Când bebelușul nu ia în greutate - capcanele pompelor de sân

13:06

În cazul în care situața o cere, scoaterea laptelui cu o pompă poate fi ușurată simțitor
cu puțină compresie a sânului, ca în videoclipul de aici.

Aș vrea totuși să subliniez că la ora actuală pompa de sân se folosește de multe ori în situații când se poate trăi foarte bine fără ea.

De exemplu, pentru stimularea lactației. Singura modalitate pe care o cunosc și care funcționează cu adevărat este o atașare corectă la sân. Găsiți informații despre atașarea corectă la sân, dar și altele care ajută la evitarea unor neplăceri în primele săptămâni ale bebelușului aici. Am auzit de mulți pediatri care încă recomandă mulsul după ce suge copilul. Mi se pare o măsură cel puțin hazardată, deoarece în acest fel multe femei ajung să aibă în scurt timp supraproducție. Din aceasta derivă niște efecte în lanț. 

  • Bebelușul se satură înainte de a reuși să golească sânul. 
  • În multe cazuri, cum copilul este foarte mic, ajunge să sugă mai mult lapte bogat în lactoză, ceea ce duce la simptome precum: iritabilitate continuă, dureri de burtică, simptome de reflux, dorința de a suge des și o creștere lentă în greutate.
  • Mama și cadrele medicale neinformate despre alăptare trag concluzia că laptele mamei est ”slab” sau ”nu este bun” și recomandă completarea cu lapte praf.
  • Mulți bebeluși ajung să nu mai reușească să sugă eficient (confuzie de biberon) și se înțarcă prematur. 
  • Mama ajunge să se considere inadecvată fizic să hrănească un bebeluș când de fapt sorții erau de partea ei.


    Pompa de sân este binevenită însă în situații când mama și copilul sunt despărțiți. De multe ori prematurii sunt ținuți în incubatoare și hrănniți prin gavaj (poate ar trebui să popularizăm puțin kangoroo care, în alte țări dă rezultate). Mai este utilă când dorim să donăm lapte sau când situația cere să ieșim fără copii (deși în acele cazuri mulsul manual poate fi la fel de eficient, chiar mai eficient). Nu în ultimul rând, pentru o mamă care a avut parte de tratamentul descris mai sus, pompa poate ajuta la recâștigarea bebelușului la sân (relactarea). Dar pompade sân NU este printre lucrurile de socotit în trusoul nou-născutului, la fel cum nici biberoanele sau cutia magică de lapte praf nu ar trebui să aibă ce căuta.

    O pompă de sân poate fi foarte bună pentru mine dar mai puțin bună pentru tine. Înainte de a investi într-una (majoritatea costă mult) împrumutați sau închiriați una. Cum nu fac reclamă numănui, vă spun doar că există posibilitatea de a închiria online pompe de sân, dar se pot efectiv cere împrumut pe grupurile online de suport pentru alăptare. Unele mame chiar și-au făcut un obicei să doneze pompa lor de sân altor mame atât cât acestea au nevoie, ulterior dispozitivul mergând către alte mame aflate în nevoie.

    Dacă nu reușiți să vă descurcați cu atșarea la sân poate veți dori să căutați un consilier în alăptare chiar din prima zi după naștere. Dar, cel mai important, poate veți dori să vă informați la rândul vostru, fiindcă a te cunoaște ajută la conectarea cu sine, cu femeia și mama din noi și, în acest fel, la conectarea cu bebelușul. Nașterea transformă, dar această transformare nu ar trebui să doară, să dea ragade sau să ne pună la îndoială capacitatea de a hrăni copii fără ajutor. 

You Might Also Like

1 comments

  1. Dacă nu reușiți să vă descurcați cu atșarea la sân poate veți dori să căutați un consilier în alăptare chiar din prima zi după naștere

    RăspundețiȘtergere

About Me