"Noi" beneficii ale laptelui matern

15:00

Un articol imbucurator luat cu japca de aici
Edit: l-a tradus si Rox :)

O substanta, care se gaseste in laptele matern are capacitatea de a distruge celulele canceroase, arata un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Lund si Universitatea Gothenburg din Suedia si publicat recent in revista PLoS One. Desi substanta, cunoscuta sun numele HAMLET (Human Alpha-lactalbumin Made LEthal to Tumour cells), a fost descoperita in urma cu mai multi ani, abia acum a putut fi testata pe oameni, arata Science Daily.


Astfel, s-a constatat ca pacientii care sufera de cancer al vezicii urinare, tratati cu aceasta substanta, elimina prin urina celule canceroase moarte dupa fiecare sedinta de tratament, fapt care ii incurajeaza pe specialisti sa creada ca, in curand, s-ar putea crea un medicament eficient impotriva cancerului.
Descoperita din intamplare
HAMLET a fost descoperita din intamplare, in timp ce oamenii de stiinta studiau proprietatile antibacteriene ale laptelui matern. Cercetari suplimentare au demonstrat ca HAMLET contine o proteina si un acid gras, ambele aflate in componenta laptelui matern. Totusi, pana in prezent nu s-a demonstrat ca substanta complexa HAMLET este produsa spontan in lapte. Cu toate acestea, specialistii cred ca ea se poate forma in mediul acid din stomacul copiilor.

Experimente de laborator au demonstrat ca HAMLET poate distruge 40 de tipuri diferite de cancer, iar cercetatorii ii studiaza acum efectele asupra cancerului de piele sau tumorilor cerebrale. Foarte important este faptul ca HAMLET are proprietatea de a distruge celulele canceroase, fara sa afecteze celulele sanatoase

Studierea modului in care substanta se integreaza in organism
Specialistii de la Universitatea Gothenburg se concentreaza acum asupra modului in care HAMLET poate fi asimilata in tumorile canceroase. Cercetatorii Roger Karlsson, Maja Puchades si Ingela Lanekoff incearca sa inteleaga in profunzime modul in care substanta interactioneaza cu membranele celulare.

You Might Also Like

0 comments

About Me