O veste bună

10:44

În sfârșit, nimeni nu va mai trebui să treacă prin coșmarul birocratic prin care am trecut noi după nașterea copilului. Medicii de familie au obligativitatea de a înregistra nașterile la domiciliu sau de oriunde în afara spitalului.



Ordinul 359 din 4 aprilie 2012 (Ordinul 359/2012)

privind criteriile de inregistrare si declarare a nou-nascutului


   
Vazand Referatul de aprobare nr. R.L. 2.935/2012 al Directiei asistenta medicala si politici publice de sanatate,
   avand in vedere:
   -Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, cu modificarile ulterioare;
   -Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
   -Ordinul ministrului sanatatii nr. 326/2009 privind infiintarea comisiilor de specialitate ale Ministerului Sanatatii si a Comisiei nationale de transparenta, cu modificarile si completarile ulterioare;
   -Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare,
   in temeiul art. 7 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, ministrul sanatatii emite urmatorul ordin:

Nou-nascutul viu
   Art. 1. -
    Produsul de conceptie expulzat sau extras complet din organismul matern, indiferent de durata amenoreei ori varsta de gestatie, este declarat nascut viu daca prezinta dupa expulzie sau extragere unul dintre urmatoarele semne de viata: respiratie spontana, activitate cardiaca (pulsatii ale cordonului ombilical) ori contractia voluntara a unui muschi.
   Art. 2. -
   (1) Acesta va fi inregistrat ca nou-nascut viu in registrul de nasteri al unitatii in care s-a produs nasterea, imediat dupa expulzie, de catre medicul de specialitate obstetricaginecologie care a asistat, a supravegheat sau a constatat nasterea, daca varsta gestationala este mai mare de 24 de saptamani.
   (2) Produsul de conceptie expulzat la o varsta gestationala mai mica de 24 de saptamani care prezinta semne de viata va beneficia de ingrijiri de terapie intensiva neonatala si va fi inregistrat intr-un registru special pentru aceste cazuri, dupa care la implinirea varstei de 24 de saptamani de gestatie, va fi inregistrat in registrul de nasteri.
   Art. 3. -
    Pentru nou-nascutul viu se completeaza foaia de observatie clinica a nou-nascutului.
Fatul nascut mort
   Art. 4. -
   (1) Produsul de conceptie fara semne de viata expulzat din organismul matern dupa varsta de gestatie de 28 de saptamani este declarat fat nascut mort.
   (2) Acesta se inregistreaza ca fat nascut mort in registrul de nasteri de catre medicul de specialitate obstetrica-ginecologie care a asistat sau a supravegheat nasterea.
   Art. 5. -
    Expulzia din organismul matern a unui produs de conceptie fara semne de viata inainte de varsta gestationala de 28 de saptamani este declarata si inregistrata ca avort.
   Art. 6. -
    Pentru fatul nascut mort nu se completeaza foaia de observatie clinica a nou-nascutului.
   Art. 7. -
    Parintii unui fat nascut mort sau decedat ulterior nasterii au dreptul de a opta pentru incinerarea ori inhumarea acestuia. Modelul de formular pentru exprimarea acestei optiuni este prezentat in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Intocmirea certificatului medical constatator al nasterii
   Art. 8. -
    Certificatul medical constatator al nasterii se elibereaza in termen de 24 de ore de la nastere. Raspunderea pentru indeplinirea acestei obligatii revine medicului care a asistat, a supravegheat sau a constatat nasterea, iar cand acesta nu isi poate indeplini obligatiile, medicului sef de sectie obstetrica-ginecologie.
   Art. 9. -
    Certificatul medical constatator al nasterii, atat pentru nou-nascutul viu, cat si pentru fatul nascut mort, se intocmeste pe formularul-tip, care va trebui sa poarte numar de inregistrare, data completarii, data certa a nasterii, sigiliul/stampila unitatii sanitare emitente, semnatura si parafa medicului obstetrician care a asistat, a supravegheat sau a constatat nasterea.
   Art. 10. -
    La intocmirea certificatului medical constatator al fatului nascut mort nu se completeaza rubricile "prenumele", "cetatenia" si "codul numeric personal", iar in rubrica "din care rezulta ca s-a nascut un copil .................." se inscrie cuvantul "mort".
   Art. 11. -
    In situatia in care un nou-nascut viu a decedat si nasterea nu a fost inca inregistrata la momentul decesului, se inregistreaza mai intai nasterea si se intocmeste certificatul medical constatator al nascutului viu, apoi se intocmeste certificatul medical constatator al decesului.                
    Art. 12. -
    In cazul in care nasterea completa (inclusiv expulzia placentei) are loc in afara unei unitati sanitare, asistata sau nu de catre personal medical, certificatul medical constatator al nasterii se elibereaza de catre medicul de familie al mamei. Daca mama nu este inscrisa la un medic de familie, certificatul medical constatator al nasterii se elibereaza de catre spitalul pe raza caruia a avut loc nasterea.
Declararea si inregistrarea nasterii la starea civila
   Art. 13. -
    Declararea si inregistrarea nasterii la starea civila se fac de catre parinti in termenele prevazute la art. 17 alin. (3) din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
   Art. 14. -
    In cazul in care parintii nu pot face acest lucru, spitalul in care a avut loc nasterea are obligatia de a declara si inregistra nasterea la starea civila in termenele prevazute la art. 17 alin. (3) din Legea nr. 119/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Raspunderea pentru indeplinirea acestei obligatii revine medicului sef de sectie obstetrica-ginecologie.
   Art. 15. -
    Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
   Ministrul sanatatii,
Ritli Ladislau
Bucuresti, 4 aprilie 2012.
Nr. 359.

You Might Also Like

7 comments

  1. Mai sa fie... in legile anti-avort se vorbeste despre "fiinta", "copilul", iar aici vad "produsul de conceptie". WTF???

    Oricum, e un pas inainte legea asta, pacat ca n-ai prins-o si tu. Cine stie, poate la urmatorul :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. deja ma vezi cu inca unul? :D Desi imi ies bine, imi plac si copiii altora

      Ștergere
  2. Multumim pt informare si ne bucuram f mult ca s-au mai luminat hatisurile astea birocratice. Eu una tare ma tem insa ca tot se va mai gasi un destept vsau o desteapta de medici de familie care sa-i puna pe drumuri pe bietii parinti si al lor produs de conceptie pe vreun ger de ianuarie-februarie, sub pretext ca n-au formulare, nu cunosc legea si "nu -si asuma raspunderea", etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. fara indoiala, dar am inteles ca li s-ar comunica de sus sa constate nasterile. I|n fond nu e vorba de nicio raspundere, spui ca ai vazut un nou-nascut viu, nimic altceva.

      Ștergere
  3. stiam ca am o nora bine informata si desteapta,sunt o soacra fericita, tine o tot asa, te sustin. pupici

    RăspundețiȘtergere

About Me