Bebeluş care nu doarme noaptea şi părinţi la capătul puterilor

12:05

Dragi părinţi disperaţi că bebeluşul nu vă doarme noaptea, eu în locul vostru cumpăram de mult un pat mai mare. Odihna mea merită orice investiţie şi eu nu mă văd moţăind o oră lângă un pătuţ de bebe ca să-i dau falsa impresie că sunt lângă ea. Anda, când mă vrea lângă ea, se lipeşte de mine cu tot corpul. Un deget sau o mână printre gratii clar nu i-ar ajunge.

Asa, dormind cu noi, când termină de supt de obicei se întoarce cu fundul la mine. Mi-a copiat obiceiul :). Eu, ca sa ma pot "întinde" confortabil, ma intorc cu spatele la ea si de multe ori ma ghemuiesc asa, evitând deja veşnicele mele dureri de spate.

Treziri noaptea? Eu una le-am luat ca pe ceva normal şi nu m-am revoltat, ci am adoptat ca normală starea de "calcata" de tren. Sunt uimită de fiecare dată de câte pot îndura si mă bucur de noptile din ce in ce mai dese în care dorm reprize legate de 4-5 ore. Aceste nopti au apărut însă în jurul vârstei de doi ani a fiicei mele.

Cred că există atâtea metode de parenting câţi părinţi sunt pe lume şi nu pot băga mâna în foc pentru fiecare, dar pornesc de la premisa că oamenii merita respectaţi, nu traşi de mânecă.

Eu una sunt atasată profund şi irevocabil de attachment parenting şi cochetez cu educaţia liberă, cu înţărcarea ghidată de copil, cu co-sleepingul. Nu caut să impun aceste concepte şi stiluri de educaţie nimănui. Dar sunt atât de bogate!

Fac alergie la plâns. Şi copilaşul meu plânge: de frustrare, de mica adolescenţă, de sindromul de separare, avea uneori şi tantrums, care au dispărut între timp aproape complet (a crescut iar noi am avut răbdare). Au existat şi momente când m-am uitat la ea neputincioasă cum plângea neconsolată şi nu aveam cum s-o ajut. Mă refuza, mă certa. Dar s-o las deliberat sa plângă ca să înveţe ea că nu rezolvă nimic plângând, sau ca sa dorm eu mai bine, bunăoară, că tot e subiectul postării, doar ca să nu mă mai doară câte ceva din cauza poziţiilor ciudate în care mă prinde somnul, eu una n-am reusit să fac niciodată. Chapeau mamelor care reuşesc, ce să mai zic?

În familia mea copiii au fost întotdeauna cei mai importanţi şi grijile lor au fost întotdeauna mari, tratate cu serioziate şi respect. E drept că o anumită circumstanţă speecială i-a educat şi pe părintii mei să reactioneze atât de cu tact. Dacă voi avea vreodata timp voi dezbate această situaţie fără să îmi plâng mie de milă. Lucrurile s-au aranjat în asa fel încât şase copii au crescut fericiţi fără ca să trebuiască să fie lăsaţi să plângă. Asta m-a învaţat că se poate şi aşa.

Înteleg însă şi că fiecare are pragul lui de rezistenţă şi pentru durere şi pentru nesomn sau alte privaţiuni şi nu pun la îndoială că este greu sa mergi uneori mai departe de aceste limite când stai cu un copil mic.

You Might Also Like

83 comments

  1. Sunt foarte multe idei preconcepute privind cosleepingul, una ar fi teama separarii de consort (frica stupida si nefondata, mai ales in cazul alegerii unui pat mare in care sa incapa toate sufletele casei). Noi suntem 5 intr-un pat, copilul care ocupa 50% din suprafata, 2 pisici cu un teritoriu cucerit de 30% si doi adulti luptandu-se pe restul, dar e frumos si incantator si parca are alt sens totul.
    Nu cred ca alaptarea de durata merge cu dormitul separat, poate in cazul masochistilor si e clar ca intarcarea timpurie e si din pricina confortului nocturn. Desi eu nu inteleg ce confort e ala in care iti stii puiul insigurat intr-un patut departe, fara sa-i simti mirosul cald si respiratia plapanda. Dar, in fine, emanciparea poate avea si parti negative sau mai degraba interpretari gresite.
    Mi-aduc aminte ca am citit parca in Mama si copilul de Capraru ca un bebelus plange in medie 2 ore pe zi si asta ar fi in regula. Din pacate sunt multe mame care isi infrang instinctele (pentru ca nu cred ca nu e ceva in fiecare mama care sa se cutremure cand isi aude puiul plangand) si pleaca urechea la astfel de sfaturi, la politica de crestere a copiilor alpicata de vecine, rude, in care pruncul trebuie obisnuit independent, in patul lui, in carutul lui, singur, departe sub trista obladuire a biberonului cu lapte praf.

    RăspundețiȘtergere
  2. hahaha nu e tare cand lasa tzatza si intoarce fundu? ah dar stai ca inainte de asta Lia imi pune si bluza la loc ;))

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum ai spus si tu, cati parinti atatea metode de crestere si educare a copiilor... Noi am facut asa cum ne-a indrumat puiul de om si a fost cel mai bine sa ii respectam dorintele. Acum, la doi ani si jumatate aproape, a ales singur sa adoarma si sa doarma in patut. Ce am simtit? un mare gol langa mine in fiecare seara cand nu il mai simt in bratele mele . Dar faptul ca ne stie in aceeasi camera cu el, stie ca suntem aici alaturi de el, gata oricand sa ii fim alaturi, ii dau incredere. Puiul meu nu plange noaptea , nu se sperie in somn si se trezeste zambind chiar si in toiul noptii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragele mele,bebe meu are 2 ani si are 6 -7 treziri pe noapte inca de cans era mic..un sfat va rog?mentionez ca are crize de nervi..cand se trezeste..am facut analize da e ok tot..eu una sunt ko

      Ștergere
  4. Fetita mea implineste pe 14 mai trei ani,si eu tot cu ea dorm...Recunosc ca ma gandesc in primul rand la placerea mea , desi stiu cat de mult o doreste si ea...cunosc pozitiile ciudate,dar inca nu sunt pregatita sa renunt la ele :)...!Inteleg perfect cum e sa pui copilul pe primul plan si asa mi se pare normal sa fie...asa gandesc eu si asta o fac de cand s-a nascut fetita mea !

    RăspundețiȘtergere
  5. Pe voi nu va fac persoanele din jur sa va simtiti vinovate?Eu aud tot timpul:cum inca doarme cu tine?Vai,dar nu o sa mai poti sa o muti.Si multe altele.Fetita mea are doar 9 luni.Eu nu o alaptez dar imi este mai usor sa o simt langa mine noaptea.Si tatal ei apreciaza acest lucru.Si aveam si un pat urias.Ma bucur cand citesc ca mai sunt mamici care apreciaza dormitul cu bebelusii lor.Bine ca existati.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu am dormit impreuna cu junele pana cand, pe la vreo 9 luni, a inceput sa se foiasca mult prea intens si sa-mi traga sistematic pumni in ochi :). L-am mutat in patut pentru ca nu ne mai odihneam nici unul.
    S-a simtit foarte bine in noua "locatie" si multa vreme nici prin cap nu i-a trecut sa doarma in alta parte (de unde si nevoia constanta de transport patut...)
    De ceva timp, are ocazii in care vine sa doarma in patul mare. In unele din ele se trezeste la mijlocul noptii si se duce inapoi in patul lui :) In altele, merge in patuc numai dimineata.

    In rest, va rog sa ma scuzati, Capraru e idiot. In foarte multe privinte. Cartea aia e scrisa pe bucati necorelate si se contrazice in foarte multe privinte. Cu toata eventuala stima pentru dorinta de-a produce un ghid pentru mame, prostiile ramase necorectate (de ex. retetele cu rantas pentru bebelusi!!!) o descalifica.

    RăspundețiȘtergere
  7. Si noi dormim impreuna, si fimea se trezeste si mai papa tzitzi. Nu stiu de cate ori, eu sunt semiadormita. Dimineata ma scol super fresh, desi am multe nopti la rand in care dorm max 4 -5 ore (din motive de lucru).

    Sunt in pat, o simt langa mine, ii simt respiratia, e calda si moale, miroase frumos si pot sa o admir in voie. Priceless. Uneori se mai foieste, mai da din picioruse, mai vorbeste sau plange in somn, dar tot e mega draguta :)

    asta a am scris demult http://adelle.ro/co-sleeping-trei-pe-o-saltea/

    RăspundețiȘtergere
  8. Noi dormim tot impreuna...de fapt cand ajung eu sa dorm! Mica mea are ora de somn pe la 9 max 10 seara, iar eu tare as vrea sa pot dormi odata cu ea dar...
    in fine, cand ajung in camera (minim pe la 1 noaptea) pentru somn, ea simte si vrea langa mine (si eu langa ea), asa ne regasim si stiu ca ea doarme cel mai bine in pat cu mine! ea oricum vrea tzitzi din ora-n ora ...deci ne-ar fi taare dificil sa fim despartite chiar si asa de o jumatate de metru si doua margini de pat!
    aaa Zoozie, eu n-am mai dormit 4 ore legate, de cand eram insarcinata! sa inteleg ca mai am de asteptat pana la 2 ani...stiu nu-i o regula, dar asa macar mi-ai dat o speranta ca ma resemnasem!

    RăspundețiȘtergere
  9. Frumoase comentarii, ma bucur ca mai sunt parinti care merg pe calea asta brusc asa, demodata.

    Mamituni, tocmai asta e secretul co-sleepingului, prichindelul cere singur un loc al lui cand simte nevoia si cand capata incredere in el si in cel din jur. Felicitari pentru translatie, inseamna ca ai baiat mare!

    Anonimo, nu ma simt deloc vinovata, nici nu-mi amintesc daca am avut vreo tendinta de vinovatie. Eu ma simt vinovata doar cand plange fata si nu stiu ce sa-i fac :D

    Iuliana, nu esti singura, te prindem din urma! Si mama te-a depasit de muuuuult. Ralu are 5 ani si oricum mai are (multe) antecedente.
    Moniq, avem si o matza acaparatoare pe care o mai gasesc cu augustul dos la capetele noastre cand binevoieste sa co-doarma cu noi. Ininte ii dadeam o palma epeste dos sa treaca macar la acelasi nivel cu noi, acu mi-e prea somn sa mai reactionez, el are ce-are cu Anda de obicei si se pozitioneaza sa o apere sau cine stie ce-o fi in capul lui...

    Vavaly, exact ca si pentru Mamituni. Ai cupil mare de-acum. Sa-ti traiasca!

    Alexandrea si pe mine ma mai aranjeaza Anda, dar are inca momente cand adoarme cu sanul in gura asa ca...

    Ancuta, orele legate vin pe nesimtite si numai dupa ce ti-ai pierdut orice speranta ca ar aparea si la tine. Curaj si multa putere! Daca ai nevoie de un umar cand esti rupta de oboseala suntem aici! Pupici.

    ANdelle, articolul tau mi-a copiat povestea la indigo. Adica nu, nu e p[lagiat dar fix la fel am patit si eu cu Andutza micutza la inceput. EU insa oscilam, ba patiut ba pat, apoi am adus-o in pat de la 3 dimineata, iar inca de la nastere am avut nopti cand am dormit impreuna. Cand am pelcat de la mama "reusisem s-o invat" in patut, iar acasa la noi mi-a mers varianta cu compromsul -juma de noapte fara ea - pana intr-o seara cand am adormit cu ea langa mine alaptand-o si am observat ca la 3 dimineata nu mai era deloc greu s-o adorm. Si ina ma gandesc cat de proasta am fost sa ma chinuiesc mai bine de doua luni cu dormituul separat...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Las' ca eu am insistat... m-am chinuit cam un an. Aveam deja un caine imens in pat si ma gandeam ca nu-i va fi bine impreuna. Cand a facut un an am cedat, l-am luat langa mine. Nu-l mai alaptam... dar asa am prins si eu cateva ore legate de somn. Eram in pat 2 adulti, un caine imens si un copil. CE bine...pentru mine era ok ca picioarele ajungeau la tati. Acum are 4 ani si 3 luni si a inceput sa-mi ceara camera lui. Mi s-a strans inima... si tot discutam pentru ca vreau sa fie convingerea lui, nu cerinta din exterior (educatoarea, bunica etc).
      Noroc ca mai am un bebe pe drum... sa nu-mi lipseasca mirosul de copil proaspat.

      Ștergere
  10. pe mine ma distreaza si in acelasi timp ma infurie cel mai mult mamele care spun in gura mare ca "nu am avut lapte, asta e. e genetic, nici mama mea nu a avut decat trei saptamani" dar nu au depus nici macar un minim de efort pentru a remedia ceva in directie cerere / oferta de laptic.

    este complet dezarmant sa vezi cat de putine mamici alapteaza chiar si cateva saptamani, luni. cred ca alaptatul se mai intampla doar in familile de super "intelectuali" unde mamelor nu le este frica de carti si alte canale de informare. atat mamele cu o conditie sociala medie cat si cele care traiesc la limita subzistentei nu pot concepe ca pot alapta si nici nu vor, de fapt, sa alapteze. prefera din nimicul pe care il au sa inventeze totusi niste bani pentru lapte praf si biberoane ca doa acesta este un semn al evolutiei, al bunastarii. este must have-ul lumii consumeriste in care traim.

    pacat, mare pacat ca nu exista legi stricte si in ceea ce priveste protectia si bunastarea copiilor. un fel de politie in slujba celor mici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar pentru rautati gratuite, lipsa de logica, prostie, impertinenta ar trebui arestate persoanele? In urma acestui comentariu ar trebui sa fii executata......

      Ștergere
    2. DE UNDE STII TU CAT EFORT DEPUNE ALTA MAMA?SI POLITIA ASTA CE ROL AR AVEA?SA LE MULGA PE MAME?:))))))))))))DA SUNT DE ACORD DACA TU ESTI PRIMA CARE ACCEPTA.CUM AM MAI SPUS:CINSTE MAMELOR CARE ALAPTEAZA CAT MAI MULT TIMP!CINSTE SI CELOR CARE NU ALAPTEAZA SI CARE NU TREBUIE SA SE SIMTA VINOVATE PENTRU CA SUNT ATAT DE MULTE LUCRURI MINUNATE PE CARE LE POTI FACE PENTRU COPILUL TAU!ATATA TIMP CAT BEBELUSUL ITI ZAMBESTE CAND TE VEDE INSEAMNA CA ESTE MULTUMIT DE CEEA CE FACI PENTRU COMFORTUL LUI.DRAGI MAMICI CARE NU ALAPTATI DIN DIVERSE MOTIVE,NIMENI DIN LUMEA ASTA NU ARE DREPTUL DE A VA JUDECA SI DE A VA SPUNE CE AVETI DE FACUT PENTRU COPILUL VOSTRU,VOI SINGURE AVETI DREPTUL DE A DECIDE CE E MAI BINE PENTRU VOI CAT SI PENTRU COPIL.UN COPIL CARE ARE O MAMA SANATOASA FIZIC SI PSIHIC SI EL VA FI SANATOS LA RANDUL LUI.O MAMA CARE ESTE OK SIGUR SE VA OCUPA CU MARE DRAG DE PUIUL EI.

      Ștergere
    3. Buna,

      In mediul online a scriecu majuscule inseamna a urla. IIn plus, wall of text (cuvinte nedespartite decat araraeori de semne de punctuatie, fara a folosi alineatul, este extrem de greu de citit.

      Un om multumit de decizia lui nu se simte judecat. Despre muls, o fac singura fiindca donez lapte din cand in cand. Si-o sa mai fac asta de cate ori pot, desi da, nu este chiar simplu cand ai copii mici alaptati la cerere.

      Despre zambetul copiilor cand ne vad, mai exista o explicatie. Dragalasenia lor este o arma pentru supravietuire. Bebelusul nu se poate misca prea mult singur, el are nevoie de mama si simte nevoia stringenta de a-i simpti caldura, mirosul, bataile inimii non stop in primele luni de viata. Aceasta etapa se numeste "in brate". Copiii atat de mici nu au deloc notiunea timpului, nu gandesc nici secvential nici cronologic si inca nu epercep cauza si efectul. De aceea cand sunt lasati jos singuratatea resimtita de ei este absoluta, nu pot intelege ca mama vine inapoi. Zambetul este o cerere de atentie, copilul zambeste pentru ca interlocutorul sa reactioneze, sa-l puna la "locul lui", adica in brate, la caldura, in siguranta.

      "Destul de repede, bebeluşul ştie să zâmbească şi să gângurească când cineva se apropie suficient de mult. Dacă nu este ridicat, ci i se dă un alt fel de aten-ţie pe care o poate recunoaşte, el zâmbeşte şi chicoteş-te să obţină mai multă. Dacă este ridicat, misiunea zâmbetului său este îndeplinită şi revine doar ca să în-curajeze alte comportamente plăcute din partea com-panionului lui, cum ar fi să scoată diferite sunete, să-i gâdile burtica, să-l salte pe genunchi sau să-l ciu-pească uşor de nas.
      Pentru că zâmbeşte încurajator de câte ori vi-ne mama lui la el, ea este convinsă că este mama apreciată a unui bebeluş fericit. Chinul amar care îl re-prezintă tot restul timpului de veghe nu crează în ea nici un fel de sentiment negativ; din contra, îl face să fie şi mai disperat de a fi cu ea.
      "
      Jean Liedloff, Conceptul continuu p. 97

      Ștergere
    4. SCRIU CU MAJUSCULE SA POTI VEDEA TU MAI BINE SI NU-MI SPUNE TU MIE CUM SA SCRIU CA NU CRED CA ESTI IN MASURA SA FACI ASTA.CURIOZITATEA MEA ESTE:IN CALITATE DE CE(FUNCTIA)ITI PERMITI TU SA DAI SFATURI?ESTI CUMVA MEDIC?PACAT CA LEGEA PERMITE OAMENILOR CA TINE SA SCRIE CE II TAIE CAPUL.NU CRED CA FAPTUL CA AI CRESCUT(CRESTI)SAU VEI CRESTE 10,20,30 DE COPII ITI DA DREPTUL SA LE SPUI ALTORA CE SA FACA SAU CE SA NU FACA.SCOPUL TAU AR FI SA AJUTI SI ALTE MAME CU EXPERIENTA TA DAR TOT CE FACI TU ESTE SA LE RECOMANZI UN PAT MAI MARE(CAT TOATA CAMERA DACA SE POATE:)))))))))SA INCAPA CAT MAI MULTE ANIMALE,PERSOANE,LUCRURI...)SI SA TE LAUZI CUM ALAPTEZI TU DOI COPII SI CUM DONEZI SI ALTORA BLA BLA BLA.PAREREA MEA ESTE CA TU AR TREBUI SA EXISTI DECAT PENTRU TINE SI FAMILIA TA(DE FAPT ASTA FACI DAR ITI PLACE SA-TI PUI MASTI DIN CAND IN CAND).DE CE NU AI VENIT CU NISTE ARGUMENTE PALPABILE?DE EX. SA MA CONTRAZICI TOT DIN VASTA TA EXPERIENTA DE ''MAMA MINUNE''(CEVA CE NU A MAI VAZUT TERRA)SI AI PREFERAT SA COPIEZI UN TEXT CARE NU-TI APARTINE.COPIII MUTUMITI SI FERICITI SE VAD DIN FELUL IN CARE SE COMPORTA.EU NU CRED CA UN COPIL LASAT IN VOIA SORTII,ZAMBESTE DOAR PENTRU A PRIMI MAI MULTA ATENTIE.SA MAI SCRIETI,VA ROG,STIMATA DOAMNA!ATI PUTEA SA INCEPETI AICI UN CURS DE PREDARE A LIMBII SI LITERATURII ROMANE.NE-AM BUCURA TARE MUUUUULT SA INVATAM SA SCRIEM.ITI MAI SPUN DECAT ATAT:DESTEPTII CEDEAZA PRIMII,ASADAR TE LAS IN PLATA DOMNULUI SI IMI PERMIT SI EU SA-TI DAU UN SFAT:CRESTE-TI COPIII IN LINISTE SI LASA-I SI PE ALTII S-O FACA LA FEL,NU LE MAI UMPLE CAPUL CU PROSTII SI NU MAI INCERCA SA-I FACI SA SE SIMTA INFERIORI PRIN LAUDA TA DE SINE.DONATIE PLACUTA IN CONTINUARE.TE PUP,PA PA!

      Ștergere
  11. Emese, multumesc pentru completare, este binevenita. Da, suntmuuulte cauza pentru care nu reuseste alaptarea dar e si un subiect foarte sensibil pentru femeile care nu au initiat corect alaptarea. Eu am mai scris de mai multe ori despre asta, uneori gasind circumstante atenuante, alteori nu. Imi place teribil ideea cu politia. Nu mai stiu, parca in Australia sau Noua zeelanda a nu-ti alapta copilul poate duce la inchisoare? Sau era doar un proiect de lege? oricum, e ceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, nu e nici in Noua Zeelanda si din cate stiu nici in Australia :)
      Iar partea cu politia mi se pare mult prea exagerata, ca sa ma exprim elegant.

      Ștergere
    2. Doamne,ce oameni!Mare ti-e gradina!!!Parca ati fi sectanti...multe fixuri aveti...comunistelor...mai cititi si voi...documentati-va si apoi vb.Va mai mirati de ce va pleaca barbatul dupa alte femei mai frumoase si mai inteligente...

      Ștergere
    3. Acu na, nu poti sa le ai pe toate. Pe tine de fapt ce te deranjeaza?

      Ștergere
    4. Mentalitatea asta a ta!Sunt curioasa din ce secta faci parte?

      Ștergere
    5. Si care ar fi mentalitatea buna? Ce ti se pare asa exagerat? Faza cu politia? E complet scoasa din context. Si nu, nu ader la asa ceva, nu consider ca e obligatoriu sa-si alapteze toata lumea copiii si nu-mi aleg prietenii in functie de asta.

      Speak, woman!! Baga tot ce ai pe suflet daca tot te-ai apucat sa trollezi pe-aici.

      Ștergere
    6. DACA NU ADERI ATUNCI DE CE DISCUTI DESPRE ASTA?DE CE SCRII LUCRURI CARE PE MAMELE SINGURE SI NEAJUTORATE LE-AR PUTEA AFECTA?SE SPUNE''DECAT SA-MI SPUI O VORBA URATA,MAI BINE DA-MI O PALMA!''CE FACI TU AICI NU ESTE CORECTSI MI SE PARE CA MAMICILE CARE NU ALAPTEAZA SUNT DISCRIMINATE.EU NU SUSTIN NICI UNA NICI ALTA DAR INTELEG AMBELE PARTI.SUNT MAME CARE ISI IUBESC COPIII DAR NU SE SIMT BINE CAND ALAPTEAZA SI PRESATE DE SOCIETATE,DE RUDE,PRIETENI FAC ASTA IMPOTRIVA VOINTEI LOR.AM INTALNIT FOARTE MULTE SI AM LUAT PARTE LA DUREREA LOR.AI GRIJA CE POSTEZI SI NU MAI FLUTURA IN STANGA SI IN DREAPTA FAPTUL CA ESTI O MAMA EROINA PENTRU CA MAMELE BUNE SUNT MODESTE SI INTELEGATOARE CU CEILALTI.NU TE MAI DA CU ATATA SMOALA PE FATA,LASA-I PE ALTII SA TE LAUDE CE OM BUN ESTI!

      Ștergere
    7. Daca pot ajuta cu ceva poti sa-mi scrii pe alaptare@gmail.com sau sa ma suni la 0721 832 362. Ma rog, sper numai sa nu ma injuri acum :)

      Daca te referi la ocupatia mea de pe facebook, mama eroina era o autoironie.

      Nu inteleg insa cum poate o mama sa alapteze impotriva vointei ei. Ori vrea ori nu vrea.

      Ștergere
    8. un argument .

      Nu prea am înţeles de ce o mamă sigură nu ar dori să-şi maximizeze perioadele de odihnă dormind cu copiii.

      Ștergere
    9. Asta e valabil pentru mamele ai caror copii nu dorm;).

      Ștergere
  12. dar daca pe cele care nasc acasa le-ar duce la puscarie cum ar fi?multi considera ca nasterea acasa fara moasa si altele e periculoasa pentru copil.Ar trebui sa existe o politie si in cazul asta?cred ca cel mai bine e ca fiecare parinte sa decida singur cum e bine pentru copilul/copiii lui. Fiecare parinte considera ca a hotarat cel mai bine,cantarind diversi factori, si il deranjeaza cand se baga altii.
    Ca sa nu fie discutii- mi-am alaptat toti cei trei copii exclusiv pana la 6 luni, si in completare pana la un an jumate.Cred ca alaptarea a fost cea mai buna solutie pentru noi, dar nu as chema politia sa aresteze mamele care folosesc lapte praf!

    RăspundețiȘtergere
  13. Multe dintre comentariile de mai sus mi se par de prost gust. Cu ce tupeu vii sa judeci o mama pentru simplul fapt ca i-a lasat libertatea copilului sau de a dormi singur, in patul sau, in camera sa. Asta nu inseamna ca il iubeste mai putin sau ca s-a gandit la propriul confort cand a facut asta. Din contra. Cred ca e mult mai greu sa vii noaptea la puiul tau din alta camera ca sa il linistesti. Fiecare este liber sa aleaga pentru fericirea familiei sale. Nu conteaza ce metoda aplici atata timp cat copilul si intreaga familie sunt multumiti. Pana la urma noaptea cand se trezeste bebe tot in bratele mamei se linisteste, fie ca doarme cu el in pat sau in camera cu sotul. Sa fim sincere. Noi am crescut cu bunicii de la varsta de 3 luni si nu a fost nicio tragedie ca am stat departe de mama. Am crescut probabil cu lapte de vaca si nu cred ca asta ne va afecta sanatatea.
    Intre atatea mame care arunca cu pietre in alte mame pentru simplul fapt ca gandesc altfel decat ele ( ceea ce mi se pareo gandire putin radicala "hitlerista") am tupeul sa spun ca de la varsta bebelului de 6 luni dorm cu sotul in alta camera si puiutul are camera lui. Inca se mai trezeste noaptea si mi se pare firesc sa vin de fiecare data si sa il tin in brate pana se linisteste. Am decis asta pentru ca personal nu am vrut sa ii creez o dependenta prea mare fata de mine...ca apoi, cand va avea o varsta, sa ma chinui sa il dezvat...nu cred ca l-ar fi facut mai altfel o asemenea abordare. In final va trebui sa aiba camera lui, nu? E o varsta standard la care ar trebui sa se intample asta? Bebelul meu este super fericit, voios, activ si simte neincetat dragostea parinteasca.
    A...si inca ceva...laptele praf nu e OTRAVA ...e doar o alternativa mai putin hranitoare ce-i drept, dar iarasi, nu cred ca il va afecta pe bebel daca dupa 6 luni i se da lapte praf.

    In final cred ca pentru a avea o familie fericita trebuie sa gasesti echilibrul intre a fi mama, sotie si femeie in acelasi timp. Daca renunti la a mai fi una din cele trei, nu stiu daca intrega familie, inclusiv noi, vom fi mai fericite. Anumite frustrari vor iesi la suprafata la un moment dat. Eu nu judec pe nimeni...fiecare este liber sa judece pentru el si sa aleaga in consecinta. Va doresc bebei sanatosi si o famie fericita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai mare dreptate, si eu mi-am crescut fiica mai mare singura in camera dela o luna, la fel si pe a doua, care are 11 luni si jumatate acum; din fericire, prima mea fiica nu se trezea toata noaptea, pe cand cea mica se trezeste de aprox.6 ori pe noapte, dar tot in camera ei si in patutul ei doarme! nu as abdica de la acest principiu pentru ca mi se pare normal sa am intimitate cu sotul meu, mai ales ca am un exemplu negativ in soacra mea, care a "fugit" de sotul ei dornmind cu fiul ei pana la 14 ani... vi se pare normal?

      Ștergere
    2. Mai, dar ti-ai pus problema ca oricat ai fugi un sot iubitor stie unde sa te gaseasca? :D Poate soacra ta avea alte motive motive sa-si indeparteze sotul. Oricat de soacra ar fi ea, sa nu uitam ca multi barbati din generatia aia erau cam porcini, zau asa. :)

      Ștergere
    3. :))))))))))))))))))DA,TE GASESTE IN ALTA FEMEIE!ALEARGA OMUL,ALEARGA,DAR SE SATURA SI ZICE''IA MAI DA-O-NCOLO CA MAI SUNT SI ALTELE.SI BARBATII SUNT COPII SI AU NEVOIE DE ATENTIE SI AFECTIUNE.EU NU VA RECOMAND SA-I NEGLIJATI

      Ștergere
    4. Daca barbatu-meu se simte copil il ajut eu insami sa-si faca bagajele, n-are decat sa alerge dupa cate altele i-o placea, deja sufar. Nici eu n-as sta degeaba, nu e singurul mascul feroce pe lumea asta si nici eu nu sunt vreo speriata fara incredere in sine, care sa viseze cum o inseala berbantul ca il "neglijeaza". . Am deja doi copii (sunt curioasa altii cm si-o fi imaginat ca i-am facut?), un al treilea de 30 de ani m-ar calca pe nervi.

      Eu am nevoie de un om matur langa mine, umar langa umar, sa imi fie alaturi si la greu, nu numai la bine. Indraznesc sa spun ca l-am gasit si ca i-a placut sa faca copii cu mine :)

      Ștergere
    5. :))))))Cool!Sigur doar pe tine te are!!!Iti garantez!:)))))

      Ștergere
    6. M-am referit la faptul ca orice om are nevoie de atentie,indiferent de varsta si daca-l ignori la nesfarsit gaseste alinare in alta parte,nu este vorba de teama sau altceva.Ti-as recomanda cu caldura sa-ti imbogatesti cunostiintele si in alte domenii daca vrei sa discuti despre ele si nu mai da altora lectii de gramatica deoarece tu nu scrii suficient de corect si esti cam slab pregatita in sensul acesta.

      Ștergere
    7. Nu-nteleg de unde-l cunosti pe barbatu-meu si de unde stii ce facem noi la noi acasa, cred c-o sa trag mai atent jaluzelele, dammit. Trebuie sa-i explic ca e cazul sa se simta neglijat.

      Ștergere
  14. Ce frumos ai scris :) ! Ma regasesc si eu pe acolo!
    Te imbratisez cu drag!
    Monica

    RăspundețiȘtergere
  15. Al meu copil doarme cu mine si acum la 10 ani.Si mi se pare absolut normal, atata timp cat el isi doreste asta si se simte in siguranta. E un copil cu probleme de sanatate si frici- de intuneric, vise urate etc. Nu vad nimic rau in asta, atata timp cat ii face bine psihic.Asa cum s-a desprins singur de san la 2 ani, va cere tot singur probabil la pubertate camera lui, deci eu una nu-mi fac probleme. Fiecare copil e unic , iar noi parintii ar trebui sa intelegem asta si sa nu-i mai crestem ,,cu turma'' ,dupa sabloane. Ascultati-va instinctul si mai ales vocea inimii. Diana

    RăspundețiȘtergere
  16. Copilul meu a dormit cu ine si cu sotul meu in pat pana pe la 6 ani...si pana pe la 9-10 ma ruga seara sa stau langa el pana adoarme :) ...Curios destul, asta nu ne-a facut pe mine si pe sotul meu sa ne indepartam unuld e celalalt sau sa nu mai avem intimitate (news flash: sex se poate face si in alte parti decat in dormitorul matrimonial, ce sa zic, mare minune), nici nu l-a facut pe fiu-meu dependent sau lipsit de personalitate. dimpotriva, acum are 15 ani si e un tanar plin de incredere in el, curajos, sensibil, empatic, cu simtul umorului, plus o doza uriasa de bun simt.
    Eu personal am dormit in acelasi pat cu mama si cu tata pana pe la 10 ani, dealtfel, si nici mie nu mi-a daunat prea mult, sunt relativ normala si destul de echilibrata, m-am mutat de acasa de la 18 ani, nu am ramas cu ai mei pana la 30, cum se mai intampla...Dormiti cum va pica bine, cel mai important e sa fie toata lumea odihnita...chiar nu cred ca exista reguli.
    Maria
    Maria

    RăspundețiȘtergere
  17. Eu fac parte din ambele tabere :). Cea mare n-a suportat pe nimeni pe langa ea, nici macar ca bebe, si-a dormit singura pana pe la vreo 2 ani si ceva, cand, dupa o boala, s-a mutat cu arme si bagaje in pat cu noi si nu se da dusa inca (are doar 3 ani si 1/2, nu va inchipuiti cine stie ce). Cea mica, alaptata fiind (inca) la 8 luni si mancand la fiecare 1-2 ore, doarme strans lipita de mine. Pe cea mare n-am reusit s-o alaptez decat pana pe la vreo 4 luni, cu toate stradaniile. Cauzele au fost diverse si le-am elucidat ulterior, spre beneficiul celei mici, cu ajutorul unui consilier in alaptare. Degeaba m-am informat eu pe timpul primei sarcini, pt ca un start prost si sustinerea doar de la sot n-au rezolvat mare lucru. Am ajuns sa o hranim cu formula - asta pana a pus prima data gura pe lapte de vaca....
    Cu cea mica, am inceput dinainte de nastere cu Lamaze (care m-a ajutat enorm cand am nascut) si am continuat cu alaptatul, tot cu start dificil, insa cu ajutor de la specialist, de data asta - si am reusit!
    In fine, ideea e ca fiecare copil e diferit si, asa cum scria cineva mai sus, fiecare familie isi gaseste propriul ei mod confortabil de a-si rezolva problemele interne, fie ele de hrana sau de somn.

    RăspundețiȘtergere
  18. Cred ca fiecare mama face cum simte. Decizia se ia in functie de situatia familiala,de copil, de parinte.
    Din pacate, sunt multe femei care nu mai simt!!! a caror simturi au fost inchise, mutilate de copilarii traumatizante, care au pierdut contactul cu naturaletea, firescul, traditionalitate etc.

    Cat despre judecat pe celalalt, eu judec in momentul cand vad ca un copil sufera. Nu ma pot abtine sa nu incerc sa intervin.

    Si eu am avut parte de remarci, calde sau nu. Dar NU M-AU DERANJAT!! pt ca stiu ca vin de la persoane binevoitoare, si mai ales stiu ca e bine ce fac, ca nu gresesc. Acolo unde sunt nesigura, evident ca orice replica/idee ma pune pe ganduri.

    Eu dorm cu fetita de aproape 5 ani. Ea a zis ca la vara va pleca in camera ei. Am ales varianta asta pt ca inca se trezeste noaptea, si nu rezist sa merg la munca dupa 1-2 drumuri intre camere.

    RăspundețiȘtergere
  19. http://only4ladies.wordpress.com/2013/04/26/in-sfarsit-bebelusul-doarme-toata-noaptea/

    RăspundețiȘtergere
  20. Chiar nu intel;eg de ce ai pus link care recomanda metoda Ferber la un articol care recomanda rabdarea, iubirea si bunul-simt. Nu stiu nici de ce tio se pare asa normal ca tu sa plangi alaturi de bebelusul tau in timp ce-l antrenezi pentru somn. As vrea sa imi dai cateva (zeci de) linkuri care sa explice ca cry it out e asa de safe si lumea care a fost astfel abuzata este fericita. Eu fac acum sa-ti ofet cateva contra ideii tale:

    The dangers of crying it out


    si doua articole cu multe trimiteri spre studii, unul e tradus:

    primul

    al doilea

    vezi si aici un adevarat serial despre somn si ce presupune somnul normal al unui copil.

    Recomanzi informare temeinica la finalul articolului tau care mi-a strans stomacul (ca orice trimitere catre abuzul fata der copii, nertificat sau necertificat de specialisti) asa ca sigur vei aprecia si aceste cateva surse.

    RăspundețiȘtergere
  21. Noi dormim toti 4, eu intre cei doi pui, puiul mare intre mine si sotul meu. Noi adultii ne luptam noaptea razand pe el, care sa-l strangem in brate. Eu de cate ori ma mai semi-trezesc noaptea adorm la loc atat de fericita, ba admirand in stanga mea, ba in dreapta, oftez, mai sa-mi dea lacrimile. O fericire din aia de iti taie respiratia. De ce as schimba asta? Eu fericita, sotul meu la fel, copiii la fel. Nu stau ingrijorata si crispata, atenta la vreun sunet din alta camera. Pe cel mic il alaptez usor in semi-somn, nu ne trezim nici unul de tot. De plans nu sunt in stare sa vorbesc luni dimineata.

    RăspundețiȘtergere
  22. Vedeti voi cand va implini copilul 10-12 ani si va scoate afara din camera si va spune ca il plictisiti...nu mai traim pe vremea bunicii cand toti copiii erau ascultatori si cu bun simt...in ziua de astazi oricat de bine vei educa un copil societatea il va educa diferit

    RăspundețiȘtergere
  23. Se intelege perfect de ce Romania reprezinta imaginea Angliei din mediul rural de acum 50-60 de ani...cu asa mentalitate nu vom evolua deloc.Nu stiu cine este mai frustrat,o mama care ia decizii fara sa o intrereseze ce fac altii sau una care se incapataneaza sa alapteze chiar daca nu simte sau chiar daca nu are ce alapta si apoi intra pe un site si incepe sa arunce frustrarea asupra mamelor care nu pot alapta.Din cauza oamenilor ca voi ne situam la nivelul asta ca tara.Dupa mintea voastra daca mama a muncit la camp,a dat cu sapa sau mai stiu eu ce fel de munci agricole a facut,voi in loc sa doriti mai mult decat a facut ea,sa luptati sa ajungeti mai bine trebuie sa faceti exact ca ea.Asa este si cu alaptatul,chiar daca nu ai,nu poti sau nu e bun indopi copilul cu''tzitzi''ca asa e natural si firesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frustrarea se simte la dumneavoastra, nu la autoarea articolelor de aici, extrem de utile pentru mine, de exemplu. Fiecare alege ce crede ca e mai bun pentru copilul sau si pentru sine, observandu-l pe copil cu atentie, reactiile sale si asa mai departe, chestiunea e complexa, delicata si nu are nicio legatura cu "mentalitatea" de care vorbiti. Nu indoapa nimeni copii cu lapte matern in necunostinta de cauza. Nici macar nu ar fi posibil, pentru ca, spre deosebire de copilul hranit cu biberonul, copilul alaptat nu poate fi hranit cu forta. Dar, cu siguranta, nu ati avut ocazia sa accesati aceste informatii pana acum, altfel ati fi stiut asta. Imi pare rau pentru dumneavoastra, sincer, se simt o mare tristete si multa, multa frustrare in comentariu. Va doresc numai bine.

      Ștergere
  24. 1 NU SUNT FRUSTRATA,SUNT CORECTA
    2NU AM VAZUT SAU AUZIT DE COPII INDOPATI SAU FORTATI SA MANANCE CU BIBERONUL
    3STIU MAI MULTE DECAT CREZI TU
    4MIE IMI PARE RAU CA MAI EXISTA ASTFEL DE OAMENI
    5SECTELE ASTEA CARE AU APARUT DE CEVA TIMP CLAR VA SPALA CREIERUL

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. aveti o manie cu sectele...

      Ștergere
    2. Nu inteleg, ce anume va indeamna in lupta pe aici? E un blog de nisa, autoarea lui se declara adepta unei anumite filozofii de crestere a copiilor la care dvs., evident, nu aderati, dar pe care alti oameni le considera benefice. Nu va obliga nimeni sa va alaptati copilul, sa dormiti cu el, sa va "neglijati" sotul...asa ca unde-i problema? Ce spune autoarea blogului nu e pe gustul dvs.? Asta e, nu mai cititi, nu puneti sfaturile ei in practica. Dar ce rost are sa aruncati cu ura si cu intoleranta pe pereti?
      Maria

      Ștergere
    3. Ce ne facem insa atunci cand "tati" considera ca nu are loc decat el intr-un pat de 1,60 pe 2,00 m si " cum adica sa doarma bb in patul meu, pai il strivesc, il plus ia fugi si tu mami in alta camera ca ma tot trezesti cand te duci la el si eu tb sa aduc bani in casa?"
      Ce ne facem cu o groaza de lapte in sani si cu un bb de 2,5 kg care nici intr-o luna jumate de incercari nu a vrut sau nu a putut sa suga singur cu tot cu super consilieri de alaptat platiti cu 200 de lei pe zi! Pai se face ca ramanem fara lapte dupa 2 luni chiar dc m-am muls din 3 in 3 ore, uneori cu bb in cealalta mana, pt ca a avut colici groaznici pana la 4 luni si nu il puteai lasa din brate!
      Ce ne facem acum cand are 8 luni si 9 kg si nu vrea sa adoarma decat leganat cate 2 ore? Pot sa il pun eu in orice pat, de cand se poate ridica in picioare nu se lasa adormit deloc, in pat sau patut se ridica de sute de ori pana ii cade capul ,in brate se zbate si plange vreo ora, doua pana cand adoarme in sf leganat!
      Intrebarea este, am facut bine ca am dat o avere unui asa zis consilier in alaptat si rezultatul a fost dezastruos;
      A fost bine ca l-am purtat non stop, fara exagerare, in brate si acum nu mai pot de spate si am un genunchi afectat de mai multi ani m-a lasat de tot si sunt in pragul unei rupturi de menisc?
      Eu as fi cea mai fericita dc as fi putut alapta ca sa nu stau 6 ore pe zi cu sanii in pompa si extaziata dc ar dormi cu mine in patul mare! I-as cumpara un.pat cat toata camera, numai sa doarma!
      Intre timp am angajat bona, care macar 7 ore pe zi il poarta in brate in locul meu, de fapt am angajat o pereche de brate :) in rest tot eu il legan de 4 ori pe zi min o ora pt ca nu adoarme decat cu mine!
      Si i-am cumparat si jumper si tarc si premergator pt ca si extrabratele mai obosesc :) si nu ma simt cu nimic vinovata!
      In fond si la urma urmei acum ma pot spala si eu la cap la 2 zile ca un om normal si pot intretine o conversatie fara sa plang dupa um minut!
      Pt viitoarele sau proaspetele mame nu pot spune decat bafta! Si nu mai intrati atata pe net cand prideti un mom liber, mai bine dormiti, plimbati-va, aveti grija de voi, ca doar voi stiti ce e perfect pt copilul vostru!

      Ștergere
    4. Buna draga mea, multumesc pentru interventie.

      Este posibil ca in cazul tau sa fi fost o oarecare supraproductie la inceput iar copilul sa f supt des din cauza excesului de lapte de inceput. Poate in spital ai alaptat putin, fara ajutor, cu completare ?

      Acest lapte de inceput il satura pe moment dar ii vine foame repede, ii irita sistemul digestiv si copilul pare sa aiba colici "groaznici". Presupun ca nici starea ta de pirit nu era grozava nici pe vremea aceea dupa cum nu este nici acum. Niciun consultant in alaptare nu iti poate pune ordine in viata, cel mult iti poate oferi informatii din care tu sa faci o alere - una informata.

      Faptul ca ai un sot care nu te sprijina si tu ii permiti asa o atitudine puerila iarasi nu e vina consultantului in alaptare. Genul asta de barat este asa fiindca femeile din viata lui il edua si-l incurajeaza sa se comporte astfel.

      Restul povestii are un talc , eu una vad un tipar si vad ca abordarea ta adreseaza efectele si fiecare solutie aduce o noua problema careia i se cauta alta solutie din exterior si tot asa. . Este drumul tau, deveirea ta. Copiii ne deschid usa spre multe adevaruri ale vietii, spre detasare, spre noi insne, spre naturalete.

      Munca mea de consilier in alaptare este gratuita si o practic in timpul pe care-l am disponibil.

      Ștergere
    5. Daca sunteti consilier in alaptat,de ce nu va rezumati la atat?

      Ștergere
    6. D-na/D-soara Maria,va recomand sa cititi cu atentie ce scrie mai sus!Daca doamna este consilier in alaptare,nu ar trebui sa dezbata subiecte de genul celor de mai de sus,care nu au nici o legatura cu alaptatul.Nu stiu cata scoala are doamna,nici nu ma intereseaza,dar sunt revoltata ca pur si simplu orice''Lelea Florea'' poate da sfaturi in alte privinte,altor mame,sfaturi care sunt conturate din presupuneri,fapt ce duce l confuzia multor mamici.O persoana cu un bagaj de cunostiinte sigure,raspunde prompt si multumitor intrebarilor,fara a ''se scarpina la ceafa'' sa-si amintesca ce a mai citit ''pe ici,pe colo''.Imi pare rau ca interventia mea deranjeaza,dar sunt convinsa ca am facut un bine mamicilor care intrau in ceata cand citeau ce scrie aceasta doamna.Va sfatuiesc sa apelati la ajutor specializat!Nu gasesc rostul unui consilier in alaptare,nimic nu este sigur,sunt doar presupuneri.Ori ai lapte,ori nu ai,acesta este adevarul si multe lucruri se intampla si in functie de bebelus,ar fi de un real ajutor si sfatul unui medic pediatru.

      Ștergere
    7. Din pacate sunt multi medici care nu sunt la curent cu ultimele descoperiri privind mecanismele alaptarii. Foruri specializate precum OMS sustin ca exista un 2% din femei care nu pot alapta exclusiv intrucat nu pot produce tot laptele de care este nevoie pentru bebelusul lor, in mare parte din caza unor disfunctii hormonale. Dar si acestea pot, totusi, alapta, oferind completare fie laptele alltei mame fie o formula de lapte. Mai sunt femei care urmeaza tratamente toxice ori sunt extrem de bolnave - care intr-adevar nu pot alapta.

      Mai sus m-am axat pe presupuneri din doua motive: 1. nu aveam suficienta informatie despre caz si 2. am considerat ca este mai... neutru, mai putin deranjant sa ma exprim asa. Din pacate in alaptare este greu sa faci afirmatii categorice. Buna parte din procesul alaptarii are baze psihologice.

      Ștergere
    8. E simplu:nu aveti suficienta informatie,invatati sa va abtineti!Cat despre hranitul bebelusului cu laptele altei mame,mi se pare ceva scarbos,nu as accepta.

      Ștergere
    9. Nu ştiu cat e de scârbos, multi oameni au fost crescuţi de doici. Iată şi informaţie certificată, dintr-o sursă serioasă privind donarea de lapte matern: https://www.llli.org/release/milksharing.html.

      De la ce să mă abţin ? Am scris multe articole despre alăptare - există o categorie specială pe blog. Le puteţi disecă şi veţi vedea că informaţia conţinută este obiectivă şi îndrăznesc să scriu utilă cuiva care doreşte să alăpteze. Există multe alte surse pe Internet care scriu despre alăptare. Cu cât mai multe - corecte - cu atât mai bine pentru copii.

      Articolul la care comentaţi acum nu face parte din acea secţiune.

      Acum despre greşeli de scriere: am Într-adevăr typos pe aici dar sunt neintenţionate. Comentariile nu se pot edita iar eu am dificultăţi în a citi un anumit font pe care-l folosesc când editez text simplu în browser. Plus că îmi rup din timp preţios să vă răspund, timp reclamat de multe ori cu vehemenţă de copiii mei. Nu-mi dau seama dacă sunteţi aceeaşi persoană care a comentat mai devreme privind problemele pe care le-a avut în alăptare. Dacă da şi nu vă interesează răspunsul puteţi da scroll down. Dacă nu atunci chiar nu pricep de unde atâta vehemenţă, vă recunoaşteţi în această întâmplare? Indiferent cum ar fi, pot înţelege atitudinea defensivă dar cer şi eu un minim respect când scrieţi aici. Nu ne tragem de şireturi. Nu vă cunosc, nu mă cunoaşteţi, ati putea cel puţin scrie cu cap şi coadă ce vă deranjează exact şi asta fără tonul ăsta agresiv care nu reuşeşte să mă enerveze.

      Ștergere
    10. "NU AM VAZUT SAU AUZIT DE COPII INDOPATI SAU FORTATI SA MANANCE CU BIBERONUL"

      Eu am vazut. In parc, la locul de joaca... Scenariul e cam asta: doamna sta pe banca, copilul in carutul intors cu fata spre terenul de joaca sau spre alee, chipurile sa aiba micutul contact cu lumea. Ea sta de vorba cu cineva sau pur si simplu priveste in jur, poate chiar fuma... asta e cel mai frumos, cu tigara in timp ce bebelusul mananca! Ei, in vremea asta, a dulcii taifasuiri si tutungeli, biberonul e infipt in gura copilului si nu o data am vazut cum bebe dadea disperat din maini si din picioare ca nu mai voia, incerca sa se intoarca in vreun fel, sa scape (unul, saracul, a dat intr-un soi de horcaiala odata)... Ei bine... nu! Doamna avea grija sa fie bine hranit! Nici macar nu se uita la copil, sa vada ce face! Mea culpa: am fost prea fricoasa sa merg sa le spun ceva... Poate pe viitor, dar sper din tot sufletul sa nu (mai) am ocazia.

      Ștergere
    11. Doamna Ioana P. asta este cu totul altceva si cred ca se numeste neglijenta,daca nu gresesc...dar o mama care isi cunoaste copilul stie cat mananca la o masa si il supravegheaza atent in timpul hranirii.Nu trebuie sa generalizati!Daca ati vazut cateva scenarii de genul,asta nu inseamna ca toti bebelusii hraniti cu lapte praf patesc acelasi lucru si e bine de stiut ca sunt mame care nu isi doresc copiii,de aici si dezinteresul fata de modul in care ii ingrijesc.Eu nu v-as recomanda sa mergeti sa faceti observatie unui om necunoscut de pe strada,pentru ca s-ar putea sa regretat!.Din ce ati povestit mai sus,imi dau seama ca sunteti genul de persoana care e foarte interesata ce a mai facut vecinul,cine e strainul care a parcat in spatele blocului,cine se mai cearta cu cine s.a.m.d.Eu am iesit de nenumarate ori in parc si in alte locuri unde se aflau mamici cu copiii lor,dar nu am avut niciodata timp sa observ lucruri de genul celor observate de dumneavoastra,pentru ca ma intereseaza mai mult ce fac copiii mei si nu sunt interesata de ce fac alti oameni cu copiii lor.Numai la noi se poate intampla asa ceva,nu mi-e rusine ca sunt romanca dar mi-e rusine cu oameni ca dumneavoastra.Sunt tari in care daca e omul dezbracat in mijlocul strazii,nu se uita nimeni la el,fiecare isi vede de treaba lui,nu sta nimeni cu ''gura cascata'' sa vada ce fac altii oameni,dar deh,la noi asta se promoveaza,barfa si interesul exagerat pentru activitatile altor oameni care poate nu au nici o legatura cu noi.

      Ștergere
    12. Am uitat sa spun ca,pe langa mamele neglijente,mai sunt si mame incepatoare pe care nu are cine sa le invete ce si cum sa faca,le este mai greu sa se adapteze noii vieti in care nu mai sunt ele pe primul plan,dar va spun eu ca nu se moare din asta.

      Ștergere
    13. Doamna Ramona,despre faptul ca mama fumeaza in timp ce hraneste copilul,ce parere aveti?

      Ștergere
    14. Poate imi spuneti parerea dumneavoastra despre fumat in timpul hranirii copilului:).

      Ștergere
    15. "Din ce ati povestit mai sus,imi dau seama ca sunteti genul de persoana care e foarte interesata ce a mai facut vecinul,cine e strainul care a parcat in spatele blocului,cine se mai cearta cu cine s.a.m.d."

      M-ati pus la punct fantastic... si cu mare bunavointa!
      Ce sa fac?! Chiar daca suntem afara, in parc,
      pot vedea si ce se petrece in jur... nu pot sta cu nasul
      in barbie sau urmarind non-stop copilul. Grav, ce-i drept,
      de neiertat. Si nu generalizam, dadeam un exemplu
      ca se poate si asa.

      Aveti totusi un talent, ii faceti repede pe ceilalti
      sa inteleaga ca degeaba va adreseaza cuvantul.
      De evitat asta de-acum, improscati cu venin.

      "Numai la noi se poate intampla asa ceva,nu mi-e rusine ca sunt romanca dar mi-e rusine cu oameni ca dumneavoastra."

      Pfff... Trist de tot. Adio, doamna!


      Ștergere
  25. Nu stiu cata rabdare poti sa ai sa raspunzi atat de calm unor astfel de persoane! Toata admiratia Ramona

    RăspundețiȘtergere
  26. Adevarat!Nu ne tragem de sireturi!Meseria mea imi permite sa te contrazic in multe privinte!Dar mie nu-mi place sa ma laud asa cum faci tu si dupa cum vezi scriu numai in romana,nu folosesc cuvinte din alta limba sa ma dau importanta.Adevarat!Nu ma cunosti!Daca tu nu cunosti alti oameni,asta nu inseamna ca ei nu te cunosc!Nu inteleg de ce spui ca am un ton agresiv.Sau nu esti sigura de lucrurile pe care le faci si te simti amenintata?Am prea multa scoala si mi-am tocit prea mult coatele pe bancile facultatilor.Sunt curioasa ce scoala ai tu si ce te face sa iti doresti atat respect,desi ar trebui sa il primesti pentru ca il meriti,fara sa il ceri.Nu asa e normal?Nu am nimic cu ''meseria''ta,dar gandeste-te ca sunt foarte multi oameni care au citit,studiat si invatat foarte mult si au niste ''hartii'' care demonstreaza asta.Ma deranjeaza ca dezbati si alte subiecte,diferite de ceea ce spui tu ca practici si la comentariile care nu au nici o legatura cu ce promovezi tu aici,nu ai nimic de spus.Niciodata sa nu ai siguranta ca un om nu te cunoaste!Doar nu ''trollam'' de nebuna pe aici,nu?Eu am o problema cu felul ''hitlerist''in care tratezi lucrurile,desi un om care nu citeste cu atentie nu-si da seama de asta.Esti genul de om care stie si cauta sa manipuleze oamenii.Esti genul de om cu complexe,care cauta sa-i complexeze si pe altii pentru a se simti egal,acel gen de om care incearca sa compenseze intr-un mod negativ si folosindu-se de altii,lipsurile proprii.Esti genul de om care doreste cu ardoare sa vada ceilalti cata inteligenta poseda(cu toate ca poate nu poseda)si care foloseste tot felul de mijloace pentru a arata asta,iti alini suferinta hranindu-te cu complexele altora.''Slab pregatitul,nu e slab destul,pana nu e si fudul''.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Categoric sunt proastă. Dar şi ăştia sunt proşti?
      http://neuroanthropology.net/2008/12/21/cosleeping-and-biological-imperatives-why-human-babies-do-not-and-should-not-sleep-alone/

      E unul din multe articole care dezbat acest aspect,chiar şi publicaţiile medicale sunt pline de ele.

      Mie mi se pDar are absurd că pentru lucruri care ţin efectiv de bun-simţ (în sensul de commom sense al englezului) trebuie să fie atestate şi râsacceptate de personaje cu metri cubi de hârtii şi diplome. Dacă nu s-ar mai medicaliza atâta viaţa am fi cu toţii mai fericiţi, mai sănătoşi şi mai liniştiţi.

      Dacă tot mă cunoşti de ce nu te semnezi? Dar mă îndoiesc că ştii cine sunt, fiindcă dacă m-ai cunoaste ai şti câteva detalii despre mine - de exemplu unde am făcut alea patru clase :).

      Ștergere
    2. Parca era vorba de alaptat...Ceea ce ti-am scris nu are legatura cu ceea ce promovezi tu,are legatura cu raspunsurile tale la intrebari si comentarii.Ar trebui sa folosesti mai des ''parerea mea este''sau ''ai putea sa incerci'',pentru ca exact cum ai spus tu,nimic nu este categoric.Te enervezi pentru ca stii ca am dreptate in unele privinte.Ar trebui sa-ti folosesti cunostiintele sub forma de sfaturi si sa nu mai fii asa de plina de tine.Nu poti sa accepti sa te contrazica nimeni,ori e ca tine,ori nu mai e deloc.Nu am nici un motiv pentru care sa ma semnez,doar sa-ti satisfac tie curiozitatea de a stii cine sunt.

      Ștergere
    3. You're a hater, that is. Haterii nu bun, haterii n-au curaj decat sub masca anonimatului iar mediul online e ideal pentru ei. End of line... Ai putea sa-ti canalizezi energia in ceva mai util decat sa -mi corectezi mie trasaturile de caracter care nu-ti plac. Scrie si tu un blog, blogspot e gratuit, plus ca e o pletora de platforme disponibile.

      Ștergere
    4. Imi pare rau ca ai inteles gresit...nu te-am facut cum spui tu...nu mi-as permite.M-am folosit de expresie si cand spun ''slab pregatit''ma refer la cunostiintele tale,care mie nu mi se par suficiente in anumite cazuri si la mandria cu care le expui.Daca doream sa te jignesc,te jigneam pur si simplu,dar nu cred ca este o jignire faptul ca u impartim aceleasi pareri,vreau doar sa te gandesti ca anumite lucruri pot afecta negativ alte mame.Tu nu tolerezi decat,acei oameni,care au aceleasi convingeri ca si tine.

      Ștergere
    5. Sigur asa sunt...Multumesc de compliment!Poate si tu ar trebui sa-ti canalizezi energia spre altceva,asta nu te reprezinta.Parca spuneai ca ai tai copii reclama cu vehementa timpul pe care tu il pierzi aici,dar vad ca de fapt ai suficient.Ma bucur ca te-am cunoscut,asa am reusit si eu sa invat engleza.

      Ștergere
  27. Buna!Imi poate spune si mie cineva daca aparatul de aerosoli se imprumuta?Am inteles ca nu este indicat sa-l imprumuti.Astept un raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  28. Ma tot minunez de cat de vehemente si rautacioase sunt unele comentarii. Nu inteleg de ce. Daca pentru mine e bine sa dorm cu copilul in pat care-i problema altcuiva? Sau daca am preferat sa doarma copilul in patutul lui?
    Pentru mine, nu a fost acceptabila optiunea de a dormi departe de copiii mei, lucru care s-a dovedit foarte potrivit in cateva cazuri, mai ales de boala. Febra mare, in particular, poate face mult rau daca e depistata tarziu, iar copiii toropiti de febra nu fac prea multa galagie, asa ca e cam greu sa iti dai seama ca au febra, daca sunt in alta camera si nu langa tine.
    Cu alaptatul, nu mi-a iesit prima data prea bine, am revenit a doua oara in forta pentru ca mi-am dorit din tot sufletul. Mai informata, cu ajutor, mi-a iesit. Trebuie sa recunosc insa ca imi pare rau ca n-am stiut cate stiu acum la momentul in care ma luptam cu alaptatul primei fetite. Laptele praf i-a stricat dintii, s-au mai reparat abia dupa ce am trecut-o pe lapte de vaca. S-a intarcat si de ala intre timp.
    Poate ca o fi bine sa cresti copilul cu lapte praf, insa mie una mi-ar place ca asta sa fie doar in ultima instanta.
    Si da, sustinerea apropiatilor este importanta. Am vazut si eu mamici care au esuat in alaptare, chiar si consiliate, pentru ca restul familiei insista pe trecerea la lapte praf.
    Mie una nu mi s-a parut deloc mai comoda varianta cu lapte praf in biberon, dimpotriva.
    Iar in ceea ce priveste copiii care nu dorm gasisem un subiect pe un forum, nu mai tin minte care, cu titlul de "copii insomniaci". M-a facut sa ma simt mai putin singura. Apoi am vorbit cu colegele de serviciu si am aflat ca unele dintre ele aveau experiente cu copii care nu au dormit o noapte intreaga pana la 4 ani. Deci se intampla mult mai des decat credem. incep sa banuiesc mai degraba ca exceptiile sunt "al meu doarme de la 4 luni noapte intreaga, draga..."

    RăspundețiȘtergere
  29. Si apropo de scrisul cu majuscule: este extrem de greu de citit pe ecran si da, deranjeaza, chiar si vizual.
    Am scris si eu de cateva ori asa, insa din greseala. Si m-a deranjat chiar si pe mine cum se vedea....

    RăspundețiȘtergere
  30. Am o fetita de 11 luni si doarme foarte rau toata noaptea adica se intoarce de pe o parte pe alta,se ridica in fund dar nu se trezeste ,o asez si isi continua somnul la fel de agitata!sunt nopti in care nu sta 2 minute locului,nu stiu ce sa mai fac,sunt disperata ,dorm cu ea in pat si toata noaptea am grija sa nu cada din pat din cauza ca se misca incontinuu...in patutul ei nu pot sa o las pentru ca daca nu ma simte se trezeste si plange.Am fost si la medic cu ea si singura explicatie ca e prea energica

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E alaptata sau primeste formula?

      Poate ii dau niste dintisori, ori poate asta e felul ei de a se descurca cu ce invata peste zi. Nu in ultimul rand, poate avea o intoleranta. Cel maid e sintalnite sunt la lactate - fie intoleranta la lactoza fie vreo alergie la proteina din laptele de vaca, fie o intoleranta la gluten. Nu mereu ies la analize. Daca nu banuiesti si alti factori,poti incerca sa faci o pauza de lactate - iar daca alaptezi sa renunti si tu la ele - normal dupa 3 saptamani se vad rezultate La fel se poate proceda cu glutenul daca il are in alimentatie (paste, paine, cereale, biscuiti). Cu timpul se pot reintroduce in dieta, intai cele fermentate (proteina e sparta si sunt si multe probiotice), ulterior si celelalte...

      La gluten intoleranta e mult mai parsiva si se poate ascunde sub mai multe simptome, agitatia noctura ar fi unul, apoi mancarimi ale pielii, agitatie, o gramada dealte lucruri pe care le-ai lua drept orice altceva.

      Ștergere
    2. scuze pentru greseli, am o tastatura...

      Ștergere
  31. Cand eram gravida am decis cu sotul meu ca eu voi dormi cu fetita in dormitor si el in sufragerie (eu trebuia sa o hranesc iar el sa se odihneasca pt. job); am luat patut si toata colectia:saltea,etc...si...a dormit fetita in el...cateva ore in cateva nopti....era nelinistita si o luam in patul meu. Acum la 4 luni doarme 11 ore (mananca de cateva ori pe noapte...nu se trezeste, nu plange, doar o aud ca se misca, intoarce capul, ii dau sa manance si ..asta e); dimineata suntem odihnite amandoua....nu am stabilit eu acest,,program,,..ne-am adaptat, ne-am invatat impreuna...imi pare rau ca sunt o lenesa, dar nu as rezista fizic sa dorm in sufragerie si cand urla(?) copilul noaptea sa ma duc sa-i dau sa manance...asa se cresc corect bebelusii?...fetita mea nu scoate nici un zgomot noaptea(doar cand o schimb incepe sa gangueasca) iar eu sunt foarte odihnita...

    RăspundețiȘtergere
  32. Numele meu este LISA și sunt din SUA, vreau să profit de această ocazie să-i mulțumesc marii mele Agadaga, care mi-a făcut astăzi viața plăcută. Acest mare om, dr. Agadaga mi-a adus înapoi minunatul meu soț, am avut doi copii minunați de la soțul meu acum patru ani, iar soțul meu și cu mine eram într-o luptă sau altul până când, în cele din urmă, o tinereasă o părăsise. Am simțit că viața mea sa terminat și copiii mei au crezut că nu-și vor mai vedea niciodată tatăl. Am încercat să fiu puternic doar pentru copii, dar nu puteam controla durerea care îmi mânca inima, inima mea era plină de durere și durere pentru că eram cu adevărat îndrăgostită de soțul meu. În fiecare zi și noapte mă gândesc la el și vreau întotdeauna să mă întorc la mine până când într-o zi m-am întâlnit cu un bun prieten de-al meu care se află într-o situație ca mine, dar problema era iubita ei care avea o sarcină nedorită pentru că refuzase să ia responsabilitatea și aruncați-o. mi-a spus că oia mea era un caz mic și că nu trebuia să-mi fac griji deloc, așa că am întrebat-o ce soluție a fost problema mea și mi-a dat adresa de e-mail a acestui mare om. Dacă mă întreb dacă acest om a fost soluția, am contactat acest om grozav și mi-a spus ce să fac și am făcut totul, a spus să aștepte doar 72 de ore și voi veni să mă târâm pe genunchi doar pentru iertare, așa că am făcut cu fidelitate ceea ce L-am intrebat pe acest mare om si dupa 72 de ore mi-a revenit, contactati-l pe Dr. Agadaga pentru ajutor astazi pe agadagaspiritualhome@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

About Me