Autodiversificarea (I)
13:33Sper să apuc să scriu o suită de articole despre autodiversificare cu trimitere la lucruri mai puţin ştiute despre nutriţie. Prima parte va dezvolta succint modul în care copilul meu mai mic a făcut cunoştinţă cu alimentele, urmând ca în timp să scriu despre câteva aspecte despre nutriția bebelușilor și nu numai.
Denis se autodiversifică de la şase luni. E un real succes. Până spre 11 luni a mâncat în brațe exclusiv,de cele mai multe ori în timp ce mâncam și eu. Acum păstrăm în bună parte obiceiul de mânca împreună. dar împărțim tăblia scaunului de masă, eu pe o parte și el pe alta. L-am convins să accepte scaunul după ce a văzut că-l așteaptă mâncare pe măsuță. Mănâncă și ce găsește pe jos prin casă, aruncat tot de el.
Nu prea am poze cu el mâncând fiindcă în multe cazuri sunt singură cu el și destul de ocupată. Aceasta e una recentă când a mâncat friptura soră-sii (la care ea a renunțat din motive neștiute).
Aici e într-o seară puțin înainte de Crăciun, una din primele dăți când a stat mult în picioare fără să caute susținere |
El iubește nana și are o intuiție fantastică, recunoaște și lucruri pe care nu le-a văzut vreodată și ferească sfântul să nu-i dai și lui. E genul de copil căruia îi cumpăr mărul din piață fiindcă îmi rupe slingul să ajungă la el mai repede, iar în supermarket nu prea e de acord să plătim întâi bananele sau măslinele. Taică-su glumește că dacă i-am da borduri sau bitum le-ar mușca și pe alea.
În primele aproape două luni, a avut doar câteva gag-uri, a scuipat bucăţile sau cojile cu succes, iar apoi singurul lucru cu care s-a mai înecat a fost apa - paradoxal, fiindcă el bea din ceaşcă de la 4 luni. Pe vremea aceea îi dădeam lapte în ceşcuţă să scap de ameninţarea continuă pe care o punea la fiecare masă de-a mea. Înțeleg totuși că după un început de băut cu succes la vârste fragede mulți copii devin repeziți și pățesc la fel.
Eu i-am dat primele dăţi ficat de iepure vânat (mai curat și nutritiv nu se poate) şi gălbenuş moale de ou de țară fiert în coajă. A mâncat şi roşie, struguri, pară, banană, afine, supă de oase de pui, de vită, carne de pui, de vită, de iepure, ficat de pui, creier de vită, nici nu mai ştiu ce. Cereale nu, lactate nu, sucuri de fructe nu. Nu a avut și nu are mese de fructe, desert. Fructele sunt o gustare în sine sau fac parte din combinațiile pe care le alege la câte o masă.
A fost atras de mic de alimente acide, roșii din grădină, citrice - și nu s-a resimțit în niciun fel de la ele. Am tras concluzia că lui îi trebuia ceva mai acid. Alți copii se resimt imediat (Anda abia pe la un an și jumătate a tolerat citrice, spre exemplu).
Nici acum nu primeşte sucuri exceptând fresh sau limonadă dacă suntem în expediţie. Legume crude i-am dat destul de târziu. Pe la șase luni am avut un incident urât după ce a mâncat conopidă și păstăi crude furate în timp ce găteam eu (v-aș recomanda să vă documentați despre supradoza de sau alergia la fosfor, am ajuns să cred că în principiu asta a fost). Acest incident a deschis seria unor răceli în lanț toamna trecută - în fond, cea mai importantă cale de intrare a bolii într-un organism este o floră destabilizată.
Mănâncă foarte atipic dacă mă gândesc la canoanele diversificării. E înnebunit după cârnați de casă, iar ouăle l-au interesat în primele zile, după care s-a reprofilat pe carne. Mănâncă bucuros grăsimi. I-am dat - în funcție și de ce aveam și de perioada anului - unt simplu sau în mâncare, grăsime de pasăre (în ciorbă), unt de cocos în mâncare, untură de porc, slănină, jumări. Îi plac mult afumăturile (am cumpărat și preparat noi ce aveam nevoie, nu din comerț), măslinele, într-o perioadă îi plăceau ciupercile. E leșinat după tobă și lebăr mai ceva ca mine iar gustarea preferată e o bucățică de carne de la garniță - daaaaa, avem garnițe. M-am bătut cu el pe șoric si îi place uleiul fermentat de ficat de cod (nu mereu a vrut și, având în vedere dieta noastră sezonieră bogată în grăsimi animale, nici eu nu i-am dat zilnic).
Cam de la sărbătorile de iarnă a început să mănânce foarte mult și l-am ajutat și eu cu lingura la mâncărurile cu sos și la ciorbe, fiindcă era cam frustrat când nu se descurca. S-a cam lenevit în ultima vreme și așteaptă să fie servit - "compliance", sau dorința copilului de a se ralia la ce i se impune. Obiceiurile bune mor repede.
I-am dat lactate foarte târziu, undeva spre 10 luni. La început nu a părut interesat, apoi i-a plăcut să bea foarte puțin chefir și o singură dată a mâncat brânză dulce fermentată în cantități industriale, în rest doar a ciugulit din ea. S-a întins după și a mâncat mai bine cașcaval (evident, nu din comerț). Nu mânca însă regulat lactate, iar dacă îi ofeream de multe ori le refuza. Lucrurile par să se schimbe ușor acum la aproape un an. Îi place mult chefirul de apă.
Ca legume mănâncă legumele fierte din supe, gustă din orice mâncare. I-am dat ceapă verde, usturoi. E interesat de ele dar doar gustă. Îi place ardeiul iute murat - dar doar pune limba. Mănâncă cu drag murături în sare și mă bălăcărește mereu să-i dau zeamă de varză (pentru cine nu știe are probiotice, cum are și chefirul). Încerc să îi ofer legume din producția locală. Acum câteva zile am zărit o babă care vindea urzici. Am intrat într-un magazin și când am ieșit nu mai era acolo, dar deja anticipez curele de verzituri.
Alimente interzise. Dacă mă prinde asupra faptului și îmi fură câte ceva cu care nu sunt de acord să mănânce îl las să guste. De cele mai multe ori nu mănâncă mult sau chiar nu-l interesează (deci ceasul lui funcționează), dar sunt și excepții. Ce rămâne palmez expeditiv și pun deoparte. Pâinea cam singurul aliment interzis încercat pe care nu l-ar refuza, dar asta nu din cauza vreunui instinct sănătos ci din cauză, mai degrabă, că glutenul dă dependență.
>>>>către partea a II-a
>>>>către partea a III-a
>>>>către partea a IV-a
8 comments
Cârnați,untură de porc, slănină,afumături, tobă și lebăr, murături si zeamă de varză? Dar paine, nu, ca are gluten?
RăspundețiȘtergereSI afanatori si alte mizerii daca n-o fac eu... Carnatii mei sunt carne tocata de porc crescut in gospodarie, condimente naturale si putina grasime. Deci sunt ca un fel de chiftele.
ȘtergereDin pacate sunt afumati oarecum la cald fiindca asa afuma unchiul meu, dar macar foloseste lemn natur. Afumarea e un procedeu folosit de mii de ani pentru conservare.
Toba e carne fiarta din zona capului, ceva organe (hranitoare, usor de asimilat, sunt parte din dieta oamenilor de la fel de multe mii de ani, pastrate la loc de cinste pentru copii, condimente, ceva soric - care e si okaysh pana la urma), toate stranse in burta unui animal si afumate prin acelasi procedeu. E si o buna sursa de gelatina. Leberul e un amestec de ficat,plamani, ceapa, condimente, poate fi afumata sau neafumata. Ficatul e una din surselede nutrienti cel mai usor de digerat. E vreo problema? Glutenul in schimb trece in mare parte nedigerat in intestinul subtire, produce leziuni la nivelulmucoasei si in consecinta malabsortie. De ce i-as da asa ceva??
Oricum urmeaza multe articole pe teme de-astea scandaloase.
BTW; untura nu da colesterolmare, ci fainoasele si zaharul. Untura e o sursa extrem de valoroasa de bvitamina D iarna si culmea e ca e usor de digerat si nu se oxideaza usor. Oxizii sunt in buna parte otravitori - exceptand desigur, apa :). Uleiurile din comert sunt rancede inca din fabrica.
Zeama de varza e de fapt de morcovi, sfecla, varza, pepene rosu - contine probiotice. Legumele fermentate nu mai contin acid fitic, care se pare ca impiedica absortia unor minerale. Deci din nou - de ce nu i-as da zeama de varza?
In legatura cu mezelurile, mi se pare gresit pentru ca stiu ca este recomandata introducerea carnii de porc doar dupa un an, de fapt cu cat mai tarziu cu atat mai bine. Iar in legatura cu muraturile si zeama de varza, continutul mare de sare, cert nerecomandat copiilor atat de mici. Dar asta e doar parerea mea, bazata pe recomandari medicale, nu pe studii realizate personal (nu lucrez in domeniu).
RăspundețiȘtergereInteleg perfect ce spui, si eu credeam la fel despre sare. Tatal meu insa o tinea pe-a lui, ca fara sare mori. Eu o tineam pe-a mea ca ia sare din lapte. Andei i-am dat farte multa vreme fara sare, iar acum imi cere ea sare in ou, de exemplu.
ȘtergereMda, si toate astea ca sa aflu ca la bebelusi sarea este extrem de necesara in dezvoltarea sistemului nervos (in speta pare-se c celulele gliale beneficiaza de ea cel mai mult). Denis a cerut mancarea sarata, initial ce pregateam pentru el pregateam nesarat, puneam alte condimente. Dupa ce a gustat alte lucruri mi-a refuzat mancarea nesarata.
Continuu sa cred ca nu e dracul asa de negru si ca un copil are si masura. Motivul pentru care sespune sa nu dai sare copiilor mici este posibila insuficienta renala. La inceput si el facea pipi mai rar in primele ore din noapte, recupera insa dimineata din plin. L-am urmarit atent de fiecare data.
Eu in casa folosesc sare fara iod, inteleg ca iodul sintetic face mai mult rau decat bine si prefer nucile, sincer. Mai ales pe cele verzi.
Despre sare: http://www.westonaprice.org/vitamins-and-minerals/salt-and-our-health?qh=YToxOntpOjA7czo0OiJzYWx0Ijt9
Despre porc: am gasit in sursele americane carnea de porc recomandata dupa 8 luni.
Eu doar te invidiez ca ai atatea surse sanatoase de carne, organe si "mezeluri" :)
RăspundețiȘtergereIn rest, nu vad nimic gresit, copilul mananca variat, alimente "curate" (fara hormoni si antibiotice). atat timp cat are o oferta atat de bogata si diversificata din care sa aleaga, iar voi aveti incredere in alegerile lui, way to go! :)
si eu te invidiez ca ai surse de alimente curate.
RăspundețiȘtergereSi mai ales pt puterea de munca, pt faptul ca faci carnati in casa, ca faci muraturi in saramura, traditional ( pt flora pro-biotica, cum ai spus!) , etc.
In weekend am avut si eu discutia cu un dr despre sare: a zis ca un copil alaptat are sursa de sare, dar dupa aceea, e nevoie de putina - atentie ca unele alimente( si plante) o au: de ex. mararul, iaurtul, etc. Totul a pornit de la cat de valoroase sunt muraturile traditionale romanesti, facute in saramura. Si a accentuat ea ceva: sarea aia de muraturi e sare gema, nu are antiaglomeranti, e iodata natural, este ideal pt copii! Nu toate prostiile din comert...
Iar despre carne, porc sau pui, in momentul asta cred ca porcul de casa e mai bun decat orice pui din comert!!
Si inca un lucru: colesterolul mare e dat nu neaparat de untura, ci de prepararea ei proasta, la temp. prea ridicate, cat si de corpul obosit care nu poate digera.
:) Ramona, eu citesc si ma minunez...nu neaparat in sensul rau, ci ca noutate :) Am o prietena care are si ea o fetita mai mare cu o saptamana decat Emma mea si imi povestea cum ea a lasat-o sa se autodiversifice, ii propune mancarea si ea alege, rontaie bucati intregi. Recunosc ca nu m-am documentat deloc cu privire la diversificare, nici la prima fata, nici acum, la a doua. Dar prietena mea m-a facut curioasa si am inceput sa mai caut pe net, pana am dat iar peste tine :)) Eu le-am dat sa manance fix dupa recomandarile de-aici, din Belgia, presupun ca sunt la fel si in Ro: la sase luni o masa de legume la steamer, de la 7 luni, inca o masa de fructe dupa-amiaza, tot la steamer, la inceput simple apoi cu un pic de biscuite pt piureuri (au astia marca beterfood, care face biscuiti pt bebelusi). Ideea e sa manance gluten cat mai devreme, ca sa scada riscul de alergii. Apoi treptat carne de pui si peste, 15-20 gr, fiecare de doua ori pe saptamana, ou o data, juma de galbenus la inceput, apoi juma de ou... Deci fata mea cea mare de-abia dupa 1 an si ceva a inceput sa mai manance si altceva, gen cereale din porumb cu putin lapte de vaca dimineata. Si acum, la 2 ani si ceva, adora sa manance legume la steamer. Nu ii place aproape deloc mancarea gatita, gen tocana, chiftele etc. Ii place ciorba, pilaful cu carne...ma rog, ideea e ca imli dau seama cat de diferit lam diversificat eu pe ele fata de voi :)
RăspundețiȘtergereC tare, acum vad mesajul :)) Te bantui :))))
Ștergere