Matematica unei afaceri

09:31

Sunt într-un punct în care mă tot inventez, încerc lucruri, tatonez, mă întorc. Dintotdeauna am fost ahtiată după schimbare și, când un șef mi-a povestit despre ”career plan” am simțit că mi se adresa dintr-o altă dimensiune. Nu-mi puteam imagina ceva atât de organizat. Oare cum să procedez: să scriu pe hârtie? Să fac un plan cu bullets in word? Sa fac o diagramă? Să mă înscriu la o școală nouă?

Peste ani și ani mă gândeam la un plan de afaceri. Cum, cum să procedez? Când o prietenă a pornit o afacere (actualmente un succes) și mi-a povestit că pornise un plan de afaceri am rămas mută de admirație. Cum, ce minte cuprinzătoare, câtă organizare putea să aibă! (și doi copii)

Eu am pornit după ”feeling”, acea intuiție ușor agitată, cu caracter de revelație, care m-a caracterizat întotdeauna. Mintea mi-era o adevărată enciclopedie și organizer din outlook, trăind într-o mare de adrenalină când începeam să lucrez și aveam deadline-uri, întâlniri, evenimente sau treburi în casă. Managementul timpului și al resurselor mi-au venit în minte când am ajuns deja la limita de jos a oboselii.  



Puținele mele cunoștințe despre finanțe au apărut datorită familiei - mama și soră-mea sunt contabile și au lucrat xu tot felul de firme așa încât când am ajuns la cursul pilot susținut de Corneliu Ionescu (wise projects) nu am picat toooocmai din lună în Seneca anticafe

Pentru cineva care dorește să pornească o afacere, un hint din partea unui asemenea curs poate fi o gură de realism. Într-o țară unde legislația și normele fiscale se schimbă extrem de repede, este greu să te menții pe linia de plutire. O cunoaștere măcar sumară a bazelor economiei este esențială și pentru o minte boemă ca a mea contează mult ca ele să devină accesibile. Recunosc că la un moment dat rămăsesem în urmă cu calculele despre venituri și cheltuieli, dar măcar am aflat de unde vine profitul și am căpătat o idee despre strategii de vânzări și planificarea cheltuielilor care chiar pot da rezultate.





Schimbarea, când faci bani pe cont propriu, vine din interior. Când înveți să socotești, altfel vin și banii - și contează să ai o perspectivă integratoare, adică exact ceea ce mă străduiesc să aplic eu în instruirea copiilor mei.






Când mi-au propus să merg acolo mi-au promis limpezirea creierului - ei bine, chiar m-am limpezit. Am luat o pauză de la ce făceam ca să mi se limpezească și mai bine, fiindcă afacerile mele merg după ureche acum. Urmează să am un site și să fac o gamă fixă de produse pe lângă ce personalizez acum.

Când te hotărăști să devii antreprenor ai trei posibilități:

1. te documentezi singur și îți faci un plan de afaceri
2. apelezi la consultanță în afaceri
3. mergi la un curs de antreprenoriat
4. nimic din toate acestea, n-are cum să nu meargă, la ce minte adaptabilă ai tu, găsești soluții la orice.

Cu siguranță veți găsi mai multe informații pe pagina de Facebook Wise Projects.

În sfârșit, am făcut și cunoștință direct cu o afacere care merge - Mama pan, brutărie care lucrează cu maia și unde lucrează doar mame singure - proiect de care mai auzisem, dar pe care nu l-am ”gustat”  până acum. Well, au un fan.






You Might Also Like

0 comments

About Me