Cum înșelăm capitalismul sălbatic (III)

11:30

<<<<<< către partea a doua

Povesteam aici cum am ajuns să folosim scutece textile cu primul nostru copil - destul de târziu, de altfel, când majoritatea începe să folosească olița. Să fim toți sănătoți, că până la urmă toți ajungem să mergem rgulmentar la baie iar la bătrânețe sfârșim în scutece tot așa, unii mai devreme, alții mai târziu.

Odată cu iminența celui de-al doilea copil am fost iremediabil hotărâtă să continuu saga textilelor. Nu știam însă sub ce formă, fiindcă există atâtea feluri de scutece încât ajungi să te sufoci în mijlocul lor și să te întrebi chiar și după ce le-ai cumpăarat dacă ai ales bine.

Pe mine m-a ajutat intuiția, experiența anterioară (inclusiv cu scutecele tradiționale de pe vremea fraților mei mai mici) și sinceritatea Cristinei, care m-a ajutat să mă orientez spre produse bune de folosit cu doi copii. Da, cu doi copii, fiindcă, deși Anda a renunțat între timp la scutece, mai are accidente la joacă și mă și așteptam să-mi ceară expres scutece, din motive lesne de înțeles. A, și foarte utile au fost de asemenea și câteva postări de pe blogosferă despre scutece textile (voi face o bibliografie cu articole despre scutece textile pe o pagină separată)

Așa mi-am dat seama că am nevoie de scutece de toate felurile: tradiționale din finet sau muselină, prefolds (noi avem acest set), scutece din bumbac (eu am unul de aici dar imi plac mult acestea  și acestea de aici) și scutece cu inserturi atașate sau cu buzunar - pe lângă ce am enumerat în postarea trecută acum folosim itti bitii măsură unică și pop in. Fiecare are particularitățile sale și este greu de spus ce se va potrivi bebelușului din dotare, deci ideal ar fi să cumpărați 1-2 din fiecare tip la care vă decideți și să le completați ulterior. Sau ar fi bine să urmăriți acest articol în continuare, poate vă va ajuta.

Tipul de scuteceală textilă care vi se potrivește ține de mulți factori: de vârsta copilului, de comoditatea mamei (nu în sens peiorativ, voi explica mai târziu de ce folosesc acest cuvânt), de deschiderea pe care o are familia față de dejecțiile umane de orice fel (deci de experiențe anterioare și de educație), de condițiile de trai (cu sau fără mașină de spălat/uscat, cu sau fără loc de uscat afară, etc).

Vârsta copilului - criteriu cheie în alegerea scutecelor textile

Este foarte diferit modul de folosire și aranjare a scutecelor textile la un copil de o zi, de o lună și jumătate și de un an. De la frecvența cu care excretează până la modul în care se aranjează fiecare scutec, lucrurile stau cu totul altfel.

Când folosești scutece de unică folosință nu apuci să vezi atâtea nuanțe. Eu de exemplu la Anda nu am decodat niciun semnal pe care îl dădea când face pipi sau caca și așa am rămas și acum: cu câteva excepții notabile nu reușesc să o citesc. Sau mai bine zis nu am reușit până a apărut Denis în peisaj, care mi-a ascuțit simțurile și am început să anticipez și la ea destul de des aceste nevoi. Orice copil are o serie de gesturi și sunete care însoțesc urinatul și defecarea. De obicei ele sunt diferite pentru fiecare tip și, evident, fiecare copil le transmite în felul său. Aceste gesturi, neobservate și fructificate, se pierd în noianul de gesturi și reflexe pe care le capătă copilul după naștere, pe măsură ce crește și interacționează cu mediul. Dacă ne gândim bine, la fel se întâmplă în general cu toate reflexele nefolosite. Este evident cum se atenuează sau dispare de exemplu  reflexul de supt la un nou-născut atunci când nu este alăptat exclusiv și la cerere sau cum se atenuează la nou-născuți reflexul de pășit cu care se nasc, ori puterea cu care se târăsc în căutarea sânului la cateva minute după naștere, reflex care dispare ca și cum n-ar fi fost, un copil de o zi nu mai face breast crawl.

Foarte bine se aranjează pe un nou-născut scutecele tradiționale subțiri, de muselină.

Prefoldurile sunt foarte ușor de folosit.

Unele scutece cu insert sunt largi la burtică sau la picior, deci au scurgeri, altele se ajustează în incredibil de multe feluri.

Mai trebuie luat în vedere faptul că în primele săptămâni copiii fac pipi sau caca și la cinci minute după anteriorul, ceea ce face uneori utilizarea scutecelor textile poate să difere de ce v-ați fi așteptat. Din cauza asta eu am renunțat foarte repede să calc scutecele tradiționale. Dacă-mi permiteți o glumă mai nesărată, la un moment dat am comentat că probabil de la așa ceva a venit și expresia ”te... pe munca mea” :)

Este foarte posibil să folositi exclusiv scutece cu buzunar sau inserturi atașate din prima zi dacă altele vi se par greoaie. Trebuie doar să știi general vorbind ce fel de copil ai.

Majoritatea scutecelor măsură unică sunt destinate unor copii de la 3,5 kilograme în sus, dar există și excepții. Spre exemplu, mie mi s-a părut că patapum-urile moștenite de la Anda sunt foarte largi la picior, iar în prima lună înota pur și simplu în ele. Numărul de scutece folosite într-o zi este însă variabil. Ține de incidentele cu no2 din primele zile (interval care de fapt durează două-trei săptămâni, dar incidentele cu no2 se reduc la număr treptat cam după prima săptămână). Depinde totuși de fiecare bebeluș, al nostru făcea puțin caca și dacă sughița, iar acum la trei luni stă și 3 zile fără să murdărească ceva. Dar și când o face... :))).

Cu cât copilul este mai mare, cu atât mai ușor de ales sunt scutecele - doar vă cunoașeți copilul și știți dacă l-ar avantaja o croială mai zveltă sau mai largă la picior, un scutec cu talia mai joasă sau mai înaltă, rozul sau movul, etc. De asemenea, și numărul de scutece folsite zilnic este mai ușor de estimat în această perioadă.

Dar există vești bune: chiar dacă vreți să o luați de la zero, scuteceala textilă se poate realiza de minune cu scutece ”moderne”, ușor de pus și de întreținut. Dar așteptați-vă totuși să spălați des în primele săptămâni. Dacă simțiți că nu aveți destule pentru început, puteți alterna cu scutece de unică folosință. Acum se găsesc chiar și scutece din bumbac, fără niciun pic de gel - e drept, costă destul de mult, dar sunt măcar curate și înțeleg că lasă pielea să respire. Altfel, am auzit de bine de Moltex, de Tushies, de Alana din DM care nu sunt albite cu clor - și nu mai stiu dacă primele două au sau nu gel în compoziție, poate ne spune cineva și updatez - dar Alana sigur au.

Noi am folosit prefolduri și scutece tradiționale - cu sau fără chiloțel de protecție - iar în primele zile ne plăcea doar să-l învelim ușor în câte o pânză moale și să-l mirosim când doarme (cred că a fost cel mai fericit bebeluș) iar scutecele cu capse sau arici au fost folosite când ieșeam pe-afară. Și ieșeam destul de mult.

Unul din următoarele articole va arăta pe larg tot felul de scutece refolosibile folosite de noi cu poze, plusuri și minusuri în funcție de tipul de copil și diverse situații care le-au pus la încercare.

>>>> mergi la partea a patra

You Might Also Like

2 comments

  1. Moltex sigur nu au gel, insa sunt un picut cam rigide pentru un copil mai maricel si care se misca mult. Mi s-a parut ca pe picior nu sunt tocmai ok. Noi am folosit si a mers un timp, insa domnisorica noastra e mult prea neastamparata, nu sta locului nici macar cat un purice, asa ca a trebuit sa gasim alte variante.

    RăspundețiȘtergere

About Me