Ciiine muncesteeee, sa faca bine sa nuuu alapteeezeeee :)
21:26Foarte explicit. Femeile care muncesc nu alapteaza. Cel putin, nu in viziunea general acceptata din punct de vedere social. Eu stiu persoane care inca rup regula asta. De un an, de mai mult chiar.
In multe comentarii din subsolul diverselor articole pe care le mai citesc - de exemplu noianul acela de litere deversate pe Internet cu ocazia micsorarii indemnizatiei mamelor, multe femei (hai sa zicem persoane, ca au mai scris si barbati) s-au ofuscat ca nu poti domnule sta acasa, lenevi pe banii statului. La munca, duamnelor! De parca acasa stai cu sanii in sus - hai, mama sa te alaptez la cerere. Despre jobul meu 24/24 v-am mai povestit.
Acum voi avea job normal 8 ore plus 1 ora pauza de masa sau diverse plus 2 ore dus-intors la munca (preconizez ca intotdeauna va dura spre 3). Si am convingerea ca n-o sa tusesc si voi alapta in continuare - la cerere, cat timp voi fi acasa, deci cu precadere noaptea, deci ma voi bucura de somn foarte fragmentat, cel putin la inceput, caci domnisoara sigur isi va regla intake-ul de lapte, compensand lipsa de peste zi. Si-si va gestiona si frustrarea pe care i-am creat-o separandu-ma atat de brusc de ea, atatd de multe ore.
15 comments
Si tu si eu vom avea "noroc". Pentru ca avem fetite mari care isi pot compensa singure intake-ul de lapte, cum spui tu. Dar ce te faci cu un bebelus de 3,4 sau 6 luni care suge la cerere si ziua si noaptea (sau mai ales ziua) sau, daca i-ai facut program suge la x ore? Cu acela ce te faci? Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi fost sa ma intorc la serviciu dupa 4 luni, cum fac toate doamnele din managementul unde lucrez. E asa de trist ce se intampla...
RăspundețiȘtergereDoamna care scria pe blogul http://jurnaldeprichinduta-dana.blogspot.com/ citeste in continuare blogul mediocru (cred...) si mie-mi facea placere s-o citesc dar nu mai am cum (
RăspundețiȘtergereMaria, e mult de discutat pe tema asta. Solutii insa sunt. Am doua prietene care s-au intors la serviciu ceva mai devreme. Una la 6 luni, cand copilul abia a inceput diversificarea (nu pot spune ca manca mult, tot laptele a fost baza, mai ales ca diversificarea lor a mers destul de greu) si una care a vrut sa inceapa serviciul la un an cu norma de 6 ore (prin lege). De altfel, prima persoana a lucrat 6 ore pana la un an, iar dupa un an i-au impus sa lucreze full-time.
RăspundețiȘtergereCea cu copilul mic se mulgea in timpul serviciului si aducea acasa laptele care folosit pentru o masa cu cereale, in sfarsit, cumva s-a descurcat. Cealalta persoana nu s-a muls la serviciu din cate stiu iar copilasul a avut ba momente in care sugea mai mult pana sa se culce, ba momente in care sugea doar dimineata si seara. Din proprie experienta stiu ca organiismul se poate acomoda sa dea lapte in mod diferit in functie de ore (bine in primele luni procesul de autoreglare e mai dificil, dar eu, dupa doi ani, reusesc sa modific cantitati si de la o zi la alta, asa de bine s-a adaptat organismul la cerere-oferta).
Programul copilului se schimba in mod clar, cand mama se intoarce la serviciu si nimeni nu spune ca ar fi usor, dar e pacat sa renunti. Asa cum unii isi iau pauza de cafea si de tigara si eu imi pot lua pauza de muls si nu cred ca sunt asa de neoameni incat sa comenteze ceva.
Daca as fi manager de top si ar trebui sa ma intorc din luna a treia la serviciu as cauta o doica sau as primi lapte de la alta mama daca nu as reusi sa mentin full supply. Dar cred ca m-as descurca macar sa am lactatie mai buna in perioada cand sunt acasa si sa ma mulg odata la serviciu ca sa nu am sanii angorjati... Insa eu nu sunt manager de top si cele care probabil sunt sunt genul de femeie cre scrie pe ici pe colo ca mai degraba ar da tone de lapte praf decat sa lase copilul sa puna gura pe tzatza alteia, sa ia boli, etc. :)
Aici sunt multe femei care procedeaza asa, cu muls la serviciu. Mi se pare criminal, eu niciodata, la 3 copii alaptati haaat peste 1 an, n-am reusit sa ma mulg mai mult de vreo 30-40ml. Iar la noi mai sunt si distantele. Hai ca timpul tot ala e (trafic mai bun aici), dar ce te faci, daca te suna de la cresa/bona (raaar aici) ca a facut copilul febra sau mai stiu eu ce?? Aveam o colega care era la capatul limitei de suportat, din pricina asta - odata copilul in colectivitate, poc si bolile, mai mult isi lua libere decat sa poata lucra. Si functia era destul de manageriala. Nemaivorbind de copilul care devenise super needy din cauza lipsei mamei. 2 ani nu mai pare asa o tragedie cand te uiti la cazurile astea ... oricum ai da-o, sub 1 an e jale sa te intorci in campul muncii si sa mai si vrei sa alaptezi. :(
RăspundețiȘtergereAlina, eu am vrut sa arat stereotipul. Stiu ca e greu, am incercat si eu varianta acum un an si-o luna. Am condsiderat ca fata mea pierde prea mult daca ma intorc definitiv la serviciu; am invatat insa ca, avand poate mai mult sange rece, as fi reusit s-o fac. Sau daca as fi incercat peste 3-4 luni.
RăspundețiȘtergereAm luat poza dintr-un articol care trata chiar intoarcerea la serviciu si m-a frapat, puteau pune ceva mai neutru dar nu, au pus asta, nu CUMVA femeile de cariera sa se imagineze cuumva in allta postura. Nici macar nu cred ca era un articol comandat de te miri cine, a fost o iniitiiativa spontana: mama slaba, ingrijita, puternica, cu biberonul intamplator in mana, pentru ca de asta se ocupa de fapt bona, un cliseu. In State incearca macar sa incurajeze prelungirea alaptatutuului dupa dimulacrul ala de concediu de maternitate pe care-l au femeile acolo. Asta e unul din putine.le momente cand ma bucur ca am nascut in romania, in 2008, ca am avut sansa sa imi vad copilul crescand si n-am facut foamea - desi sunt cam screwed up profesional vorbind, nu pentru ca as fi uitat ceva dar, absenta, ABSENTA... Imi aduc insa mereu aminte de mama care a facut 6 copii si s-a implinit si profesional, asa ca stiu ca lucrurile nu s-au terminat la Anda, ci abia acum incep sa-mi caut un drum.
zoozie, in belgia de ex esti obligata dupa trei luni sa te intorci la serviciu. si mai ai dreptul la inca trei luni pana implineste copilul sapte ani. ce faci in situatia asta? aici chiar e o problema, pentru ca la trei luni chiar nu poti sa iti pui problema de diversificare. insa, poti continua alaptatul in combinatie cu formula. cine vrea, gaseste o metoda. si sunt curioasa sa vad care e procentul de mame care reusesc sa mulga cantitatile necesare pentru o masa completa. pentru ca si eu, cu doi copii, cu experienta a intregii game de pompe existente pe piata romaneasca, eu nu am reusit sa mulg mai mult de 125 si asta in conditii crunte. care a la long nu tin, crede-ma.
RăspundețiȘtergerebuna- n am mai scris dar zoozie stie cine sunt,
RăspundețiȘtergerema mulg de 1 an si 2 luni si desi productia a scazut , nu renunt decat cand, nu va mai fi deloc, a... si am uitat de la 5 luni merg si la serv. , cate 6ore/zi
Bogdana, nu sunt multe dar nici nu se incurajeaza prin nimic continuarea alaptarii. Probabil pe vorba aia aia veche: cand l-ai facut ti-a placut, acum leaga-te cu el la cap. Sau: feminism v-a trebuit, atunci na de fiti egale cu barbatii.
RăspundețiȘtergereEu am reusit sa scot cam 150 ml, lucram 6 ore anul trecut, de fapt am stat mereu 7. Il ultimele doua zile mi-a fost lehamite sa ma mai mulg, incepusem deja sa scadf productia in intervalul ala orar - si vreau sa spun ca am ajuns acasa cu sanii ca pietrele, iar Anda m-a pedepsit, nu prea a vrut sa suga, groaznic. De data asta insa sunt hotarata sa ma mulg la 3 ore in fiecare zi iar laptele sa-l trimit la fratiorul Andei (de lapte) pentru ca e nevoie si e pacat sa pierd sursa asta pretioasa. Anul trecut Anda nu a primit laptele meu muls, congelat sau necongelat. Soacra-mea zice ca i l-ar fi dat.
Mari, ma bucur mult ca ai scris si te mai astept. (pentru restul, nu e mamica la care m-am referit in celalalt comentariu).
Am reinceput serviciul cand David avea un an si o luna.Acum are doi ani si o luna si este inca alaptat.Deci a trecut un an peste noi si am reusit sa ne mentinem in formula 'pro alaptare'
RăspundețiȘtergereNu a fost nici usor nici greu.Nu mi-am propus nimic atunci cand m-am intors la serviciu.Nu am vrut nici sa mentin cu orice pret productia de lapte dar nici nu am facut nimic ca ea sa scada.Am lasat natura sa isi urmeze cursul.
Recunosc ca mi-a fost extrem de teama in prima saptamana ca nu o sa se regleze 'de la sine' si mi-era ca nu cumva sa dau in vreo 'furia laptelui' sau mai stiu eu ce alte minuni (mi s-a intamplat o singura data, pe la 3 luni, am zis ca nu are cum sa fie furia laptelui asa tarziu dar a fost...).De mentionat ca atunci cand m-am intors la munca am trecut de la alaptare la cerere (dar cerere mare - adica si de 10 ori pe zi) la deloc intre orele 8.30-15.30. Si nu am patit nimic nici eu, iar el nu numai ca a 'supravietuit' dar a invatat ce inseamna mancarea adevarata (desi diversificat de la 6 luni pana la un an si putin nu stia ce e aia sa manance o masa sa ii ajunga).
Nu pot sa zic nici ca a fost rau nici ca a fost bine.A fost ceva cat se poate de firesc.La fel cum e acum cand el e la gradi, eu la program lung pana la 17.30 si totusi ne vedem acasa dupa ora 18.30 la o portie mica de tzitzi.Stim deja ca sanul stang e pentru dupa gradi, cel drept e pentru nani si noaptea alternam (cu 2-3-4 treziri).Dar o tinem asa de ceva timp si e ok pentru noi.
Noi suntem un caz fericit cred in care eu nu am suferit,el nu a suferit si continuam sa fim pe aceeasi lungime de unda in privinta cererii si ofertei.Cand o sa il intarc?Cand o sa vrea...daca se uita cineva lung la mine si intreaba daca mai e inca alaptat recunosc nonsalant ca da..si pana la urma care e problema?Cu ce ne impiedica asta sa avem o viata 'normala' - nu sunt obligata sa stau cu el acasa, nu sunt obligata sa ma mulg, nu sunt fortata sa iau cine stie ce pastile de reglare a productiei si el se descurca foarte bine si fara mine cand e la gradi....cand ne intalnim ne urmam viata fireasca ce include deocamdata si tzitzi.
Nu ar fi fost evident la fel de simplu daca ma intorceam mai devreme la munca.Dar asa cum a fost la noi a fost excelent pentru amandoi.
Oana, m--a uns la suflet povestea ta (m-am gandot deseori la tine cand am scris). Legat de pastile, sunt si ele bune pentru ... increderea in fortele proprii, daca mama asa isi gaseste echilibrul sunt ideale. Eu o sa ma mulg, profit de absenta sa suplimentez bebelusul didinuskai mai mult decat pot acum.
RăspundețiȘtergereTu stii ca eu am fost mare 'fana' pastile cand ma tot fortam sa am lapte si am reusit pana la urma:).Nu am nimic cu pastilele la inceput sau daca as avea un alt scop (altul decat a il alimenta pe David).Consider ca acum o sa las natura sa isi urmeze cursul...daca vad ca nu ii mai ajunge inseamna ca 'asa a fost sa fie'...nu ma fortez nici sa am nici sa nu am:)
RăspundețiȘtergereDe incredere in fortele proprii tu stii bine povestea noastra...si ca ma rugam sa am lapte macar pana la 2-3 luni...si apoi inca 2 luni si tot asa..si am facut 2 ani.Dar increderea in fortele proprii in privinta alaptarii a fost un proces de durata, inceput extrem de stangaci, dar zic eu ca rezultatele se vad.Ca am pompat 2 litri de ceai de chimen si anason si 6 pastile de Galafor sau cate 2-4 lingurite de Galactogil zilnic pana la 6 luni e altceva:).Nu stiu daca au ajutat real sau a fost un fel de placebo de incredere in fortele proprii...asta nu pot sti:).Dar evident ca nu le neg ajutorul fie el fizic sau psihic:)
Stii ca eu am o mare admiratie pentru tine cu treaba cu mulsul si cu donatul lapticului..eu una nu as putea...(nu dpdv fizic ci poate de comoditate sau din alte motive care acum sunt cam vagi...)
lasa ca oricum nu ma descurc prea stralucit :( Cu pastilele am patit la fel. Pana pe la 7 luni cand m-am hotarat ca nu mai am nevoie de ele, sa vad ce patesc? Si n-am patit nimic.
RăspundețiȘtergereWow, Oana, felicitarile mele, sunt impresionata de povestea ta! Si spun asta pentru ca am intrat sa scriu un comentariu in care sa spun ca dintre toate prietenele mele ce s-au intors la serviciu cand bebelusii erau prea mici pentru a fi diversificati, nici una nu a continuat alaptarea (s-ar putea sa fie una singura, dar nu o intreb ca sa nu-mi spuna ca insist prea tare pe chestia asta). De ce? Motivele sunt diverse: statul peste program azi o ora, maine doua, maine noua, delegatii in tara si in strainatate, nu s-au muls pe ideea ca se regleaza singura productia si tot asa. E trist, insa nu le pot condamna. Nici eu nu cred ca as fi reusit daca ar fi trebuit sa ma intorc la serviciu cand Degetzica ar fi avut 4, 6, 8 luni. De ce cred asta? Pentru ca aveam un job ce presupunea foarte multe ore suplimentare pana seara tarziu, pentru ca nu aveam loc si nici timp (efectiv) sa ma mulg si cred ca nu as fi avut nici suport. Plus ca in ultimele luni nu am mai reusit sa pompez mare lucru. La asta ma refeream, Zoozie, cand spuneam ca avem "noroc" ca avem fetite "mari".
RăspundețiȘtergereEu am intrat la serviciu cand fata avea 1 an si 2 luni, era si inca este alaptata. Cand sunt plecata este ok, mananca mancare solida, dar cand ajung acasa, este musai sa stea la san mult mai mult decat in mod normal...
RăspundețiȘtergereNormal :) Cel mai probabil si-a inversat ciclurile de hrana (reversed cycling in engleza), ca să profite de timpul limitat când ii esti alaturi si sa isi ia portia de lapte de care are nevoie. Felicitari ca alaptezi in continuare!
Ștergere