Fată, tu îi dai Danonino copilului?

00:00

lapte pasteurizat
zahar
proteine din lapte
banane 2% (cu adaos de: citrat de calciu , coloranţi naturali, betacaroten, curcumină, aromă, vitamina D)
fermenţi selecţionaţi de iaurt


Pare o poezie, nu-i aşa? Şi totuşi, e cel mai popular iaurt de îndopat copiii din România. Nu face parte din alimentele burduşite cu E-uri dintre cele mai nesimţite dar sunt pe-acolo. Betacarotenul, curcumina, sunt coloranţi portocaliu respectiv galben (şofranul conţine curcumină şi se pare că e o substanţă cu virtuţi anti-cancerigene). Dar ăştia sunt atât de procesaţi încât ajung să semene doar cu naturalul, deşi vin din surse naturale.  Problema mea vine de la proteina din lapte. Sub numele de proteina din lapte şi proteină de soia se ascunde mişeleşte glutamatul de sodiu. Urăsc glutamatul de sodiu, e înşelător, un potenţiator mincinos de aromă. În natură vi-l puteţi procura din roşii şi brânză dar una e să mănânci roşii şi brânză şi să-ţi crească pipota de mamăăă ce bune sunt şi una e să mănânci toate aromele lor artificiale şi mezelurile care seamănă a carne şi să devii dependent de gustul lor pentru că au un aditiv care semnalizează pe punte/ la unitatea centrală a fiecăruia că e papa bun. E ca şi cum scrii o instrucţiune să minţi un computer şi tu să-ţi faci treaba fără s[ mai depinzi de ţâşpe mii de protocoale. Eu am fost dependenta de mezeluri şi mai ales de cremwurşti, Îmi ploua în gură numai când mă gândeam la ele, deşi de multe ori după masă mă simţeam ca ultimul om. Dădeam vina pe ficatul meu obosit - dar slavă domnului că am făcut şi eu un copil şi am început să mai deschid ochii la lumea din jurul meu.

Există şi E-uri prietenoase iar parte din alea de mai sus aşa sunt, dar mi se pare preferabilă varianta în care iau un iaurt natural şi-l blenduiesc cu o banană. Dar poate vă aduceţi aminte cum am plecat din supermarket cu Danonino după mine din motive de ambalaj gândit de specialişti în marketing bine motivaţi? Acum na, bine că era decât ăla, dacă voia alte mizerii gen salată de icre ce ma făceam?


Iaurturile naturale de pe piaţă conţin, în general, lapte (pasteurizat), lapte praf degresat şi fermenţi. Eu găsisem Campina care nu avea laptele praf degresat dar acum nu mai sunt sigură de nimic, pe cutiile din frigider scrie, dar-ar toţi dracii, lapte pasteurizat, lapte praf degresat şi fermenţi.  Ori am fost eu oarba până acum ori a apărut de curând pe etichetă şi laptele praf?? (voi ştiţi ceva, a avut dintotdeauna şi lapte praf sau nu?). Ca să nu mai zic că până azi eu eram inocent-convinsă că am iaurt Câmpina în casă. Campina e numele unui holding olandez... care s-a aliat relativ recent cu altă multinaţională, Friesland.

Mă simt trădată şi, mai rău, mă simt proastă şi prostită în modul cel mai mişelesc posibil. Chiar vreau sa ştiu dacă eu am visat sau într-adevăr laptele praf lipsea pe ambalajele Campina.

update: era pe etichetă dar uneori oamenii văd doar ce vor ei. Mă şi miram!

Unde totul se reduce la multinaţionale şi eu încep să ma sperii. În ciuda căldurii, simt cum mă ia cu frig.

You Might Also Like

20 comments

  1. Si Eva tot Campina mananca, asta a vrut ea. Refuza orice alt iaurt.
    Din cate stiu eu, toate iaurturile au lapte praf, cel mai sigur e cel facut in casa, dar din ce sa-l faci ca lapte parf se cam pune si in lapte...

    RăspundețiȘtergere
  2. Campina cu lapte praf de la inceputuri!
    Iasi tu un Natura sau vezi cele bio - eco - dai un ban da' face (pt copil ce nu faci?!).

    RăspundețiȘtergere
  3. Adra?bell m[ g\ndeam s[ postez 2 retee de iaurt mai târziu :)

    Aşadar, Rox, are LP. Da măcar nu e galben cu 2% banană. O sa caut bio şi nu-mi rămâne să sper decât că cine o să stea cu ea după doi ani n-o să-i dea cremwurşti. Adevărul e că dacă aş descoperi aşa ceva aş ucide mwahahaha!

    RăspundețiȘtergere
  4. Da mai, cu Danonino asta e manie, ca si cu biscuitii cu mar :)). Si am observat ca tot timpul produsele pentru copii vor fi mai pline de chimicale decat cele pentru adulti, chiar si la nivelul de cremwursti, daca tot i-ai dat ca exemplu. Iti poti imagina ceva mai rau decat un cremwurst? Da, cremwurstii pentru copii :)))). Problema mare e, cum ai zis si tu, reclama care ii atrage. Na, ce ne-om face cu ei daca vor vrea in TabaRama? :)) Imediat vor fi considerati intre copii ca nu sunt cool ca nu mananca nu stiu ce prostii. Sper din tot sufletul sa stim cum sa abordam tot.

    Laptele praf si proteinele adaugate sunt nocive si pentru ca nu mai e un produs echilibrat nutritional. Spunea si Mencinicopschi o data, dar am si citit undeva pe net, ca din cauza adaugarilor de lapte praf degresat si/sau proteinelor din lapte in produsele lactate se pot intampla multe multe rele, de la boli de rinichi la cancer. Produsul se dezechilibreaza in sensul ca are dintr-o data mult mai multe proteine decat e normal.

    Deci ca variante, ori bio ca am vazut ca nu au adaosuri, ori lapte de la sursa, crud, pus la prins. Eu avand incredere in sursa mea, asta voi face. Asa macar stiu si ce lapte ii dau, pentru ca la fel cum spunea adra_bell mai sus, si laptele contine lapte praf, plus ca pasteurizarea si omogenizarea il face de fapt nociv pentru organism.

    RăspundețiȘtergere
  5. Raluca, laptele integral prins nu stiu cat e o solutie pentru ca poate fi si ala greu tolerat de copii. Poate tot din lapte degresat (ala 3,5% vreau sa zic) ar putea fi o optiune.

    Anda a racit singura data mai serios (http://blogulmeumediocru.blogspot.com/2009/09/vesti-proaste.html). Ce n-am mentionat in postare e ca la tara a gustat un iaurt delicios facut de strabunica ei - care ne-a placut tuturor. Cred ca asta a avut ceva de spus in episoadele diareice de atunci dar diareea apare frecvent si la rosu in gat. Cum impreijuraruile alea sunt cam incalcite, e greu de tras o concluzie in ce ne priveste dar fi-mea la varsta a ei nu bea lapte decatd e al mine. De doua ori a gustat (de fapt a doua oara a baut un sfert de cana) dinc ea beam eu fara urmari, mult dupa un an. Insa in afara de iaurt si branza dulce pe care n-o mananca de altfel nu ii dau lactate. Chiar si iaurtul e refuzat destul de des sau consumat in cantitati liliputane. Nus e pune cand mi-a furat o buacat de branza telemea - aia a fost cred prima si ultima oara. Nu-i inetrzic sa guiste ce avem noi pin farfurii, dar copilul asta nu are curiozitate culinara de niciun fel :)) si in general ce mananca de cateva ori nu e neaparat sa mai vrea mai tarziu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Trage ANda d emine si am uitat sa te intren ce-ai cu pasteurizarea. In mare e vorba de fierbere, sunt 2 tipuri de pasteurizari ale laptelui din cate stiu, una la 80 de rae, alta la mult peste suta, fara asta nu ar tine atata laptele din comert plus ca ar fi si contaminat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Io stiam ca doctorii recomanda laptele integral la copii, nu cel degresat. De fapt, mi se pare ca orice aliment e mai bun in starea lui naturala, fara sa se intervina. Iaurtul oricum vine "degresat" ca se separa de smantana.

    Si din ce am citit eu, lactatele la copiii alaptati la san se introduc cu mare atentie si in cantitate mica. De preferat dupa un an.

    Dar eu voi incerca sa-i dau cat de putine, nu stiu cum voi reusi, depinde de el cat va fi de pofticios :)). Treaba cu laptele si calciul e o baliverna, are el mult calciu dar in loc sa se absoarba scoate calciul din organism. Toata lumea mananca lactate si uite cata lume are osteoporoza, mai ales in tarile dezvoltate. Si Spock spune asta. Oricum, organismul nostru nu e facut sa digere lapte dupa o anumita varsta. Si chiar daca sunt eu ovo-lacto-vegetariana, tot spun ca laptele face mai mult rau in organism decat carnea. Numai cat mi-am studiat bolile hormonale, si cate prostii am gasit ce fac lactatele in organismul nostru. Degeaba, ca am fost facuti sa culegem fructe si sa vanam animale. Nu vezi tigrul sa fuga dupa zebra sa o mulga. Nici o alta specie nu mananca laptele altei specii.

    Am dat niste linkuri la postarea asta, si chiar si in postare am mai scris cate ceva http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?whichpage=-1&TOPIC_ID=149526&REPLY_ID=5714959 . Da musai de citit linkurile :D.

    Si mai dau unu http://www.armonianaturii.ro/Despre-lapte-si-produsele-lactate.html*articleID_853-articol

    RăspundețiȘtergere
  8. :) pai da, laptele de 3,5% e cel integral, cel de 1,8 e mediu si mai e unul sub 1% - ala degresat complet. Laptele pe care l-am numit eu integral - ala crud - are mult mai multa proteina si grasime decat ala de 3,5% din comert. am postat si eu niste chestii luate de pe net despre laptele de vaca mai demult, am recunoscut si o parte din argumente - pentru ca alea sunt intr-adevar rodul cercetarilor din ultimii ani. De exemplul echilibrul prost Ca-P din laptele de vaca fata de ala din laptele de mama (sunt aproape 1-1), sau faptul ca galactoza ee responsabila de mai multe rele in organismul nostru.

    Eu am dat iaurt de la 8-10 luni, nu mai stiu exact. Intai Humana, apoi campina de care scriam mai sus; n-am mai facut in casa pana la urma. Intre ele a mancat ceva cu lapte de capra, suna foarte bine compozitia - dar era mixt, am si uitat numele. Covalact - posibil.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sa citesti cand ai timp si linkurile ce le-am dat pe dc, sunt de pe naturalnews.com legat de lapte crud vs. lapte procesat.

    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  10. Hai ca n-am timp sa citesc toate comentariile, revin maine.
    Mai, eu am un mare dubiu si cu produsele astea bio, adica sunt bio dar au un termen de garantie aproape egal cu al astora. Luam eu unele verzi din Cora, nu stiu ce marca erau.
    Pun pariu ca iaurtul o fi facut din lapte bio si apoi au pus conservanti la greu

    RăspundețiȘtergere
  11. Raluca, m-am apucat de lecturat. Am mai citit pareri asemanatoare, neuronul meu e in mari dubii deocamdata. Oricum, makes sense si multumesc pentru insight, e cu adevatar util.

    Adra, poate e pasteurizeaza. Cum tin si iaurturile pentru bebelusi...

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu fac iaurt in casa. Din lapte de vaca (vaca naturala :)) ). Toti papam iaurt de casa. E bun, e dulceag, e mai natural decat orice Campina, Covalact, Napolact and Co.
    Le mentionez pentru ca le-am incercat pe pielea mea pe cele de mai sus. Niciunul nu se compara cu cel facut in casa.
    Si noi tot cu iaurt in casa am crescut (ba mai era facut si cu lapte de ICIL)

    RăspundețiȘtergere
  13. luthien bine te-am gasit :) Sa cresteti mari si frumosi!

    Da, iaurtul din lapte de la sursa e delicios - mai ales ala facut de mamaie. Dar Anda nu l-a tolerat sau am incercat eu intr-un moment nefericit.

    Am citit atata despre riscurile laptelui incat imi vine sa scot tot din alimentatie. Dar imi plac lactatele!

    RăspundețiȘtergere
  14. Sper ca nu eu sunt de vina pentru ce ai citit :D.

    Pffff, aceeasi problema si la mine. Pe pui l-as creste fara lactate, dar m-ar vedea pe mine mancand :D. Si mie imi plac tare mult :). Daca reusesti sa renunti, imbranceste-ma si pe mine :D.

    RăspundețiȘtergere
  15. Nuuuu! Nu tuuu!

    E greu sa le scoti - cine mai mananca sufleuri si chestii gratinate fara lactate? Cate prajituri se fac si cu lapte sau unt, frisca - ma dau in vant dupa frisca (iar pentru mine frisca vegetala nu exista!) plus ciorba de verisoare cu smantana.

    Am inceput sa bem mai putin lapte - dar cam atat. Nu sunt pregatita pentru schimbari atat de mari in alimentatie. Uite un rezumat al fricilor mele (nu-mi apartine formularea, e de pe un forum,, unde a fost copiata dintr-un articol si mi-a servit miesursa de inspiratiune pentru alt articolas sa suita de articolase pentru ca acum sunt la moda articolele scurte si la obiect.

    http://blogulmeumediocru.blogspot.com/2010/03/10-dezavantaje-ale-laptelui-de-vaca.html

    RăspundețiȘtergere
  16. Hai ca esti simpatica :)), nu m-am regasit in nici una din mancaruri :D. Eu pap lactate doar la micul dejun lapte si in salate cateodata pun branza. Foarte rar mai pap si niste lapte prins. Dar mancaruri complicate nu :))

    RăspundețiȘtergere
  17. sufleurile nu unt deloc complicate! sunt cremoase si delicioase, cel putin ala de conopida de moartea mea.

    Anda nu s-a invatat minte, acum e pe birou si stinge, aprinde zgaltaie si deregleaza monitorul. Plus lovitcu borcanul din care i-am dat lapte muls din sanul pe care nu-l mai vrea :))

    RăspundețiȘtergere
  18. Eu iau iaurt Sim (nu stiu daca se gaseste si la voi, cred ca e produs in Timisoara), care nu contine lapte praf.

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna, nu l-am vazut pe la noi dar il caut cu prima ocazie, multumesc mult pentru informatie :)

    RăspundețiȘtergere
  20. buna,e veche postarea,dar am cautat pareri si pareri depsre danonino,pt ca tot incerc sa o conving pe o prietna de a mea sa nu ii mai dea fetitei ei asa ceva,eu i-am dat baietetlului meu acum 6 ani dupa ce aminceput diversificarea,si imi facea saracutul de el o alergie cumplita,era plin de bubite si se scarpina,cand ma gandesc ca il "otraveam" cu buna stiinta imi vine sa imi dau palme....nu stiam ce ii provoca alergia asa ca am mers pe excludere,apoi ne-a zis si o dr foarte buna de la Timisoara ca nu sunt bune nici Danonino nici sucul tedi,chiar daca in reclamele tv apar ca fiind ideale,se platesc bani greu pt reclame si pt a primi un aviz de la ce stiu eu ce departamente de sanatate sau de alimentatie,in orice caz mi-a spus ca doar pe unele ambalaje danonino scrie destul de marunt cee drept a nu se utiliza copiilor sub 3 ani!!!!am cautat la vremea aceea sa gasesc si eu o cutie sa ma conving,si m-am convins,binenteles ca nu am mai cumparat asa ceva..a venit dupa 2 ani si fetita si pe ea am ferit-o de aceste produse nocive.
    Cumparam si acum laptic de la o tanti care sta la tara si are vacute,curate si ingrijite,cu 2,5 l litru,facem iaurt natural de casa si branzica calcica si nu ne mai otravim copii,iar daca vreti un iaurt de fructe o lingurita de dulceata,capsuni,visine,sau ce o fi va salveaza sau chiar un fruct dat in blender si amestecat in iaurt e si mai bun.
    Aveti grija de voi si de bebeii vostri si nu ii mai indopati cu euri!

    RăspundețiȘtergere

About Me