Sunt bolnavă. Mai alăptez? - Ce medicamente iei când alăptezi
21:21Dacă zapez grupurile virtuale de sprijin in alăptare, una din cele mai des puse întrebări este: pot lua medicamentul x când alăptez?
sursa |
Adevărul gol-goluț este că, deși informație de calitate pe subiect este de câțiva ani în limba română, multe mame și încă mulți medici sunt de-a dreptul neinformați în privința asta. Mamele ajung nu numai să sufere inutil, ci să-și pună și sănătatea în pericol nemergând la dentist, nefăcând investigații medicale cu sau fără substanțe de contrast.
Citește aici punctul de vedere al Dr. Jack Newman privind medicamentele și alăptarea (traducere de Rox Duduș, consultantă La Leche League).Ceaiurile se pot folosi în timp ce alăptezi. Sunt câteva plante care scad lactația (cimbrul, oregano, pătrunjel, sunătoare - aici lista în română). Se recomandă atenție în folosirea ghimbirului (deși cunosc multe mame care au băut o grămadă de ceai de ghimbir cu miere în timp ce alăptau exclusiv, deci copii mici inclusiv eu am folosit).
Tantum verde, albastrul de metil, diverse pastiluțe cu propolis, toate se pot folosi în timp ce alăptezi.
Medicamentele comune în răceală se pot folosi. Evitați formule care conțin și derivați ai efedrinei (cum sunt fervex, coldrex, parasinus), optând pentru versiunile simple de antipretice/antiinflamatoare.
O gamă largă de antibiotice au risc scăzut în alăptare, inclusiv gentamicina.
Substanțele de contrast se pot folosi în alăptare și radiografiile sunt absolut inofensive.
Antiinflamatoare, siropuri de tuse se pot folosi în timpul alăptarii - poate nu toate, dar cu siguranță există alternative.
Anesteziile locale au timpi de excreție mici și se pot folosi fără rijă în timpul alăptării. De asemenea, nici pauzele după anestezia generală nu sunt atât de lungi precum se crede (aud des de 72 de ore!, cand putem vorbi de 2-4-6 ore pauză...)
Sunt cazuri când se poate alăpta inclusiv sub chimioterapie.
Ori de câte ori aveți nevoie să vă confirmați că puteți urma un anumit tratament, urmați pașii de mai jos:
- căutați numele substanței active din medicament in prospect (prospectele se găsesc și la o simplă căutare pe Google)
- intrați pe www.e-lactancia.org sau pe Lactmed și căutați substanța activă. Lactmed dă mai multe informații despre substanță și date empirice înregistrat (cred că vă imaginți că nu face nimeni studii pe mame și copii, dar informații despre medicație și diverse reacții se înregistrează în spitale).
De asemenea: când mama are o viroză, infecție (puroi), febră, greață sau diverse alte simptome, alăptarea nu se întrerupe. Chiar și în cazul unor intervenții operatorii, alăptarea va continua. Este posibil ca mama să se poată interna împreună cu bebelușul sau acesta să-i fie adus periodic la spital pentru a fi alăptat.
Personalul medical ar trebui să devină conștient că înțărcarea temporară sau definitivă nu este un lucru ușor de făcut și că atât mama cât și copilul sunt chinuiți în asemenea momente. Asta pe lângă beneficiile incontestabile pe care alăptarea le oferă nou-născutului când acesta trăiește într-un mediu contaminat (luați ca exemplu mama răcită sau cu enteroviroză).
Când aveți nevoie de informații puteți apela și la un consilier/consultant în alăptare.
0 comments