Să punem la zid proba suptului
20:56
"Aceasta este o postare despre proba suptului (cântărirea unui bebeluș înainte și după o hrănire la sân pentru a vedea cât de mult a supt). Nu sunt de acord cu această abordare care, la prima vedere, pare științifică și exactă. Dar nu este. În primul rând, vedeți postarea mea despre scăderea fiziologică în procente și cântare. Bine, proba suptului se face pe același cântar, cântarele se verifică des cu greutăți standard, deci este probabil să fie precise. Dar sunt mai multe lucruri pe care trebuie să le avem în vedere.
Gândiți-vă la acest lucru: un bebeluș alăptat exclusiv și care ia în greutate bine la cinci luni nu suge o cantitate mai mare de lapte decât un copil de o lună care este alăptat exclusiv și ia bine în greutate, chiar dacă bebelușul de cinci luni cântărește cel puțin dublu față de cel de o lună. Așadar cât trebuie să înghită un copil care suge - chiar atunci când cântarul cântărește exact? Nu știm. Laptele de mamă este magic și sfidează obsesia noastră pentru numere.
În orice caz, cantitatea estimată de care bebelușul se presupune că are nevoie se bazează pe ceea ce ar „avea nevoie” un bebeluș hrănit cu formulă de lapte praf. Dar chiar și calculele bazate pe nevoile bebelușilor hrăniți cu formulă nu au sens, fiindcă nici măcar acești bebeluși nu beau mereu aceeași cantitate de lapte.
Mai mult decât atât, majoritatea mamelor consideră că au mai mult lapte dimineața decât seara. Deci dacă proba suptului se face dimineața, rezultatul ar putea fi fals liniștitor. Dacă măsurătoarea se face după-amiaza sau seara, rezultatul ar putea fi fals îngrijorător.
Relaxarea este cheia :) |
Este bine-cunoscut că grăsimea din laptele matern variază ca și consistență, în așa fel încât 30 ml de lapte foarte gras vor fi mult mai sățioși decât 30 de mililitri de lapte mai sărac în grăsimi și în același timp la fel de adecvat creșterii în greutate a bebelușului decât o cantitate considerabil mai mare de formulă de lapte. Și nu mă refer la „laptele de final”. Studiile arată de asemenea că conținutul de grăsime al laptelui matern variază pe parcursul zilei.
Se știe de asemenea că anxietatea poate scădea reflexul de ejecție a laptelui și, în consecință, cantitatea de lapte pe care bebelușul o primește efectiv. Simpla idee de testare a mamei implicată de proba suptului poate fi foarte stresantă și afectează cantitatea de lapte pe care bebelușul o primește.
Așadar, cea mai bună cale de a realiza dacă un bebeluș bea sau nu este de a examina copilul la sânul mamei și de a urmări pauzele în mișcarea bărbiei. (videoclipuri aici.)”
***
Dr. Jack Newman este un promotor al alăptării. A fost unul dintre cei care au pus la punct conceptul de spital prieten al copilului iar resursele publicate de el de-a lungul timpului au ajutat sute de mii sau chiar milioane de mame care alăptează ori au alăptat. Îmi place mult stilul său direct si încrederea teribilă pe care o arată tuturor mamelor care își doresc să alăpteze. El spune, printre altele, că "alăptarea e magică". De ceva vreme îi urmăresc constant pagina de Facebook unde periodic apar materiale foarte utile și bine argumentate.
Originalul postării despre proba suptului aici
Asociația Pro Mama împreună cu Totul despre mame organizează pe 8-10 mai o serie de conferințe despre alăptare ținute de acest om deosebit. Sunt conferințe pe mai multe teme. Nu este nevoie să mergeți la toate, dar măcar căutați răspunsuri la întrebări care vă interesează acum. Înscrierile se fac aici.
1 comments
pretty nice blog, following :)
RăspundețiȘtergere