Cum înșelăm capitalismul sălbatic IV

11:47

<<<<< către partea a treia


Chestiuni financiare când se folosesc scutece refolosibile

Scutecele refolosibile par o investiție mare, dar nu trebuie pierdut din vedere că se amortizează în timp. Ele se păstrează foarte bine după multe spălări. Dacă sunteți atenți nici nu se scămoșează, așa că nu numai că nu trebuie să le mai schimbați (pentru cele cu măsură unică), dar le puteți împrumuta altui nou-născut din familie, pentru ca mai târziu să le rechemați acasă pentru următorul copil - ele vor fi aproape la fel de frumoase și cu siguranță utile ca în prima zi.

De asemenea, nici nu trebuie să le cumpărați pe toate odată. Dacă aveți deja un copil, puteți cumpăra unul-două pe lună și puteți înlocui treptat scutecele de unică folosință cu cele textile.

Dacă acum așteptați un copil, puteți proceda la fel, puteți profita de diverse oferte care mai apar la mămicile care vând așa ceva (da, de obicei sunt mămici).

În ambele cazuri, puteți vorbi fără jenă cu familia, prietenii și cunoștințele ca, atunci când vor să vă facă un cadou, să vă cumpere mai degrabă așa ceva decât tot felul de gadgeturi inutile (inutile pentru voi, desigur că în alte familii inutilul se definește altfel). Chiar pot pune mână de la mână și vă pot cumpăra un scutec de calitate sau un set întreg.

Consumabile

Acestea sunt relative, unii nu pot fără ele, alții se desurcă de minune. Unele sunt mai consumabile decât altele (hârtia de protecție de exemplu (care se poate spăla de câteva ori dacă bebelușul nu a făcut caca, care are ca alternativă linerele din microfibră), iar unele schimbări sunt absolut necesare. Mă gândesc mai ales la schimbarea detergentului. Scutecele all in one nu se spală cu detergenți obișnuiți deaorece toți conțin și enzime și alte substanțe corozive care atacă integritatea stratului impermeabil. Detergenții obișnuií nici nu se clătesc bine din scutecele textile, mai ales dacă sunt cu balsam sau dacă folosiți balsam adițional. ACest lucru rezultă într-un miros neplăcut după folosire. Unicul balsam care se poate folosi cu aceste scutece este o lingură de oțet alimentar, de preferință alb și fără miere, dar eu am folosit și din acela din neatenție și n-am sesizat vreo diferență.

Prin urmare, trebuie să căutați alternative cel puțin pentru rufele copilului. Multe persoane fac asta și fără să folosească scutece textile. Noi folosim nuci de săpun împreună cu diverși aditivi. Există însă multe variante mai simplu de folosit, mai aproape de ceea ce înseamn un detergent modern. Dermalinul din farmacie nu se numără însă printre ele, deoarece aduce destul de mult cu un detergent convențional. Orientați-vă mai degrabă spre situri care vând produse ecologice sau naturiste și chiar și acolo fiți atenți la lista ingredientelor. Dacă nu snteți lămuriți, întrebați, sunt multe persoane care pot oferi un răspuns informat în această privință (inclusiv eu; unde nu știu întreb la rândul meu). Voi face și o postare nouă despre spălarea eficientă cu nuci de săpun, fiindcă lucrurile sunt mult mai simple decât par.

De multe ori, detergenții ecologici sunt foarte economici. Pot costa ceva mai mult, însă se folosesc cantități relativ mici / spălare și până la urmă acești bani ”aruncați” se amortizează repede. În plus, miros mult mai frumos. Recunosc că pe mine acum mă face să leșin mirosul de detergent convențional, la fel cum mirosurile parfumurilor ”bune” de la care am luat o pauză (bebelușii nu suportă mirosurile tari) mă amețesc și mă îngrețoșează. Odată cu intrarea uleiurilor esențiale în viața mea mi-am dat seama că mirosul de ”flori” și ”fructe” din produsele din comerțul larg este o mare păcăleală. Dar asta-i deja o altă poveste.

Hainele unui textilist

... pot diferi foarte mult de cele folosite cu bebelușii care poartă scutece de unică folosință din mai multe motive.

În primul rând, poate optați pentru scutece permeabile fără chiloțel de protecție  (ca să schimbați copilul imediat la fiecare pipi, de ce nu) sau vreți să practicați EC. Sau poate aveți, ca mine, un băiețel care are relativ des scurgeri din scutec pe partea stângă (doar pipi) din motive care privesc conformația și fiziologia lui - adică pe românește stă cu dumneaei numai pe stânga și are un jet foarte puternic încât, dacă folosesc un scutec puțin mai larg, viteza de eliminare a lichidului depășește viteza de absorție a materialului. Nu săriți fiindcă și la scutecele de unică folosință se întâmplă destul de des accidente din aceleași motive. Folosirea unor body-uri au overall-uri în asemenea condiții devine redundantă.

Aceleași body-uri și saloptete sunt de multe ori mult prea scurte dacă sunt cumpărate respectând vârsta copilului. Un copil care poartă scutece textile și are 3 luni va avea nevoie de body de 6-9 luni (atenție și la producător fiindcă mărimile diferă simțitor) ca să poată fi încheiat peste un scutec, all in one sau nu, oricât de subțire ar fi (există și de-astea). Ori dacă aveți multe puteți opta pentru bretele sau extensii pentru body, de care am văzut tot la situl mult-citat în această suită de articole.

Dacă vara nu ar fi o mare problemă lipsa unui body, scutecele acestea fiind frumoase ca niște hăinuțe de exterior, iarna cu siguranță veți avea nevoie de ceva care să se mențină pe spatele copilului, deci aceste accesorii își merită toți banii (asta dacă nu vă faceți ceva singure). Am multe salopete nepurtate fiindcă au fost micuțe din start și rămâneam cu scutecul gol între picioare. Așadar și pentru salopete trebuie să optați pentru o mărime mai mare dacă vreți să rămâneți la îmbrăcămintea așa-zis tradițională.

Denis poartă body-urile ca pe tricou

Observați cleștișorul roșu? Este un snappy și îl folosim să prindem scutecele prefold și tradiționale

Există alternative. Pe lângă bretelele pentru tricouri, se pot folosi bluze și pantaloni, care sunt și ușor de dat jos în cazul unui copil care colaborează întru comunicarea eliminării. Se găsesc jambiere din tot felul de materiale atât la magazinele cu scutece refolosibile, cât și (de curând) la poartă-mă. Presupun că mulți bebeluși care vor folosi scutece textile vor fi și duși în brațe. Există pe aceleași situri și tot felul de protecții port-bebe, care au avantajul că permit îmbrăcarea copilului în mai puține straturi pe frigul cel mai groaznic. Ah, sunt și ușor de făcut, dacă vi se par prea scumpe. În cel mai rău caz se poate folosi un dreptunghi din polar la care atasăm niște bretele cu care vă legați la spate în X. Vă asigur că-și face treaba ca oricare altul mai cizelat dacă este legat bine peste copil.

You Might Also Like

2 comments

  1. Zoozie, tot caut partea a doua si nu o gasesc. Imi scapa mie sau nu ai postat-o tu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. http://blogulmeumediocru.blogspot.ro/2012/06/viseaza.html

      Ștergere

About Me