Cincisprezece moduri de a simți că alăptarea este simplă

23:43


1. În loc de gadgeturi ai nevoie de o minimă igienă. Nimic mai mult decât face orice persoană cu bun-simț: un duș zilnic... și la început de niște paduri absorbante.


2. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine.


3. Citește doar sfaturi ale consultanților în lactație. Evită pe cât posibil siturile mainstream și cărțile clasice de puericultură gen Dr. Spock sau celebra ”Mama și copilul”.


4. Dacă ai posibilitatea, mergi din timpul sarcinii la niște cursuri Lamaze sau la întâlniri ale La Leche League. Sunt locuri primitoare, unde NU se judecă, NU se etichetează, NU se pun presiuni, însă te încarcă de energie. Cel puțin la grupurile LLL, se empatizează iar în ambele tipuri de adunări se împart cu dărnicie informații despre spitalul unde vei naște, despre nașterea în sine, despre alăptare. Mai important, la o întrunire LLL vei realiza ceva ce puține femei mai au șansa: îți vei întipări în memorie patternul de supt al bebelușilor cu tot ce presupune asta: atașare corectă la sân, reacții ale mamei și ale copilului. Alăptarea se deprinde social. Succesul ei depinde de cât de mult s-a petrecut acest fenomen în jurul tău de-a lungul vieții. Societatea modernă ostracizează copiii, deci există relativ puține ocazii de a te pregăti în acest fel pentru maternitate.


5. Privește aceste filme până când memorezi fiecare cadru.





După aceea treci la cele de aici.


8. Nu cerebraliza. Nu măsura, nu impune, nu-ți propune. Trăiește clipa.


9. Fă baie cu bebelușul tău cât poți de des.


10. Dormi cu bebelușul tău.  Chiar și ziua.


11. Nu îți restricționa regimul alimentar. În ciuda folclorului, extrem de puține alimente mâncate de tine pot provoca neplăceri bebelușului.  În plus, nu sunt nici pe departe fasolea sau varza. Poți chiar bea o bere romantică împreună cu tatăl copilului sau cu cea mai bună prietenă dacă asta simți că te-ar relaxa.


12. Nu sta în casă. A doua zi după venirea de la maternitate se iese 5-10 minute, apoi 10-20, apoi treptat cat poti merge și tu. Într-o săptămână-două ar trebui să semnezi condica la o terasă cu bebelușul într-un wrap și să faci mișcare de întreținere prin parcuri.


13. Ia foarte în serios cele spuse mai jos:




14. Când te îmbolnăvești ia pastile cu încredere. Când ai dubii privind un tratament cere părerea unei consultante în lactație. Ele știu unde să găsească informații actualizate despre tratamentele prescrise de doctorii adeseori neinformați despre alăptare.


15. L-am pus ultimul ca să-l ții minte. Majoritatea medicilor, deși formată din oameni sufletiști și valoroși, nu are informații de ultimă oră despre alăptare și nutriție. Dacă ai nevoie de sfaturi privind alăptarea și domeniile conexe, caută (și) un consultant în alăptare. Consultanții în alăptare nu sunt dumnezei dar pot ușura viața unei mame.


Este Săptămâna Internațională a Alăptării. De aceea sărbătorim firescul feminin prin atenția pe care o acordăm, cu bucurie, alăptării.

Maternitatea nu chinuie și nu îndobitocește, nici nu îți epuizează mijloacele financiare. Maternitatea te reinventează și îți deschide perspective pe care nici nu le-ai visat.

Îți urez, dragă mamă, alăptare plăcută. Fiindcă se poate și așa. Mai jos câteva dovezi delicioase.








EDIT: a apărut între timp minunăția asta de film. Pentru mamele de gemeni și de esențe tari în sticle mici:



You Might Also Like

12 comments

  1. Superb !!! Si filmuletele !
    De ar ajunge pe mainile (ochii) cui trebuie !

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari draga Zoozie. Mi-aduc aminte cand am vazut eu prima oara filmuletul acela, primul, eram fascinata de cat de explicit e. Atunci mi-am dat seama de fapt in ce loc ajunge sfarcul in gura copilului meu atunci cand il alaptez.
    Sa mai spun ca am plans cand am privit ultimul filmulet? si inca plang desi il vad ptr a 2a oara... :)

    Ce frumos apareti voi de dupa deal... iar Anda ca o fluturasa la sanul tau.. :)
    Te-ai tuns, iti sta fain.

    Inca o data felicitari.(nu ma pot abtine) Te-as si tzuca da' esti departe.
    :*

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte de folos, l-am bagat in bookmarks sa revin la el dupa ce nasc, daca am vreo problema :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oliviuta, ma bucur, sa tii mine linkurile catre care trimite si daca prin absurd mai ai nevoie de ceva sunt multe mame dispuse sa impartaseasca din experienta lor.

      Ștergere
  4. Esti minunata! Jos palaria !
    Te imbratisez,
    Monica

    RăspundețiȘtergere
  5. Doamne, ce blog frumos!!!!! De ce nu te-am gasit acum noua luni, sau macar acum 6 luni si poate chiar si acum 2 luni ar fi fost bine.
    Am totusi o intrebare pentru tine, vad ca citesti mult si poate, in drumurile tale pe net ai gasit si o rezolvare la problema mea.
    NU stiu cum am ajuns aici, dar desi nu alaptez, ii ofer bebelusului meu de aproape 6 luni lapte de la mine. Fiindca ma mulg. Dar din pacate, desi acum o luna scoteam si 150 ml, azi, de exemplu, cu greu, dupa 32 de minute de muls pe treapta maxima cu o super-pompa, nu au mai iesit decat 40 de ml, din ambii sani. Pierd laptele si asta nu-mi convine deloc. Problema a inceput cand am introdus biberonul si bebicul a vazut ca de acolo curg rauri de lapte, nu ca din san, unde tebuie sa munceasca. Ajunsesem, acum vreo doua luni, sa planga in hohote, la nici 4 luni, numai cand vedea ca imi dezgoleam sanii. L-am lasat sa-i fie foame, nu i-am dat biberonul aproape 6 ore, desi plangea de foame, am zis ca sigur isi va reaminti ce bine se simtea la san. Dar nimic!!!! Cand i-am dat din nou biberonul a fost cel mai fericit, sugea cu oftaturi de placere, mama lui de biberon!!!
    Intrebarea este: ai mai auzit de beblusi care s-au reintors la san dupa luni de supt cu biberonul??? SI daca da, ce-as putea face. Daca nu, cum as putea intretine lactatia, iau Galafor Forte si ma mulg de 2 ori pe zi, dimineata si seara.
    Sunt sigura ca nu vei trece cu vedera intrebarile mele. Astept cu speranta un raspuns!! MUltumesc muuult!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Iertare pentru intarziere! Se poate intoarce un copil la san cu putin efort dar fara sa fie lasat fara biberon multe ore si fara lacrimi. Important este ca tu sa simti ca asta iti doresti, sa incepi prin a pune bebelusul la san in timp ce doarme (cand e semidormit: vei vedea ca la anumite intervale bebe se foieste, atunci este pasibil sa primeasca sanul). Ajuta mult si contactul piele pe piele, tinutul in brate, a-i lasa sanii la dispozitie, sa-i simta, sa-i miroase, linistea ta sufleteasca.

      Nu mi-ai spus la ce interval te mulgi, ce pompa folosesti. Este bine sa verifici daca o parte din componente nu cumva s-au uzat si pompa videaza prost. In unele cazuri lactatia scade in preajma ciclului menstrual.

      In tabul "resurse despre relactare" exista o suita de articole care te pot ajuta cu trucuri utile. Ma poti gasi la orice ora la 0721 832 362, munca mea este voluntara si vorbesc cu tot dragul cu orice crede are nevoie sa discute aspecte despre alaptare si, daca esti in Bucuresti sau in Valcea, ne putem vedea la un moment dat si personal pentru a explora pozitii de alaptare, dispozitive menite sa te ajute in alaptare (precum SNS-ul)...

      O imbratisare si inca o data mii de scuze pentru intarziere.

      Ștergere

About Me