Să ne priviţi la ştiri - sunt în josul paginii :)

16:48

Dacă plecasem de la Orășelul mami decisă să acord circumstanțe atenuante, să spun că întreg incidentul a fost rezultatul unei bune intenții prost înțelese, a prejudecăților în care suntem înveliți de când ne naște până avem bunăvoința să nu mai încasăm pensii și ajutoae de la stat, acum m-am răzgândit.



 Biberonul apare pe jos peste tot, este o reclamă la Nestle. Nu am văzut însă nicăieri semnul alăptării. Doar imaginea de mai sus, luată din spatele scenei, care seamănă a "pericol, nu atingeţi!".Şi lângă el rezemată suav o chitară.

Protestul a avut loc jos, în apropierea intrării, unde există câteva scări pe cate am putut sta ca într-un amfieatru. Mă bucur că am văzut atâtea feţe cunoscute şi sper că nu m-am bâlbâit în faţa camerelor de luat vederi. Imaginile de mai jos sunt de "după", evident, "în timp ce" eram ocupat´cu altceva, spre bucuria Andei de-abia trezite şi urcate în sling.



Exact pe punctul de plecare am prins o discuție în care un tânăr Security nedumerit o întreba pe domnișoara sau doamna de la intrare care era totuși povestea aia cu alăptarea, "de ce sa se ducă într-un loc să alăpteze", asta pe fundalul unui anunț al animatorului, care explica destul de insistent și politicos că mamele au posibilitatea să alăpteze "la sân, natural", și după asta urmau niște cuvinte asemănătoare care voiau să dovedească faptul că toată lumea consideră alăptarea de bun augur, tataaaaam! Tipa a răspuns omului, un tânăr foarte amabil, de altfel, cu persoana mea care nu-și găsea locul urmărind-o pe Anda printre lumea care intra la târg, că ideea era nu că să alăpteze în alt loc, dar că "noi [ei] am [ar] fi făcut scandal". Ei bine, când mi-am dat seama că poziția femeii era vădit necruțătoare cu alăptarea, am înțeles. Am înțeles că e mai mult decât o neînțelegere, e un act de discriminare a femeilor care aleg și reușesc să alăpteze. Încep să mă întreb oare cum reușit, poate tocmai fiindcă nu am asemenea figuri în familie și în cercul de cunoștințe? Sunt oare o tânără nocorcoasă?



 Doamnele mele, norocul ni-l facem singure. Asemenea atitudini pur și simplu nu trebuie tolerate. Eu una aș iniția un proiecte de lege care să permită alăptarea în public la bunul plac al părinților care decid asta. De ce al părinților? Pentru că alăptarea e un lucru care trebuie făcut în doi. Eu o alăptez propriu-zis, tu vii și mă încurajezi, îmi spui că-ți sunt dragă, că sunt frumoasă, că să las treburile când cere fetița să-și ia tainul și, mai ales, mă încurajezi șă am grijă de fetița mea oriunde m-ar purta pașii, nu mă închizi cu ea cu tot între patru pereți sterili, nu ţi-e ruşine de privirile trecătorilor pe sânul meu, ci înţelegi că nu sânul meu e rost de tevatură, ci mai degrabă urletele neconsolate de foame sete sau teamă ale copilei tale ţi-ar înţepa sufletul mai abitir.



Dacă mai nou biberonul este simbolul independenței și mobilității materne, aș putea spune același lucru mai abitir despre sân. Sânul se combină foarte frumos cu un mijloc facil de a purta bebelușul, o cârpă cum le spun eu acestor device-uri atat de simple, dar atât de comode și dragi mie. Diferenţa pentru mamele care alăpteză este că nu sunt nevoite să lase copilul cu ele, ci-l pot lua cu ele şi hrăni în orice condiţii, chiar şi la o manifestaţie publică, dacă aşa doresc dumnealor copiii şi mamele din dotare.

Ca să lămuresc angajatul de la Mami care ne întreba nedumerit de ce-am vrea să alăptam în zgomotul ăla, pot spune că zgomotul nu mai există pentru copilul meu din momentul în care prinde sânul în gură. Că tocmai pentru că am ajuns în acel mediu stresant mi-a cerut copila să sugă şi, odată ce şi-a luat porţia de apă, mânare şi siguranţă, după încă încă nişte minute petrecute în braţele mele, pentru a sonda terenul, copila mea s-a simţit suficient de în largul său pentru a bântui tot etajul de sus, a şterpeli un pix de la standul părinţi.com şi a le desena pereţii şi o parte din bannere, până când am reuşit să-i drenez energia creatoare către standul Imaginarium.

Plus că acelaşi copil a vrut să meargă pe jos neţinut de mână până la metrou, unde cineva mi+a deschis geanta sperând că găseşte un teanc de bancnote în rucsacul meu ticsit cu pliante, cataloage, mostre şi borcănele de toate neamurile. Vu gâdul la aceste borcănele yâmbesc acum,pentru că, odată ajunsă la târg n-am mai sperat s-o pot hrăni, nu cred că ar fi acceptat altceva decât sânul în aglomeraţia aia. Ironia naibii.

Acelaşi om de mai sus era tare nedumerit de ce nu vrem noi să alăptăm în Ikea, că acolo ne ia Poliţia. Ba pardon, am alăptat şi în Ikea, şi în AFI, şi în Cora, şi în autocar, autobuz, tramvai, parc, practic oriunde a fost nevoie - pentru că sunt o persoană destul de mobilă, chiar dacă am copil mic, şi pentru că acest copil nu prea a fost lăsat cu altcineva până am început lucrul. Şi nu numai că nu m-a luat Poliţia,d dar în afara pivirii deranjate a unui tânăr cu mutră de poet în mizerie dar purtând haine fiţoase, la intrare in AFI; nu m-am lovt de absolut nicio reacţie negativă. Poate asta şi pentru că am văzul cam pupăzat, dar mai contează? A trebuit să vin la Sala Dales ca să mă simt a nimănui. Să nu anticipez, însă.


Şi acum să povestesc despre faimosul loc de alăptat de la Pampers. Nu am fotografiat pentru că şi aşa fetele de-acolo se simţeau hărţuite, nu de prezenţa mea, ci de situaţie în sine şi de tevatura în care intreaseră fără voia lor. Dată fiind natura standului şi promovarea unui nou tip de scutece, mai subţiri, colorate în mov pe interior de data asta şi cu o suprafaţă semănând cu bumbacul, amenajaseră un loc pentru schimbat şi, pentru cine dorea, alaptat. Locul era flancat de nişte perdele de duş pe care scria Pampers iar când am întrebat, una dintre domnişoară s-a oferit amabilă să-mi aducă un scaun pe măsura mea. Dar era strâmt, cred că fi-mea mi-ar dat în cap dacă o duceam să mănânce acolo, ar fi crezut că vreau s-o părăsesc, să-i fac ceva!

Ce vreau să subliniez cu această ocazie este faptul că nu a fost nicidecum iniţiativa organizatorilor să ofere un loc pentru cele care aveau nevoie să alăpteze retras, dar au profitat de şi au folosit cu emfaza spaţiul celor de la Pampers. Cumva li s-a băgat acestora pe gât să ofere serviciul ăsta. Pe care, oricum, orice stand l-ar fi oferit bucuros unei mame la nevoie şi fără acele perdele.

Cert e că, odată rămasă singură şi observând primele semne de oboseală ale copilei mele, m-am străduit să plec până să fiu nevoită să-mi alăptez iar fata acolo, preferând s-o fac mai degrabă în frig, în faţă la TNB )deşi aş fi putut sta la mesele de la cafenea aia din fund cu balcavale originale super bune, din car n+am mai apucat să cumpăr.

Pemtru prima dată m-am făcut că nu văd un semnal timid al Andei şi ea săraca s-a lăsat apoi prinsă de alte activităţi.

Concluzia e că la sfârşit m-am simţit cam timorată, respinsă şi arătată cu degetul şi am încercat acel noian de senzaţii repulsive trăite zi de zi de suratele mele care nu se simt confortabil să şi alăpteze oriunde le-ar purta picioarele împingătoare de căruţuri, triciclete şi mâinile purtătoare de copii sugători a la naturel. Şi m-am simţit rău, şi mică, şi brusc stresată şi nedemnă de condiţia mea de om; inconştientul meu mi-a vorbit atunci tare urât. Sper să mă eliberez de această senzaţie până la sfârşitul zilei şi spun cu mâna pe suflet că abia acum înţeleg presiunea socială asupra alăptarii şi a ideilor de viaţă sănătoasă în general şi strig sus şi tare sunt alături de toate mamele care au fost abuzate din pricina prejudecăţilor care subminează reuşita în ale alăptării.

Protestul la care am luat parte va apărea în Libertatea şi la nişte ştiri pe TVR1 si ProTV, azi, la 19 şi la 20,

Acum mă duc să-mi pun în pat fetiţa adormită la sân în timp ce scriam. Vedeţi, nici măcar acasă nu pot DOAR  să alăptez. Imi duc viaţa şi în acelaşi timp alăptez. Voi care (nu mai) alăptaţi câte lucruri puteţi face în timp ce amestecţi lapte praf cu apă plată?

Vă las cu nişte poze care arată dovada scrisă a celor ărin care am trecut. Parte din dovadă se odineşte roşu pe bărbia mea şi mi-a ost printată î ultimul autobuz pe care l-am luat în drum spre casă. Responsabil cu adnotările s-a folosit de o cariocă roşie, şterpelită cu o mânuţă criminală de la tăbliţa de la Imaginarium. Eu credeam că nu scrie, dar imediat cum am plecat de-acolo a pictat un banner vis-a-vis, iar în drum spre casă o reclamă la metrou - până să-mi dau eu seama ce-aea de gând să facă - şi bara de metal, însă la un nivel nefolosit de lumea care în general se poate susţine în mers cu ajutorul ei.



Ştire la ProTV:


Ştire la TVR1:


Iată că am apărut şi în Libertatea:

Mămicile au protestat la un târg pentru copii şi părinţi: «Vrem să putem alăpta în public!»

22 Noiembrie 2010 

Mămicile din Capitală au protestat, ieri, la Târgul Orăşelul Mami de la Sala Dalles, cerând să poată alăpta în spaţiul public. 



“Vineri am venit cu băieţelul meu, iar când am început să îl alăptez, organizatorii şi paznicii m-au gonit. Mi s-a spus că sunt dezgustătoare”, s-a plâns Ana Măiţă, femeia care a devenit cunoscută după ce a decis să nască singură acasă, fără medici. În sprijinul ei au sărit alte zece mame care au venit la târg pentru a alăpta.
“Legea le permite să-şi hrănească micuţii oriunde. Spaţiile pentru alăptare sunt pentru cele care se sfiesc să facă acest lucru în public”, a spus Vania Limban, preşedinta Asociaţiei Mame pentru mame.



Îmbrăţişez pe toată lumea cu drag şi vă mulţumesc că ne susţineţi.

You Might Also Like

23 comments

  1. foarte putine lucruri poti sa mai faci cu biberonul in mana :(
    este mai putin practic decat se crede, trebuie sa cari dupa tine: biberon (care in prealabil a trebuit spalat/sterilizat, ceea ce inseamna timp, din timpul copilui evident), apa (care pentru cei mai multi bebelusi este de preferat sa fie un pic calduta) si recipient cu lapte (in care musai sa fie masura dozatoare) si copilul vrea sa manance atunci sa vezi distractie, te apuci scormonesti prin sacosa dupa toate astea, trebuie sa te si stergi/speli pe maini pentru ca umblii la biberon si trebuie sa ai unde sa intinzi arsenalul si te si misti repede, sa nu lasi bibi sa urle....deci biberon nu=libertate
    asta e doar un aspect practic care imi da mie batai de cap
    nici nu mai e cazul sa discutam espre alte beneficii ale alaptatului "la san, natural" (cum zbiera clownul ala acolo :D)

    Te pup Ramo si imi pare rau ca nu am apucat sa ne luam la revedere

    RăspundețiȘtergere
  2. Roxana sunt :-P nu stiu de ce imi apare asa :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Roxana e demential Mamiky! N'are nimic, inseamna ca trebuie sa ne mai vedem o data.

    RăspundețiȘtergere
  4. bravo fetelor!

    abia astept sa va vad. am o mare grija sa nu pierd stirile :)

    RăspundețiȘtergere
  5. V-am vazut! Faine ati fost. Pacat insa ca hraniti copiii in conditii improprii de igiena, parca asa a zis madama de la Mami :)))))

    RăspundețiȘtergere
  6. m-am vazut si eu - nu-mi recunosc vocea :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Mamiky ini zice Robert :)
    Iti statea bine parul Ramo
    iar scaunul ala frumos cu o husa pe el, nu stiu de unde aparuse in reportaj, cand am trecut noi pe la locul pentru alaptat nu era acolo, asa-i?

    RăspundețiȘtergere
  8. roxi, nu am vayut inauntr, nu stiu de unde l-au scos... Mie mi+a yis fata ca sa+mi aduca un scaun mare de vis+a+vis daca vreau sa alaptez.

    RăspundețiȘtergere
  9. de fapt eram impreuna cand am cercetat locul faptei :D

    RăspundețiȘtergere
  10. Chapeau participantelor! Stii ca fac parte din categoria mamelor cu biberon... dar nu ca asa am ales... de fapt cred ca a fost un mix perfect de natura neprielnica, nestiinta si neincredere ... La bebe no. 2 sunt decisa sa merg la un consilier in alaptare inca din timpul sarcinii. Trebuie sa fiu in stare!!!
    Organizatorii s-au facut de caco cu acest "incident". Cred ca merita sa le fie boicotat evenimentul pe viitor. Eu imi propusesm sa ajung duminica dimineata ... dar sambata am aflat de "incident", si am ales sa protestez neimbogatindu-i cu cei 5 ron sau cat costa biletul de intrare. Cred ca, pe viitor, ne-am putea arata solidaritatea si prin aceasta forma de boicot.
    Felicitari!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce urat, ce urat, ma intrebam cand va aparea si prima intimidare atunci cand alegi sa alaptezi in public. Iata ca a venit si tocmai la un eveniment dedicat mamelor si copiilor. De pe alta parte, nici nu-i de mirare ca a aparut la evenimentul asta, la cate articole prost gandite si scrise si la cate reclame la lapte praf am vazut in revista asta...

    Felicitari, fetelor, pentru initiativa, Rox, ai spus ceva foarte adevarat, iar tu, Ramona, ai fost foarte bine. Imi pare rau ca nu am fost cu voi, dar sa stiti ca si aici, departe, alaptez in public ori de cate ori este nevoie. Ba chiar si in mers, in Manduca. :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Gabi, ar fi trebuit sa mergi, au fost oameni frumosi si expozantii erau prietenosi, acesta era in ncident delicat. Ce putem face noi este ca, atunci cand vedem o mamica alaptand afara, din orice motive ar putea ea face asta, noi -o imbarbatam, sa-i spunem ca-i sta bine asa cu copilul la piept, ca e o frumoasa si ca are tot respectul nostru.

    Maria, multumesc in numele grupului :). Si pe mine ma bucura ca suntem solidare.

    Din iubire pentru rares multumim, stirile sunt aici, imeidiat voi adauga si Libertatea.

    RăspundețiȘtergere
  13. am adaugat si stirea de la Libertarea, mentionand desigur si sursa.

    RăspundețiȘtergere
  14. am citit doar vreo 2-3 comentarii din libertatea, m-am cutremurat si am inchis fereastra. stiu ca e o tara plina de hibe, avem idei preconcepute, suntem rasisti, ca ne place sa comentam ce e in curtea vecinului, ca suntem rai, etc etc, etc, dar parca la asa ceva nu ma asteptam. Nu imi vine a crede... si uite iar rasare ideea de a pleca din tara.
    Maria tine un locsor cald si pentru noi ca nu stiu cat mai stam aici.

    RăspundețiȘtergere
  15. buna ramo,

    cand am auzit la stiri de o astfel de initiativa a mamelor care alapteaza...imediat m am uitat sa vad vad o mamica cu parul roz..(asa te stiam de cand am mai vb.) si surpriza ...mamica cu parul roz..a si fost intervievata...dar avea parul blond..

    felicitari si tie si fetelor, mi ar fi placut sa fiu si eu prin preajma chiar daca nu alaptez direct...am vazut de ceva timp la Dariuca-care desi nu suge direct la san simte uneori nevoia sa stea cu obrajorul si cu gurita acolo - ca alaptatul nu inseamna numai papica ci el satisface f. multe alte nevoi ale bebelusului si copilului mic; deci felicitari inca o data pt. initiativa si sa speram ca ceva se va misca in directia asta...candva...

    RăspundețiȘtergere
  16. Mari, o imbratisare de la mine. Tu esti o mama eroina la cat ai reusit s iti mentii lactatia doar cu pompa. Cinste tie, eu nu stiu daca puteam. Multumesc pentru precieri.

    M-am refacut blonda pentru ca am nevoie sa par normala zilele astea. Pe urma ma mai gandesc :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Si eu alaptez si sunt din fire o tipa rusinoasa si putin pudica, dar de cand am auzit prima data glasciorul minunat al Mariei Bianca , fetita mea , nu am mai tinut cont de locul in care ma aflu si am alaptat-o.Din fericire pe oriunde am fost cu ea (parc,la cumparaturi,la targul de bebei de la Sala Polivalenta,la restaurant,etc) nu am intalnit pe nimeni care sa se uite urat sau sa comenteze intr-un mod negativ.Din contra am simtit de multe ori priviri aruncate cu drag si cu nostalgie si multe zambete.Probabil ca noi suntem niste fericite din punctul asta de vedere . Sper sa nici nu intalnim pe nimeni care sa ne goneasca dintr-un loc in care ne oprim sa papam, deoarece atunci vor avea de a face cu o mamica asemenea unei leoaice.

    RăspundețiȘtergere
  18. Bravo vara-mea, bravo doamnelor! Nu va lasati intimidate, e vorba de confortul copiilor nostri!

    O mamica ce-ar fi vrut sa poata alapta mai mult, indiferent unde:)

    RăspundețiȘtergere
  19. misto ca stergi ce nu iti convine...

    RăspundețiȘtergere
  20. Felicitari, mamica roz!

    In rest... vai de capul si de zilele noastre.
    Citat din Ana Brezeanu (captura TVR1, de la minutul 1.07) "exista un spatiu igienic in care poate sa urmeze toate etapele pentru o alaptare extraordinar de buna"
    Saraca... si biata ei exprimare!
    (oare s-ar supara daca ar afla ca am ras de ea, cu lacrimi?)

    RăspundețiȘtergere
  21. anonim, da-o naibii de treaba, n-am sters eu invitatiile la sex dezlantuit in public aparute pe zidul unei retele sociale si crezi ca ma impiedic de un comentariu??? Nu am sters, poate l-ai pierdut tu.

    RăspundețiȘtergere
  22. bravo mamico !
    ma bucur sa vad fete curajoase in Ro.
    uite o alta mamica brava , atta gal ....
    poate o sa-ti placa ! Natalie are un baietel

    http://heyprettymamas.blogspot.com/2011/01/does-breastfeeding-give-you-saggy-boobs.html

    RăspundețiȘtergere

About Me