Debunking... ceva mituri despre cosmetce

13:06

Ziua bună de dimineață începe. Bricolez sampoane, acum aștept să se răcească baza.


Și să vă povestesc ce-am pățit.

Mi-am terminat acum două săptămânai provizia de tenside, Tensidele sunt partea de săpun lichid din șampon. Ai două variante: fie folosești unele prietenoase cu pielea, derviate din cocos sau porumb, fie îți faci singură ceva pornind de la hidroxidul de potasiu și grăsimi saponificabile (e un proces laborios, pe care-l voi incerca cât de curând).

Mai aveam foarte putin sampon pentru mine si nu mi-am putut face un batch nou, fiindca exact atunci toți cunoscuții mei au avut probleme ba cu pielea ba cu părul si au vrut... corect, șampon cât mai puțin agresiv. Ale mele nu sunt deloc agresive și au un binemeritat efect condiționator.

Până la urmă, am făcut comanda de ingrediente târziu, pachetul a venit si el mai greu (fiind peste weekend), și au intervenit diverse alte evenimente precum soarele - aka stat 4-5 ore zilnic pe-afară - sau ocupații conexe - și n-am mai făcut nici șampon nici cremă de duș. Și acum plâng după ea. Șoțul meu a testat săpunul de casă făcut recent după metoda bunicii dar uneori avea părul încărcat, probabil trebuia să amestec mai bine în el când l-am fiert. Eu mă spăl oricum mai rar pe cap, avand părul mai lung. Încerc să-mi mențin sebumul sub control, dar săracul om deja nu mai putea aștepta, așa că am plecat la vânătoare de șampon prin DM.

Dacă știi ce cauți, DM este o oază de lucruri accesibile, dar din păacate găsești la grămadă  amestecate lucruri chiar OK; relativ apropiate de ce ai putea face în casă, cu lucruri care se pot folosi, dar sunt făcute din ingrediente ieftine. Spre exemplu prietena mea a vrut să-și cumpere un Garnier Ultra Doux cu miere care chiar avea niște ingrediente pe care eu una nu le vreau pe mine. Da, atrată bine, scrie că are miere... dar atât. Tenside ieftine și dure, 4-5 feluri de conservanți, două tipuri de agenți de îngroșare, alte substanțe cu rol de hidratare, ulei mineral...  Probabil șamponul - că la această clasă de cosmetice mă raportez acum - costă mai puțin decât ambalajul. Balea pentru copii avea cam aceeași "problemă".

Nu stau să fac chimie cosmetică pe blog (nu acum) și nici nu vreau să spun că acelea sunt inutilizabile. Produsele cosmetice sunt avizate de Ministerul Sănătății și trebuie să îndeplinească anumite standarde. În ciuda denumirilor de multe ori imprnunțabile, nu sunt periculoase. Atâta doar ca sunt făcute cu fundul de multe ori și pot usca pielea, sau atâta aleargă după un anumit efect încât compensând pentru ăla pierd din vedere alte aspecte.


Eu am ales un șampon Babylove, după orice standard fooarte blând. Mult prea blând. Fiindcă ei ca să prevină uscarea pielii au pus probabil un excedent de substanțe uleiuoase sau o cantitate mai mică de tenside și imi lasă părul încărcat. Am mai pățit cu alte produse pentru bebeluși din comerț (Bioderma am mai testat fiindcă am primit un sample la un eveniment organizat de Mămica Urbană).

Concluzia? L-am luat degeaba, nu-mi place și prefer ceea ce fac eu fiindcă ingredientele sunt controlate la sânge, îmi permit să pun și extracte sau ingrediente mai scumpe (de exemplu lăptișor de matcă, spirulină, miere sau chiar ulei de cafea (o infuzie laborioasă făcută chiar de mine), dar și alte minuni. Și pot experimenta, pot schimba parfumul, învăț lucruri noi, mă adaptez schimbărilor hormonale care mă bântuie în perioada asta.

Ingrediente debunked:
lauryl glucizide, cocamydopropil betaine, coco-glucozide, sodium cocoyl glutamamte - tenside, cele care curăță mizeria. Toate sunt blânde cu pielea și nu ar trebui să usuce în exces. Lauryl glucoside e o tensidă blândă cu origini naturale, nu e acelasi lucru cu slufat lauril de sodiu). Nu pricep de ce folosesc atît de multe, dar betaina de cocos si glucozida de cocos dse folosesc si in cosmeticele artizanale, Restul fie se găsesc mai greu, fie se vând doar agenților industriali)

glicerine oleate, polyquaternium 10, compuși care asigură hidratare , primul e un compus de acid oleic (de la ulei,d a?) și glicerină, al doilea este un condiționator și agent antistatic o sare de amoniu a hidroxietil celulozei, un polimer care ingroasa compozitia. Unele tenside au și rolul de a înroșa compoziția finală.

acizii se pun pentru a corecta ph-ul produsul, care din cauza tensidelor poate fi în jur de 11, El se scade până pe la 5-6 cu câteva picături. Se mai poate folosi acidul lactic, mai compatibil cu pielea, părerea mea.

panthenol - provitamina B5, ajută mult la hidratarea pielii și a părului, se folosește și în produse artizanale.

parfum - posibil sintetic, dar există extracte diferite exatracte naturale a căror denumire INCII este ”parfum”.

chamomilla blabla - ulei esential de ușețel, probabil adăugat în proporțuie mai mică de 1%, că nu se prea simte în mirosul final de ”parfum”


Când fac șampoane de genul ăsta fac cosmetice convenționale la scară mică, artizanale, cu termen de garanție scurt (cam 3 luni) și ingrediente care pe mine mă costă mai mult decât pe ei fiindcă le iau la preț de retail. Până și ambalajele costă de zece ori mai mult, fiindcă fabricanții nu se uită la o vânzare de câteva sute de bucăți (pentru mine e deja mult, înseamnă bani blocați) și trebuie să cumpăr de la alții care au făcut o asemenea investiție și sunt dispuși să vândă surplusul.

Nu poți găsi așa ceva în comerț și nici nu poți comercializa pe scară largă un asemenea produs din cauză că după 3-4 luni produsele artizanale pe bază de apă fermentează sau mucegăiesc și pot crea daune serioase. Ar trebui să fac compromisuri, să folosesc un conservant mai puternic (eu acum lucrez cu Cosgard, un mix agreat Ecocert, folsoesc cantuități mici, maximul permis e de 1%). Am încercat și versiuni naturale dar pur și simplu nu am garanția că funcționează în orice amestec și stau cu emoții, mai ales când știu că un produs e folosit pe un copil. Nu-mi permit așa ceva nici în cazul meu, care mi-aș putea face produse de pe o zi pe alta.

Așadar dacă v-ați întrebat vreodată de ce ați opta pentru ceva care nu se găsește în magazin. Nu e musai nevoie. Nu sunteți mai puțin conștienți de sănătatea voastră sau a copilului. Dar recapitulați chimia, și studiați bine chimia cosmetică, fiindcă vă puteți lua plase de producători de top, care sub masca lor de lideri în domeniu vă vând la prețuri imposibile produse care ar trebui să coste mult mai puțin.



În realitate cumpărând produse standardizate riscăm la fel de mult ca folosind un produs artizanal cu termen de garanție scurt. Un exemplu: de la naștere până la 3 luni am spălat-o pe Anda cu un gel Sanosan. Recomndat și în maternitate de o asistentă care știa pe toate, dar și vehiculat pe vremea aia ca fiind creme de la creme în materie de îngrijirea bebelusilor. Pe la 3 luni mi-a urlat in baie de mama focului, de parcă ar fi fost arsă. Cum intra în apă, se inrosea ca la roseolă sau ca la o alergie, iar în câteva ore își revenea. Dacă dădeam cu gelul de duș urla rău și se înroșea și mai tare. Până dupa 7 luni am spălat-o doar cu apă cu ceai de gălbenele și mușețel, uneori cu infuzie de tărâțe, dar la început am folosit apa simplă - doar la interval de câteva zile, fiindcă altfel o ardea pielea.

Nu mică mi-a fost mirarea să aflu de manifestări aemănătoare la alți copii mici, cam după aceeași eprioadă de folosire a aceluiași produs, la ani distanță. Sigur, e vorba de 4-5 copii din mii care folosesc fără probleme produsul, dar se pare că într-adevăr ei s-au sensibilitat la unul din ingredientele produsului.

La mine trecerea către cosmetice neagresive a fost extrem de lentă. După perioada aia am folosit tot aceeași clasă de cosemtice (o sticlă de kolane bebe, apoi chiar nu-mi mai amintesc ce anume), după care am descoperit săpunăresele și pe fetele care făceau creme incredibil de fine și eficiente. Cred că le-am cunoscut pe cele mai bune din breaslă: Luthelo, Marillys, pe Elena de la Naen Soap, Alexandra care făcea Lia - delicii pentru piele. Procesul de informare a fost lent, am trecut de la panică, excluderea oricăror versiuni standardizate de magazin, până la relaxare totală, pe măsură ce învățam mai multe despre cosmeticele naturale și metode de producție. Acum pot spune că toate se fac oarecum asemănător, așa cum nu poți face un săpun fără sodă nu poți face o cremă fără emulsificatori (nu mă refer la amestecul de uleiuri solide și lichide).

Dar asta nu înseamnă că mă mai spăl din proprie inițiativă cu șampoane de supermarket. O sticla de Wash and go sau ceva asemănător mi-a ars scalpul acum două veri, copiii au făcut și ei coji (eram la mare, l-am cumpărat acolo). Deci standardizate-standardizate, dar și ei dau failuri :)

Dar poti folosi ingrediente de calitate șau ingrediente ieftine. Toate au ca scop hrănirea și hridratarea pielii. Multe ingrediente  ”sintetice” sunt de fapt extrase din produse naturale și sunt folosite și în cosmetica artizanală. De exemplu și eu folosesc uneori alcool cetilic ca să îngroș creme, gumă xanthan să îngroș gelurile de spălat (numai că spre deosebire de carbomer sau de poliquaternium 10, acesta e un polimer natural, rezultat din fermentarea porumbului, care hidratează foarte fain. În același timp mă rezum la ceea ce consider că este fie de calitate și apropiat de chimia pielii, fie cu origini naturale, indiferent de gradul de procesare, de exemplu e posibil să adaug uneori vitamina E din surse vegetale (așa e prezentată, nu știu de unde vine efectiv) sau panthenol (vitamina B5), chiar și glicerină. A propos, nu înțeleg de unde vine urletul ăsta general contra glicerinei, asta rezultă natural în orice proces de saponificare la rece sau la cald și e ceea ce emoliază pielea când te speli. E normal ca dacă alegi să folosești o tensidă separată de restul ansamblului cu care vine ea dacă ar face parte dintr-un săpun, să trebuiască să compensezi adăugând și ceva higrosopic. Părerea mea e că gicerina e inofensivă, se poate și bea.



Trebuie să înțelegeți că și a prăji un ou implică procesare :) Contează mult dacă îl prăjeșțți în ulei de canola sau în untură curată ori unt de casă, de asemenea contează dacă oul provine de la găini crescute in zone cu iarbă și soare sau în cutii luminate nonstop, mega înghesuite și cu hrană pe care o găină originală nnu s-ar uita. Și așa mai departe. E vorba de nuanțe. Sunt unii care n-ar mânca deloc un ou prăjit, poate au gastrită, poate o consideră mâncare nesănătoasă, deși prăjitul se practică de când e lumea și pare-se că grăsimile (saturate) previn bolile cardio-vasculare.

Totul este chimie pe lumea asta. Trebuie doar să știm ce folosim și să nu cădem victime, nu alegem marca, alegem produsul confrom cu așteptările noastre și cu stilul de viață pe care ni-l propunem.

sursa


You Might Also Like

3 comments

  1. Foarte interesant, adică un pic năucitor pentru mine. Hm. Dacă m-aș apuca să fac singur săpun și șampon, probabil că nu aș mai avea deloc timp să stau pe net.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt atatia mici producatori... Nici nu trebuie sa le faci tu :)
      Oricum, mie a inceput sa mi se para simplu..

      Ștergere
    2. Probabil că așa e. Am o părere bună despre micii producători, deci s-ar putea să îi ajut un pic. Nu mi-a plăcut niciodată chimia, dar ce scrii aici are logică.

      Ștergere

About Me