Activități pentru copii - seria patrimoniu. Sâmbătă: pictură pe sticlă

22:15

Cunoscuții mei știu că am fost recent cu Anda la tot felul de activități drăguțe specifice vârstei (ea are acum 4 ani și jumătate).


Este timpul nostru de mamă și fiică, dulcea noastră destrăbălare fără Denis - și voi reveni cu povești despre fiecare fiindcă sunt lucruri accesibile oricui și poate mai inspiră pe cineva, mai ales dacă - precum noi - ați ales să fentați grădinița o perioadă și căutați activități care să vă îmbogățească odrasla, nu numai să audă ”nu e voie” sau ”copiii cuminți fac nu-știu-ce” :).

Sâmbăta viitoare se anunță un atelier pentru copii mai mari (4 ani+) ținut de Petruța Băniță la Nucamică. Cum fata mea este atrasă de desenat, când i-am povestit despre el a zis un Daaaaa cu toată gura și pare să-l aștepte cu mare drag.

picturi de la un atelier mai vechi de
pictură pe sticlă ținut de Pepi. 


Petruța și Nuca mică organizează o serie de ateliere de patrimoniu destinate copiilor și părinților.  Eu am fost cu Anda la seria despre lut și vă garantez că așa porție de joacă (nu numai cu lutul ci și prinselea, v-ați ascunselea și câte altele!) n-a mai luat de mult. Și vă mai spun că frământarea lutului este o adevărată terapie pentru mame, eu mi-am propus să-mi cumpăr o pungă imediat de ajung pe vreun ”fondul plastic”.

Pentruța, la  un playdate de sâmbăta trecută,
în timp ce gestiona un moment dificil
de genul ”imi plâng toți TREI copiii odată”

Pentru mai multe detalii despre evenimentul de sâmbătă dar și despre întreaga serie ”patrimoniu” citiți mai jos comunicatul de presă făcut de fetele minunate cu mâini de aur și minte atât de jucăusă, care se pricep să atragă copiii atât de frumos și să aplaneze mici scene (copilărești) atât de autentic.

Anda mea, încă într-o pasă cam proastă după o perioadă grea
se lasă alintată de una dintre gazde 



ATELIER DE PATRIMONIU PENTRU COPII  


                               o inițiativă  


Nucamică anunță noua serie de atliere pentru copii, desfășurate în sediul din Bvd. Mărăsti 43. Este vorba despre Atelierele de Patrimoniu, susținute de Petruța Băniță și inspirate de Școala de la Piscu.

Atelierul de Patrimoniu nucamică este ămpartit in 4 (patru) module ce au ca teme olăritul, țesutul, pictura pe sticlă și pe lemn. Inițiativa apartine Petruței Băniță, de profesie restaurator mural și mama a trei fetițe. Propunerea ei este inspirată de Școala de la Piscu, instituție de învățământ alternativ, acreditat de Ministerul Educației, orientată către tradiții și conservarea acestora în spațiul românesc. Mulțumită Școlii de la Piscu a fost publicat primul manual școlar opțional de patrimoniu.

La sfârșitul lunii martie, sâmbătă 22, ncepem cel de-al doilea modul din seria Atelier de Patrimoniu, anume Atelierul de Pictură pe Sticlă.



Ne este greu astăzi să ne imaginam ce a nsemnat apariția primului pătrat de sticlă în viața omului tradițional. Prețiozitatea sticlei și fragilitatea ei au făcut ca primele picturi pe sticlă să se înscrie în sfera religiosului și să ocupe locul cel mai bun în universul caselor țărănești.

Este important să înțelegem acest lucru, să cunoastem aceste aspecte ale tradiției picturii tărănești pe sticlă? Sau este doar un demers creativ pentru copii, unul dintre multe altele cu care încercăm să ne familiarizam copiii? Noi credem ca este important să cunoaștem și aspecte ce țin de patrimoniul nostru cultural, la fel cum este interesant să le facem cunoștință copiilor cu o tehnică de pictură care se foloseste de un material suport, astăzi banal, (sticla), ce face ca "vaxelurile" (culorile) să capete transluciditate, care se folosește de o anumită disciplină în aplicarea lor pentru a obține o lucrare cu prețiozități stilistice aparte. – Petruta Banita

Atelierul de Pictură pe Sticlă va urmări în cele 4 (patru) ședințe săptămânale următorii pași:

22 martie
Aflăm pe scurt despre cum a apărut pictura pe sticlă, vizionăm imagini, vorbim despre subiectele preferate în pictura pe sticlă tradițională.
Ne schițăm desenul pregătitor pentru pictură, apoi îl transpunem pe sticlă.
29 martie
Aplicăm treptat primele linii și tușe de culoare care pe verso vor fi în prim-plan.
5 aprilie
Aplicăm tușele mari și câmpurile de culoare și punem foița metalică aurie acolo unde va fi nevoie
12 aprilie
Prindem pătratul nostru de sticlă pictat într-o ramă pe care o vom decora de asemenea, astfel încât să ne pună în valoare pictura realizată.
Luăm frumoasa lucrare acasă și o agățăm în locul cel mai bun de unde să ne vegheze în fiecare zi.

Pretul modulului de pictura pe sticla este de 200 de lei pentru cei nou-inscrisi si 160 de lei pt studenții noștri fideli. Vârsta minimă este de 4 ani.

În cadrul atelierelor copiii vor lucra împreuna cu părintele însoțitor, ocazie cu care vor descoperi împreună o activitate nouă și interesantă. La primul modul din serie, cel dedicat meștesugului olaritului, copiiii au interacționat cu un element natural nou, lutul, l-au modelat în figurine zoomorfe și oale tradiționale, pe care le-au vopsit decorativ.

Informaţii detaliate despre înscriere și despre programul detaliat al atelierelor tematice sunt disponibile pe blogul nucamica (www.nucamica.blogspot.com) și pe pagina de facebook nucamica.
Data limită pentru înscrieri la atelierul de țesut este 21 martie 2013.

Următoarele ateliere din seria Ateliere de Patrimoniu pentru Copii se vor desfășura în luna mai (Atelier despre Textile), respectiv în luna iunie (Atelier de Pictură pe Lemn).

Despre nucamică
Nucamică e sora mai mică a nucamura. Împreuna ocupă atelierul din Mărăști 43, unde se joacă cu hârtii, textile și, in principal, cu materiale naturale.

Contact

Facebook - nucamica
0746 01 08 08 / 0746 22 06 06

You Might Also Like

0 comments

About Me