Mamele vor alăpta cu acte în regulă

13:12

Ca să nu se mai uite lumea strâmb la femeile care alăptează în parc sau oriunde, Parlamentarii României vor definiti ce este alăptarea şi se pare că legea sprijină alăptarea până la doi ani.  Definiţiile sună... bine, văd eu (nu m-au durut ochii, nu mi s-a pus nodul indignării în gât, se vede că au fost sfătuiţi de cineva care ştie datele problemei).

Sper să şi treacă de toţi bătrânii ăia care probabil au vazut copii alăptati două spătămâni sau pentru care alăptares e un act intim, care se desfăşoară numai între mamă şi copilul ei şi când o mamă alăptează în aceeaşi cameră ei părăsesc incinta roşii ca racul :))

Eu o să printez legea şi o s-o flutur dacă o să ne (mai) spună cineva că e ruşine să pape Anda ţiţi aşa maaaaare... deşi ne-am cam mutat cu alăptatul în dulap. Deşi... când am mai spus că Anda mai suge au întrebat întîi: chiar şi acum? Apoi s-au uitat ala ea, au yâmbit, au dat din cap când au auzit că ne ajută încă mult alăptarea pe amândouă.

Oricum, nu mai e ca înainte. Nu mai vine prima dată la sân când ajung acasă - decât uneori. Nu mai e primul lucru care o alină când se enervează, nu mai aleargă la ţiţi când e obosită sau îi e rău... adică mă rog, uneori o face, alteori nu, iar când n-o face e... altfel. Inventăm căi de comunicare. E lucrul pe care alte mame l-au făcut mult mai devreme renunţâmd abrupt (sau mai puţin abrupt) să îşi mai alăpteze copiii.

Pentru mine modul ăsta venea by default, era intrinsec, nu depuneam niciun fel de muncă de conştientizare. O fac acum, explicându-mi mie mecanismele din spatele doamnei ţiţi. Şi pe măsură ce înaintez în introspecţiile mele îmi dau seama ce mare merit au mamele caere nu au alăptat, pentru că mi se pare alien, greu de tot să stabileşti asemenea moduri de comunicare cu un sugar sau un copil de câteva luni. E înainte de vreme, dar nu imposibil, ca erupţia dentară la tre luni versus şase. E greu să alini un copil care are capacitaţile motrice ale unui copil de trei luni - nici nu poate ţine ceva bine în mână ca să roadă! E o muncă sisifică în ochii mei, dar oamenii se adaptează, poate pentru ele nici nu a părut vreodată greu, şi-au asumat acest rol instinctual, cum o fac şi eu acum, cum am făcut-o şi eu treptat, pe măsură ce fetiţa mea se desprindea de mine şi comunica şi altfel.

Cumva, ca să înţelegeţi, Anda a comunicat mereu şi altfel - adică nu vă imaginaţi că a acţionat doar instinctual, cu ţâţa-n gură la fiecare dilemă. Diferenţa e că şi-a setat singură ritmul de achizitii, de desprindere din cuib. Pentru că până la urmă - nu-i aşa? - facem copii ca să îi ajutăm să plece de lângă noi. Nu e nevoie să plece deodată, sunt atâtea momente frumoase: şi apropierile şi desprinderile şi realizările sale de om cu totul nou, proaspăt, vor fi mereu un motiv de sărbătoare.

Dacă îi spun că ajungem întâi acasă şi ea consideră că poate aştepta eu nu-i mai dau, dar,  lume, a trebuit să alăptez la cerere ori de câte ori eram prezentă timp de doi ani şi cel puţin şase luni ca să ajung la performanţa de a putea amâna "desertul"! Scriu asta pentru că  unul din argumentele folosite să demonteze alăptarea "în public" e că un copil de 9 luni e mare, poate aştepta, poate primi o banană sau un pic de apă în loc de sân. Or, nu e chiar aşa, am mai scris despre asta mai demult: mai ales în locuri aglomerate copilul nu cere de sete, cere de stres! Şi asta cere, nu o banană, cere acea linişte de dinaintea facerii lumii, pe care el şi-o reconstruieşte în braţele mamei, la sân. E time-out-ul lui în situaţii care pentru el sunt situaţii limită. Nu trebuie să refuzăm copilului alăptarea când el o cere, nu e momentul atunci să îi schimbăm tabieturile. Cum scriam mai sus, până la urmă reuşeşte el să găsească şi alte debuşeuri în afară de sânul mamei, dar are nevoie de timp, de dragoste, înţelegere şi, paradoxal, chiar de sân. Când îşi face plinul de sân trece mai uşor la altceva. Secured attachment, căutaţi pe google. Nu ţine neapărat de alăpztare, dar i se potriveşte ca o mânuşă.

Sursa articolului


Legea alăptatului, în sânul Senatului

Parlamentarii vor să legifereze noţiunea de alăptat şi să stabilească de câte ori trebuie hrănit bebeluşul.

Un număr de 30 de deputaţi de ambele sexe şi-au pus semnăturile pe un proiect de lege care stabileşte definiţia hrănirii copilului la sân şi care încurajează alăptatul până la vârsta de aproximativ doi ani. 
Întâi de toate, au fost explicate câteva noţiuni de bază. "Hrănirea copilului la sânul mamei sau cu lapte matern colectat", aşa sună o definiţie a alăptării. Cât despre alăptarea exclusivă, aceasta ar însemna "hrănirea copilului numai cu lapte matern, fără apă, ceai sau alte băuturi, ori alte alimente, fie lichide, semisolide sau solide, cu excepţia administrării, în cazul în care sunt necesare, a medicamentelor, vitaminelor sau a mineralelor". 

Reclamele agresive şi mostrele gratuite vor fi interzise

Riguroşi din fire, parlamentarii au trecut pe hârtie şi de câte ori ar trebui hrănit copilul: ori de câte ori acesta îşi manifestă dorinţa de a fi hrănit. Şi, pentru ca mamele să nu mai fie influ enţate de reclame agresive şi false, aleşii vor să reglementeze şi marketingul produselor care înlocuiesc laptele matern. Sunt vizate laptele praf, piureul de fructe sau orice aliment destinat bebe lu şilor. 

"Sunt reclame care laudă produsele la extrem şi nu prezintă obiectiv proprietăţile acestora. Eu îmi dau seama până unde reclama este adevărată şi de unde devine mincinoasă, am terminat marketingul. Noi vrem ca producătorii să prezinte obiectiv produsele", a explicat deputata Cristina-Ancuţa Pocora, care este pe cale să devină mămică. 

Potrivit proiectului de lege, materialele informaţionale şi educaţionale prezentate la televizor, pe stradă, la radio sau pur şi simplu lipite prin oraş trebuie prezentate corect, demonstrate şi argumentate ştiinţific. Mai mult, dacă legea va intra în vigoare în forma pusă pe hârtie de cei 30 de parlamentari, producătorii nu mai au voie să le ofere gratuit mămicilor pliculeţe de lapte praf sau borcănaşe gratuite cu piure de fructe. Pe cei prinşi că nu respectă această prevedere îi aşteaptă amenzi de până la 100.000 de lei. 

Sponsorizările, monitorizate de Ministerul Sănătăţii 

Şi pliantele, afişele şi mostrele gratuite din spitale şi din cabinetele medicilor ar putea dispărea. Astfel, medicii de familie nu vor mai avea voie să-şi tapeteze pereţii sălilor de aşteptare cu reclame pentru astfel de produse. Acestea vor fi interzise şi în cabinetele şi secţiile de ginecologie şi neonatologie. 

"Donaţiile, sponsorizările, precum şi orice transmiteri cu titlu gratuit de materiale sau echipamente informaţionale şi edu caţionale privind nutriţia sugarilor (...) se fac numai la cererea instituţiilor sanitare şi cu avizul prealabil al Ministerului Sănătăţii", se mai precizează în document. 

Deputatul Dobre: "Colegele ştiu despre ce este vorba" 

Dacă ministrul Sănătăţii îşi va da acordul pentru o donaţie, producătorul va putea afişa emblema firmei, şi nu numele vreunui produs. Sunt prevăzute amenzi şi pentru asistentele sau medicii prinşi că recomandă şi explică cum trebuie utilizaţi înlocuitori ai laptelui matern mamelor care pot alăpta. 

În timp ce femeile-parlamentari spun că legea încurajează alăptatul la sân, metodă care sporeşte imunitatea bebeluşului, bărbaţii-parlamentari spun că au semnat pentru că au fost rugaţi de colege. "M-au rugat colegele din toate partidele să semnez. De aceea am făcut-o. Ele ştiu despre ce este vorba", a explicat deputatul Paul-Victor Dobre.

GRIJĂ LEGISLATIVĂ 

"Coaliţia" împotriva suptului incorect


Ca să fie convingători, iniţi atorii legii au aşternut două pagini şi jumătate cu date statistice care arată că bebeluşii "hră niţi cu biberonul învaţă alt mod de hrănire, care îi poate face să sugă la sân într-un mod ineficient. Asta înseamnă că sugarul nu deschide gura şi nu se ataşează la sân într-un mod care stimulează nervii din areolă". 

Potrivit parlamentarilor care semnează proiectul, promovarea înlocuitorilor de lapte matern ar trebui reglementată, din cauză că "se încalcă dreptul copilului de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate posibilă".

În acest sens, promotorii documentului invocă principiile Codului Internaţional de Marketing al Substituenţilor de Lapte Matern, care a fost adoptat încă din 1981. 

"În 2009, printre recomandările făcute României de către Comitetul ONU pentru drepturile copilului se menţionează: statul să sporească eforturile pentru ameliorarea stării de sănătate a sugarilor şi a copiilor mici, acordând în special mai multă atenţie spitalelor ce deţin statutul de Prieten al copilului (...), şi, nu în ultimul rând, prin promovarea şi sensibilizarea cu privire la beneficiile alăptării şi prin adoptarea Codului Internaţional de Marketing al Substituenţilor de Lapte Matern", au mai precizat parlamentarii care susţin aprobarea acestei legi. 

Micuţii hrăniţi cu lapte praf, predispuşi la boli respiratorii
 

Din expunerea de motive mai reiese că micuţii alăptaţi cu lapte praf sunt predispuşi să sufere de boli respiratorii, infecţii ale urechii, infecţii ale tractului urinar, instalarea precoce a diabetului, astm, sindromul morţii subite, leucemie etc. Cu toate acestea, din cauza marketingului agresiv, multe mămici renunţă la alăptat şi îşi hrănesc inadecvat copiii mici. 

Aşadar, propunerea susţine recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi previne înlocuirea laptelui matern acolo unde nu se impune din motive medicale, pentru că renunţarea la laptele matern are consecinţe asupra sănătăţii micuţilor şi poate provoca, uneori, decesul. 

Ca urmare, se recomandă diversificarea hranei bebeluşilor după ce aceştia împlinesc şase luni şi alăptarea lor până la doi ani.

"Bebeluşii hrăniţi cu biberonul învaţă alt mod de hrănire, care îi face să sugă la sân într-un mod ineficient." 
LEGEA ALĂPTATULUI - proiect

You Might Also Like

6 comments

  1. suptul la san este la fel de firesc ca respiratul sau (ma scuzati :) ) satisfacerea anumitor nevoi fiziologice. de aceea mi se pare total aiurea existenta unei astfel de legi. desigur, si mai aiurea mi se pare sa aud comentarii despre alaptatul in public de la diversi care le indeasa copiilor pe gat pufuleti si covrigei. mai bine s-ar discuta o lege prin care producatorii de alimente sa fie obligati sa puna, ca la filme, etichete gen: "interzis minorilor", "numai cu acordul parintilor" etc.
    e pacat ca am ajuns sa facem lobby pentru lucruri firesti: ocrotirea naturii, nasterea naturala, alaptatul etc. traim intr-o lume atat de artificiala, incat n-as fi mirata daca, peste vreo 30 de ani, se va discuta la fel de mult despre imbatranirea fireasca, naturala, fara inlocuirea organelor cu piese de schimb.

    RăspundețiȘtergere
  2. Este de fapt vorba de legea care promulga si in Romania Codul International de Marketing al substituentilor laptelui matern.

    Mai multe informatii:

    Codul pe facebook

    Despre COd pe situl asociatiei Mame pentru Mame

    RăspundețiȘtergere
  3. eu cand am plecat din spital am plecat si cu un cadou de la Nestle :))) 1 cutie de lapte praf (desi alaptam) si cu un scurt training despre cum sa il prepar. asa ceva ar trebui interzis!

    (PS totusi nu a fost risipa. am folosit laptele praf... cate o lingurita la aluat cand fac paine :)))

    RăspundețiȘtergere
  4. Oau, chiar o cutie!!!! Auzisem de sample-uri dar asa...

    RăspundețiȘtergere
  5. La un orfelinat nu ar da atatea gratis :(

    RăspundețiȘtergere

About Me