Manifest pentru mancatul noaptea

13:37

Cautam ceva informatii despre un lapte de vaca pentru copii dupa 1 an despre care am tot auzit vorbindu-se zilele astea si am dat de pagina aceasta cu discutii despre "de ce se trezeste copilul meu noaptea, vai draga nu mai pot rezista asa, il voi intoxica cu alt lapte decat sanul ca sanul e vinovatul nr 1 pentru orice problema ar avea mama legat de o noapte nedormita, ii voi da lapte vaca de la 6 luni si ii voi refuza dreptul sa manance noaptea pentru ca asemenea obiceiuri ma deranjeaza!"


Sunt ultra-mega scarbita ca li se da voie sa debiteze asemenea magarii, o fi internetul mare si oricine o avea loc in el, dar dragi mamici care cautati sa va infometati copiii alimentati "natural" sau "artifical" tineti cont si de urmatoarele:

1. toti copiii se trezesc noaptea, nu numai ai vostri.. Foarte rare sunt specimenele care dorm toata noaptea si in general treaba se strica si la astia in jur de 6-9 luni. Cand erati tinerele mergeati la disco, acum ati putea pur si simplu sa acceptati ca aveti copii cu nevoie mare de voi si de atentia voastra si nu niste mumii pe care cum le pui asa stau.

2. Pentru alaptatoare: laptele tau e mereu de-ajuns! Ideea e sa NU SUPLIMENTEZI cu formula! Fiecare biberon dat inseamna aceeasi cantitate de lapte pe care tzatele voastre n-o vor mai face petru ca daca ele, tzatele, nu simt gura de copil pe ele, NU MAI FAC LAPTE. E de-ajuns sa sari o masa de lapte de doua ori ca organismul sa nu mai fabrice numita cantitate de lapte si voi sa aveti impresia ca "nu aveti lapte". Dar nu va spune nimeni ca e de-ajuns sa reintroduci o masa de lapte de la san - asa lesinat cum pare ca este el de la atata nesupt - si sanul respectiv va avea din nou lapte. Nu, nu peste noapte, ci in 2-3 zile. Nu, copilul tau nu va muri de foame in acest timp. Ce pierde la o masa recupereaza la alta.

3. Tot pentru alaptatoare: suptul pe timp de noapte e esential in mentinerea unui nivel normal al lactatiei. Daca alaptati noaptea, organismul vostru obosit va secreta prolactina (de-aia va vine somn cand atasati copilul la san). Prolactina nu inseamna ca vei avea mai mult lapte ACUM ci la MESELE URMATOARE. E ca o investitie pe termen lung. Nu in ultimul rand, spre 9 luni asa va veti obisnui cu gandul ca nu dormiti legat si organismul isi va lua portia de enrgie minima necesara din somnurile alea fragmentate. A, si puteti dormi langa copil. Eu alaptez aproape fara sa ma trezesc noaptea, sau ma trezesc dar nu stiu cand termina zuzulina de mancat... dormim amandoua.

3. Pentru mamicile care nu alapteaza. Si copiii hraniti cu formula se trezesc noaptea. Da, le e si lor foame. Exista puseuri de crestere la 1, 3 saptamani, la 3 luni, la 6, 9, 12 luni... timp in care copiii mananca mai mult, indiferent ce. Sau mai ales lapte. Asa ca laptele nu face rau nimanui, continuati cu lapte praf, laptele de vaca inainte de un an e interzis - riscati sa anemiati copilul.

In plus, inainte sa intarcati copilul, tineti cont de urmatoarele:

Laptele de vaca are foarte putin fier si din putinul ala nici macar 5% nu se asimileaza. Laptele formula are cam 50% fier, dar se asimileaza in jur de 5 % - restul ajunge in scutece. Laptele de mutter are in jur de 5% fier, rata de absortie aacestuia este cam de 98%. Sunt probabil estimari, dar e logic, mamici. Pentru ca in laptele de san exista si compusi care ajuta digestia, aruncati laolalta cu copusii de digerat. Exemplu: exista si grasimi dar si o enzima - lipaza - care descompune grasimile treptat dupa ingurgitarea laptelui. Ergo: laptele de muutter se digera mai usor, ergo: copilul va cere sa fie alimentat mai des.

Lapetele vaca /praf, odata ajuns in stomac, condenseaza intr-un bol unic, mare/greu. Laptele de mutter condenseaza in bucatele mici de lapte prins - deci, din nou, se digera mai repede. Dar e destul lapte. Copilul mai vrea pentru ca a terminat de mancat... acolo, in stomacel.

Laptele de mama e gras - si mult diferit de laptele de vaca. Laptele de mama nu fierbe. Daca va pune cineva sa fierbeti putin sa vedeti daca e laptele bun sa-l puneti sa manance branza aia cu zer - pentru ca e ceva absolut normal ca laptele de om sa nu fiarba. Suntem oameni, nu vaci, ce dumnezeu!

Laptele de mama e gras. Nu incercati sa clatiti doar cu apa un biberon din care s-a baut lapte muls. Veti avea nevoie obligatoriu de Axion pentru ca altfel e unsuros nevoie mare. Laptele de vaca se clateste de pe vase cu apa simpla.

Laptele de mama nu are consistenta unica. Daca luam un san plin si-l mulgem observam ca:

- la inceput laptele este albastrui sau chiar transparent.
- pe masura de se continua activitatea se albeste
- la sfarsit este alb mat sau galbui.

Partea cea mai consistenta din lapte este ultima - este cea care ii da puiului senzatia de satietate.

Nu e bine, din aceasta cauza, sa:

1. faceti un test al laptelui: dr. va va preleva cateva picaturi dintr-un san plin - pai are tot timpul sa se umple cat mergi pana la dr si cat astepti la usa cabinetului, nu? Veti scoate o zeama albastra saraca in orice altceva exceptand lactoza!

2. alaptati n minute dintr-un san si sa schimbati sanul. Aceasta metoda este indicata numai in primele 3 zile (in medie) de la nastere, pentru ca sanul sa simta gura de copil pe el si sa se apuce de treaba. In rest, nu se sta 20 de minute la san, se sta cat are copilul nevoie sa goleasca sanul. La un nou nascut poate dura si 30-40 de minute. Caz in care, daca sanul nr. 2 e angorjat, puneti copilul sa ia cateva giuri la final si de-acolo sa elimine tensiunea, sau il mulegti putin. La urmatoarea masa dati copilului sanul plin. NU GOlITI SANUL NR 2! Organismul va face mai mult lapte iar copilul inca nu are nevoie de mai mult lapte in prima saptamana. El suge cativa mililitri la o masa. Ce-o sa faci cu restul de 150? Productia de lapte se regleaza in primele 2-3 luni de la nastere, sau mai repede, sau mai greu... asta depinde de organismul femeii.

3. alaptati la program. Nu exista dusman mai mare al alaptatuui si al sanatatii copilului decat hranirea la program. Din ratiuni descrise mai sus, copilul are nevoie de hrana mai des daca este alaptat la san. Totusi, exista si copii care cer hrana mai rar, desi alaptati la san. Fie mama are capacitati de stocare mai mari si copilul suge mai mult la o masa (e o teorie), fie are icter. Oricum, cu varsta, intervalul la care suge un copil se modifica tot timpul. Ascultati-va copilul si dati-i sa suga chiar la 30 de minute, aceasta perioada nu va dura la nesfarsit. Pentru revers: nu lasati un copil mic sa stea nemancat mai mult de 5 ore (ma refer la nou nascuti). Dupa 4-5 ore le dispare reflexul de foame si pot avea necazuri, sunt copii care au ajuns in spital cu hipoglicemie si alte complicatii.

4. Mamele care alapteaza copii mai mari de 6 luni trebuie sa stie ca deja puiul lor nu mai sta 20 de minute sa goleasca un san, - ar putea sa va topeasca ambii sani in 5 minute. E perfect normal, nu aveti mai putin lapte, aveti atata lapte cat suge piciul (cat ti se cere atata dai), insa are forta acum si cand trage din san si aveti let-down va simtiti si ochii alunecand pe-acolo, nu?

Veti avea zile in care, desi ati pornit deja cu hrana solida, veti alapta exclusiv sau aproape exclusiv. Daca bebe refuza un anumit tip de hrana nu o face fara motiv: poate ca:

- nu e pregatit pentru ea, el personal. Nu avem copii din carti sau grafice.
- il doare burtica
- a racit si inca nu are simtome vizibile
- are o alta problemutza, gen dinti la orizont. Dintii pot sa doara si fara sa vedeti gingia umflata, atunci se formeaza mugurele si la multi pui procesul asta e chiar mai dureros decat sparera gingiei de catre noul locatar iepuras.

Nu-i rapiti privilegiul de-a va simti noaptea langa el. Mancatul nu inseamna doar mancat la varsta asta, mancatul ii ofera si confort. Si cred cu tarie ca asta se intampla si la puii alaptati natural si la cei alaptati artificial, ei toti o cauta pe mama. O gramada de copii alimentati artifical se trezesc si plang noptile si riscati sa cadeti din lac in put. Laptele praf nu e somnifer, e doar alt tip de lapte. Dar daca nu esti bolnava DE CE SA NU ALAPTEZI?

Copiii se intarca natural intre 2 si 4 ani, exceptiile confirma regula. Pana la 1.5 ani nu se intarca, ci doar fac greva de san. Acest lucru se poate trata. E greu, te costa nopti si lacrimi, uneori, dar exista solutii. Apeleaza la un consultant in alptare inainte de a renunta!
Copilul peste un an nu mai suge ca un bebelus, va suge dimineata seara si noaptea, si cand va mai vrea el. Si intr-o zi va vrea mai rar, in alta zi si mai rar si, cand nici nu-ti vei da seama, nu va mai cere deloc. Nici n-o sa stii cand s-a intarcat.

Nota bene: copiii renunta la biberon de bunavoie tot la varstele astea. Asta ma face sa cred ca exista si un element psihologic in intarcatul asta. Intarcatul fortat de san sau de biberon atrage numai traume. Asculta-ti copilul! E mai destept decat cred unii, stie ce mai bine ce-i trebuie la orice varsta!

You Might Also Like

4 comments

  1. Saru'mana! M-a uns la suflet!
    Din pacate n-ai cu cine vorbi!
    Exista practica asta, sa-i inlocuiesti laptele cu ceai, eh, ce daca plange o noapte-doua, se invata pana la urma,apoi scoti si ceaiul, si eu capat toata admiratia mamelor pentru inteligenta practica de a scoate masa de noapte. Aaaa, si cel mai important, dorm neintoarsa.
    Eva aici, scuze de balbe

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna,

    Am si eu o intrebare legata de tipul de lapte pe care il pot oferi copilului dupa varsta de 1 an. Pana in momentul de fata a fost alaptat exclusiv, are 7 luni, si intentionez sa continui pana la 1 an, dar apoi trebuie sa ma intorc la serviciu. Eu fac naveta in alt oras, iar asta inseamna aprox 9-10 ore pe zi in care sa fiu plecata asa ca nu stiu cum sa procedez.
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Ana, daca bebe mananca bine si planuiesti sa il alaptezi la cerere nu are nevoie de alt lapte. Iti copiez un raspuns postat in alta parte, poate te ajuta.

      Multe mame cred ca le va fi mai greu copiilor odata ce ele sunt separate atatea ore de ei si inca sunt alaptati. De asemenea, le este teama sa nu aiba probleme cu laptele, cu productia, canale blocate sau mastite datorate intervalelor mari de nesupt. Intarcarea pare o solutie pentru acest chin. In realitate, multi copii gasesc alinare si reconectare rapida cu mama (cand ei sau ea ajung inapoi acasa) daca se continua alaptarea. Copiii au un talent deosebit sa recuperez orele de pauza. Pe de alta parte, si corpul mamei se adapteza noilor cerinte. Nu putine mame isi dau seama ca nu mai au productie lactata de luni pana vineri de la 9 la 18 de exemplu, dar ca seara si in weekend li se umplu sanii ca inainte. Femeia e o masinarie miraculoasa. O alta teama a mamelor care se gandesc la intarcare in astfel de termeni este faptul ca copilul ar putea refuza mancarea in speranta ca vine laptele la ei. Realitatea arata de multe ori ca majoritatea copiilor, daca nu toti, mananca bine cand mama nu este prezenta. Poate nu din prima zi, insa accepta mult mai usor mancarea din mana altora decat de la mama, chiar.

      Daca vrei sa vorbim mai mult te rog scrie-mi un mail ori ne putem auzi la un telefon, informatia este pe pagina de Contact aici pe site, in partea de sus.

      Ștergere

About Me