mai greu". 


La noi dimineata desprinderea se face greu. Am incercat sa plecam fara s-o trezim. A mers cateva zile, dar apoi s-a fortat sa se trezeasca, indiferent de cat de tarziu se culca si ea seara. Beau cafeaua cu ea in brate, ma spal cu ea urmarindu-ma de pe capacul wc-ului, dar chiar nu am timp sa ma balacesc (sufar). Imi trag hainele cu ea in brate si-l rog pe tati sa-mi aduca sosete din sertar, pentru ca la Anda pusul sosetelor a devenit sinonim cu plecatul si nu ma lasa sa-mi caut singura, crezand in inocenta ei ca asa n-o sa mai plec. Mi s-a intamplat intr-o sambata sa planga pentru ca-mi puneam sosete iar eu nu mai puteam de frig. A fost genul de situatie nebuna, ea plangea si tragea de mine, eu nu stiam cum sa-mi pastrez ciorapii, clantaneam de frig!


Cand trebuie sa plec in sfarsit dam drumul la desene (de fapt le punem mai devreme dar nu mereu suntem pe faza). Cand Anda nu si-a luat suficienta portie de mami mai vrea sa o tin in brate pe fotoliu. Uita insa de mine cand gasesc un episod preferat de Chip si Dale sau alele de acelasi gen. Cand se aseaza tacticoasa cu budinca intre picioruse si mananca incet. N-o fi sanatos, dar macar nu plange. 


Sunt zile si zile, de obicei Buni ramane langa Anda; daca nu ma vede plecand fetita nu plange. Ea mananca o budinca Humana care ii place in ultima vreme si vede cateva episoade din Chip si Dale si Donald sau alt desen animat, cum spuneam si mai sus. Extrem de rar m-a cautat prin casa si atunci putin, cel putin Buni asa marturiseste. Iarasi, rar cere titi in lipsa mea si adoarme foarte usor dupa-amiaza inca din primele zile (ea care adormea la san si care si acum, cand sunt eu acasa, tot la san adoarme). Buni o face cocutza, invelita intr-o paturica, ii pune laptopul cu haiho (alba ca zapada, de altfel cand ii e somn fata cere haiho) la marginea patului si uneori o leagana pe picioare. Ii lasa cateva jucarii prin preajma si baga fata mea 3 ore si mai bine de somn de voie. 


Seara cand trebuie sa vin striga titi prin casa dar deja titi nu mai inseamna neaparat supt, vad ca mai nou pare sa insemne si luat in brate/imbratisat, si i-a cerut si lu buni titi cu mine de fata :) e, bag seama, forma suprema de afectiune pentru ea. Oarecum comparabila cu degetul pe care-l impartea cu mine in semn de maxima generozitate cand avea un an. 


Si probabil titi mai inseamna si "draga", "iubito". Poate cand va vorbi o sa aud ca sunt frumoasa ca o titi. Acum vreo doua sapatamni tati i-a desenat doua semicercuri cu doua puncte undeva in mijloc si anda a zis ca sunt titi si le-a pupat. Dupa ce termina de supt, de vreo saptamana sau mai bine, tine mortis sa pupe fiecare san. Chiar si pe cel pe care nu-l suge. Apoi pleaca la joaca.


In sfarsit incep sa-mi dau seama cum sta treaba cu confortul psihologic al alaptatului. Chiar eram curioasa cum percep de fapt copiii sanul asta. Probabil Anda incepe sa gaseasca si alte metode de a-si arata afectiunea, se intarca, dar drumul e inca lung insa deloc anevoios. Ea e un copil fericit, care va alege singur momentul renuntarii la san si tot ce implica el. Simbolistica lui complexa va fi desfacuta foaie cu foaie, aidoma unui bulb de ceapa, iar foile vor fi rearanjate una cate una intr-un alt desen, un nou layout care va adaposti psihicul unei fiinte mai mature decat un bebelus. Nu va ramane, sper eu, cu probleme nerezolvate. Copila se va reconstrui fara sa fie fortata de imrejurari. 

You Might Also Like

8 comments

  1. Si eu visez in secret ca Edisor sa se intarce singur :).Doamne ajuta sa fim sanatosi si sa mearga toate cu bine.Va pupam!Veniti la intalnirea LLL?Poate ne vedem acolo.

    RăspundețiȘtergere
  2. Simt ca ar trebui sa zic ceva si nu stiu ce :)) Adica sa iti confirm cumva, sa-ti spun ca am fost acolo si mai departe si ca e totul ok si va fi si mai ok. Dar simt ca nu ai nevoie de asta, ca stii. Deci nu mai zic nimic :)

    RăspundețiȘtergere
  3. De cand am citit la tine care iti este noul nume, mi s-a facut tare dor de perioada alaptarii. Astfel mi-au venit amintiri sin din amintiri inspiratie. De la alaptat am ajuns la intarcare si uite ce a iesit aici: http://copiisimame.blogspot.com/2011/01/ablactarea-intarcarea.html?utm_source=BP_recent
    Asta pentru ca mai stiu mamici care alapteaza desi copilul a crescut, si se intreaba daca e bine sau nu. Pupici la fetita si mamica.

    RăspundețiȘtergere
  4. Onixa, ne vedem duminica acolo, cu siguranta. ABia astept! LLL inseamna mult si pentru mine, sunt convinsa ca va fi din ce in ce mai frumos.

    Diana, eu nu am nevoie de asigurari dar cred ca alte mame au nevoie. Da, se poate si asa. Simplu, trepta si fara batai de cap. As vrea sa plec la fel de simplu si dimineata la serviciu, in fiecare dimineata, dar uneori nu se poate.

    Vavaly ma bag la citit. Nuu ca+i e o perioada frumoasa?

    RăspundețiȘtergere
  5. Este o perioada foarte frumoasa aceea a alaptarii. sper ca ti a placut articolul meu si ca ti-a dat curaj sa mergi mai departe (desi cred ca ai destul).

    RăspundețiȘtergere
  6. Vavaly, eu personal nu am privit niciodata alaptarea ca pe un act de curaj,ci mai degraba ca pe dreptul pe care copilul meu il exercita asupra mea ca unica si singura mama. Tot personal, eu nu il voi opri niciodata din proprie initiativa sa si-l exercite.

    Am citit articolul tau, argumentele sunt excelente, insa la nivel emotional/personal faptul ca ai simtit nevoia sa intarci ca sa nu faci fata unei prezumtive presiuni sociale m-a intristat putin. Poate odata cu activitatea oficiala a LLL mamele se vor simti mai putin aratate cu degetul cand alapteaza (prelungit sau nu). Ma bucur insa ca sunteti amandoi bine, sanatosi, pana la urma assta e cel mai important.

    RăspundețiȘtergere
  7. aaa, nuu, eu nu am intarcat la presiunea nimanui. puiul era pregatit atunci cand am facut-o, avea aproape un an. daca ar fi fost sa ma iau dupa ceilalti ar fi trebuit sa renunt la doua luni cand am facut mastita (cum am scris in articolul despre complicatiile alaptarii), cand mi-a fost foarte greu. dar mi-am propus sa nu renunt si sa merg cat pot de departe.
    ai dreptate , exista prea putina sustinere din partea celorlalti , a cadrelor medicale mai ales , pentu femeile care alapteaza. de aceea multe renunta, nu sunt incurajate.
    Citisem in timpul alaptarii despre activitatea LLL si asta a fost un factor bun pentru mine. Cu siguranta va fi si pentru alte mamici pe viitor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Fiul meu s-a intarcat singur la trei ani si 5 luni cand eu am ramas insarcinata, sigur hormonii au schimbat gustul laptelui, ceea ce l-a facut sa nu mai vrea.... Acumde cand am bebele de 7 luni, cel mare din nou imi cere titi, cel mare are deja 4 ani si trei luni, a uitat sa suga, dar vrea cu titi, daca ii dau laptele meu intr-o canita il bea si zice "ce bun mami, ce dulce".... Pentru el titi acum inseamna liniste alinare, un fel de malancolie a epocii de bebelas. El zice ca titi e a fratiorului, dar din cand in cand mai vrea si el.... E intarcare naturala.... Copiii pot si sa revina, dar nu mi-a trecut niciodata prin gand sa il refuz.... Nu, fiindca stiu ce inseamna titi pentru copiii mei.... si sunt fericita ca pot sa ii fac sa se simta bine.... Domnul psihiatru care mi-a dat mie de inteles ca as fi buna de pacienta pt el, greseste profund, in primul rand fiindca nu stie ce e alaptarea, in al doilea rand fiindca copiii lui nu au fost sigur alaptati si in al treilea rand, cred eu ca nici el insusi nu a fost alaptat... Punct.

    RăspundețiȘtergere

About Me