Cum mai dorm copiii alături de națiuni întregi

12:12

În Sibiu la o grădiniță privattă copiilor li se administrează Romergan înainte de somn. Cinci copii au fost deja retrași din colectivitate dar mă gândesc: cu restul ce se va întâmpla?



Indicatii:
Afectiuni alergice ale tractului respirator superior, pielii, ochiului sau tractului digestiv; intolerante alimentare si medicamentoase; boala serului; reactii anafilactice sau transfuzionale; voma de diverse etiologii; rau de miscare; vertij, sindrom Meniere; sindrom neurotoxic; insomnie; adjuvant in sedarea preoperatorie; sedativ in stari de agitatie si neliniste.

Doze si recomandari:
Adulti: 30 mg, la culcare; maxim 60-120 mg/zi. Copii peste 2 ani: Antihistaminic: 0,12 mg/kg/zi, in 3 prize; antiemetic: 0,25-0,5 mg/kg/zi, in 4-6 prize; sedativ: 0,5-1 mg/kg/zi.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la fenotiazine, deprimare SNC, coma, nou-nascuti, prematuri, copii sub 2 ani, antecedente de agranulocitoza, glaucom cu unghi inchis, retentie urinara. Sarcina, alaptare. Soferi si activitati de precizie. Asociere cu alcool etilic.

Atentionari:
Pacienti cu astm, bronsita, bronsiectazii, afectiuni coronariene grave, glaucom cu unghi ingust, epilepsie, IR, IH, afectiuni uretro-prostatice, obstructii piloro-intestinale. Poate masca semnele intoxicatiei cu salicilati, ale obstructiei intestinale sau ale presiunii intracraniene crescute (prin suprimarea vomei). Se evita expunerea la soare pe durata tratamentului (risc de fotosensibilitate cutanata). Nu se va adm. bolnavilor tratati cu IMAO in ultimele 14 zile.

Reactii adverse:
Somnolenta diurna, ameteli, stari de neliniste, dureri de cap, cosmaruri, dezorientare, cresterea vascozitatii secretiei bronsice, uscaciunea gurii, anorexie, iritatie gastrica, palpitatii, hipertensiune arteriala, spasme musculare, miscari involuntare ale capului si fetei, constipatie, retentie urinara, reactii de fotosensibilizare cutanata, confuzie mintala sau excitabilitate la pacientii varstnici, hiperexcitabilitate paradoxala la unii copii. Rareori, in administrarea de lunga durata: icter, diskinezie tardiva, anemie hemolitica, leucopenie si agranulocitoza.



În condițiile în care stai să te gândești de trei ori dacă dai copilului un paracetamol sau o căpșună potențial alergenă, în instituții de învățământ și maternități sedarea copiilor pare o practică des întâlnită. Chiar și eu suspectez că mi-a fost sedat copilul în maternitate în ziua 2, când am stat o oră cu ea moale în brațe, cu gurița întredeschisă, cum doaerme ea și acum somnul cel mai profund. Dar poate era doar sătulă de la laptele praf.

Alte mame au văzut clar cum li s-a dat sub ochii lor leacul care le liniștea copilul "rău".

***

La doctor ni se recomandă antibiotice preventiv la multe viroze. Argumentul suprem e că fie s-a suprainfectat fie că urmeză săs e suprainfecteze. Apoi tu rămâi cu pagubele. Floră distrusă, imunitate deprimată. AJungi să te clatinila orice viroyă banală și când ajungi din nou la doctor îți spun că ești astmatic și te mai trateayă puițin. În fiecare an se folosesc substanțe din ce în ce mai puternice și dacă ai neșansa să ai nevoie de intervenții chirurgicale, te trezești că la tine nu merge niciun atibiotic de administrat postoperator, că esți rezistent la toate și concentățenii tăi bacterii la fel.

***

În America, un inventator al unui leac simplu împotriva cancerului este persecutat de 20 de ani. Faceți-vă timp și vedeți acest film documentar. Undeva la minutul 60, în timpul secvenței dintr-unul din multele procese intentate de Colegiul Medicilor din Texas, un român emigrant spune că, cel puțin în România, omunistă, cercetări care salvează vieți nu au fost vreodată împiedicate și se întâmplă asta în țara considerată mama democrației. Mi se face părul măciucă, e o adevărată vânătoare de vrăjitoare. În ultimii douăzeci de ani câte milioane de oameni au murit din cauza cancerului sau a chimioterapiei? Există medicamente derivate din DTT!

Oare încotro ne îndreptăm?

You Might Also Like

35 comments

  1. Personal, mi se pare incredibil ca la o gradinita particulara,unde se platesc o caruta de bani, sa se intample asa ceva!Cat despre cancer,probabil ei o vad ca o "selectie naturala" pentru a nu se suprapopula planeta.Foarte trist!Pupam fetele dulci.

    RăspundețiȘtergere
  2. Beatrice, sunt intamplari la nivele diferite dar arata acelasi lucru: suntem cea mai hapsana specie din univers. Cu asemenea gesturi oare cum ne mai rabda pamantul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu cum de e posibil una ca asta la Sibiu, dar aici, medicul de familie iti prescrie nonsalant Romergan sau Fenobarbital, pentru bebelus, te intreaba inainte daca doarme noaptea, cam la ce interval se trezeste. Daca refuzi, iti scrie macar un Peritol:D

    RăspundețiȘtergere
  4. doamna!!! Pai stirea cu Sibiul e de prima mana, tocmai am aflat de la o persoana care mi-e draga si care nu stie cum sa faca sa se ia masuri contra acelei directoare. Se pare ca aia trece de la copil la copil si baga sirop pe gat.

    RăspundețiȘtergere
  5. asta e oribil, indiscutabil, n-am cuvinte.(romerganul)

    in privinta medicamentelor de sinteza, exista boli la care e ori ori, te omoara medicamentul sau daca nu, te omoara boala. Nimeni care n-a fost acolo n-are dreptul sa se pronunte, cu parere de rau iti spun....
    Si eu eram f eco si naturista pana m-am imbolnavit. Acum trebuie sa iau antibiotic la orice raceala, altfel fac hemoliza si mor. Asta e.
    e adevarat ca indurstria farmaceteutica e o mare afacere, dar pana nu esti in papucul omului bolnav incurabil nu e prea ok sa dai cu piatra.

    Eu nu zic ca nu se dau prea cu usurinta medicamente grele, ba da, se dau aiurea de f multe ori.....dar cunosc deja un caz in care persoana a renuntat la chimio si medicatia ca sa fie eco naturista...si finalul a fost sec. Moarte.

    RăspundețiȘtergere
  6. Degetica intr-un fel ai dreptate. Pe de alta parte antibioticele se recomanda mult prea des preventiv si in boli cand chiar nu au ce sa caute. Inteleg sa dai un antibiotic unei categorii de risc (ca te trezesti ca face cine stie ce complicatii) dar unui copil nascut la termen care primii doi ani din viata abia a vut niste muci nu-i sari cu antibioticul la pneumonie interstitiala, boala care se trateaza cu aerosoli si mucolitice. Un exemplu de tratament obisnuit, unul singur.

    Pe de alta parte, priveste macar o parte din documentarul la care pus link. E strigator la cer, omul asta avea leacul in amna din anii 70 si l-au tinut dintr-un proces intr-altul si l=au lasat sa trateze pacienti care trecusera deja printr-o chimioterapie - pai buna parte din cei care nu au supravietuit nu au fost ucisi de cancer ci de chimioterapie. Si cand stii ca exista un mod de a oco asa ceva dar nu se face doar pentruc a investitiile in asa ceva sunt mari si doar pentru ca industria farmaceutica nu face profit din aspirinasi vaccinuri, deci nu astea sunt platitoare de taxe... Pe de alta parte chiar nu itneleg statul ala american: tratamentele bolnavilor de cancer costa enorm, enorm! Nu se justifica colectarea de taxe din industria farmaceutica, e redundant...

    Iar cu eco-naturismul... si acolo este nevoie sa stii sa tii lucrurile sub control. Crezi ca acea cunostinta a ta care a ales sa nu se trateze chimic nu ar fi murit? Cel putin s-a dus mai linistita si poate a suferit mai putin. Plus ca nici medicina alternativa nu face minuni. Eu am invatat pe pielea mea ce si cat poate face homeopatia, dar mai ales in ce conditii. E asa usor sa strici totul, reuntand prea usor, adica odata pornit pe o cale, ca e homeopata, ca e alopata, trebuie sa mergi pana la capat sa vezi rezultate. SI cand renunti la antibiotic duopa 2 zile si cand renunti la remedii dupa 4 tot degeaba le iei... din punctul de vedere al rezultatului final.

    RăspundețiȘtergere
  7. pai doamnele educatoare nu trebuiesc deranjate de copilasii care nu pot dormi, asa ca au gasit remediul. urat, foarte urat. si sa iti raspund la prima intrebare iti spun ca stiu mamici care spun "lasa ca si asa sunt prea rasfatati de noi/agitati/prea multi in grupa". si doamna edu poate sa ii puna la colt/dea la fund/etc. de aici pana la sedare nu mai e mult.
    pupam picioruse goale care circula prin "grand arena" :).

    RăspundețiȘtergere
  8. buun si cum fac sa stiu daca n si in gradi unde merge piciul meu se practica chestia asta? pot afla in urma unor analize...ca acuma sunt speriata:)intrucat C nu doarme mai mult de o ora jumate doua, iar la gradi mi se spune ca bate recorul de trei ore...lolllll

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu cred ca exagerezi, sunt educatoare care chiar sunt dedicate meserii lor..dar normal, ca parinte paranoic ti se pare ca totul se intampla la gradinita. Gandeste-te ca tu ai un copil, gandeste-te ca ele au 30 de copii pe zi la gradinita..care mai decare mai nazdravani...nu mai fiti drama queen, daca nu va convine tineti-va copii acasa ca nu e nici o pb, nu va avea societatea nici o drama in legatura cu asta.

    Si cum Degetica spunea, si eu personal cunosc persoane care au ales sa nu faca chimoterapie..si au mancat numai eco, s-au apucat de diverse tratamente alopate si au ajuns fix la 2 m sub pamant.

    Iar zoozie, sunt de accord cu unele idei pe care le sustii dar iti zic sincer ca uneori exagerezi...plecand de la alaptatul pana la aproape 3 ani si pana la a-ti lasa copilul sa sufere la o raceala cand da, poate un simplu paracetamol l-ar face macar pe moment sa se simta mai bine...mie asta nu mi se pare nici un fel de evolutie ci din contra :)...in stilul asta am ajunge inapoi in epoca de piatra.

    Dar fiecare e liber sa isi creasca copilul cum vrea, nu te judec pt ca nu am eu dreptul asta...dar exagerezi uneori.

    RăspundețiȘtergere
  10. Anonim asta cu romerganul e pe bune si nu e la fi-mea in gradinita. Eu nu stauu in SIbiu.

    Iar cu restul chiar ca e probema mea. Ma gandeam totusi ca Andei sa-i dau sa suga pana al 10 ani, nu mai mult. Cu raceala: NU a suferit, cel putin nu mai mult decat sufeream si ni pe langa ea pentru ca am bolit la unison - cumva am luat doua viroze in doua saptamani. Fata a fost chiar OK, in majoritatea timpului nici febra nu avea. La o saptamana dupa ce a fost diagnosticata cu pneumonie am fost sa iau avizul pentru colectivitate si doctorul meu nu a vrut sa creada ca diagosticul colegului sau era pe bune. A ridicat din umeri si a ras. Simtomele grave au disparut la a doua doza de remediu homeopat, iar boala in sine nu se mai vedea dupa 3-4 zile, arata ca o banala raceala. Asadar unde mi-am facut eu copilul sa sufere?

    Dar ce, n-ai auzit de febra care nu scade sub antitermice? Sau febra in W? Dar antitermic si pana la urmatoarea doza febra creste din nou? Sunt multe viroze care dau febra in W.

    RăspundețiȘtergere
  11. Laurita uite ca se pare ca romerganul nu iese in analize de sange su urina. Nu stiu cat de sigur este ca nu iese, asa mi-a zis cineva. Dar poate e copilul chiar obosit, la Anda ii antreneaza in tot felul de jocuri... plus ca daca fac liniste si vee cum toti copiii dorm mait trage probabil un pui de somn :)) Nu-ti face ganduri negre, nu pot sa ced ca e altceva decat un caz izolat. Urat, dar izolat.

    RăspundețiȘtergere
  12. A< probabil poti face o vizita inpoinata la ora de somn si daca fiul tau e somnolent ai raspunsul. :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Sabina, mie medicamentele de sinteza mi se par f ok, adica sunt boli sau stadii ale unor boli care se vindeca lejer cu preparate homeopate, dar chiar si un homeopat te va trimite la un moment dat la un doctor clasic. Dar Evei i-a prescris Peritol ca sa ...doarma (efect advers al Peritolului)

    Dar eu tot nu inteleg cum le dadea Romergan la gradinita? Erau multi copii care primeau tratamentul asta? il prescria un medic? Cum il luau de la farmacie? ca nu se da asa usor

    No comment la comentariul anonim, de ce o fi asa extrem un copil alaptata pana la 3 ani? Mie mi se pare extrem sa fie alaptat doar pana la 3 luni.

    RăspundețiȘtergere
  14. Adra_bell, nu stiu de unde-l gasea dar se pare ca directoarea are si ea o grupa si recea pe la copii sa le dea inainte de somn. Mama unei fetite de 4 ani avea romergan in casa (nu ai stiu pentru ce ii fsese recomandat, dar nu folosise) l-a scos, i-a dat sa guste si fetita repede: "asta e sirpel de la gradinita!"

    RăspundețiȘtergere
  15. nu stiu cu ce e aromatizat romerganul, dar aromele astea sunt folosite pentru mai multe siropuri ca sa mascheze gustul neplacut. adica ar fi putut fi si altceva decat Romergan dar tot cu gust de capsuni (de ex)? Nu ca ar fi scuzabil, nici macar vitamine n-ar trebui sa le dea fara acordul parintilor...

    Uite d-aia ma ingrozeste gradinita... Tocmai ce-am citit un intreg subiect despre o educatoare care duce toata grupa la biserica si a stropit un copil cu apa sfintita, co[pilul s-a speriat, iar ea a tras concluzia ca ar fi cam...posedat

    RăspundețiȘtergere
  16. Adra_bell ma screm de ceva vreme sa fac o postare despre Anda si gradinita. Se poate si frumos! Pe scurt, mie mi se pare ca-i e mai bine ca acasa :) Chiar daca am tras virozele de care vorbeam mai sus si la prima reprize n-am tinut-o decat o saptamana la gradi si 3 acasa.

    RăspundețiȘtergere
  17. E posibil sa ni se traga si de la "fosile".

    M-am uitat intr-o carticica de acum 30 de ani ca sa constat ca Fenobarbitalul era parte din ghidul de tratament. (uite ici: http://jurnal-de-mutunau.blogspot.com/2009/09/ingrijirea-si-cresterea-sugarului-1975.html).
    Daca poporul in halat alb nu se pune la curent cu noutatile (cam tot pe vremea aia se dadea aspirina copiilor; acum limita inferioara de varsta a fost fixata la 12 sau 14 ani, nu mai tin minte), o sa se tot scrie tampenii.
    Tot acu' 30 de ani, cand erai gravida, faceai radiografii... in State a fost o intreaga lupta pentru interzicerea lor, niste baieti erau de parere ca nu-s nocive, e doar o coincidenta, copiii care s-au nascut cu malformatii oricum asa s-ar fi nascut, bla, bla.

    Dar sa dai, fara consimtamantul parintilor, ORICE medicament la gradinita, cu exceptia notabila a urgentelor vitale, e IMPOTRIVA LEGII.
    (ceea ce ma face sa-mi doresc s-o alimentez personal pe tante directoarea cu vreo 5 kile de Romergan, asezonate cu, sa zicem, doua capete de perete, administrate intr-o singura priza, poate asa, pricepe. ca doar, pe vremea ei, sigur si bataia avea maaaare valoare educativa!)

    In ce priveste restu' medicamentelor:
    - antibioticele folosesc numai cata vreme se dau TINTIT. cand ai certitudinea ca acolo misuna bacteria X, pe care fix antibioticul Y o va casapi. Daca nu, poti lua si muraturi, ca tot aia e. Sau mai bine, ca muraturile ajuta in materie de flora intestinala, nu distrug!
    Sa le dai ca "sigur apare supra-infectie" e ca si cum ai lua Nurofen azi (eventual pe stomacul gol...) ca "sigur" te doare capul maine.

    - paracetamolul e hepatotoxic. de la o anumita doza in sus (sper sa nu descopere nimeni care... cata vreme te tii de prospect, esti in regula), E LETAL. acu' niste ani, era la mare moda in Franta sa dai coltu' post-halit fix paracetamol. pentru cine nu-i complet tembel da' mai greseste doza, un antidot (dar nu singurul... si nici cel 100% garantat) poarta numele de ACC. (care, de bine, de rau, e un medicament mai prietenos cu corpul uman)
    Asa incat si paracetamolul trebuie administrat cu masura.

    - de la sedative si tranchilizante poti intra in coma. chiar si la dozele din prospect. fara sa dai vreun semn prealabil ca erai caz cu grad de risc. la copii, pentru ca au greutate mica, e, chiar si cand ajustezi doza, cu atat mai periculos.

    Grija fata de copil nu inseamna nici sa-l indopi cu medicamente, nici (ca medic) sa pui inaintea sanatatii lui prioritatea ta de "vindecator", care sa te faca sa scrii muuulte medicamente, ca asta e semn ca-ti faci treaba.

    RăspundețiȘtergere
  18. tanti anonim, m-ai scos din sarite cu educatoarele. Ca sa vezi, au 30 de copii. Daca la privata stau cu 30 de copii, inseamna ca cineva jecmaneste bine de tot, si pe noi si pe educatoare. Si daca au mai multi copii, care-i supararea, nu-s bone, sunt educatoare, asa e normal. asta-i munca lor si trebuie s-o faca macar ok, daca nu f bine. Eu ca sa castig bani sa platesc privata trebuie sa muncesc cat de bine se poate, chiar daca asta inseamna sa stau 12 ore la serviciu, sa ma trezesc in toiul noptii si sa plec cine stie pe unde, sau sa stau intr-un morman de fire, pe langa frati soricei, ca sa le cablez. Ti se pare ca doamnele educatoare au conditii mai proaste? Copiii se imita unii pe altii si in comportamentul de turma ajung sa agreze un program, sa se sincronizeze. Exista si exceptii, dar exceptiile, dupa cum le e definitia, sunt putine.

    RăspundețiȘtergere
  19. Love comentariul lu' Mamituni! :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Mamituni stie ce vorbeste. :)

    Zoozie, pe mine m-a inspaimantat la sange documentarul ala. Al meu il primise pe email si era 1 noaptea, imi picau ochii in gura de somn, am stat insa sa-l vad pana la capat, n-am putut ... crede, pur si simplu ... Nu teoria conspiratiei in sine, stiu ca unele sunt, altele sunt exagerari paranoice (toti suntem nevrotici in zilele astea), da' chiar asa, sa nu fi auzit DELOC despre omul asta!! Atatea lucruri de bun simt si in 20 de ani noi nu am auzit de el, cum este posibil????
    Te face sa vrei sa pui bombe, serios. :(

    Asta cu Romerganul ... mi-a venit sa vomit instant cand am citit. Ca si Mamituni, sa fi fost copilul meu acolo, cred ca aia murea de supradoza de Romergan, de mana mea ... :((

    RăspundețiȘtergere
  21. Se pare ca substantele sedative se pot evidentia si la 24 de ore dupa administrare si ca se elimina in urina. Se poate recolta imediat urina copilului, se da la rece intr-un recipient steril bine inchis si dus dimineata la primul laborator cerand sa se faca analize care sa evidentieze histaminice,substante dopante si sedative.
    Cam costa dar pentru cine are dubii nu cred ca mai conteaza.

    Si am aflat )nu stiu insa daca e dedata recenta sau nu= ca s'ar seda copii si la cresa-gradinita de langa Teatrul Masca - Bucuresti. Se pare ca aveti dreptate, Romerganul este un supliment alimentar pentru unii.

    RăspundețiȘtergere
  22. e vorba de teatrul Masca din Bucurestii noi, povestea e de 3-4 ani si implicata direct e vecina unei prietene (de fapt fetita ei, acum la scoala).

    RăspundețiȘtergere
  23. Stau si citesc si recitesc si nu-mi vine sa cred... Ca mintea mea nu poate face fata la asa informatie. Aia cu dopatul copiilor in grup, ma refer. Acum, sa ridice mana sus cine mai are amintiri de la gradi si multe din ele sunt cetoase dar nu tocmai "kosher" - adica eu una am fost data la una dintre cele mai "cele" gradi din oras, se bateau mamicile sa-si dea copii acolo, pentru ca de acolo ieseau cei mai cuminti si mai "nu stiu cum". Well, nu-mi aduc aminte multe, dar imi aduc aminte lucrurile care m-au impresionat mai tare. Cum ar fi ca uneori eram batuti, ca pedeapsa de baza era sa fim inchisi cu patutul (culisant) si lasati pe intuneric cu capul in jos "sa ne treaca gargaunii", eram abuzati verbal rau de tot (eu am fost un copil ingrozitor de timorat dupa ce am scapat de acolo, mi-a luat zeci de ani sa pot sa ma uit in ochii cuiva direct) si imi aduc aminte de chestii suspecte (de gen "siropele") pe care trebuia sa le luam. Cand devenisem maestra in a falsifica (stiam sa nu inghit nimic si sa rezolv mai tarziu continutul din gura in maneca sortuletului), ceea ce le ducea pe educatoare la exasperare, eram intotdeauna trei fetite care cumva nu dormeam de pranz (acum, retrospectiv, ia ganditi-va, de ce nu dormeam, din moment ce ne invatasem una pe alta sa "scuipam in maneca"...), eram foarte "rele" si "neascultatoare"... A trebuit sa vina Zoozie sa spuna lucrurilor pe nume ca sa pun doi cu doi la capat si sa realizez (pentru ca desi faptele imi erau clare, convingerea mea e ca nu ar fi putut cineva cu buna stiinta sa incerce sa ne adoarma, copii de 3-4 ani fiind, nu?) ca astea sunt practici de cand lumea si pamantul. De unde stim noi ca toate porcariile care ne-au fost administrate cu voie sau fara in copilarie nu sunt cauza tuturor bolilor si problemelor pe care le avem acum ca adulti, desi se poarta teoria cu "si eu am facut cutare si uite ce bine am crescut...".
    Gata, m-am cutremurat oficial, e o lume perversa rau...

    RăspundețiȘtergere
  24. Simona, m-a luat cu frig, parca erati in lagar, asa pare. Cum, mai cu capul in jos??? Imi amintesc patuturile, nu credeam ca incape un copil acolo, nu va loveati? Ca presupun ca alunecati in timp ce culisa patul, doamne dumnezeule!!!! Si restul, ingrozitor!!!

    RăspundețiȘtergere
  25. Zoozie, si mie retrospectiv mi se pare ca in lagar. Iti dai seama de ce eram atat de "cuminti" toti dupa ce ieseam de pe bancile respectivei gradinite si de ce se bateau parintii sa isi bage copilul acolo - aveau garantat in doi ani un copil care nu mai indraznea sa comenteze sau sa ridice ochii din pamanat...
    Din pacate da, incapea un copil acolo in pat (destul de inghesuit, e drept), si alunecam in jos in timp ce era inchis patutul, stateam prinsi intre pat si perete pe intuneric cu capul in jos (nu stiu cat, mie oricum mi se parea o vesnicie) in timp ce ni se inocula ca din cauza ca suntem rai primim asemena tratament. Multe chestii pe care le-am abandonat undeva intr-un colt al creierului pe care m-am straduit sa le ingrop, dar uneori mai ies la suprafata, realizez ca sechelele unor lucruri care s-au intamplat in copilarie ne urmeaza toata viata si ne formeaza ca viitori adulti... Sunt multe, dar de exemplu cea mai criminala e ca la 36 de ani mie mi-e o frica copilareasca de intuneric pe care nu o pot controla oricat de rational incerc, atat de mare incat am atacuri de panica de lesin daca raman undeva fara lumina. Ia ghici din ce cauza?! :-))) Si-asa mai departe, sunt convinsa ca fiecare putem gasi radacinile lucrurilor care ne sperie ca adulti in intamplari din copilarie...
    Aviz amatorilor, aveti grija cum va cresteti copiii, echilibrul e mult mai delicat decat ne-ar place sa credem...

    RăspundețiȘtergere
  26. Uau, Simona... :(( cata dreptate ai, echilibrul e mult mai delicat decat ne-ar place sa credem...

    Incredibil!

    RăspundețiȘtergere
  27. M-am cutremurat. Si pentru Simona, si pentru noi toti.

    Eu cred ca am blocat intentionat perioada caminului. Ce stiu este sedimentat prin povestirile familiei, amintirile mele sunt f cetoase de atunci (si am altele mai clare de la varste mai mici, deci nu e vorba de varsta!!).
    Stiu ca mama a fost nevoita sa ma retraga intr-un final, pt ca reactionam f puternic negativ acolo, asa am ajuns sa am bona - a intalnit-o pe mama pe strada, in preajma gradinitei, cu mine de mana, plangand amandoua ... ea fiind o educatoare iesita la pensie, isi vizitase fostele colege. A fost cea mai buna decizie pe care a putut-o lua mama ... pt ca femeia aia a fost grozava, un inger pentru mine, a fost ca o a doua bunica in viata mea (ambele mele bunici biologice au murit cand parintii mei erau copii).

    Insa de la camin imi aduc aminte mirosul ala, de clor amestecat cu abur de la zemurile chioare din bucatarie, mancarea ca de spital, paturile, oh, da, paturile alea pliabile, pledurile alea maro, sosonii din fetru in carouri, tot maro, opincile, saculetul de panza, colega care avea incontinenta si toti ceilalti copii radeau de ea, rautatea aia ... amestecata cu inocenta, brrrr ... stiu ca eu am fost singura care se juca cu fata aia! :(
    Cauciurile dezafectate si pictate plantate in curte, pe post de jucarii, senzatia de strain si neprimitor, de neapartenenta acuta, nu stiu ... nimic nu-mi pare vesel si fericit din perioada respectiva. Diminetile erau reci, neprietenoase, halatele albe ale educatoarelor erau ingrozitoare, nu-mi facea placere nicio activitate de acolo ... :((.

    Comparand cu ce primesc si traiesc fetele mele acum, aici, cu entuziasmul lor pentru mers la gradinita (ambele, cele mari, cereau sa mearga acolo si in week-end-uri) mi se pare asa ... alta lume, pur si simplu.

    Eu stiu sigur ca nu as vrea sa-mi amintesc mai multe de atunci, nu vreau nici macar terapeutic sa zgarman in copilaria mica caminista. E un cufar pe care nu-l vreau deschis din nou, punct.
    Prefer sa-mi amintesc verile la bunici, primii doi trei ani acolo, bunica prin adoptie care mi-a fost mai mult decat bunica de sange, florile, gospodaria, bunicul cu povestile, iernile la gura sobei ... dar nu caminul! :(

    RăspundețiȘtergere
  28. Si eu am amintiri nu tocmai placute de la gradinita, unde am mancat bataie la greu. Aveam o educatoare cam nebuna, cel putin asa o vedeam eu la varsta aia, si asa si era, am reintalnit-o peste ani, ajunsa rau de tot, purta aceeasi basca albastra si cauta prin gunoaie. Doamna Petza, off, ce batai imi mai administra, din cele mai ciudate motive. Si in grupa mica fiind, la 3 ani, ma bateau copiii mai mari, nu-mi amintesc sa fi intervenit cineva vreodata, eram lasati cu orele d ecapul nostru, in curtea gradinitei

    RăspundețiȘtergere
  29. si ce s-a intamplat cu gradinita respectiva?

    RăspundețiȘtergere
  30. Scuze pentru raspunsul tardiv! Momentan nimic "rau" nu s-a intamplat cu gradinita.

    S-au mai sesizat cativa parinti care si-ar fi retras copiii de acolo, altii nu au vrut sa creada.... Intre timp, grupul de parinti care "cred" a reusit sa vorbeasca cu mai multe educatoare care au lucrat acolo in perioade diferite, care au confirmat informatia.

    Una dintre ele, cea care a lucrat cel mai putin acolo, spunea ca directoarea, in momentul in care a intrebat-o ce sirop le da, a spus ca le administreaza preventiv contra alergiilor! Abia pe urma s-a dus femeia la frigider si a vazut ca era vorba de Romergan. Dupa aceea ea nu a mai vazut cand li se dadea sirop copiilor.

    Prietena mea primeste telefoane de intimidare, initial o amenintau cu o plnagere penala, dar cel mai des o dadeau cu intelegerea amiabila... Chipurile erau doi avocati, care nu stiau unul de existenta celuilalt.

    Fetita prietei mele parea sa se fi adaptat foarte bine acolo, nu voia sa plece acasa, intotdeauna mai ramanea putin la joaca, dimineata nu plangea. Singurul semn dubios erau niste accese de furie inexplicabile care se repetau cam des in ultima vreme. E trist, astfel de intrebari te fac sa te indoiesti de oricine si de orice. Ma gandesc ca si fetita mea e incantata de gradinita si mi se strnge sufletul la gandul ca ar putea vreodata pati asa ceva, cand eu cantaresc de doua ori inainte sa-i dau un amarat de paracetamol. Vreau sa cred ca aeasta intamplare nu e decat rodul unei minti bolnave si nu o chestiune generalizata in institutiile de invatamant.

    RăspundețiȘtergere
  31. Imi pare rau sa vad ca se intampla asa ceva , mai ales la o institutie privata .....sa ajungi sa platesti ca copilul tau sa primeasca romergan?????!!!!!!!!!!......dar ma intreb de ce nu se face ceva ca eventualele viitoare situatii de la gradinita aceea sa nu se mai repete. Nu stiu...o reclamatie la sanepid, inspectorat sau macar zvonuri raspandite pentru viitorii doritori de respectiva gradinita....suntem chiar asa de pasivi??

    RăspundețiȘtergere
  32. Pai asta se incearca. Doovezi sunt greu de strans, educatoarele nu vor sa depuna marturie, parintii isi retrag copiii si duc vorba mai departe deocamdata...In tara noastra atata simt civic exista probabil.

    RăspundețiȘtergere
  33. Mai oameni buni despre ce gradinita din Sibiu este vorba?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, eu nu sunt din Sibiu, prietena mea care si-a dat copilul acolo este. Stiu ca era una privata, nu stiu cum se numeste dar, daca vrei sa intreb mai multe, da-mi te rog un mail pe adresa din Contact si-ti raspund imediat ce aflu. Nici nu mai stiu daca au continuat sa stranga dovezi sau s-au lasat pagubasi...

      Ștergere

About Me