Excursie de weekend
14:39Am fost ieri într-o mare de oameni. Creşte inima în mine când văd atâţia copii frumoşi în jurul meu, iar ieri a plouat cu ei.
Ce-am făcut? Ne-am jucat. Anda a stat la pus scutec şi îmbrăcat mai cuminte decât în ultimele şase luni. A vrut în fâşul ei dintr-o bucată pe care până de curând îl ura şi am plecat toţi trei (ea încâlţată în adidaşi) după ce fusese de acord să bea şi un pahar de suc proaspăt de fructe. Deci de bun augur.
Acum, cu scutecul: fata mea iese la plimbare prin împrejurimi fără scutec şi nu sunt accidente, însă ieri plecam la "drum lung" şi cu salopeta pe noi, aşa încât mă bucur mult că a acceptat să ne facă asemenea concesie.
Am mers cu metroul, am întârziat la întâlnirea cu Dalia si am ajuns cu un sfert de oră mai târziu la întrunire, când deja Izabela povestea cat e de important să ai susţinere în alăptare încă de la început, din spital. A fost tare bine aleasă interlocutoarea. Izabela e mama frumoasă care alăptează trei (!) copii în acelaşi timp şi care se mândreşte că se descurcă singură în orice situaţie. Am mers împreună cu ea spre Romană după ce s-a terminat distracţia şi trebuie să ştiţi că se aventurează singura prin oraş, cu RATB-ul, cu trei copii mici, doi pui într-o limuzină lungă pentru gemeni, şi un al treilea nu mult mai mare mergând pe jos pe lângă ea, fără să plângă că vrea în braţe că a obosit. Mi-a plăcut tare mult cum vedeam câte o fetiţă lipită de piciorul ei de fiecare dată când mă întorceam spre ea prin sală.
A vorbit şi Aniela Pietreanu despre acelaşi sprijin de început, apoi şi despre beneficiile nenumărate ale alăptării. Mi sa părut foarte interesant episodul recent pe care l-a descris cu lux de amănunte, pe care il voi prelua pe scurt. E vorba despre felul în care copiii mai mari, toddlerii, au o perioadă de regresie înaintea fiecărei achiziţii importante. Copilul începe să se poarte ca un bebeluş, dacă e alăptat să sugă mai des, mai cu seamă noaptea (experienţa îmi arată că aceia nealăptaţi se trezesc noaptea la rândul lor după lapte), vrea în braţe mai mult, e irascibil. Practic se poartă ca într-un puseu de creştere, ceea ce şi este, de fapt. În urma episoadelor de acest fel, copilul "iese" mai bogat; fie merge singur, fie mănâncă singur (ca în cazul băieţelului Anielei) sau capătă anumite dexterităţi care-l îndepărtează din ce în ce mai mult de stadiul de bebeluş.
Am vorbit pe rând cu mămicile despre ragade, despre perseverenţă în a alăpta, despre alăptarea de noapte, despre poziţia corectă în alăptare, despre mastite recurente şi canale care se înfundă repetat şi paşii aferenţi de troubleshooting, dar şi despre cauzele posibile pentru asemenea neplăceri, despre copilaşi şi cum cresc ei, despre bucuria de a ne afla acolo.
Şi spun şi aici, copiii ăştia ai noştri sunt incredibil de cooperanţi şi de calmi. Acum nu vă imaginaţi că nu se auzea musca, toţi mişunau, se jucau, unii chiar erau somnoroşi sau stresaţi de aglomeraţie, iar micuţa Domnişoară Maria mi-a povestit de-a fir a păr un film întreg pe care l-a văzut ea la cinema în timp ce mămica ei asista la o naştere.
Ca o paranteză, ăsta e genul de situaţie în care copilul român şi-o ia în genere peste bot pentru că intervine în discuţia dintre doi adulţi, dar micuţa domnişoară şi-a luat în serios rolul de om mare fără niciun impediment extern (aka adulţi ofuscaţi) şi mi-a arătat că filmul ei e mult mai interesant decât ăla pe care voia să mi-l povestească mămica ei. Şi să ştiţi că aşa a fost. Rămân însă deschisă pentru mai multe amănunte despre iniţiativa pe care intenţionam s-o aprofuundez alături de mămica în cauză la final de reuniune, într-o clipă de potenţială linişte.
Şi, dragii mei, dacă aveţi cumva impresia că numai domnişoara Maria a avut ceva de povestit, vă înşelaţi. Domnişoara Anda, de data asta cu dresurile puse la locul lor pe copănelele albe, ne-a explicat într-o bebeluşească fără cusur că mami a ei trebuie să o includă şi pe ea în orice discuţie interesantă.
Înclin să cred că alăptarea la cerere a jucat un rol incredibil în menţinerea calmului colectiv la un nivel acceptabil. Chiar fetiţa mea, aşa mare cum e după toate acceptţiunile posibile, a supt de cel puţin trei ori în tot felul de poziţii acrobatice, iar ei i s-a părut cel mai firesc lucru din lume (a dat câteva semne de stres dar acestea au discpărut repede).
Şi mie mi s-a părut la fel de firesc, dar m-am simţiti uşurată gândind că în mod sigur nu va fi nicio cucoană ofuscată prin preajmă sau vreun băiat stresat care să se încrute la mine şi apoi să se uite vexat în altă parte. Pentru că şi la mine, aşa înfiptă cum sunt, uneori strângerea asta de inimă se mai face simţită, mai ales ca Anda mea creşte, creşte şi nu se înţarcă aşa cu una cu două şi trebuie să povestesc despre întărcarea ghidată de copil de câte ori am ocazia, iar lumea să se uite la mine ca şi cum povestesc vreo nuvelă SF citită cu o noapte înainte.
14 comments
Mi-ar fi placut si mie sa merg la aceasta intalnire, cam greu insa din Olanda...
RăspundețiȘtergereSunt in special interesata de problema cu canalele blocate. Am tot citit despre asta, dar e greu sa-mi conving cupilul (de 17 luni) sa pape mai mult tzitzi decat vrea, si mai ales de la tzitzi care vreau eu. De fapt problemele au inceput cand el a inceput sa suga mai putin - acum o luna(perioada de iesit maselute). Pompa am, folosesc la servici, nu ma impac extraordinar cu ea, acasa nici vorba sa am timp sa ma mulg. Ce as putea sa mai fac - in afara de masaj cand fac un dus fierbinte?
Ozana, in cazul tau pare sa aiba legatura cu cantitatea micsorata de lapte supt, probabil organismul tau se muleaza mai greu pe cererea mai mic si daca te mulgi nu-l ajuti prea tare. Poti incerca sa te mulgi la serviciu atat cat sa decongestionezi sanul, dar sa nu-l mai golesti; in timp, in acel interval orar vei produce mai putin lapte si mai reudci din riscul de a infunda canalele.
RăspundețiȘtergereIn rest, in afara de a sta la dispozitia copilului, poti sa te mulgi sub dus, sau inainte de supt sa stai cu o compresa calda pe san timp de 30 de secunde-1 minut sau putin mai mult. Asta dilata putin canalele si face ca laptele sa iasa mai usor.
Din experienta stiu ca un canal se desfunda cam intr-o zi, dar niciun organism nu e la fel cu celalalt asa ca...
Incearca sa te lamuresti daca o candidoza ascunsa nu ar putea fi cumva o cauza a infundarii recurente a canalelor. E foarte greu de detectat la niste eventuale analize, dar in literatura de specialitate este mentionata printre cauze.
Apoi mai este si predispozitia infundarii canalelor, capatata dupa primul incident de acest fel.
Cred ca cea mai buna solutie ramane prevenirea, asa ca incearca sa recunosti semnele prin care incepe sa se manifeste la tine un canal infundat si ia masuri cat de repede. Si, mai ales, nu te mulge in exces daca nu poti face din asta o constanta.
As mai avea nevoie de informatii ca sa iti raspund mai detaliat: cam care e incidenta infundarii canalelor, ai legat-o de ceva anume, spre exemplu o anumita predispozitie hormonala (post-menstruatie de exemplu, avand in vedere ca unele mamici simt ca le scade lactatia la menstruatie sau inainte, apoi cand revine la normal ar putea sa iti creeze noduli)... are legatura cu patternul de supt al copilului, poate fluctueaz: de exemplu suge mai des intr-un puseu de crestere sau in timpul unei eruptii dentare apoi te lasa brusc de izbeliste?
Mersi de raspuns! Mi-e teama ca sunt putin confuza la treaba cu canalele infundate si cu nodulii... Problemele sunt in principal cu sanul drept. Am un nodul acolo de vreo 10 ani, dar nu cred ca el incurca lucrurile, ne-am obisnuit unul cu altul, ca sa zic asa. Dar acum sunt destul de "lumpy" si prin alte parti ale sanului, cum ar veni niste noduli mici. Am asteptat o vreme sa vad daca are legatura cu perioada lunii, eram mai lumpy inainte de menstruatie dar vad ca sunt si dupa...
RăspundețiȘtergereLaptele iese usor din ambii sani, totusi el pare sa aiba o preferinta pentru cel fara noduli. :(
Copilul m-a lasat de izbeliste acum o luna cand n-a mancat aproape nimic timp de 3 zile (doar un pic de tzitzi) - stomacul lui nu primea nimic (o indigestie oare?), iar 2 dinti si o maseluta isi iteau capetele. De atunci tot asteptam si celelalte maselute, gingiile sunt umflate. Pofta de mancare i-a scazut, tzitzi nu mai papa ca inainte, dar daca ar fi la biberon ar papa, tradatorul! Poate avea legatura si cu faptul ca e mult mai activ, vrea numai sa se joace, nu mai are rabdare sa stea la tzitzi... Cand vede biberonul e disperat sa-l goleasca. Deci eu ma mulg la servici ca sa aiba el ce sa pape cand nu e cu mine. Dar nu scot mult sa stii, acum sunt pe la 100-120 ml in 2-3 reprize de muls (pana acum era 120-150 ml).
Ideea cu investigat candidoza e buna, de asta nu stiam.
Ozana cred ca si biberonul are partea lui de vina, pentru ca daca suge la bibe renunta la aceeasi cantitate pe care nu o mai suge la tine (exact cu se intampla la nou-nascuti cand se instaleaza lactatia mamei). Daca asa vrei sa-i dai laptele tau, da-i-l dintr-o canuta sau dintr-un pahar, ucu pai sau fara, ca sa bea ca baietii mari. De fapt cam cat de des bea si cu biberonul? Sa nu crezi ca am eu ceva cu biberoanele, vreau sa vad ce impact are de fapt asupra problemei tale.
RăspundețiȘtergereEu ii dau laptele meu in biberon pt ca din pahar nu bea inca atat de bine cat sa nu verse, iar pentru mine fiecare picatura conteaza, pentru ca nu ii pot oferi o cantitate prea mare, doar de la sursa:$
RăspundețiȘtergereBiberon primeste doar 1/zi, 3 zile pe saptamana, ca in rest suntem impreuna...
De fapt se pare ca el nu are o preferinta anume pentru tipul de lapte din biberon, pentru ca si daca e formula sau lapte de soia il bea cu aceeasi placere/viteza (am testat de vreo 2-3 ori). Mie imi lasa impresia ca el ar vrea mai mult lapte, dar nu de la san. Iar eu pur si simplu nu pot sa scot mai mult. Ar trebui sa stau conectata la pompa ziua intreaga. Iar sa incerc sa imi cresc productia de lapte doar pt pompa mi-e frica - pentru ca el nu mai e asa de interesat.
Intrebare intrebatoare: ce sa dai unui copil sub 2 ani daca incepe sa se auto-intarce - ca sa primeasca totusi calciul si vitaminele necesare? Mie nu imi surade in mod deosebit niciuna dintre alternative (formula, lapte de vaca, lapte de soia, de orez, de nuci - asta nici nu i-a placut).
Ai putea sa ai mai multa incredere in tine pentru inceput. Adica nu il poti hran suficient direct de la sursa, dar ti se infunda canalele? Cum asa?
RăspundețiȘtergereSurse bune de calciu sunt ouale, legumele cu frunze verzi, melasa neagra (black strap molasses). Vezi ca si pe kellymom mai sunt articole pertinente despre nutritia copilului. Lactatele au un echilibru prost calciu-fosfor si nu aduc cine stie de aport de calciu.
sunt buneasca pe yahoo daca folosesti messenger.
M-am exprimat gresit :) Nu pot sa mulg destul lapte ca sa ii dau pentru zilele cand eu sunt la servici si el la cresa, de-asta zic ca fiecare picatura (din biberon) conteaza. Pot sa ii ofer cat ii trebuie doar cand merge la sursa. Ce ma intristeaza este ca a scazut interesul pentru sursa.
RăspundețiȘtergereStiu cum e cu sursele de calciu si cu lactatele, problema este sa convingi copilul sa manance legumele verzi :))) - de-asta cred ca se merge mai mult pe lactate, pt ca sunt mai usor acceptate de copii. Piticul meu manca de toate pana acum vreo 2-3 luni. Acum nu prea ii mai plac legumele, nu se mai atinge de broccoli, fasole verde... :(
Iti dau add pe yahoo. Dar nu stau prea mult online. Merci Zoozie :)
Pot intra si eu in discutie? Daca da, uite ce as mai zice eu: in afara de lapte, poti incerca branza, iaurt, kefir sau sana. Eu ii dau mozarella bio, cottage cheese, chiar si niste cascaval bio cu putina grasime am gasit. Ii mai dau seminte de susan amestecate in piureul de fructe, migdale, caju, tapioca si quinoa si peste (somon si dorada). Ai putea incerca cu ele, daca Alex mananca ceva din toate astea.
RăspundețiȘtergereOf, stiu ca nucile si semintele sunt pline de calciu si vitamine. Alex mananca peanut butter si tahini (desi tahini nu i-am mai dat de mult, ca nu mai voia, ar trebui sa mai incerc). Nuci si seminte pur si simplu nu pot sa-i dau ca nu le mesteca - prima masea a aparut de curand, stafide si mazare si fasole boabe le inghite nemestecate, asa ca zic pas deocamdata. Am incercat varianta lapte de nuci dar nu i-a placut. Somon mananca, tapioca si quinoa nu am incercat. Quinoa e pe lista deja, de tapioca stiu ca e 100% carbohidrati, nu? (asa mi-a zis consortul, ca la ei in Brazilia se mananca frecvent).
RăspundețiȘtergereEram mai mult curioasa sa stiu alte mamici care nu se grabesc sa intarce copilul ce ar face cand acesta s-ar hotari ca nu mai vrea tzitzi: i-ar da alt tip de lapte sau s-ar baza doar pe alimentatia solida? Ce ar zice doctorul si ce zic cartile si majoritatea articolelor de pe internet deja stiu: 2 cani de lapte pe zi. Pffff.
Maria, hai sa te intreb direct: daca Degetzica nu ar mai vrea tzitzi, tu nu i-ai da nici un fel de lapte? Doar mancare solida? (si apa :p)
RăspundețiȘtergereSemintele se pot macina sia dauga ascunse in alt tip de mancare,. Eu pun seminte de in in paine,d ar i le-as strecura si in iaurtd aca ar fi acasa.
RăspundețiȘtergereIn primul rand eu nu m-as grabi. Nu stiu in ce masura se autointarca la varsta asta, au si ei perioade si perioade, daca acum suge mai putin nu inseamna ca peste doua saptamani te va cruta la fel de mult. Suptul rar poate fi acum si din cauza durerii de masele, cum spuic a abia acum ii dau primele, e o perioada critica. Poti sa ii dai ceva chamomilla sau chamilia sau tablete de tipul celor de la hyland's (care tot in genul camilia de la boiron sun) si apoi sa vezi daca i se modifica apetitul. In unele cazuri, surprinzator, daca li se da ceva de calmarea durerii (nu nurofend esigur) se observa imbunatatiri in patternul mancarii.
Incearca sa iti reglezi tu regimul alimentar in asa fel incat sa ii poti da din farfuria ta oorice ai manca si nu mai lua si tu asa o abodare stiintifica, copiii au insitincte bune, nu fac ei foamea daca au de unde alege :)
Ma rog, eu sunt mai relaxata pe partea mancarii decat alte persoane dar am si motive sa fiu, am fost edcucata asa de un copil care nu prea mananca.
In multe cazuri degeabaincerci sa-i dirijezi elanul mancator. Copiilor li se pune pata si nu vor sa mai experimenteze noul culinar de multe ori, iar alte ori vor un singur grup de alimente pentru o perioada nedefinita. Cu cat pui mai putin la suflet felul in care mananca, cu cat ii arati mai putin ca nu esti de acord, cu atat mai repede se va relaxa si el si va fi dispus sa incerce altceva. Inconstient iitransmiti o parte din atitudinea ta, posibil din agitatia sau aversiunea ta inconstienta fata de anumite moduri de a se alimenta. Asta ma trimite cu gandul la paharul cu lapte. daca il lasi sa se murdareasca nu se va intampla nimic rau.
Poti incerca, daca i-ai dat citrice, sa ii dai suc stors de portcala sau mandarina amestecat cu oc apsula de spirulina, sa bea cu paiul. Nu i se modifica deloc gustul, fetita mea bea de n-are treaba. Spirulina e o adevarata infuzie de minerale i substante binefacatoare. Eu am amestecat-o cu citricele dinc auza vitaminei C care ajuta la absortia fierului nonhemic dar cred ca la fel de bine se poate folosi orice suc de fructe. Anda mea a baut foarte multa vreme cu paiul sau din paharul tinul de noi, asa i-am dat si laptele meu cand l-a primit din pahar (acum nu mai vrea deloc).
Iar legat de biberon: cand lipsesti copilul poate pur si simplu sa nu primeasca lapte deloc, si sa recupereze cand vii. Nu e asa greu, iar el e marisor. Vei vedea ca descoperanoi moduri de a adormi fara lapte. Bunica Andei o infasoara intr-o patura moale, uneori o leaga pe picioare, ii pune un anumit desen animat care acum face pate din rutualul de somn, mai culca niste jucarii... solutii sunt.
Eu nu cred ca o sa renunte acum la tzitzi, dar incerc sa ma pregatesc psihologic in caz ca...
RăspundețiȘtergereIi dau un remediu homeopat care are belladonna si chamomilla, de obicei inainte de culcare. De mancat mai mananca si din farfuria mea, problema e ca el are carnita lui bio si se infige la carnita noastra ne-bio :)))
Revin la treaba cu biberonul: el nu primeste biberon decat la cresa, in rest laptele e de la sursa. Dar de fiecare data cand vede sticluta cu lapte pregatita pentru el incepe entuziasmul/disperarea. Parca ar fi mai bun decat de la tzitzi. Am uitat sa zic, la noi biberonul e sticluta Medela in care pompez laptele... doar ii pun tetina si gata. Deci el recunoaste sticlutele, stie ca e lapte si e pentru el. Si il vrea. Chiar daca eu sunt acolo si am lapte in sani.
Buna treaba cu spirulina, o sa caut si eu. Sucul de portocale ii place, si il bea din pahar (cu ajutor la tinut paharul).
Seminte de susan si de in eu imi pun in iaurt, mai mananca si el din iaurtul meu, iar eu ma ingrijorez ca ii e greu sa le digere pentru ca nu le mesteca bine. Ar trebui sa-mi iau un mojar, blenderul meu nu face fata la seminte din astea mici. Tu cu ce le macini?
Am cumparat o rasnita de cafea no name si sotul i-a reglat putin cutitele ca facea doar gris. Acum merge :) :)
RăspundețiȘtergereSe digera semintele, mai ales macintate. DOar nu-i dai cu carul, juma de lingurita sau una intreaga intr-o zi nu e foc. Daca vrei sa-i dai de dovleac sau de floarea soarelui, poti sa i le introduci treptat, intai un praf, a doua zi mai mult...
Cu rasnita am renuntat si la orice cereale de beb, rasnesc fulgi de cereale si i le bag in iaurt. Dar Anda e asa sclifosita incat degeaba ne strofocam noi sa-i imbogatim mancarea ca e ca la loto, de multe ori tot n-o mananca. Dar eu tot zic :))
Ozana, eu nu stiu daca i-as da alt fel de lapte, cred ca m-as baza pe iaurt, kefir, sana si branza pana ne lamurim ce si cum. Pentru ca mie varsta asta mi se pare cam mica pentru o intarcare data de copil, cred ca-i doar o etapa la voi.
RăspundețiȘtergereEu ii dau nuci sau seminte mixate in piureul de fructe de dimineata si acolo pun si semintele de susan sau de in. Eu am gasit seminte de in crushed care sigur se digera ca nu le vad aparind in problemele majore mai tarziu, asa cum se intampla cu semintele de in din paine.
Si i-am mai facut si bombonele dupa o reteta de la happy mami cu o multime de nuci si seminte, numai ca nu a prea mancat.
Eu ii dau stafide intr-o cutiuta, si le ia de acolo si le baga in gura, ii plac mult. Mazarea i-o dau nepasata, exact asa cum este. Nu s-a inecat niciodata, dar nuci nu-i dau intregi ca sunt tari si se poate ineca.
Tapioca este carbohidrat, adica amidon, dar are calciu, cel putin asa spun sursele mele. Asa ca eu ii fac budinca cu tapioca si sirop de agave si este excelenta. Quinoa este mai buna decat tapioca, in sensul ca are proteina de calitate superioara si din ea poti face si desert (budinca) si garnitura la mancare.