Alaptarea ca o provocare

18:55

Da, uneori chiar este. Asa am aflat la evenimentul de ieri. La care s-au facut multe poze, sper sa le vedem pe toate cand le primeste gazda :).

25 de mamici si bebici plus fratiori mai mari (super dulci si cuminti!) care au vorbit care pe rand, care impreuna, care in bisericuta lor, care... care... N-as putea spune ce mi-a atras atentia mai mult. Didinuska a reusit sa stranga lapteeeee! Asta e vestea cea mai buna dintre toate. Asadar, minuni se intampla. De fapt nu sunt minuni, relactatia e un lucru firesc, dar in zilele noastre iti trebuie extraordinar de multa determinare sa relactezi. E considerata intr-adevar o mare minune si, de fapt, relactarea e doar unul din incredibilele lucruri de care este capabil corpul unei femei. Normal ca, fiind ceva naural, lumea nu-i acorda nici sprijin, nici credit. Cand exista atata lapte praf ce naibii rost are sa te "chinuiesti" asa? Didinuska este o mamica atasata, poate cea mai atasta pe care o cunosc, care a facut fata unor incercari cumplite si a reusit sa se adune si, nu numai sa mearga mai depate, dar sa-si si reia drumul de unde ramasese inainte de necazul ei. Sunt foarte fericita ca am cunoscut-o.

Mihaela este o frumoasa mama de 3 copii crescuti frumos (cu scuze pentru repetitie), pe care i-a alaptat progresiv. Este un alt exemplu extraordinaar de om care reuseste sa lupte cu prejudecatile din jur. Daca primul copil a primit, la sfatul incontestabil al pediatrului (acum multi ani) lapte praf la cateva saptamani, - doar 3!  - al doilea a fost alaptat cat a crezut mama, pornind de la informatiile disponibile atunci, ca este destul, iar al treilea copilas inca primeste lapte si le doresc sa experimenteze baby led weaning sau, oricum, sa continue cat mai mult. Stiu ca in trei nu e deloc usor sa te imparti. Pe pielea mea descopar ca si intr-unul e tare greu de multe ori, asa incat cea mai buna urare care-mi trece prin cap e multa putere si ajutor din partea celor dragi! Mi-a placut mult de Mihaela pentru ca e relaxata si senina, un om care a reusit sa-si gaseasca echilibrul intr-un mod placut, o persoana foarte fina.

Dahnah are o chinezoiaca de fetita. Eu nu cred ca a locuit in Mexic ci in Hong-Kong sau Singapore si fetita a luat ceva din aerul de-acolo :)). De fapt si mamica are ochii migdalati - niste frumoase. Imi pare rau ca n-am stat mai mult la povesti.

Adelle si Ra - haha, de data asta nu putem spune ca n-am interactionat. Sa va spun ca Ra nu poarta deloc scutec (super fain!). Na, ca cizmarul umbla mereu descult :)). Si dumnezeule, pe frigul ala - care cam era, serios va scriu - ea umbla in pcioarele golute, nu voia nici sosete si are ceva si cu pantofiorii. In schimb a stat sa faca ceva langa un copac (Ra e foarte mica, nu are nici pe departe cei doi ani ai fetitei mele!) si e foarte, foarte comunicativa si jur ca nu-i e deloc frig, pana si mainile ii erau calde. Cred si eu, la cat se misca! Eu n-am crezut ca are 8 kilograme, e o dolofanica, arata foarte, foarte bine.  Sa vedeti deosebire, eu ii pusesem Andei si dresuri stiind ca i se ridica pantalonii foarte mult in sling si n-am riscat sa-i dau jos pe-acolo ca ramaneam in chilotei cu siguranta si sa spun drept mi-a fost cam teama, incep sa-i inteleg pe parintii infofolitori si m-am simtit ca unuul dintre ei :))

Anda a atentat la toti pantofiorii lui Ra. Mda, am fetita, oricat as incerca sa o deghizez (stiti, lumea ma intreaba dinc e in ce mai des daca am baiat)! Cand trecem pe langa magazinul de vis-a-vis, in drum spre joaca sau in drum spre casa, trebuie sa intre sa vada toti pantofiorii si sandalutele. Iar acasa a gasit plasa cu incaltari ramase mici si plange cu lacrimi de crocodil ca nu i le pot pune.La tara a vrut sa incalte pantofii din plastic ciclam ai unei papusi. Degeaba mi-am pus eu un pantofior de Anda pe degetul mare, aratandu-i cam care e proportia si de ce nu ne putem incalta cu lucruri mici! Macar sosetele papusii a reusit sa le incalte, intinse pe degetele de la picioare, ca erau elastice :)

Prietena mea A era suparata ca a capsat-o bebelina de celalalt san. Muscatul  de san s-a dezbatut intens aici. Ultima tentativa a bebelinei noastre insa vine de la o raceala. Neputand sa respire bine pe nas, a strans din dinti. La propriu, ca are si ea doi :(. In rest, Bebelina e la fel de dulce ca de obicei si am initiat-o in linsul pastilutelor homeopate direct din capac.

Cu ocazia asta, vreau sa intreb daca stiti vreo crema cu efect cicatrizant bun (aka rapid). Eu stiam propodermul, mamica va folosi lanolina pentru moment, dar rana veche nu se inchide, ba are si tendinte de usoara infectie (s-a inrosit zona, dar e pe trecute). Eu mi-am stors creierii si mi-am adus aminte ca si ceapa e un excelent cicatrizant. Pui ceapa tocata pe o taietura si o "inchide" repede, iar semnele de buna purtate sunt minimizate. Subiectul e putin delicat, pentru ca tesutul care trebuie reparat intra mereu in contact cu Bebelina. Dar, in disperare de cauza, putem curata repede zona cu putina apa si sapun ca sa inlaturam mirosul sau excesul de diverse creme, asa incat va rog sa-mi spuneti daca stiti remedii indiferent de textura sau miros.

Am descoperit niste minunatii de batonase de la Organix, din curmale si banane, pe care Anda le-a luat drept ciocolata - sunt maro si vad ca i-au si placut. Cu prima ocazie cumpar si eu, dar voi incerca sa le si produc: am inteles ca se amesteca banane si curmale si se dau printr-o faina ca sa tina forma. Cred ca faina poate fi inlocuita si cu nuca pisata, de exemplu. Sau seminte rasnite, ca sa fie mai hranitoare. Sau fulgi de porumb rasniti. Sau cereale de bebelusi. Poate chiar nuca de cocos. Ii multumesc mamicii de baietel langa care am stat pentru pontul asta. Si ma bucur ca am reusit sa schimbam cateva vorbe.


Am fost cu toatele alaturi de mamica de fetita de doua luni bombardata cu fier, glucoza si lapte praf de restul familiei si sper ca lucrurile vor intra cat mai repede pe un fagas mai propice sprijinului alaptatului la san. O fata are mama si aia sa primeasca lapte praf cand mama nici nu intampina probleme in alaptare? :)

Alti copilasi voiau la locul de joaca de langa  noi si ne-am cam lasat cu totii furati de evenimente. Fiind care-ncotro, alergand dupa copilul propriu, nu ne-am putut intersecta foarte mult.

Ii multumesc si sotului meu ca a venit cu noi, desi nu alapteaza. :)

Ajungand putin mai tarziu, nu am prins partea prezentarilor, asa ca rog iertare ca nu retin alte nume si discutii pentru moment. Astea sunt cele in care m-am implicat personal mai mult de 1 minut - cu siguranta au fost mai multe. Imbratisari cu mare drag tuturor din mediocritatea mea!

You Might Also Like

23 comments

  1. buna initiativa! Frumos din partea voastra ca v-ati implicat. Pacat ca nu au facut-o mai multe mamici... mi-e greu sa cred ca doar douazeci si ceva de mamici care alapteaza exista in Bucuresti... si RUSINE incuiatilor care au comentat atat de urat la articolul din EZ!

    RăspundețiȘtergere
  2. spui de asta?

    http://www.evz.ro/detalii/stiri/mamicile-din-capitala-au-militat-pentru-alaptatul-la-san-907802/pagina-comentarii/1.html#comentarii

    Da, sunt incredibil de mitocani, sunt curioasa cum o sa ma injure acum, ca m-am racorit putin pe-acolo.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna, eu sunt mamica baietelului care nu prea a fost de acord sa imparta cu Anda batonul lui cu banane si curmale. M-am uitat pe ingredinete: banane sunt 50% (cred totusi ca sunt deshidratate), curmale sunt 49% si faina de orez 1%. Cred ca merge si cu faina de nuci, dar din ce am citit, pentru o buna digestie nu se recomanda combinarea nucilor cu fructe...desi 1% nu stiu daca influenteaza prea mult lucrurile :)
    Imi pare bine ca am reusit sa schimbam cateva vorbe, eu te citesc de mai mult timp, insa la inceput nu am fost sigura ca esti tu si apoi nu am indraznit sa te abordez cu replica "te stiu de pe blog":)) Ai o voce foarte calda, de pe blog nu se "aude" asa, mai degraba te credeam o militanta infocata si foarte vocala:))
    Iar Anda e o delicata, asa am vazut-o eu ieri, ca din povestirile tale pare mult mai baietoasa.
    Ieri m-am smtit tare bine la intalnire, nu mi s-a parut ca deranjam pe cineva, insa citind comentariile de pe evz.ro, mi se pare ca am ajuns niste infractoare...nici nu stiu cum e mai bine sa reactionezi in asa fel incat sa poti convinge macar pe unul cat e de bine, natural si frumos sa ii oferi copilului tau bunatate de lapte matern...
    Scuze, eu nu am blog asa ca m-am lungit la vorba pe al tau :))

    Dana de Verde

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna Dana :) Ma bucur sa te "vad" pe-iaici si te astept cat de des, daca vrei. Si cat de mult.

    O sustinatoare infocata nu sunt, doar o sustinatoare informata si imi pare rau sa vad cate anti- sunt neinformate. Blogul mediocru a fost la inceput jurnalul Andei, dar se numea mediocru dintr-o autoironie care imi dau seama ca nu-si avea rostul, iar acum ma urmareste ca e cam greu de schimbat fara sa derutez lumea.

    Apoi a devenit si o voce pro-alaptare; dar a fos ceva spontan. Am pus multa dragoste in el in timpul concediului meu de maternitate.

    A, da, Anda e o cuminte si o delicata, eu am insa darul exagerarii, probabil mostenit de la tata. Sau poate povestesc doar fazele care mi se par memorabile sau iesite din normele de zi cu zi si de-asta s-a creat aceasta imagine distorsionata. Nici n-am prea publicat poze, pentru ca n-am vrut s-o expun si mai mult decat am facut-o.

    Am cumparat azi batoane. Anda credea ca sunt diferite si m-a pus sa-i desfac 2-3. Si eu cred ca sunt deshidratate. Asta se rezolva destul de usor, dupa ce dau caldura sau la cuptor dar ar dura mult prea mult asa :) Faina de orez iarasi se poate face si in casa, cu rasnita de cafea (n-am :) ). Cine stie, poate o sa ma si apuc de asta, dar eu sunt cam genul doamna in bucatarie, amanta in societate si casnica in pat (asa glumeam cu niste prieteni mai demult pe seama vechii zicale care cerea ca nevasta sa fie aia buna la toate).

    Hai ca si eu m-am cam intins!

    RăspundețiȘtergere
  5. zozie, ce descriere frumoasa mi-ai facut! Nu e chiar asa...Ma bucur ca ai vazut relaxare si seninatate, da' e tare multa bataie de cap zilnic. Tot respectul pentru mama ta, 6 copii e ceva!
    Si ma bucur mult ca ne-am cunoscut, intre noi si cu celelalte mamici, eu m-am simtit tare bine!

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi place cum ai raspuns comentariilor de la evz. Ce diferenta majora intre textul tau si marea majoritatea a comentariilor....
    Cat despre Ra, hai a stat destul de mult cu ghetutele alea de care se impiedica. mitica... :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Mihaela nu mai fii modesta :)

    Adelle sunt curioasa daca lasa sa treaca si comentariul moderat... Mersi pt aprecieri, daca vezi putin mai jos, nu pricep nimic, tot pe-a lor o tin. Frumos a scris si Carmen.

    RăspundețiȘtergere
  8. bravo, Ramona!!! excelent comentariu pe evz. eu le-am raspuns dupa ce m-am linistit putin si mi-am alungat din minte cuvintele pe care vroiam sa le folosesc initial. pur si simplu nu-mi vine sa cred ca traim intr-o asemenea tara, alaturi de astfel de oameni. toata admiratia pentru mamicile care au venit in parc ieri! va rog sa nu va lasati influentate de comentariile unor oameni ignoranti, care habar n-au despre ce vb...

    dupa mult timp, maine o sa-i dau omuletului laptic mult de la mine. am in frigider 11o ml stransi si acum am mai scos vreo 40 de ml. cu o mana scriu, cu cealalta tin pompa. ce sa o mai lungesc, sunt fericita:DDDDDD

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc :)

    Ma bucur tare! Ieri am ajuns tare tarziu acasa, in jur mde 10 seara, iar azi l-am rugat pe L sa va sune dar a plecat puti . Am si eu vreo doua mese de lapte,

    RăspundețiȘtergere
  10. Didinuska, asta e cea mai buna veste!!! felicitari! ma bucur foarte foarte mult. Ai o vointa de fier.

    RăspundețiȘtergere
  11. sunteti de admirat fetelor,daca eram din Buc. poate as fi participat si eu ..dar cu pompa...
    pt. leziunile la mameloane este bun garmastanul si nu e obligatoriu sa fie spalat inainte de alaptare,

    pupici

    RăspundețiȘtergere
  12. buna

    pentru ranile la sani la mine a functionat f bine o crema essential care pentru sani. eu am avut rani vreo 2 luni jumate de nu mai stiam in ce parte sa o iau, incercasem tot ce ati scris voi fara rezultat. cu crema asta in 4, 5 zile ranile erau inchise.

    a fost frumos la intalnire si m-am bucurat sa va cunosc pe toate, cat despre comentariile din evz - prefer sa nu comentez si sa nu ma gandesc.

    Raluca, mami de Stefan si Adina

    RăspundețiȘtergere
  13. Mari, multumesc, a folosit garmastan deprima data, fararezultate. Nusunt ragase, e rana in toata regula.

    Raluca, multumesc, ma interesez si de crema asta. Orice informatie e utila. Daca stii cumva un bun cicatrizant, indiferentt ca e sau nu si pt sani, sa scrii. La fel si cine mai citeste pe-aici :0

    RăspundețiȘtergere
  14. un foarte bun cicatrizant este si uleiul de macese, cu mentiunea ca nu tr folosit in combinatie cu soarele, dar cum soarele acum nu mai arde este ok de folosit si ziua. eu pe stefan l-am salvat de o iritatie urata la fundulet, cand deja ii curgea sange cu ulei de asta. de 2 ori l-am dat si pielea era perfecta...

    sper sa va foloseasca

    RăspundețiȘtergere
  15. da, zoozie, de ala ziceam! :)
    btw, d c spui ca tati nu "alapteaza" ... eu vad alaptarea ca pe o actiune de cuplu, in car rolul taticului e f important si de multe ori, crucial in reusita.
    Gresesc?

    RăspundețiȘtergere
  16. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  17. Ma bucur pentru voi ca ati reusit sa va strangeti! :)
    Poate o sa ajungem sa se faca si in tara astfel de intalniri!
    Iar cretinii care au comentat pe evz...din cauza lor ne cred altii tara de inapoiati si de bananieri!! :(

    Si eu alaptez de 1 an si 3 saptamani si nu am de gand sa incetez. Cand nu o sa mai vrea T, atunci incetam!

    RăspundețiȘtergere
  18. Zoozie, hai mai ca-mi place de tine maxim. Mai zi-le si la doamnele astea ca ati facut numai bine! Te rog, ca mie imi creste tensiunea si apoi nu mai am argumente :D

    http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=156982

    RăspundețiȘtergere
  19. Luthien, bine te-am gasit si felicitari! De-astia nu-s numai in Romania, sunt in toata lumea, dar nu ar fi nicio problema daca s-ar rezuma la a comenta pe evz si-n rest sa taca din gura... dar sunt aceleasi specimene care-si preseaza nevestele, fiicele, cumnatele, sa alapteze cum cred ei ca e bine.

    Legat de grupuri de suport, intiativa poate avea oricine, de exemplu pentru quintessene trebuia intregistrata locatia facuta o lista cu participantele. Anul asta nu stiu daca s-au mai facut grupuri in alta parte in tara dar anul trecut stiu ca au fost 2 sau 3 locatii.

    Raluca, acu citesc

    RăspundețiȘtergere
  20. raluca, am citit primele doua pagini si mi-am varsat naduful, acum astept sa fiu ciuruita :(

    RăspundețiȘtergere
  21. Banuiesc ca ai vazut ca nu m-am putut abtine pana la urma :D.

    RăspundețiȘtergere
  22. :D da. Dar eu am impresia ca ma lupt cu morile de vant. Nu mai scriu, am scris si asa prea destul.

    RăspundețiȘtergere

About Me