Am implinit 100 de articole

13:34

:) Inseamna ca m-am trezit suficient la viata sa incep si altceva... dar ce? Poate sa fiu un militant activ pro-alaptare? Voi avea timpul si eergia necesara sa ma lupt cu morile de vant? Sa ma intorc la serviciu? Sa pornesc o afacere? Sa redevin studioasa? 

Eu m-am morcovit pentru o intamplare nesemnificaticva de aseara; daca asa reactionez in fata unui obstacolo, cum voi trece un munte?

Sa va povestesc. Am ajuns intr-un final sa-mi interpreteze analizele. Le vazusem dinainte, iti dau marje de normalitate pe coloana dreapta, deci nu trebuie sa fii diplomat in medicina sa interpretezi analizele de la clinica asta. Insa nu aveam exudatul si pe mine asta ma durea, asa incat am purces la doctorita care mi-a analizele - de fapt le cerusem eu dar, cum trebuia recomandare medicala, am ajuns la dumneaei. 

La prima vedere o impresie impecabila. Am ajuns cu bebelina dormind, m-a felicitat surprinsa ca alalptez la un an si 4 luni. Am crezut ca surprinderea se datoreaza mai mult surprinderii placute, dar la a doua intrevedere, asta de aseara, am aflat ca nu e indicat sa alaptez peste un an, ca laptele nu mai e consistent, ca "asa scrie in carti".  Ca pana la un an e foarte hranitor dar dupa, brusc, nu mai e. (Si de-ar fi asa ce l-ar impiedica pe copilul meu sa-l bea in loc de apa). Bine dar, ii spun, copilul asta a avut toamna trecuta un puseu de crestere fantastic. S-a expandat vizibil si era in plina eruptie a primelor sale masele. Asta in mod practic (spre deosebire de ala ideal in care copilul meu se indoapa cu lapte praf sau lapte de vaca si mananca munti de piureuri de toate neamurile si culorile) - asta inseamna ca NU A MANCAT NIMIC CU ZILELE. Deci a crescut cu laptele asta apos si vai de el. Nu e nici apos, sa stiti. Serios, e cum trebuie sa fie. Da, zice, copilul arata foarte bine pentru un an si 5 luni. Intamplator chiar arata, mai ales ca se pare ca a facut o pauza de crestere in lungime/largime/inaltime si s-a invelit cu grasime. Cine are copii stie ca la un moment dat se "desira", apoi parca se rotunjesc si asta se intampla ciclic. Uneori se desira mai mult, alteori mai putin vizibil, dar fazele astea de crestere observate de mine atat de pueril exista. In decembrie eu una chiar ma speriasem ca mi-a slabit copilul. La cateva zile de acel punct in care arata slaba insa a inceput sa sse inveleasca din nou. Si am ramas brusc fara body-uri, mai aveam 4 cumparat pentru 16-24 luni. Chiar daca nu-mi cantaresc decat ocazional copilul, prin faptul ca trebuie sa ii schimb constant hainele si incaltarile vad ca se dezvolta normal si... continuu. Aflu ca si o ruda de-a dr a fost alaptata pana peste 2 ani si nu voia sa renunte la san si plabgea sau cam asa ceva. Urma probabil sa aflu ca n-o sa vrea sa renunte singura nici fi-mea ? 

M-a iintrebat daca merge Z. Pai da, de mult, chiar alearga bine. (Z a pornit singura la un an si o saptamana). S-o fi asteptat sa fie o gelatina lipsita ce calciu? Si daca ii spuneam ca in ultima luna am tot uitat sa-i cumpar vigantol? 

Nu am putut pune multe din toate astea si multe altele pe tapet, Zuzulina a fost foarte nemultumita si necooperanta, nici n-am apucat s-o ntreb pe dr. de ce m-ar putea durea atat de rau partea dreapta cand stau mult intoarsa si sa-mi contnuu investigatiile incepute. Pun durerea pe seama oboselii si merg mai departe. Si daca o sa plang din cauza ei voi merge inca o data, posibil tot acolo, sa-mi continuu discutia si sa aflu motivul dezintegrarii mele. 

A, Z mananca mese solide cam de 100-150 de grame si mananca si bucati, ciorbe cu legume taiate marunt si carnea cubulete (in ciorba), roare singura diverse chestii. Dar n-ar supravietui cu mancarea asta, oricat de diversificata ar fi. Si inca e refractara la nou, mult chestii pe care le gatesc si sunt child pproof sfatsesc in stomacurile noastre si ea cere tzitziii sau accepta cate un borcanel. 

N-am scris asta sa caut intelegere ci ca sa scap de o frustrare, simteam deja ca explodez. 

You Might Also Like

9 comments

  1. Ioi, imi vine sa-mi smulg parul din cap cand aud asta cu laptele care devine brusc nehranitor dupa o anume varsta fixa. Si macar de n-ar fi studii care sa contrazica tampenia asta... dar cine sa le citeasca? (intr-o vreme le purtam listate in geanta, da' in perioada aia nu mi-a zis nici un doctor tampenii, ca i le-as fi dat de cap :)) ) Nu-i mai comod sa dai din gura dupa cum ai auzit acu 100 de ani, basca sa mai primesti si-un comision bunicel de la producatorii de formula? Grrrrrr.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ah, dar tu n-ai aflat? Laptele matern poate chiar imbolnavi copilul. O fetita de 2 ani s-a trezit cu o eruptie foarte urata pe piele, au dus-o la doctor, la Bucuresti si cineva d-acolo i-a zis ca e de la lapte, ca nu e indicat sa mai suga la varsta asta.
    Bunica paterna a fetitei i-a spus bunicii paterne a Evei, care ingrijoarat de soarta nepoatei alaptate inca la acea vreme, m-a alertat si pe mine.
    Am si eu multe tampenii notate la catastif

    RăspundețiȘtergere
  3. eh, uite genul asta de doctorite nu prea au ce cauta in sistemul nostru medical. pentru ca de-aia, doar 15 % din femei isi alapteaza copii pana la 3 (TREI!) luni.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ralu', nu-mi dai si mie hartiile alea, ca nu prea am timp sa stau sa caut si trebuie sa ajung la pediatru sa-i fac fetei ultimul vaccin pe care l-am tot amanat din motive de viroze multe la policlinica, apoi sarbatori, apoi zapezi... Ma gandeam sa ma duc azi pe jos.

    Adra_bell n-am apucat sa-ti urez inca bun venit :) O da am aflat multe lucruri de-astea horror. Bine ca bebelina mea nu stie sa citeasca ca m-ar certa c-o expun la asemenea riscuri.

    Bogdana, bun venit! Ai mare, mare dreptate. As vrea sa stiu daca exista o lista cu medici care sustin alaptarea (medici pentru mamici de data asta). Am ajuns sa ma rog sa nu ma imbolnavesc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nursing toddlers benefit NUTRITIONALLY

    * Although there has been little research done on children who breastfeed beyond the age of two, the available information indicates that breastfeeding continues to be a valuable source of nutrition and disease protection for as long as breastfeeding continues.

    * "Human milk expressed by mothers who have been lactating for >1 year has significantly increased fat and energy contents, compared with milk expressed by women who have been lactating for shorter periods. During prolonged lactation, the fat energy contribution of breast milk to the infant diet might be significant."
    -- Mandel 2005

    * "Breast milk continues to provide substantial amounts of key nutrients well beyond the first year of life, especially protein, fat, and most vitamins."
    -- Dewey 2001

    * In the second year (12-23 months), 448 mL of breastmilk provides:
    o 29% of energy requirements
    o 43% of protein requirements
    o 36% of calcium requirements
    o 75% of vitamin A requirements
    o 76% of folate requirements
    o 94% of vitamin B12 requirements
    o 60% of vitamin C requirements
    -- Dewey 2001

    * Studies done in rural Bangladesh have shown that breastmilk continues to be an important source of vitamin A in the second and third year of life.
    -- Persson 1998

    * It's not uncommon for weaning to be recommended for toddlers who are eating few solids. However, this recommendation is not supported by research. According to Sally Kneidel in "Nursing Beyond One Year" (New Beginnings, Vol. 6 No. 4, July-August 1990, pp. 99-103.):

    Some doctors may feel that nursing will interfere with a child's appetite for other foods. Yet there has been no documentation that nursing children are more likely than weaned children to refuse supplementary foods. In fact, most researchers in Third World countries, where a malnourished toddler's appetite may be of critical importance, recommend continued nursing for even the severely malnourished (Briend et al, 1988; Rhode, 1988; Shattock and Stephens, 1975; Whitehead, 1985). Most suggest helping the malnourished older nursing child not by weaning but by supplementing the mother's diet to improve the nutritional quality of her milk (Ahn and MacLean. 1980; Jelliffe and Jelliffe, 1978) and by offering the child more varied and more palatable foods to improve his or her appetite (Rohde, 1988; Tangermann, 1988; Underwood, 1985).

    Mai multe informatii se gasesc aici:
    http://www.babycenter.com/0_extended-nursing-is-it-for-you_8496.bc#articlesection0

    aici
    http://www.kellymom.com/bf/bfextended/ebf-benefits.html

    Altfel nu stiu cum sa trimit, da' stergi tu comentariul pe urma :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Si apropo de medici pro-alaptare: parca la Bucuresti e doamna dr. Culcer si o pediatra rezidenta foarte de treaba. Mai stiu o doctorita foarte faina aici, in Baia Mare (si culmea, e din generatia "veche", are vreo 60 de ani, cred) si cam aici se opreste lista mea de medici ca lumea :(

    RăspundețiȘtergere
  7. Ralu' le-am publicat. Eu le stiam dar merita vazute in mai multe locuri. O sa-l traduc si o sa-l postez ca si articol, cred. Nu ma prea omor dupa tradus dar merita :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Pediatri mai sunt. Dar n-am auzt de reun ginecolog sa incurajeze alaptarea. Bine, ei sunt si focusati pe mama, mai mult si poate vad alaparea ca pe un stres (ca sa rup din context o idee emisa de cineva intr-o discutie cu privire la alaptarea peste sarcina).

    RăspundețiȘtergere
  9. Ginecologul meu incurajeaza alaptarea.
    Cat despre medici, m-am izbit si eu de doi generalisti, una doctorita mea de familie, alta o tipa de la urgenta, asta a fost chiar caraghioasa, se uita la mine cu mare mila, ca la o biata proasta, cand a aflat ca Eva are 8 luni si eu inca o mai alaptez. Mi-a explicat, saracuta, ca la batutii in cap, de ce nu "e bine", si a incheiat cu un "faci ce vrei, eu mi-am facut datoria", cand a vazut ca nu m-a convins

    RăspundețiȘtergere

About Me