Știri

15:43


Uneori - sau foarte rar - e bine sa te uiti si la tembelizor. Zilele trecute de exemplu s-a vorbit despre alaptare la PrimaTV, la Totul despre mame. Cu Rox si doua mame dragi mie. Enjoy!!



Alaptarea from TOTUL DESPRE MAME on Vimeo.



Maine - o noua intalnire La Leche League la sediul Naste cum Simti. Detalii aici.  Harta mai jos.


Foto: prin bunavointa Ralucai aka micul studio
(din profil se vede cu adevarat cat e mare)
Ma gandesc sa ma itesc si eu, daca tot inca n-am nascut, desi acum arat cam asa si ma misc pe trei axe cand merg. Se discuta dewspre beneficiile laptelui uman iar eu aici am un mare of, anume ca oricine, chiar si persoane care ajung sa alapteze exclusiv dupa primele zile, par sa nu-si dea seama cat e de important ca primele mese ale bebelusului sa fie exclusiv lapte matern si ca orice amestec in acestea strica un echilibru atat de fin, cum greu ne imaginam, iar completarea asta are impact pe termen lung; inseamna mult mai mult decat confuizia cu biberonul si dificultati imediate in alaptare. Si fetita mea a primit lapte praf si glucoza in maternitate, desi pana la 2 ani si jumatate nu a gust alt lapte decat al meu. Nu incetez sa ma intreb cum ar fi statlucrurile cu ea daca ar fi supt din prima jumatate de ora de la nastere si daca nu ar fi fost separata de mine zilele alea trei.







...si aici imi imaginam ca sunt mare :))
(foto prin bunavointa Alexandrei
aka o parte din Fotogrefii de familie)






You Might Also Like

6 comments

  1. Eu mi-am alăptat copiii până după un an. Dacă acest transfer de anticorpi este activ după 6 luni cum se explică faptul că toţi au făcut rubeolă (la care eu sunt imună) pe la 7-8 luni? Nu sunt pentru limite rigide , dar cred că se produce totuşi un declin al transferului de anticorpi după 6 luni.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai in primul rand depinde cat mai alaptai la 7-8 luni, presupun ca incepusei deja diversificarea - ai urmat schema aia cu scosul unei mese de lapte pentru inclocuirea ei cu mancare sauaii continuat sa alaptezi la cerere?

    Imunitatea oferita e LM nu inseamna ca literalmente copilul nu-ti mai face o boala ci ca pot face o versiune mult atenuata.

    In alta ordine d eidei nici vaccinurile nu-ti garanteaza ca nu faci o anumita boala, nu ca as compara pe cele doua, dar pur si simplu imunitatea nu lucreaza asa in negrus si alb,. e vorba de un emcanism extremd e complex si supus unei multitudini de factori.

    Copiii au acum imunitate dovedita la rubeola (sigur asta a fost)?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur a fost rubeolă. În schimb la gripe am văzut clar că singurii care nu făceau boala (în timp ce toţi din casă eram prinşi) erau bebicii alăptaţi, chiar dacă aveau 1 an.

      Ștergere
  3. Ecaterina uite cam asa functioneaza laptele matern:

    http://www.drmomma.org/2010/10/virgin-gut.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesant! Eu n-am putut controla ceea ce au primit în primele 5-6 ore după naştere (din păcate de-abia atubci i-am luat în primire primire).
      Îmi mai trece prin cap că în funcţie de tipul de imunoglobulină (molecule mai mari, mai mici) al anticorpilor protectori pentru boala respectivă se produce pasajul sau nu... E doar o supoziţie

      Ștergere
    2. Eu stiu ca la bolile copilariei ototi au imunitate in rprimele luni daca mama a fost imuna, e vorba de imunitatea transmita placentar. Legat de molecule mai mari sau mai mici, imunoglobulina are molecule mari indiferent de tip. Ce pot sa adaug la supozitia ta este ca dupa sase luni copilul nu mai are intestinele atat de permisive. Se inchide acel "open gut", copilul devenind astfel capabil sa manance si ghrana solida fara riscul ca parte din hrana semidigerata sa ajunga in sange si copilul sa poata dezvolta alergii. Sunt multe voci care sustin ca factorii imunitari se transmit si dupa sase luni, dar pe zi ce trece aflam mai multe despre mecanismul asta atat de complex. Banuiesc ca mecanismul se poate schimba din cauza a ceea ce scriam mai sus, imi lipsesc niste cunostinte si mai departe nu pot merge cu supozitiile.

      Ștergere

About Me