De ce-mi place mei-tai-ul

17:48

Are doi ani şi patru luni. Nu e prea mare să fie dusă în braţe? Nu te doare spatele? Copiii nu trebuie să facă efort? Noi avem căruţ, e comod, modern, ne place, nouă ne e bine cu el.




Close so you can kiss. Un mtto care mi-a făcut viaţa mai frumoasă. 

Am ajuns rău, monşer. Când merg pe uliţi şi văd copii stând liniştiţi în căruţurile "lor" mi se par ostracizaţi. Adică părăsiţi, separaţi de lumea reală. De mama lor. De ce face mama lor. Persoanele care conduc căruţuri şi, adeseori, cele care împing leagăne cu copii, sunt absente. Vorbesc la telefon cu cineva drag pentru că plimbă copilul şi se plictisesc.

Când văd copii în căruţ iarna  mi se pare că le e frig. Când îi văd vara în căruţ mi se pare că-i bate soarele şi nu au cum să se ferească.

Şi eu am căruţ.

Când era mică, Anda era un copil docil. Lua for granted multe lucruri care i se întâmplau, inclusiv faptul că uneori dormea în căruţ. Prietena ei, K, nu stătea în căruţul propriu decât reprize de 10 minute maxim, după care era mutată într-un masrupiu baby bjorn, unde era zgâlţâită continuu (dacă i se face frică de carusel când mai creşte ăe bune că o să-i arăt obrazul :))) ). Anda nu a cerut niciodata atât de insitent să fie purtată. Nu o înţepa căruţul, doar pătuţul. Dar asta e altă poveste. Asta nu înseamnă că mare parte din viaţa ei nu a fost ţinută în braţe.

Ţinând-o atâta în braţe şi ajutată de prezenţa stingheră a unor fâşii rămase de la noile noastre draperii de dormitor, special croite pentru noua noastră casă, mi-am improvizat un wrap. De la asta până la a-mi coase unele a durat chiar puţin. Am folosit o colecţie impresionantă, pe care o puteti admira urmarind postarile cu label-ul "carrying mz baby..."

Câteva vorbe despre schimbare

Când mademoiselle a crescut şi a început să vrea ba călare ba pe jos am trecut la sling fix. Fiind uşor de croit, m-am încumetat şi la el, dar la un moment dat mi-am dorit ceva de dus în spate. După cântărit între mei-tai şi ombuhimo, l-am ales pe primul.

Eu nu am ales SSC (soft baby carrier - ceva intre marsupiu si baby carriere textile clasice, care permite copilului pozitia broscuţă, atât de apreciată şi recomandată de ortopezi) pentru ca mi se pare ca nu face suficientă priză pe spatele meu si e cam gros pentru vară. Ombuhimo e un mei-tai cu catarame, e bun pentru dusul în spate, dar nu merge decat cu greu şi pentru puţin timp pentru dus "pe faţă". Mie-mi place să o văd pe fată când doarme, să ajung s-o pup în proce moment şi să pot vorbi mereu cu ea. Şi slingul fix mi-e bun, dar când doarme am o mână ocupată.

De ce ne e bine aşa

Anda cântă când o ţin agăţată de mine. Povestim ce vedem pe stradă, ne atingem mereu, se simte în siguraţă, o miros şi mă miroase si ne ţinem de cald una alteia. Iar când e cald transferul de căldură se face foarte eficient în textile, am incredere ca o ajut şi pe ea. E ferita de vânt, iar iarna îi ţin de cald, e ca şi cum ar merge tot timpul liptă de calorifer. 

Nu în ultimul rând, mei-taiu-ul îi vine pe tot spatele, deci se poate odihni liniştită, când doarme e ca şi cum ar dormi în pat, pe burtă. Sau într-un hamac, pentru ca îşi poate lăsa liniştită toată greutatea şi pe spate, deşi e măricică. . Avem şi un fel de gluga care poate să-i sprijine capul. Ce-mi doresc în plus e un fel d  scară unde să-şi poată odihni picioarele care deja sunt prea lungi şi mie mi se pare obositor să tot atârni cu picioarele în gol. 

Chestiuni "tehnice"

Datorită modului de prindere, cele 12 kilograme ale Andei sunt extrem de usor de dus. Am mers weekendul ăsta ore întregi cu ea legata pe faţă şi nu am păţit nimic. Şi mi-a fost foarte comod, am mâncat sărăţele, am făcut tracţiuni la bară, am vorbit tare, m-am bălăcit în soare. Ca şi feeling al poverii, e ca şi cum ai fi din nou gravidă, doar că stai mult mai bine cu echilibrul. Eu am 49 de kilograme cel mult, iar Anda are 12. Nu mă bucur de o forma fizică de invidiat (mă gândesc la rezistenţă). Pot fi oricare dintre voi. În plus, am serioase probleme cu spatele. În sling fix o pot duce destul de mult, de asemenea.

Legat cum trebuie, însă, un mei-tai nu-ti trage umerii sub povara aidoma unui rucsac mult prea greu. Un sling uneori te jeneaya pe umar, la un copil mai greu. În ambele cazuri, însă, de vină de obicei e doar purtătorul. Odată ce îînveţi să aranjezi bine materialul şi să dispui greutatea, durerea e minimizată, dacă apare, asta se întâmplă după un număr de ore.

Ca şi la slingul fix, materialul se dispune de la un genunchi la celălalt al copilului. La mei-tai, nu atât pătratul de pe spate se dispune astfel cât să-i susţină piciorul, cât bretelele matlasate. Eu am o ediţie de vară, bretelele sunt mai putin matlasate. Totuşi, nu-i intra în carne, asa cum mă aşteptam.

Downside:

Încă am nevoie de ajutor să-l pun, deşi îmi dau seama că mă descurc şi singură în caz de forţă majoră. Dar cum noi ieşim de multe pe distanţe lungi toţi trei, împreună... de ce nu? L-am pus eu singură la un moment dat în spate, darămite pe faţă să nu pot??? De asemenea, poţi târî bretelele mai lungi pe jos. Dar partea aia nu intră în contact cu copilul, deci nu e aşa mare pierdere. În timp înveţi să îl fereşti.






You Might Also Like

40 comments

  1. Alla are acuma vreo 16 kg, asa ca numai in spate o pot duce. Am trecut in spate cand am constatat ca ma doare bazinul foooarte tare cand o pun in fata (asta cred ca era pe la vreo 14 kg). Imi simteam oasele bazinului foarte tensionate si efectiv abia mai puteam merge dupa 15-20 de minute. In spate insa e ok si-acuma, cand pofteste.

    RăspundețiȘtergere
  2. Folosesc caruciorul, ca nu prea mai ma voie (din cauza sarcinii) sa o car in manduca, insa cu siguranta dupa ce nasc unul dintre copii va fi "ostracizat". Trebuie sa recunosc ca, desi am purtat-o pe Maria pana in Ianuarie (inclusiv), nu am privit copilasii nepurtati ca ostracizati. Sunt sigura ca si pe ei ii iubesc la fel de mult parintii lor si ca mamele nu sunt cu mai putin absente decat cele care ii tin in purtatoare sau marsupii si care vorbesc la telefon in timp ce ii poarta.
    Trebuie sa recunosc ca nici eu nu as fi aflat despre sling, mei-tai, manduca sau alte mijloace de purtare daca nu m-ar fi impins nevoia sa sap mai mult pe internet sau daca nu ar fi existat mica comunitate de mame bloggerite de la care am primit multe sfaturi utile. Cunosc multe proaspete mamici care nu au auzit despre existenta purtatoarelor, despre avantajele lor nici nu mai zic... Si pe de o parte e normal sa fie asa - la ultima experienta Baby Expo pe care am avut-o nu am vazut nici urma de purtator pe acolo...

    RăspundețiȘtergere
  3. Si mie imi place mei tai-ul dar cand am vazut manduca a fost dragoste la prima vedere.Si asa a ramas. Imi place tare mult si Edi e multumit.
    Gabi are dreptate sunt putine mamici care stiu de beneficiile purtarii bebelusului. Din pacate carutul e servit ca mijloc de transport si gata.Eu cand ma uitam ce sa iau pentru Edi am dat de postul Adellei cu ce lucruri sa nu cumperi ca nu are rost.Si pe primul loc era caruciorul.Am ramas trasnita ca nu m-as fi gandit.Si asa am aflat de mijloace de purtare si beneficii.Pe de alta parte eu am nascut vara si Edi nu iubeste foarte mult caldura.Purtatul in wrap elastic a fost imposibila in zilele calduroase.Ce ne-a salvat a fost Manduca.Si carutul.Pana la urma vara cand erau calduri mari am iesit cu carutul si era ok.Si ne intorceam in wrap ca pana la urma am gasit o legatura ca ne multumea si pe mine si pe Edi (o legatura pe sold).Acum folosim manduca si il port fie in fata fie in spate.Recunosc ca imi place sa il port in fata dar imi e mult mai comod cand sta in spate :d.
    Va pupam!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce faina postare!!! Am simtit asa caldura si iubirea pe care doar un parinte purtator o poate simti!

    Referitor la copilasii din carucioare, de multe ori simt si eu acelasi lucru. Dar daca il vad pe acel bebelus ca pare fericit, incerc sa ma cenzurez. Nu stiu in schimb cum sa-mi redresez tensiunea cand vad un copil in carucior care plange ingrozitor si mama trece mai departe pasiva "ei, ce sa-i fac? o sa se obisnuiasca..."

    Si eu cred ca ti-ar placea mult si un SSC! Cred ca nu simti deloc deloc greutatea din cauza centurii de sub copil.

    Faine poze! Mi se pare ca Anda a crescut mult! Va pupam cu mult drag!

    RăspundețiȘtergere
  5. Inca o port pe Irina in wrap-ul de la tine... are ~10kg si o port in fata, cand iesim noi doua la plimbare. Stiu ca e wrap elastic si nu prea il recomandai ptr ce trece de 9 kg, dar inca merge si fie-mea se simte bine in el (nush cum o fi la vara). O vad zambind, o aud gangurind si pot sa-i cant :)
    Am luat o Manduca, sa aiba si domnul meu cum s-o poarte (se ajusteaza destul de mult), insa mie nu-mi place cum o simt in Manduca. Tot in wrap e mai aproape de mine.
    Caruciorul e foarte util cand mergem la piata, mai pun plase sub el. Acolo sunt asa multi oameni ca n-are timp sa se supere daca n-o port.

    Poate ti-am mai zis, poate nu: blogul tau m-a ajutat foarte mult, de la alaptat la calmat noaptea (am ajuns sa dormim impreuna si nu ma mai simt vinovata ptr asta) si la purtat... si hainele si wrapul au fost si sunt tare utile.
    Asa ca multulmesc inca o data ptr ajutorul material, dar mai ales ptr know-how. Blogul asta "mediocru" pe mine m-a ajutat foarte mult!

    RăspundețiȘtergere
  6. Daria a fost plimbata numai in carucior si n am considerat o nici o data " nedreptatita" in fata copiilor purtati.Si dragostea si caldura se simt oricum , daca esti o mama care si a dorit acel copil.Nu cred ca putem vb de diferentele astea.Asa cum spune si Gabi , vad mame care isi tin copiii in diversi carrieri , insa nu au nici o treaba cu copilul din bratele lor , ba mai mult mai "trag si cate o tigara" , ca doar au mainile libere , copilul sta cuminte in brate , nu le solicita la plimbare etc.Nu am absolut nici o problema cu mamele care isi plimba copilul in brate ,pana la urma vorbim de optiuni personale, insa vad ca se insista foarte mult pe "dezavantajele caruciorului".In cazul nostru , Daria nu ar sta in veci purtata , ea merge km pe jos , alearga , exploreaza , se joaca cu alti copii.Asta nu inseamna ca este mai putin iubita decat daca as fi purtat o in brate...

    RăspundețiȘtergere
  7. Probabil că ți s-a mai spus, dar o fac și eu: din anumite poziții, semeni ibzbitor de mult cu Geena Davis. Dar nu asta voiam să remarc, ci iubirea și atașamentul tău de micul bulgăre de soare, care e evident în fiecare cuvânt scris. Asta mă aruncă, fără să vreau, în anii când puii mei erau mici...

    RăspundețiȘtergere
  8. Ralu', eu am dus-o pe sora-mea cea mica avand 16 kg 10-15 minute in slingul fix si per andamblu a fost ok dar m-am bucurat ca am ajuns acasa, nu stiu cat mai puteam sa rezist :) 16 nu-s ca 12, indeed.

    Gabi, persoanele insarcinate se exclud :) Cred ca tii tu la ce ma refer, fix la acei copii care plang degeaba ca nu sunt bagati inseama, iar insotitorii sunt asa de zen - sau uneori plimba stresati carutul in zig-zag doar-doar o tacea incat iti vine sa le arzi cateva. Legat de Bay expo, noi am fost mai tarziu decat voi, sambata am ajuns. Anda a fost in mei-tai si pe jos si da, n-am vazut decat carucioare si cateva marsupii clasice. Si, ca tot am ajuns la asta, am vazut cat de rau stau copiii in marsupiu de-ala ca un chilotel, sunt lasati pe spate de zici a se rup si le atarna picioarele, imi vine sa o opresc pe mama si s-o intreb ea cat rezista pe os a de bicicleta, sa faca unc alcul apoi sa vada cum isi mai tortureaza copilul. Mai bine ii duci in brate pana iti cad mainile decat in asemenea dracii!

    RăspundețiȘtergere
  9. Onixa, Manduca e foarte bun, la fel si orice SSC, eu am scris de ce nu cred ca ar mai mergee la mine, care am ditamai copiloiul deja. Pe spate probabil ar fi OK. In general, la carriere pentru mine classic is fantastic dar exista asa o varietate de alternative sanatoase la marsupii si carut incat ar fi chiar pacat sa nu experimentezi cateva! Eu vara, cu Anda de 8-10 luni, am folosit un wrap din panza topita. AM gresit croiala, l-am subtiat la captele si l-am facut mai scurt si ma am deranja in talie dupa ceva vreme (taia) dar a fost buuun. PAPoi l-am predat fratiorului de lapte al Andei, care s-a lafait in el la numai o luna.

    Raluca, multumesc pentru cuvintele frumoase! AM pus mana pe SSC dar nu l-am legat. Mi se pare gros (e matlasat), iar legat de distributia greutatii nu te contrazic, nu am incercat. E bine ca sunt de toate felurile pentru orice utilizator.

    RăspundețiȘtergere
  10. Si eu sunt FAN mei-tai! :)
    L-am prea-slavit si eu pe la mine pe blog.
    SUnt cred singurad ela mine din zona (oras, regiune :)) ) care are asa ceva, si se cam uita lumea la mine ca la urs cand ies, dar nici ca imi pasa! Sunt chiar mandra.
    Si eu am acelasi sentiment de separare cand vad carute. Desi, si eu mai calc pe bec, mai ales cand tre' sa faci piata...ca nu sunt super-woman sa car de fiecare data 13 kg in mei-tai si piata de 7 kg in rucsac in spate :D.
    Mi se pare ca nu legi bretelele bine. Si eu le legam pe sub fundul Lui T - vezi aici http://bisisica.blogspot.com/2010/09/parc-revolution.html, si cand il dadeam jos avea saracul piciorusele varza pe acolo pe unde treceau. Am mai cautat, am mai studiat niste poze (ca "live") n-am de la cine si am ajunsla concluzia ca nu le legam bine. Asa ca acum le leg asa http://bisisica.blogspot.com/2011/03/cum-se-circula-iarna.html. Si se distribuie si mai bine greutatea. Am iesit cu el si iarna pe zapada, pe gheata si nu am avut nimic.
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  11. Xelomon, multumesc mult pentru cuvintele frumoase! Legat de Manduca, poate trebuie s-o mai strangi un pic. Oricue mijloc de purtare se adapteaza la purtator, daca nu gasesti combinatia perfecta de distributie a greutatii te dor umerii, spatele, soldurile sau chiar bratele ori bebe atarna neplacut.

    Trebuie exercitiu si rabdare. Oricum, vine caldura si nu mai merge wrapul gros deja :) Pup!


    Mami de Daria, am scris ca am si eu carut, nu? Si am si tricicleta, si Anda merge si pe jos. Optiunea personala, intr-adevar, m-a facut pe mine sa o si port pe demoiselle. Tu ai icnercat vreodata un sling sau alt mijloc de purtat si nu a stat? Era bine montat? Pentru ca eu am reusit sa calmez si copii foarte agitati in asa ceva; e ceva, simte mirosul tau, luatul in brate stimuleaza secretia de oxitocina si la adulti, nu numai copii, de-aia ai impresia ca iti devine cineva mai apropiat cu o simpla atingere. Suntem facuti sa fim atinsi si sa ne simtitim bine asa. Sa nu-mi spui ca tu n-o imbratisezi si pe Daria, ca n-o sruti, ca nu petreci timp cu ea. Carrierele sunt niste adjuvate, niste ajutoare, la fel ca si carucioarele, nu sunt ceva obligatoriu. Dar mie tot mi se pare ca iarna un copil nu rezista prea mult in carut fara sa inghete :D:D:D, mie mi se face frig daca stau 10 minute pe o banca.

    RăspundețiȘtergere
  12. Silvaracald, multumesc pentru vizita si pentru cuvintele frumoase! Nu mi-a zis nimeni ca seman cu Geena Davis :)

    Luthien, multumesc pentru feedback, acum ma uit! Andei nu ii intra bretelele in carne, nu are urme pe picior de la ele - fug sa ma uit pe linkuri!

    RăspundețiȘtergere
  13. Luthien, asa o legam si noi ne obicei, uite si la Diana e tot asa in poze, dar chiar am uitat :)))

    http://www.sling.ro/images/gallery/mei-tai/small_mt_in_spate.jpg

    RăspundețiȘtergere
  14. Te asteptai sa apar si eu mot nu? Asa cum a spus Dani mi se pare ca si tu, ca multe mame "purtatoare" incepi sa te duci spre o zona extrema. Faptul ca ai spus ca ai carut nu rezolva ceea ce ai dat de inteles in celelalte randuri. Tu stii deja parerea mea despre povestea cu purtatul si banuiesc, este inutil sa-ti spun (pentru ca citind blogul meu ai vazut deja asta) ca fi-mea este un copil absolut normal, iubit si iubitor, mangaiat si "managaiecios" (exista cuvantul asta? :D) fara sa fi fost "purtata" in nimic altceva decat clasicul carut - care nu este nici friguros (pentru ca da si carucioarele au evoluat in ziua de azi si au tot felul de protectii), fara sa aiba o mama mai putin preocupata de ea si de dragostea pe care o merita si fara sa simta vreodata nevoia sa imi atraga atentia pentru ca nu o bag in seama. A generaliza legat de "purtatul" in carut este exact acelasi lucru cu a generaliza vis-a-vis de "purtatul" la modul la care ai ales tu. Felicitari pentru postarea detaliata (inclusiv detaliile tehnice care in mod sigur sunt utile unor mamici care vor sa adopte aceasta metoda), dat te rog...nu intra pe terenul minat asa cum o fac multe mame purtatoare - acela de a considera ca un copil purtat in carut este automat lipsit de dragoste, atentie, grija etc.

    RăspundețiȘtergere
  15. Doar o mica remarca: fiu-meu a fost un copil purtat. Aproape exclusiv, pana la 9 luni, trebuia sa gatesc, fac curat si altele cu el in sling, nu suporta sa fie despartit de mine. In schimb fiica-mea nu a dorit sa fie purtata. Ea e perfect fericita in carucior, povesteste de acolo, sta rascracarata si striga dupa lume, isi scoate papucii si arunca cu ei dupa noi si altele, lucruri pe care nu le poate face in largul ei cand e lipita de mine. Ei nu i-a trebuit caldura mea (corporala) in aceeasi masura ca lui frate-sau. Deci a spune ca copilul meu cel mic e ostracizat fiind purtat (acum tot mai rar) in carucior, e putin cam mult. Stiu ca nu ai vrut sa generalizezi sau sa judeci, sunt convinsa, pentru ca esti o mama buna si mamele bune nu judeca alte mame, dar am vrut doar sa-ti atrag atentia ca intotdeauna sunt mai multe "sides of the story" :-)))) Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  16. Oana, nu pot scrie altfel pentru ca mie chiar imi place sa duc copilul asa. Imi place cu toata fiinta mea, dar nu m-am gandit ca as calca pe un teren minat cand am scris. Pe de alta parte, postarea nu e doar o chestie informativa, este o oda a unui dispozitiv care mie mi-a shchimbat si viata si parerea despre lume, e un punct de vdere diferit fata de altora. Poate unora li se pare ca-mi chinuiesc copilul in dracia aia.

    Noi mai folosim carriere doar cand Anda oboseste si trebuies sa doarma; in ambele zile weekendul asta am avut la mine carutul - sambata - si tricicleta - duminica. In carut nu a vrut deloc, in tricicleta a vrut pana cand s-a prins ca daca merge de mana e mai "fetita mare". Asa ca s-ar putea ca de acum incolo sa ne luam doar un rucsac cu schimburi si 1-2 carriere impachetate strans, practic am impins degeaba la dispozitive cu roti.

    Bunica Andei foloseste carut dar in ultimele zile Anda a mers pe langa el. S-ar putea sa se termine o etapa la noi.

    Legat de carut si frig si dispozitive de incalzit, nu mi se pare ca faceau fata sacii aia, caldura mea e mai buna, am iesit cu fata intrun sling si sotul meu mergea pe langa noi. Eu si Anda eram super calde el incepuse sa inghete. Ne tineam de cald una alteia. Adaug sic a senzatia in sine, apropierea pe care ti-o da un copil lipit de tine e o senzatie tare faina. Stiuc a sunt chestiic are compenseaza si copiii nepurtati nu sunt privati de afectiune, dar ca si mai sus am facut cumva referire la un tip de parinti pe care siiiigur l-ai observat si tu.

    RăspundețiȘtergere
  17. Da Simona, copiii sunt atat de diferiti! Asa e , ma refeream la copiii pe care i-am vazut ca ar fi vrut atentia parintilor din diverse motive - oboseala, stres, sindromuld e separare, foame sau orice altceva si parintii se uitau la ei ca la felul douazeci si nu intelegeau de ce-si permite odrasla sa planga. Asta in conditiile inc are si un geamat de-al fie-mii e ca un cutit incins pentru mine. Nu-i inteleg, de ce in loc sa se streseze ca plange copilul si sa se grabeasca acasa nu se opresc putin in drum sa-l asigure pe copil ca sunt inca acolo, cu ei. In mult cazuri unc arrier ar fir ezolvat problemele existentiale ale unui copil lipicios.

    RăspundețiȘtergere
  18. Si eu iubesc mei-taiu-ul, dar gasesc si carutul foarte folositor, mai ales ca acum trebuie sa caram cu noi tot felul de lucruri, jucarii si cu un rucsac in spate as arata ca plecata d'acasa! :) In plus, noi mereu facem piata cind iesim, n-as reusi sa ma descurc cu el in spate si cu 2 plase in mina, recunosc.

    RăspundețiȘtergere
  19. Joe, bine te-am gasit! Eu am facut piata cu copilul in wrap sau sling dar si cu carutul, cum ne-am nimenrit. Bine, noi avem piata exact la colt :D

    RăspundețiȘtergere
  20. sa stii ca mi-ai dat curaj si astazi am pus-o pe lia in spate pentru prima oara. in mei tai. a fost demential,nu ma asteptam sa-i placa atat de mult. a si dormit un pic.
    din pacate ea e trecuta de 15 kile, e trunchi. mi-e greu mie sa o tin mai mult de jumatate de ora. in orice caz, la noi caruciorul e de mult scos din discutie nu l-am mai atins de luni de zile.

    RăspundețiȘtergere
  21. Noi folosim Manduca si carutul pe afara, pe mine ma depasesc complet Mei Tai-urile, wrap urile si altele asa...complicate. Eu una m-am chinuit o multime sa invat sa-l pun in slingul cu inele pe care il folosim in casa. Pe afara nu ma incumet cu slingul, tot mi se pare ca trebuie rearanjat, ca se misca, ca nu mai sta bine etc...
    Cat a fost mai mic, Vlad a urat carutul, nu statea mai mult de 5 minute, iar mie imi era f bine cu el in Manduca. Acum, de cand a trecut la pozitia verticala, e fascinat de lumea de afara, de magazine, chiar ii face placere sa stea in carut. Iar eu prefer sa il pun acolo pentru ca am inceput sa am mari probleme cu spatele, dupa jumatate de ora de purtat, ma resimt destul de mult. Acum nu stiu, poate ar trebui sa incercam si alte mijloace de purtat, poate mi-ar fi mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  22. Ciao, Ramo.
    e prima data cand scriu aici, dar tu stii ca minunile astea sunt cam sf pt mine:):)
    stii ce nu am inteles eu? de ce o tii in wrap sau cum se numeste (scuze nestiinta:):):), noi cand iesim afara iesim sa ne plimbam, sa alergam, sa ne jucam...acolo sta nemiscat...iar pentru deplasari lungi folosesc masina (ma refer la cumparaturi de mancare, unde magazinele sunt departe).
    am mai citit ce a scris cineva aici ca facea mancare asa cu bebe, mie mi se pare periculos, daca sarea ceva apa fiarta/ulei/etc??
    si andrei trebuia sa ma vada cand era mai mic, il puneam intr-un balansoar si il caram dupa mine in bucatarie, unde aveam treaaba...bine, trebuia sa schimb distractia mereu, sa cand, sa ma maimutaresc...

    RăspundețiȘtergere
  23. Alexandra, eu iarna asta am folosit slingul fix pe sub haina mea sau deasupra, dar toamna trecuta am pus-o pe Anda in spate, a purtat-o si tac'su, am fost tare incantati. Iar Anda voia diiiii!, ii placea enorm.
    Iarna ar fi insemnat sa leg mei-taiul pe sub haina dar copila mea vrea ba jos ba in brate asa ca...

    @Gabi, sling cu inel n-am folosit. Ba, spre rusinea mea, la a doua intalnire LLL, in februarie, acum, m-am trezit ca nu stiu nici leg pentru alta mamica :)) Dar exercitiul e mama invataturii, cum spuneam mai sus trebuie sa vezi ce ti se potriveste tie si cum sa procedezic a, orice mijloc de a duce un copil ai folosi, sa va fie cat mai comod si sa va regsiti in stilul respectiv. Pupici lui Vlad!

    RăspundețiȘtergere
  24. @ anonim: gatit adica asa? http://blogulmeumediocru.blogspot.com/2010/03/retete-in-imagini.html?

    erau momente cand chiar nu aveam de ales, se trezea maraita exact cand amestecam i n mancare si eram la un punct cand sa opesc focul insemna sa-mi nenorocesc munca de o ora de pana atunci.

    E drept ca evit ca e mai incomod si iti mai mult timp, trebuie sa fii circumspect, mie mi-era teama sa umblu cu cutitul, dar lucruri simle zau ca se pot presta si cu copilul in brate fara cine stie ce riscuri. In fond accidente se intampla sic and stai pe scaun dar stiind ca esti cu musca pe caciula esti si tu mai atenta si... dansezi pe sarma. Cam asta facem cand avem copii mici, nu?

    Fi-mea nu prea statea ea jos undeva daca asa is e punea pata. A fost o metoda buna s-o multumesc; la un moment dat voia si jos.

    ALta data am montat-o in spate cu mei-taiul si a stat acolo pana s-a plictisit. A vrut sa vada ce fac eu asa interesant, dupa care a vrut jos si dusa a fost. Mie mi-e mai usor asa-i dau ce-mi cere pana se hotaraste ea ca nu mai vrea, e o bucata de "atasament securizzat". Ea devine mai sigura pe ea, mai linistita, eu sunt mai fericita ca nu maraie si nu ma mai pierd cu firea. Cam asa frunctioneaza din pantofii mei treaba cu purtatul.

    RăspundețiȘtergere
  25. Noi am folosit slingul cu inele pina acum la 10 luni si 10 kile;).
    SUnt in mari dubii si mari cautari, despre ce ni s-ar potrivi.
    Imi place manduca, insa pretul ma da pe spate...
    Am dat "sfoara-n tara" pentru o manduca la mina a doua... insa nu ofera nimeni.
    Asa ca am decis sa mergem pe mei-tai, dar mi se pare tare complicat, si nici nu stiu daca in pozitia pe sold se leaga usor.
    Ce-mi spui zozie?
    MultamQ!

    RăspundețiȘtergere
  26. Exista si alte SSC-uri dar ca pret sunt relativ asemanatoare, am vazut recent ca Reka (greenbaby) a oferit spre teste un Magyarinda.

    Exista si mei-tai-uri imbunatatite, cu sistem de prindere in catarame, alea sunt mai ieftine si arata chiar bine, Adelle (adelle.ro) isi purta fetita vara trecuta in asa ceva, e un hibrid intre mei-tai clasic si SSC cam la jumatate de pret.

    Poti incerca sa iti faci singura un sling fix, pentru un copil care merge mult si vrea din cand in cand in brate mi se pare cea mai comoda varianta, daca ai nevoie de ajutor privind croiala si posibile combinatii de materiale vorbim. E foarte usor sa duci partea deja croita la cusut la cea mai apropiata croitorie, eu asa am facut, bunaoara si nu spun care au fost costurile de productie.

    Pozitia pe sold la mei-tai nu e o posibilitate reala in ochii mei, eu n-am incercat, n-am cautat despre si nici n-o recomand.

    http://www.wearyourbaby.com/ aici ai informatii foarted etaliate despre cum sa improvizezi sau sa cosi de-a dreptul carriere, incusiv un sling fix, mie mi-a fostd e mare ajutor si postarea de aici: http://slingyourbaby.blogspot.com/2007/10/how-to-make-pouch-sling.html ca sa-i spun croitoresei cum sa coase.

    Pe forumul super-parinti am gasit ceva instructiuni despre cum sa-ti faci un mei-tai dar mie mi se pare ca trebuie sa stii putina meserie ca sa iasa bine. Discutiile sunt insa foarte folositoare pentru cine e interesat.

    Sfatul meu e sa incerci mai multe carriere. Daca vrei si poti, inscrie-te la a intalnirea LLL de pe 25 martie si da-mi de stire sa aduc mei-ttai-ul, sunt si alte carriere de carpa pe-acolo, iti poti face o idee ce ti s-ar potrivi si ce nu!

    RăspundețiȘtergere
  27. Eu am purtat copii in tot felul de dispozitive de la wrap la mei tai trecand prin sing-uri fixe si cu inele. Nimic dar nimic nu mi-a fost mai comod decat statul lor in carut. Si nu, nu cred ca au fost ostracizati pentru ca au stat acolo, nu ii obligam sa stea. Mi se pare cel mai comod lucru ever pentru mine ca parinte. Noi in carut, pe care il mai iau si acum cu mine, caram apa, mingi, jucarii, servetele, mancare, haine de schimb, pe scurt de toate. Daca le-as duce in spate as fi cocosata si mult mai putin dispusa sa ma joc si sa ma bucur alaturi de copii de ce vedem in jur. Iar cand s-a nascut Dimitri as fi dat orice sa stea in carut si eu sa ma pot ocupa de Alexei, nu a vrut l-am purtat dar nu cred pe nimeni ca asta a fost mai comod decat sa vrea el sa stea in carut.

    RăspundețiȘtergere
  28. Miruna, poate pentru ca am un singur copil si niciodata extrem de multe chestii de luat dupa mine, sunt multe momente cand ma simt mult mai bine cu un sling dupa mine, mai ales de cand fata vrea si pe jos. Eu nu am nici masina si pe distante mari si la cumparaturi draciile astea sunt incomparabil mai putin batatoare de cap. Eu sunt exceptia de la regula. Iar legat de ostracizat m-am explicat de cateva ori mai sus. SI eu imi "ostracizez" sistematic copila.

    RăspundețiȘtergere
  29. Miruna m-am gandit la tine duminica. Am plecat cu fi-mea cu tricileta pe-aara si, vazand ca nu o vrea am lasat-o acasa si am luat un autobuz plus metroul pna in mall. Unde n-a vrut neam in sling ci doar in carutul de cumparaturi si in brate (pe jos mai putin, doar la inceput, pe urma a deranjat-o aglomeratia de picioare). Sunt curioasa daca ar fi stat in carut de data aia :)

    Noroc ca pana la urma a acceptat sa fie dusa de tatal ei in brate.

    RăspundețiȘtergere
  30. Mi-am purtat copiii si asa si asa...pe Mariuca si cu marsupiul si cu caruciorul; era poreclita Atomica pentru ca nu statea locului; sa o tin in marsupiu cand ea la 6 luni deja facea primii pasi, era deja prea mult pentru ea si nevoia ei de perpetuum mobile (care era din plin, crede-ma); caruciorul i-a oferit posibilitatea ca atunci cand obosea sa se urce singurica in el si sa traiasca din plin sentimentul reusitei ei; pe Rares, care era muuuult prea greu pentru marsupiu, plus ca era a doua cezariana, a "beneficiat" numai de port-bebe si carucior (desi si el era incantat mai mult de mers decat de stat); la Anastasia deja lucrurile s-au complicat (a treia cezariana si cate ceva pe la coloana), drept care a stat doar in carucior... asta nu a insemnat ca au fost mai putin iubiti, ca au fost neglijati, ostracizati cum spui tu...din contra, cred ca atunci cand ne "revedem", recuperam la greu cu imbratisari, pupaturi, iubiri nebune si toate cele... am vazut copii carati ai caror mame (asa cum mai spunea cineva) profitau ca aveau mainile libere si pipau in nasul copilului, vorbeau la telefon, nu adresau nici un cuvant copilului, mergeau absente fata de cel ce se aflau la pieptul lor. Cred ca nu se poate spune ca o metoda e mai buna sau mai rea...cred doar ca e prea mult sa spui ca cei plimbati cu caruciorul sunt ostracizati... daca e sa fii o mama iubitoare, implicata, grijulie, atenta cu copilul tau esti indiferent cum iti cari copilul...recunosc insa ca atunci cand nu ai masina proprie, marsupiul te salveaza in RATB-ul care 90% nu e adaptat la a urca cu un carucior deschis :))))
    Am inteles ca tu vrei sa faci o "oda" marsupiului, dar nu pica in extrema aruncand cu oua clocite in celelalte metode...intotdeuna exista si muuuuulte nuante de gri...chestie de optiune personala a ta si a copilului...mai ales a copilului...
    Parerea unei mame care isi pedepseste copilul ca scoate limba :)))

    RăspundețiȘtergere
  31. Catrinutza concluzia e ca nu mijlocul de purtare ostracizeaza ci parintele. Well, cam asta e, pastrez rosiile si-mi fac o salata in pauza de masa.

    Dar recunoaste ca ne sta bine in carpe :))

    RăspundețiȘtergere
  32. da...recunosc cu mana pe inima ca asa-i...

    RăspundețiȘtergere
  33. Inainte sa nasc auzisem doar de wrap si sling. Sunau bine, insa nu am aprofundat niciodata subiectul. Ca toata lumea, am cumparat carucior, pe care inca nu l-am folosit, pt ca minunea mea e inca mica, mica. Dar, din ziua in care am venit acasa, a descoperit ca cel mai bine se doarme pe burtica, in brate la mami. Patutul e ok doar noaptea. Ziua, in brate. Mi-e atat de drag sa-l tin mereu in brate..., sa-l simt respirand linistit si fericit, sa-l miros, sa-l pup mereu pe obrajorii fini. Insa asta ma imobilizeaza. Mai toata ziua stau cu el in brate, mananc cu el in brate, stau pe net cu el in brate si... cam atat. Asa am inceput sa citesc despre diverse metode de a-l tine pe bebe langa mine si in acelasi timp sa pot face una-alta prin casa. Si asa am descoperit mei tai-ul si am gasit acest site http://www.meitai.webclick.ro, care m-a convins. Imi doresc tare mult un mei tai, pe care cu siguranta il voi gasi util si in momentul in care vom iesi la plimbare, si pentru cand stam in casa si facem treaba, dar mai ales mi-l doresc pentru a ma simti mereu aproape de marea mea noua iubire, Tudor.

    RăspundețiȘtergere
  34. Paula, mei-traul se recomanda de la sase luni. Acum poti incerca un sling cu inel sau fix, wrap ori S S C - soft structured carrier daca se specifica clar ca e de la nastere.

    RăspundețiȘtergere
  35. Buna, Zoozie. Da, am mai citit si eu dupa si am inteles ca se foloseste dupa ce isi tine bebe singur bine coloana. Ma aprinsesem eu tare cu mei tai-ul, eram gata-gata sa-l cumpar deja. Mi-a placut cum sta bebe acolo, dar nu m-am gandit daca poate sta de pe acuma in el. De SSC nu am auzit. O sa caut sa citesc ce e. Wrap-ul cum e? Merge de la nastere? Eu as vrea acum (bebe are 3 saptamani) sa-l pot purta, ca tare-i place sa stea lipit de mine. Si mie la fel.. :)
    Doar ca mi se par cam scumpicele toate produsele astea, iar la facut nu m-as baga, ca-s un antitalent total. Mei-tai-ul e ceva mai accesibil. De asta ma incantase asa. Ma mai documentez si pana atunci in duc in brate cat ma tine spatele :)

    RăspundețiȘtergere
  36. paula ssc-urile sunt scumpicele. Sa stii ca se pot si improviza mijloace de purtare

    www.wearyourbaby.com/Default.aspx?tabid=66

    Eu la inceput am folosit wrapul si ti-l recomand cu caldura. Daca vrei mai multe info despre cum ne-am descurcat noi cu putini bani scrie-mi pe facebook

    RăspundețiȘtergere
  37. Zoozie, imi cer scuze. Nu am stiut ca imi trebuie acordul tau pt a posta, iar ce am scris a fost sincer, si nu doar pt concurs. Intr-adevar, am folosit blogul tau pt ca e unul dintre putinele pe care le citesc si era si pe subiect. Uite ce am postat si acolo, ca sa imi cer scuze si sper sa nu te superi prea tare pe mine.

    "Imi cer scuze, am crezut ca trebuie publicat linkul pur si simplu pe un blog, ca sa poate fi vazut de cat mai multa lume interesata de subiect. Blogul lui Zoozie e unul pe care l-am citit cu placere pt ca aborda fix subiectele despre bebei care ma interesau pe mine si de asta am postat acolo. Iar ce am scris a fost sincer, nu doar pt concurs. Ca la urma urmei cerinta era sa scrii ceva, nu neaparat sa “ridici in slavi” mei-taiul. Puteam scrie o prostie oarecare, insa eu am scris exact ce simteam. Si cum eu nu am blog, nu cunosc pe nimeni cu blog si nici nu scriu pe net in general, am ales blogul lui zoozie, care imi era cel mai apropiat de suflet, fara sa stiu ca imi trebuie acordul ei pt a posta ceva. La urma urmei, de acolo am aflat despre existenta mei-tai-ului, a slingului si altor sisteme de purtare, acolo am fost convinsa de utilitatea lor si mi s-a parut firesc sa scriu acolo.
    Imi cer scuze inca o data!"

    Cat despre improvizatii, am taiat si eu vreo doua tricouri :D ca bsa fac un sling fix, insa nu a fost prea reusit. Plus ca bebe e cam micut acum si mi se parea tare chinuit.
    Acum sper sa castig totusi un mei-tai sau macar o reducere, desi o sa-l pot folosi abia din toamna.
    Iti mai scriu pe tema asta si, daca nu te-ai suparat prea rau pe mine, poate imi mai dai cateva sfaturi.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  38. Paula nu sunt deloc suparata iti doresc succes, am fost doar surprinsa ca era si un concurs la mijloc si nu am stiut de el. Eu nu particip la el dar l-am popularizat dupa cum presupun deja ca ai observa. Daca ma gandeams a particip, sincer ti-as fi dat tie mei-taiul ca ti-l doresti atat de mult :)

    Daca vrei sa faci un sling fix sau cu inel ori orice alt carrier, poti sa te uiti pe linkurile de mai jos, nu e greu si e si ieftin.

    http://www.wearyourbaby.com/Default.aspx?tabid=128 si http://slingyourbaby.blogspot.com/

    Eu una am dus totul la cusut pentruc a am doua maini stangi. La pouch sling m-a ajutat la croit sora mea mai mica si singura problema a fost ca am folosit doua materiale cu elasticitate diferite si pareau mereu sa se miste cand ajustam liniile :)

    Inca o data, imi pare rau ca am reationat asa din topor, de fapt nu aveam motive, dar daca mai vrei sa mai participi la vreun concurs foloseste-ma si iti fac si guest post daca vrei, ok? Special treat.

    RăspundețiȘtergere
  39. Multumesc! Esti super-draguta. De fapt stiam asta din postarile tale :)
    Si eu am doua maini stangi si oricum sunt incepatoare in ale carrier-urilor. Abia ma documentez. Citisem undeva ca daca tai partea de sus a unui tricou iese un fel de sling fix pt casa. Am taiat doua dar nu merg. Cred ca nu erau marimea potrivita. O sa studiez si poate incerc sa fac ceva.

    Sii ce mi-a placut cel mai mult la tine si m-a atras spre blogul tau? Faptul ca ai spus ca fetita ta nu a plans decat foate putin si foarte rar. Asta e si visul meu. Acum bebele meu nu plange decat cand se trezeste si ii e foame iar eu il schimb, in loc sa-i dau papa. Si asta uneori noaptea, ca sa nu-l mai tin dupa ce papa o perioada, ca sa-l schimb fara sa-l agit si sa vomite. Dar inca n-au inceput colicile. Tu cum ai facut sau Anda nu a avut colici?
    Multumesc pt linkuri. O sa citesc mai tarziu, ca acum a adormit bebe la mine in brate si-l mai tin putin sa dea aerul si apoi ma duc sa fac ceva de papa pt noi.
    Va pup!

    RăspundețiȘtergere
  40. Multumesc, cred ca pe primul link e vorba despre acele tricouri taiate. Trebuie sa fie mai stramte si putin elastice - tricoul in general e putin elastic, sau poate nu l-ai montat tu bine pe pitic :). Eu am avut un tricou de-al meu care venea destul de aproape de corp, usor elastic, pe post de pouch prima oara.

    Legat de plans, Bebelina a plans cam cand s-a instaurat mica adolescenta si si-a creat tot felul de mici frustrari. E o etapa fireasca, va trece, vin altele, dar da, per ansamblu plange destul de putin si acum, la 2 ani si jumatate.

    Purtatul ajuta mult la eliminarea colicilor pentru ca ii faci cumva si masaj cand sta pe burta ta. De asemenea, elimina complet macar 2 saptamani lactatele din alimentatia ta si vezi ce rezultat ae masura asta. Proteina din LV ajunge in lapte si unii copii sunt sensibili la ea. Simptome: crampe abdominale, in unele cazuri rare firisoare de sange in scaun.

    Colici Anda nu prea a avut, dar m-am chinuit cu un reflux cam pana la 3-4 luni, ma tinea ridicata intre 5 si 10 dimineata cand se manifesta mai in forta. Am tot eliminat la cauze pana cand am ajuns la concluzia ca e vorba de reflux in cazul ei. Una din solutii a fost sa ii ridic cosuletul si patutl cand il foloseam la 30 de grade. Pe de alta parte, cand am lasat-o sa doarma cu mine de seara pana dimineata n-a mai avut niciun fel de reflux :)

    RăspundețiȘtergere

About Me