Copiii ăștia și creierul lor

14:52

Acum na. Se pare că un copil se naște cu mult mai mulți neuroni decât va folosi întreaga viață. Și mulți sfârșesc fără majoritatea - totul din cauza noastră și a presiunilor pe care le punem pe ei.


Le creăm de multe ori un stil de viață care pe noi ne-ar face knockout într-o săptămână, dar avem pretenția ca ei să fie fericiți fiindcă fac atâtea lucruri interesante - se duc la balet, fac jiujitsu și înot, pictează puțin - ce e atât de greu, pe lângă patru ore de școală și câteva ore de teme? Nu, nu săriți cu gura, temele nu durează câteva minute niciodată, fiindcă, vedeți voi, alea două rânduri și trei formule se scriu în 4 ore, că pruncul a stat în camera lui până s-a hotărât totuși să le facă. El ales să își organizeze timpul prost. Nu e deloc reacția unui copil sătul și obosit.

Pe 24 septembrie, într-o zi ploioasă, am fost cu copiii pentru prima data la Orășelul Cunoașterii, despre care auzisem destul de multe și pe care eram interesată să-l vizitez la un moment dat. Era încă unul din evenimentele nde am fost invitată de mămica urbană, probabil cea mai energică femeie pe care o cunosc.








In timp ce copiii au explorat tot felul de jucării/mașinării pe care mi le-aș dori și acasă, eu si o mulțime de alte mame (bloggerite sau editori media) am avut plăcuta surpriză să auzim trei prelegeri folositoare despre dezvoltarea neurologică a copilului, cu un mare accent pus pe atașament și pe a nu stresa copilul cu activități opționale, competiții și alte chestiuni foarte la modă printre părinții de azi.




Evenimentul a fost organizat de Secom, care a lansat o nouă gamă de ulei de pește. Se pune accentul din ce în ce mai mult pe ideea că acizii grași sunt esențiali în dezvoltarea sistemului nervos al copilului, iar produsul lor - de altfel foarte vizibil deja in reclame online (Childlife Pure DHA și Cod Liver Oil) - ar conține un raport optim de EPA și DHA, acizi grași polinesaturați din familia celebră a omega3.

Ce-i drept e drept, avem nevoie de acește grăsimi pe tot parcursul vieții, dar neccesarul de DHA și EPA poate varia de la o perioadă la alta. Pe lângă faptul că este nevoie să consumăm alimente cu o rație adecvată de omega 3 și 6 (ideal ar fi 1 la 1, hai 3 dacă altfel nu se poate) pentru a lupta contra infamațților, copiii foarte mici au nevoie de DHA continuu pentru dezvoltarea adecvată a sistemului nervos. Aș vrea să subliniez cîlduros că laptele matern conține acești acizi grași magici și alăptând copiii cât mai mult le dăm practic șansa unei diete variate și sănătoase, pe lângă nenumărate beneficii psihologice.

Din păcate, foarte puțini copii sunt alăptați îndelungat în zilele noastre, din diverse motive care nu interesează acum. Uleiul de pește este un adjuvant excelent pentru oricine luat în niște cantități rezonabile (adică nu este nevoie să facem baie ăn ulei de pește). EPA și DHA se găsesc de asemenea și în ouă, lactate grase (căutați surse curate, din animale păscute sau hrănite oricum natural).

Se pune că nu toate produsele existente pe piață la ora actuală ar conține acest raport,, ca unele ar conține mai deloc EPA. Ca om care chiar s-a documentat în această privință nu pot decât să fiu de acord. Copiilor le plac capsulele/gel de când luau vitamina D3 de la now in forma asta și s-au bucurat să ronțăie mostrele pe care le-am primit în ziua respectivă. Ce apreciez eu însă la un produs de gen și nu știu dacă ChildLife întrunește aceste cerințe sunt următoarele: ca uleiul sa fie extras la rece și să nu aibă vitamine adăugate ulterior. Multe uleiuri din comerț au vitamina A și D3 adăugate ulterior.

Până la urmă, un copil sănătos crește cu multă dragoste și cu un atașaent sănătos, ferit de presiuni inutile și înconjurat cu respect. Și da, cu multe grăsimi sănătoase în dietă. Fiindcă sunt cu adevărat importante.

You Might Also Like

0 comments

About Me