Măcar un maieu, ceva...

23:32

Am plecat joia trecută s-o iau pe Anda de la grădiniță împreună cu un Denis adormit.


Pe căldurile astea facem duș des iar el stă mult la fundul gol. Ca să nu-l deranjez prea mult i-am pus chiloței în timp ce sugea să adoarmă, dar maieul a rămas pe mai târziu, dar odată plecați mi-a fost milă să-l mai încotoșmănesc, mai ales că nu mai bătea nici soarele ca să-l ardă.


Pentru cine nu știe, la noi în perioada asta e cumplit de cald, nu-ți mai suporți nici pielea pe tine. Chiar și așa s-au găsit câteva persoane prin parc să mă învețe să-i pun măcar un maieuț că ăștia mici sunt mai sensibili, asta în condițiile în care îmi aluneca din mână de transpirat ce era.

Uneia i-am zis că pe căldura asta nu-l îmbrac.
Dar răcește.
Nu răcește, nu e sensibil.
Dar vin musculițele la el. 
Dacă vin pun ceva pe el că am haine la mine.

Cu asta avea dreptate, prin Tineretului a dat năvală o hoardă - ce hoardă, herghelie de țânțăroi; între timp au fost eutanasiați fără milă, mă întreb de ce organizațile pentru protecția animalelor nu sar de fund în sus și la asta doar ființe suntem toți.

În stația de autobuz, în lumina amurgului, încercăm să ne revenim după caniculă. Mă apostrofează alta că-mi răcește copilul, eu îi zic că răceșe apoi îi trece, moment în care sunt privită ca un torționar de la Auschwitz. Și adaug că oricum, dacă e să răcească o face de la oamenii care călătoresc bolnavi cu autobuzul, caz în care niciun maieu nu-l va proteja. Da, doamnă, îmi spune ea compătimitoare, dar dacă răcete la plămâni nu de la alții răcește.  

Și altă remarcă demnă de aducere-aminte: dar dvs. umblați dezbrăcată? Nu dar ce n-aș da... Săracii [copii mici], ar spune ei că le e rece, dar nu pot... spune doamna uitându-se la bebelușul lipicios de atâta sudoare, care nici chef să bea lapte nu mai are. 

Trecem pe lângă o țigancă românizată (fără port tradițional) care purta în brațe un puști de vreun an îmbrăcat regulamentar cu tricou și bermude și în ulrma căreia mergea jucându-se un puradel la bustul gol și pare-se și desculț. Mi-am amintit că-mi spunea cineva că țiganii își încotoșmănesc copiii cât sunt mici ca apoi să le dea drumul aproape desculți pe timp de iarnă. Pare-se că avea dreptate. 


You Might Also Like

16 comments

  1. eu i-as fi pus un maieu subtirel de bumbac pt simplul fapt ca piele pe piele transpira si mai mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai nu avea timp sa mai ramana ceva ud pe el/\. In plus, cu cateva exceptii, a stat in carucior sau spijinit cat mai putin de mine. El adormise asa si, cum am scris si in postare, n-am mai vrut sa-l deranjez, eu trebuia sa iau un autobuz sa ajung la gradi. Apoi parea ca si-a reglat temperatura pt pielea goala si mi-a ost aiurea sa-i mai dau ceva vrea doua ore cat a mai fost cald. Aveam un scutecel f subtire de bumbac ca sa-l protejez de mine dar nu i-am simtit nevoia.

      Ștergere
    2. scuze, cred ca nici eu n-am inteles bine si nici nu m-am exprimat clar. vroiam sa spun ca in cazul in care stateati lipiti mai mult e mai neplacut la 36 de grade sa fiti piele pe piele decat daca exista un strat de ceva. nu era vorba ca sta ud sau nu, la temperatura asta n-are importanta era vorba strict de confort, lipiti v-ar fi fost si mai cald decat cu o carpita intre voi. si eu am purtat si port copiii, pentru noi cand e f cald e maibine sa port de pilda un tricou mai putin decoltat si cand e temperatura ok sa pun ceva decoltat sa stea mandruta cu obrajorul pe piept cum ii place. asa cum prefer cand e prea soare si e musai sa ies sa ii acopar mai mult,chiar si camasute de in cu maneca lunga, sa nu ii arda soarele. nu e cazul aici dar dadeam un exemplu care poate fi interpretat aiurea, s-ar putea spune ca sunt prea acoperiti. asa si cu maieul...

      Ștergere
  2. De ce nu -si vede toata lumea de treaba ei si se baga in educatia copiilor altora? De asta m-am saturat pana peste cap in Romanica! Si eu am inceput sa fiu de acord cu cat mai putine haine la bebelusi si copii si chiar la oameni in general :P
    Andreea E

    RăspundețiȘtergere
  3. Acum dau dreptate lumii, pentru ca un maieu absoarbe transpiratia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce folos, sa fie ud? Se evapora foarte repede, nu era lac de sudoare. L plaja ne punem maieuri sa nu transpiram? Temperatura reala batea lejer spre un 36 la umbra in cel mai bun caz...

      Ștergere
  4. Minunat, ai avea nevoie de nişte dopuri în urechi pentru când ieşiţi la plimbare! M-am tot gândit cam în ce context aş avea dreptul să abordez o persoană necunoscută cu un bebeluş în cărucior şi sa-i dau sfaturi. Orice fel de sfaturi. N-am niciun răspuns. Îţi doresc răbdare multă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe mine doar ma amuza dar pe de alta parte mi-e mila uneori de copiii lor pe care-i va trage curentul.

      Daca-mi pun doape nu-l mai aud pe bb cand cere sa faca pipi si facem accidente :)))

      Ștergere
    2. Niste dipuri speciale in care sa fie o casca aflata in legatura cu un bebemicrofon. Dar de ce sa prinzi clema microfonului daca n- are maiou?!

      Ștergere
    3. :))) hai ma ca aia a fost o data, in rest are si tricou.

      atunci as fi putut prinde microfonul de chilotei.

      Ștergere
  5. Ha ha ha, câte din astea nu mi-au auzit si mie urechile. Evident, faptul că sunt mică de înălțime, slabă si cu mutră asa copilăroasă, nu a ajutat foarte mult, toată lumea avea senzația că sunt picată din lună, dau foarte tânără, si simțeau nevoia să mă bombardeze cu sfaturi: leagă-l cu fularul peste gură (astă iarnă) etc. Ce mi se pare culmea e că toate madamele aveau senzația că e OK să mă ia la per tu pe stradă si să mă trateze ca pe un soi de retardată, care habar n-are să-si crească copilu. De, mare-i grădina!
    Maria

    RăspundețiȘtergere
  6. eu ma enervez foarte tare cand mi se adreseaza cineva sa ma corecteze ca nu fac ceva bine (in opiniile lor) cu copilul meu. ar trebui sa ma distreze. eu am crescut-o pe fie-mea mai calita, nu o infofolesc, nu o protejez. cea mai recenta faza s-a petrecut la mare saptamana trecuta. m-a certat bunicuta altui plod ca de o tin la margine in minicar, ca acolo bate vantul si e curent. mentionez ca erau 1000000 de grade celsius si ca orice pala de vant nu putea sa te bucure, daca erai cat de cat normal la cap

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O da, si vecinele noastre de la banca ne stiu drept cai breji, aia care-si scot copiii fara caciula la 16 grade si care scoteau copiii pe vant in tricou cu maneca scurta... Eu ador curentul, am ajuns sa macert si cu batranii familiei pentru o gura de aer :))

      Nu mai zic, mergem cu masina si toti soferii se ofera sa nu porneasca aerul conditionat ca sunt copiii mici, ma rog de ei cu cerul si cu pamantul sa ne lase sa respiram, le zic ca daca nu-l pornesc copiii mei plang de caldura. Se uita la mine de parca uite, saraca, vine de pe Marte, dar se conformeaza. Macar nu transpiram.

      Ștergere
    2. eu in fiecare iarna am lasat-o sa decida. i-am pus caciua in cap la iesire, daca si-a scos-o de pe cap, am lasat-o fara ea. daca a insistat s-o puna la loc, am ajutat-o s-o puna la loc

      Ștergere
  7. nu putea sa nu te bucure, of course

    RăspundețiȘtergere

About Me