Suntem ceea ce mâncăm în primele noastre minute

12:01

Am mai făcut de-a lungul timpului trimitere la articole care menționau cât de dramatic schimbă flora bacteriană a sisemului digestiv chiar și o singură sticlă cu lapte praf administrată unui bebeluș din cele mai diverse motive. Acest document explică destul de detaliat și de științific, totuși în termeni accesibili, ce se întâmplă cu un nou născut căruia i se dă lapre praf, fie că este sau nu alimentat cu lapte matern în general.

Un copil care a primit o sticlă cu supliment are nevoie de nu mai puțin de o lună de alăptat exclusiv ca să recreeze o floră bacteriană prietenoasă. Pe termen mai lung sau mai scurt, asta înseamnă sistem imunitar slăbit. Sistemul digestiv este unul din cele mai importante layere de protecție ale organismului, iar un bebeluș alăptat are posibilitatea de a păstra mai multă vreme (cel puțin până la diversificare) un PH mai puțin prietenos bacteriilor nocive pecum e-coli, salmonella sau oricare la care vă mai puteți gândi.

Departe de a fi un mediu steril, organismul copilului este populat de bacterii într-o proporție uimitoare. Se pare că suntem o trime oameni si 2/3 bacterii (sau proporția e și mai mult în favoarea bacteriilor). De aceea, contactul piele pe piele cu mama imediat după naștere și prima masă de la sânul mamei (nu glucoză, nu lapte praf că "bebelușul nu știe să sugă" par să îi determine viața într-o măsură mult mai mare decât ne-ar plăcea nouă să credem acum. Explicația oarecum logică este că, odată cu populația de bacterii a mamei, bebelușul primește și anticorpii aferenți, iar probabilitatea manifestării anumitor boli este net inferioară în acest caz. Evident, eu nu am cum să am anticorpi care să lupte cu microbii doctorului sau ai asistentei, întrucât probabilitatea să fi trăit suficient în același mediu cu ei ca să dezvoltăm anricopri cotntra acelorași germeni este extrem de mică în societatea noastră atât de dezvoltată și aglomerată.

Și se pare că prima masă a bebelușui are un rol cu atât mai important cu cât bacteriile se tolerează unele pe altele după un amnumit model. Există și la ele pacte de neagresiune, tratate de pace și națiuni conlocuitoare, dar și dușmani de moarte. Dacă bebe mănâncă prima dată laptele mamei, care îi asigură un mediu propice bacteriilor benigne, se va dezvolta altfel dectât bebelina mea care cu siguranță a mâncat prima dată lapte praf și a primit bacteriile angajaților spitalului, care se grăbeau să o curețe și să o cântărească și abia apoi mi-au dat-o să... îi pup nasul - că atât am apucat să fac și nici nu mi-ar fi dat prin cap să fac mai mult, cu doctorița care încă avea grijă de mine în acel moment (vă imaginați voi ce presta).

Anda a fost alăptată abia la 7 ore după naștere: am născut la 4.45 într-o vineri și am ajuns abia la masa de 12 la ea, pentru că nimeni nu mi-a transmis că trebuie să te târăști la neonato să-ți iei copilul în primire. Eu tot așteptam să aud că toate sunt bune și că o pot vedea. Recunosc că nu mă interesasem de aceste cutume ale spialului unde am născut. Iată un lucru important pe to-do list-ul oricărei gravide. Măcar la 9 dormeam ca un prunc, dar... nu mă pot opri să mă gândesc cum ar fi fost dacă Anda ar fi avut șansa să facă și ea breast crawl și să mănânce și altceva decât lapte praf sau glucoză în primele ei ore de viață, chiar dacă odată ieșite in spital am certitudinea că ea nu a gustat nici din greșeală alt lapte decât laptele meu până la mai bine de doi ani, când i-a servit soacra mea niște lapte cu pâine într-o zi când au stat împreună și până acum două săptămâni, când a descoperit din nou și a băut cu plăcere câte 200ml de cacle.

Poate dacă s-ar ține cont de aceste lucruri și dacă lumea ar înțelege cât de mult impact au niște alegeri aparent lipsite de importanță, care se pierd în agitația inerentă nașterii spitalizate și a zilelor de după, când mama se confruntă cu acele nopti nedormite când copilul cere sân și brațe non-stop care, a propos, sunt normale, fără ele multe mame nu ar face suficient lapte următoarele săptămâni
(atunci apar receptorii de prolactină în sân!), poate dacă mămicile ar afla despre cât de mult nesiguranta lor că au/nu au lapte și ușurinta cu care apelează la soluția completării pot determina viața copilului lor în cel puțin aceeași măsură cu zestrea lor genetică, ar fi posibil ca mai multe mame să alăpteze mai mult, corect și cu încredere că ceea ce fac ele este bine. Probabil că iar se vor simți niște spirite lezate de afirmațiile mele, îmi asum acest risc, pentru că eu cred că merită. Măcar cele care vor avea copii de acum încolo ar trebui să lupte mai mult să inițieze alăptarea corect și să caute un sprijin exact când au nevoie. Pentru că la ananghie fiecare oră contează. Si da, și copilașii care mănâncă lapte praf sunt sănătoși, dar asta pentru că noi, ca oameni, rezistăm la multe, iar șase luni după naștere copilul beneficiază și de imunitatea placentară.

Dar spuneți sincer, daca ați bănui că mâncând migdale în luna a treia de sarcină copilul vorstru are 50% probabilitate să dezvolte un cancer la 50 de ani, ați mai mânca migdale??? Cam așa stă treaba și cu opțiunea alăptez/nu alăptez. Posibil să aibă un start mai bun, o cale mai ușoara. De ce nu? De ce să pic in depresie că nu am lapte cand pot sa iau taurul de coarne și să văd dacă greșesc, unde greșesc?

Vă recomand cu totă dragostea acest aricol, este foarte, dar foarte interesant şi ultima postare a lui Rox pe Mami alăptează-mă, care a apărut ieri printr-o plăcută coincidenţă aproape în acelaşi timp cu acest articol.


Și un filmuleț cu prima masă a bebelușului:

You Might Also Like

30 comments

  1. filmul este extraordinar, atata emotie intr un gest atat de firesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. mi e o ciuda pe masinile romanesti de facut bani, medicii nostri, aceia dintre ei care sunt asa, pt ca nu numai ca nu iti spun toate lucrurile astea , dar iti pun chiar piedici. asta in cazul in care au aflat despre ce tot scrii tu aici si alti oameni prin alte locuri. eu am nascut de doua ori intr un spital prieten cu copiii in ro , dar chiar si asa, copiii mei nu au fost cu mine in primele lor ore de viata extrauterina. am nascut si in slovenia unde nu m am despartit de copil pana a plecat la gradinita. nu numai ca mi au lasat copilul, dar au si parasit sala de nastere pt doua ore ca sa ne lase in pace pe toti trei, mama, tata si copilul. Doamne, ajuta sa scapam macar alea care ne dorim asta de mercantilismul incompayibil cu empatia de care ar trebui sa dea dovada obstetricienii!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ahhh am comentat o data si mi-a dat blogger eroare si am pierdut tot :D.

    Spuneam ca lumea (mame, asistente, medici) nu isi da seama cat e de important sa nu i se dea lapte praf copilului cat mai mult timp posibil. Fiecare zi in plus in care el mananca doar ce e natural pentru el e o zi castigata. Intestinele lor sunt permeabile si sa intre in ele lapte de vaca super chimicalizat nu poate fi bine. Asa ca texte de genul "lasa ca o sa-l alaptezi acasa, acuma stai si odihneste-te" mie imi cresteau tensiunea. Mai ales ca pruncul ala voia sa ma simta langa el, era speriat si nu stia unde e mama lui, nu?

    Am reusit sa fac in asa fel incat Alex sa nu primeasca pana la 6 luni jumate altceva decat laptele meu. Cand nu era langa mine, stateam de paza la geam la neonatologie cat de mult puteam. Plus dispozitii la asistente si pile multe. Da, ai nevoie de pile ca sa poti sa-ti alaptezi copilul... :|

    Mai multe despre Virgin Gut au scris si astia de la peaceful parenting: http://www.drmomma.org/2010/10/virgin-gut.html

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu nu am voie sa alaptez - nu, nu am inca un copil, sper sa-l am, cat de curand. Si vreau sa cred ca laptele praf pentru nou-nascuti incearca sa imite laptele matern, nu pe cel de vaca sau alt animal :P Sunt convinsa ca nu e la fel ca laptele de mama, dar alternativa ar fi sa nu mai fac copilul, iar asta nu e o optiune. Sper sa fie sanatos si cu laptele praf :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Lia nu a primit deloc LP insa a primit o singura doza de glucoza pentru ca "nu se satura" cu colostru.
    Dupa asta mi-am luat-o in salon si a primit colostru exclusiv timp de 3 zile, si, fireste, nu a plans absolut deloc de foame.
    Apoi a fost alaptata exclusiv pana la 5 luni jumate cand a devenit interesata de mancare si a primit ca sa experimenteze (mancatul pe bune a inceput dupa 7 luni)

    E unul dintre copiii "norocosi" care nu au avut colici si nici alergii alimentare sau intolerante. Are si o imunitate foarte buna.

    Bineinteles, astea sunt doar coincidente :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Va multumesc tuturor pentru comentarii.

    Mihaela, macar la Felix a fost ca-n filme. Cat te invidiez! Eu ma frustrez pe masura ce aflu mai multe, la inceput am crezut ca am nascut ... decent. Si eu am o parte din vina. Acum a trecut dar stiu ce am de facut la urmatorii copii.

    Raluca - deh, folclorul de spital. Sunt si ei oameni, iar prostiile astea se propaga cu viteza luminii... pardon, a nasterilor. E muuult de lucru.

    Alexandra, te invidiez profund. Mie mi-au dat copilul atat de adormit intr-una din zile incat tot ce-am putut face cu el a fost sa-l pun in tot felul de pozitii si sa-l trag in poze, ca san n-a primit la masa aia, zici ca mancase somnifere, nu lapte praf. Si da, normal ca e o coincidenta. Ca si la Anda.

    Anonim, nu stiu de ce nu ai voie sa alaptezi, dar profit de ocazie sa iti spun ca multe din motivele pe care le invoca medicii ca sa interzica alaptarea nu sunt intemeiate. Daca ai cumva cea mai vaga senzatie ca te pot ajuta sa sapi dupa informatii privind problema, te rog sa apelezi cu incredere la pagina Contact.

    Laptele praf e un substitut acceptabil al laptelui maten dar trebuie sa intelegem ca laptele de mama nu e facut din proteine de lapte de vaca sparte sa fie mai usor digerabile, nici nu are vitamine de sinteza. Laptele praf nu are celule vii si nici anticorpi si nici pe departe gustul bun al laptelui de mama, ci de multe ori un gust metalic. Imi pare rau, este adevarul. O parte din imunitatea copilului tau va fi mostenita (prin placenta) dar va trebui sa se descurce (si din fericire o va face) fara cea oferita de laptele tau. Dar, repet, sunt extrem de putine cazurile cand alaptarea e cu adevarat imposibila. Si daca la tine va fi imposibil, asta e, nu vei fi mai putin mama, nu te descuraja, copilul tau va fi norocos ca te are. Gandeste-te ca sunt atatea femei care nu au problemele tale dar ajung sa nu alapteze, pentru ele am scris. Te imbratisez!

    RăspundețiȘtergere
  7. Si eu regret ca Eva a primit LP in maternitate si ca prima noastra intalnire a fost la 18 ore dupa nastere. Si atunci am stat pe un scaun cu ea in brate, ametita de anestezie si f slabita, apoi mi-au luat-o repede si m-au expediat pe motiv ca as putea sa o scap.
    Am facut tot ce am putut sa sterg raceala primelor ei ore de viata dar eu vreau sa sper ca omul este f adaptabil si acele 2-3 biberoane+cateva seringi de glucoza nu vor lasa urme pe viata

    RăspundețiȘtergere
  8. si daca lasa... noi mai putem repara. Dar macar acum stim, nu-i asa?

    RăspundețiȘtergere
  9. Am citit intr-un studiu ca o mama poarta fragmente de ADN in sange de la fiecare din copiii pe care i-a conceput (indiferent ca a reusit sa-i si nasca sau nu), care fragmente de ADN se plimba prin sistemul circulator si 30 de ani. Reciproca, valabila de asemenea, organismul copilului stie exact cine l-a nascut si i-a dat imunitatea, celulele lui sunt invatate sa recunoasca celulele mamei. Asa ca nu-mi imaginez ca laptele matern si schimbul care are loc la "skin on skin" la nastere are parte de un tratament diferit, e un "schimb de carti de vizita" care e definitoriu pentru urmatorii zeci de ani ai copilului, pentru ca daca in 30 de ani nu te-ai format ca adult, nu cred ca te mai formezi vreodata :-)))) dar daca ai pierdut trenul de la inceput, pentru ca ti-a fost refuzat contactul cu mama si laptele ei din cauza unor "idei progresiste si concepte stiintifice de puericultura" (asa cum considera medicii in Romania), e cam greu sa-l mai prinzi pe parcurs, intreaga existenta o petreci incercand sa gasesti acel "ceva" care simti ca lipseste... Parerea mea, evident. Cred ca la 98% din medicii din Romania le-ar trebui o reciclare majora... din pacate. Si acelea dintre voi care au avut sansa (ca si mine) sa isi vada copilul trecand direct DIN burta mea PE burta mea (bine, in cazul meu a fost chiar direct, din cauze de cezariene), si a vazut ce instincte zac intr-un ghemotoc nou-nascut care nu stie altceva decat ca o vrea pe mama si laptele ei, si a simtit cea mai mare victorie cand respectivul ghemotoc a gasit sanul si s-a infipt acolo si s-a relaxat total, a fost o ora (de doua ori) in viata mea cand mi-am dorit sa opresc timpul in loc... Nimic pe lumea asta (si nu e o figura de stil) nu mi s-a parut atat de important si frumos...

    RăspundețiȘtergere
  10. Copilul meu a avut o problema la nastere. Probabil ca fara medici in jur si fara asistenta unor aparate (ce apartin "modernitatii") care l-au tinut departe de mine nu ar fi supravietuit. Apoi l-am alaptat 7 luni si a baut si lapte praf. Acum are aproape 2 ani si doarme linistit. L-am crescut cat se poate de liber si expus, totusi nu a racit decat o data. Este sanatos si rezistent. Cred in opinii moderate si solutii adaptate la dificultatea cazurilor, fiindca nu toate avem sansa unor sarcini/nasteri exclusiv naurale , fara probleme de sanatate sau riscuri, la care solutiile alternative sunt vitale :-) Asadar, sustin alaptatul natural si in general cand e posibil tot ce e natural, dar mai ales, o sustin pe "anonim" :-)

    RăspundețiȘtergere
  11. Ma bucur ca sunteti atat de bine, asa si trebuie! Si e perfect normal sa existe cazuri incare trebui intervenit. Dar una e santervii intr-un fel, alta in altul. De exemplu la inapoiatii aia dn state sau din vest, macar in unele locuri, mamemle de copilasi care se lupta cu viaa sunt ncurajate sa stea langa ei, sa se mulga. Tin minte cazul unui bebelus nscut la 26de saptamani care practic a crescuut luni în incubtor și a fost rănit cu lapte matern, nici nu au pus problema de altceva....

    Ia pe cealalalta anonima o iubesc, si eu sunt alaturi de ea cat pot eu de mult.

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu am scris primul mesaj anonim, Cristina e numele meu, spre rusinea mea atunci am uitat sa ma prezint... Din pacate, se pare ca yahoo-ul ma "saboteaza" pentru ca, dupa ce am trimis mail la adresa din pagina de contact, n-am mai putut sa-mi accesez casuta de e-mail...
    Oricum, multumesc mult pentru incurajari. Incerc sa nu ma deprim, mai ales ca am citit si in postul urmator la ce boli sunt expusi bebelusii care nu au fost alaptati la san...
    Culmea, prima oara cand am aflat de problemele de sanatate aveam vreo 21 ani si, la vremea aia, nu mi s-a parut asa o mare problema. Toata lumea din jurul meu imi spunea cum toti copiii cresc minunat cu lapte praf, iau mai bine in greutate si nici nu mai au colici!
    Intre timp, am mai "crescut" si cand am inceput sa ma gandesc serios la conceperea unui copil am inceput si sa ma informez ce inseamna cu adevarat sa-ti hranesti bebelusul la san...

    RăspundețiȘtergere
  13. Cristina, in primul rand felicitari ca "ai crescut", atata vreme cat ne informam si progresam, in orice fel, e de admirat. In al doilea rand, cred ca sunt in asentimentul tuturor cand te intreb: scuza-ma ca imi bag nasul in viata ta, dar m-ar fi interesat mult de ce nu poti sa alaptezi. Asta normal, daca vrei si ne poti spune, nu e nici o suparare :-))) Stiu ca sunt cazuri (putine, e drept, dar sunt) in care e mai bine sa nu alaptezi copilul sau nu se poate, si ma gandeam ca poate mai adaug ceva la baza mea de date. Multumesc mult, sanatate cat incape si fericire! Si multa speranta! :-))

    RăspundețiȘtergere
  14. Cristina, imi pare rau canu ai putut sa iti vezi emailul, am citit mesajul tau si ti-am raspuns... un cearsaf. Ma gandeamc a poate te-am suparat cu ceva. Daca-m,i scrii de pe alt mail iti retrimit mesajul, numai sa-mi spui.

    RăspundețiȘtergere
  15. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  16. Simona, Cristina are intr-adevar o conditie serioasa dar este posibil ca lucrurile sa mearga spre bine pentru ea. Insa totul depinde de multi factori.

    In orice caz, cu sau fara alaptare, eu ii urez in primul rand multa, multa sanatate. Iar legat de problema laptelui praf acum: statistica spune ca majjoritatea copiilor din ziua de azi cresc astfel. Statistic vorbind, nu sunt toti "chiar atat" de bolnavi. Da, sunt expusi unor riscuri, dar riscurile vin si datorita poluarii de exemplpu si multi nu putem sa ne mutam in zone mai prietenoase cu copiii nostri asa de usor.

    Deci, din toata inima o spun, laptele praf nu e bau-bau. Aceasta campanie se adreseaza insa oamenilor care primesc sau ofera informatie proasta si renunta poate prea usor la a alapta copiii, celor care primesc un ajutor ... prost.

    Sunt multe mame de-a dreptul subminate de personalul medical prost informat sau care nu are rabdare. Insa sunt si mame care cer expres lapte praf, stiu de la sursa povesti care m-au mirat foarte tare: mame care cereau cu insistenta retete pentru lapte praf ca nu au lapte, dr incerca sa le dea ceva sfaturi pentru alaptare, sa le incurajeze si ele o tinueau pe-a lor. Ca la fel se petrece si cu antibioticele (trist dar adevarat) mame vin cu copiii bolnavi apoi sunt intrigate ca nu le-a dat "nimic". Plus ca sunt multe femei care cred ca laptele praf e mai bun ca laptele lor, ca al lor e apa chioara ca nu satura copilul, ca-i fac sau dreg... Adevarul e, ca de obicei, foarte gri si griul asta vine in multe nuante.

    RăspundețiȘtergere
  17. Am scris aseara de pe alta adresa de e-mail, am scris la subiect "probleme cu casuta de e-mail...". Acum imi dau seama ca n-a fost cel mai inspirat titlu, dar atata inspiratie am avut aseara :) Daca tot nu-l gasesti, spune-mi te rog si ti-l trimit.

    Simona, pana la urma cred ca pot sa scriu si aici - am un adenom pe hipofiza, care, din pacate, in cei aprox. 10 ani de tratament a scazut si a crescut, fara sa-mi poata exact spune cineva de ce. Medicul care ma trateaza acum si in care chiar am incredere spune ca ar fi afectat intr-o mare masura si de stresul meu. Probabil ca asa e, pentru ca primele simptome s-au simtit acum 11 ani, pe fondul unui mare stres... Mi s-a spus ca pot avea copil, dar nu il pot alapta, pentru ca prolactina mea trebuie tinuta foarte bine sub control, ca sa nu existe consecinte mai grave. Pe scurt, cam asta ar fi...
    Cristina

    RăspundețiȘtergere
  18. Cristina nu gasesc acest mesaj nici eu. AM raspuns din nou mesajului de la emailul care incepe cu cri. Cate piedici!! Hai ca sigur o sa reusim pana la urma. :)

    RăspundețiȘtergere
  19. In continuare nu reusesc sa-mi accesez casuta - ma pune sa ma loghez iar si iar... am scris celor de la yahoo si mi-au raspuns ca "As I have checked, your account is affected with a known issue on Yahoo! Mail at the moment." Mi s-a comunicat un "issue number" si ma roaga sa revin pentru noi informatii...
    Poti, te rog, sa-mi scrii pe andradumitrache at yahoo punct com? E cealalta adresa a mea de e-mail (andra vine de la al doilea nume al meu, ca sa explic un pic originea), adresa care pana acum vad ca merge... daca pica si asta, trec pe gmail, ca simt ca-mi albeste parul!
    Cristina

    RăspundețiȘtergere
  20. Cristina, ia vezi acum... am scris pe adresa mentionata de tine.

    RăspundețiȘtergere
  21. si ma gasesti si pe marele facebook, sunt Zoozie Mami :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Din fericire bebelina mea e santoasa, desi a crescut mare parte din cei 2 ani cu lapte praf. Despre alaptare nu stiu cum de nu m-am interesat mai indeaproape, desi mi-am dorit enorm sa o alaptez. Am tras de mine pana la aproape 5 luni ale ei, caci nu produceam mai mult de o masa de-a ei pe zi, indiferent cat chinuiam pompa si sanii...Acum aflu ca, daca aveam si putin ajutor, poate era altfel si imi vine sa plang de necaz. Posibil sa fie si de la problemele mele cu tiroida, despre care tot de pe un site privind alaptarea am aflat ca pot cauza...
    Nici un medic nu mi-a zis asta si atunci mergeam la endocrinolog regulat.
    Pot doar sa fiu mai grijulie la urmatorul...

    RăspundețiȘtergere
  23. Andreea, sunt alaturi de tine din tot sufletul si crede-ma, sunt convinsa ca puiul tau va fi sanatos si de-acum inainte. Problemele hormonale sunt un subiect delicat. E foarte posibil ca productia lactata sa aiba de suferit, la fel de mult cum are de suferit din pricina stresului. Daca va fi nevoie, la bebe2 putem cauta impreuna solutii. Acum a trecut, dar ai atatea alte lucruri de care sa te bucuri! Considera alaptarea un capitol incheiat, pana la urma copilul tau a primit si lapte matern si dragostea si atentia ta.

    RăspundețiȘtergere
  24. Multumesc pentru incurajari.
    Bebe 2 e doar in proiect deocamdata, da' o sa te contactez cand vine, ca sigur am nevoie de ajutor.
    Intre timp am descoperit si o fosta colega care e acum consilier de alaptare la o asociatie pentru mamici si care promoveaza alaptarea, asa ca ma simt mai increzatoare!
    Toate cele bune, multa sanatate si copii isteti la toata lumea!
    PS Am trimis un mail pentru postarea cu cariile, poate ma ajuti, ca si Catalina mea pare sa aiba. Bine ca am ezitat sa merg la dentist!

    RăspundețiȘtergere
  25. Mi-a spus o prietena ca a fost cu copilul (de varsta Andei) la Oana Paraschiv, spunea ca are o metoda de lucru extraordinar de prientenoasa, copilului a reusit sa-i puna plomba fara sa fie tinut de cineva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pana la urma s-a rezolvat, partial, de la sine. Iar daca va zic cum... Am trecut de pe lapte praf pe lapte de vaca, a fost nitel dificil, insa cum a prins gust de lapte-lapte, n-a mai pus gura pe laptele praf nici de frica!
      Efectul secundar a fost ca i s-au si curatat destul de bine dintisorii...
      Sa mai zici ca nu era de la laptele praf!?! Plus ca atat timp cat a fost pe lp nu a mancat dulciuri.
      PS Acum exista si o surioara de 8 luni, care papa lapte de la mami cam la fiecare 2 ore, chiar si la 8 luni, cu diversificare cu tot. Nici o masa nu e deajuns pana nu ia si putin lapte :))

      Ștergere
    2. Ce ma bucur! Celei mari ii dai laptele crud? Eu asa ii dau Andei, cumpar de la tarani, nu am o sursa unica. Mi se pare ca sunt mult prea multe beneficiile in comparatie cu riscul contaminarii cu vreun crocobaur (care la vite pascute carora NU li se dau cereale este minim oicum)... Uneori bea rece, alteori cald cu miere si un galbenus crud (chaudeau).

      Ma bucur si pentru fetita ta cea mica. Toti au operioada cand mananca ... mixt. Mai ales pana intr-un an ei doar se acomodeaza cu textura si gusturile alimentelor, si al meu are zile cand ia o gura desan si una de mancare. Sanatate multa!

      Ștergere
    3. Il bea fiert. Pana la aproape 3 ani mi-a baut mai bine de 1l pe zi, apoi s-a oprit brusc. Acum sunt cerealele cu iaurt in top.
      Iar celei mici ii place asa mult lm ca sunt incantata. Am avut un start greu, cu supliment de lp, insa l-a refuzat singura destul de repede. A fost dificil pentru ca asta s-a intamplat exact pe caldurile de asta vara, asa ca era la san non-stop. Insa a meritat, este bine, peste varsta ei ca si greutate si inaltime, destul de rezistenta ca sa treaca usor peste bolile aduse de cea mare de la gradi. De data asta am avut si sprijin si mult mai multe informatii.

      Ștergere
  26. mai, a mea a mancat lm vreo 2 saptamani, combinat cu lp pt ca nu aveam lapte decat foarte putin. da, stiu, e vina mea normal:d, dar sa depasim momentul. Ideea ca e 4 ani mai tarziu am un copil extrem de sanatos si puternic. Iar ideea ca esti ceea ce mananci in primele zile mi se pare nociva pt eventualele gravide sau mame de bebelusi care poate au probleme cu alaptatul. LM este minunat si prima optiune, dar hai sa nu-l transformam in unica optiune ok pt copil.

    RăspundețiȘtergere

About Me