Lumea (d)in bratele mele

09:46

Locuiesc intr-o tara balcanica, fac piata intr-o tara balcanica si-mi plimb copilul pe strada daca vreau sa ies cu caruciorul, pentru ca fie trotuarul e ocupat cu masini, fie iese vreun fier din el sau a rasarit un copac fix in mijloc :))


Bunaoara mergand spre Tineretului-parc pe jos cu carutul sau cu tricicleta imi ies ochii din cap de stres, sunt neoita sa merg pe strada in contrasens vreo 50-100 de metri din cauza trotuarului ocupat de fiecare data. Ma imbolnavesc de nervi, pur si simplu.

Iar tinutul in brate nu e niciodata un moft, unii copii simt nevoia mai mult de contact fizic decat altii. In plus, din brate comentam tot ce vedem, pentru ca eu am un carut sport si nu merge situat spre mine si asa, pus in carut, copilul e mai mult singur. Din sling Anda poate face tot ce face un om mare, se tine de bara in metrou, da banii cand ajungem la casa, vede lumea prin ochii mei.

Eu insami am fost purtata farte mult si in bate, pe ceafa, ba singura ba chiar in acelasi timp cu sora mea, desi aveam si caruturi. Si aveam si eu un numar de ani, un numar venerabil pentru multe mame carora purtatul in brate al unui copil de doi ani li se pare un pacat capital. Raluca, sora-mea cea mica, la 4 ani era inca foarte des purtata de tata fara un mijloc ajutator, iar omul asta are o operatie de hernie de disc la activ! Dar e copilul lui, isi baga nasul intre umar si gat si pana acasa adarme. Ei stau intr-un oras de provincie, nu trebuie sa mearga ore intregi, dar cate un sfert de ora de tratament de-asta pentru spate tot mai primesc din cand in cand - si tata si mama.

Si copiii de 12 kilograme tot copii sunt si-i apuca nevoia de contact fizic in te miri ce situatie. Nu zic ca fata mea umbla doar in brate, dar ma simt mult mai libera plecand cu ea atarnata decat cu carutul. Vedeti, eu nu am masina, folosesc mijloace de transport in comun si ma feresc de taxiuri pentru ca nu mai pot folosi scoica si sa pun/scot saunul de masina entru copila e ditamai chinul, apoi, cand ajungla destinatie ce fac cu scaunul? Ca nu e pliabil. :))

You Might Also Like

14 comments

  1. Eu am descoperit ca Natalia mananca mult mai bine in timp ce e purtata, asa ca am inceput sa-i ofer hrana tinand-o in sling. E ca un joc, imi da si mie, mananca si ea, ne tinem in brate.
    Purtatul si avantajele lui sunt mereu neverending story :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Ramona,
    F interesante subiectele de pe blog,incerc sa le citesc de fiecare data cand am o pauza :)
    Mare dreptate ai cu ceea ce ai scris aici...si eu ma chinuiesc pe trotuare, printre masini, muncitori cu diverse deviceuri zgomotoase sau alte tot felu de minunatii ce-si gasesc locul pe trotuar...
    Nu am folosit inca un sling, am tot amanat si as vrea sa incerc, care crezi ca ar fi mai potrivit pt un copil de 11 luni, peste 9,5 kg, care tocmai incepe sa mearga? si mai ales ceva usor de folosit pt ca nu prea am abilitati tehnice si nici rabdare mai ales perioada asta...Am vazut ca exista slinguri cu inele, fice, wrap etc CAre ti s-a parut tie cel mai comod si potrivit?

    RăspundețiȘtergere
  3. Moni, multumesc pentru comentariu :)

    Daniela, un sling fix pe marimea ta se poate si depozita usor se se pune/scoate in 5 ecunde cu tot cu ajustat. Eu pe-al meu l-am facut cu putin ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si noi am renuntat la carucior de pe la cateva luni. Pana sa mearga ieseam cu slingul, iar de la un an jumate incolo doar de mana, pe jos. E adevarat ca orasul e mic, dar chiar si sa fie nevoie de autobuz nu m-as descurca mai bine cu carutul. Deci mai in brate, mai pe jos... ne descurcam pe orice distanta :) merg si la cumparaturi cu ea, si la piata, si la posta tot pe jos.. evident ca drumul e lent, ca vrea sa intre prin magazine, ca vrea sa se opreasca de 1000 de ori, dar chestiile astea le iau in calcul inainte sa ies din casa. mie mi se pare cel mai firesc asa

    @daniela, noi ne descurcam foarte bine cu slingul cu inele, folosit cu succes de la 2 luni pana acum, la 2 ani

    RăspundețiȘtergere
  5. Daniela daca esti din bucuresi vino la urmatoarea intrunire LLL si poti testa cateva carriere textile.

    RăspundețiȘtergere
  6. :)) Parca am scris eu postul. Nu am mai scos carutul de cand am Manduca, si ies cel putin o dara pe zi cu Dani. Pe orice vreme si oriunde, cu autobuz, metrou, pe jos...la piata, in parc, la coltul blocului pentru paine...si, cand am stat o saptamana la tara, am carat carutul degeaba dupa noi, caci nu l-am folosit.
    In schimb, o sa mergem la mare la sfarsitul lunii viitoare, cand Dani o sa stea cat de cat in fundulet, si ma intreb daca putem sta la o terasa cu el in brate, si sa mai si mancam! Ai ceva experiente asemanatoare?

    RăspundețiȘtergere
  7. Te inteleg perfect si subscriu - nici noi nu avem masina. Am mai facut si experimente cu caruciorul in trecut, dar trebuia sa ma gandesc la tot felul de variante de traseu cu RATB- in tramvai e imposibil sa urci singura un carucior, pe anumite trasee sunt masini vechi cu scara, aceeasi situatie. La metrou nu se pune problema sa mergi cu cariuciorul. Am mers mult cu slingul cu inele, dar acum mi se pare cam greu sa il tin pe D pe sold pentru ca are vreo 12 kg, asa ca am trecut la Marsupi Plus. E excelent.

    RăspundețiȘtergere
  8. Offf, draga mea...

    Și la noi e aceeasi poveste. Pe jos.

    Eu am mei-tai, ca am probleme cu spatele si tre sa stau bat, ca altfel e de rau.

    Insa sa te sui cu carutul in RATC :)) OMFG...sa nu mor de ras...stai sa iau o gura de aer.
    Sau sa te duci la posta...sau la banca...sau what-ever...n-ai rampe, masini parcate, trotuar inexistent sau doar o bordura
    Bleachh :(

    Asa cu mei-tai-ul e de vis.
    Vede lumea de la nivelul meu, dam banii la banca sau piata, butoneaza bancomatul si rototelul (ala de la BRD), vanam avioane, mancam, bem apa, VORBIM, ne PUPAM, DOARME!

    A si in taxi, tot in mei-tai. Nu e super-safe, dar nici eu nu ma pot cara cu scaunul dupa mine, si nu cred ca ar sti vreun sofer sa il asigure :)) sau sa accepte sa-l bag la el in masina :))

    Pupam!

    RăspundețiȘtergere
  9. Diana, am multe experiente asemanatoare. Crzi ca noi stam doar in casa? Cand era mica statea in brate la unul si celalalt manca, sau o alaptam cand cerea si mancam in acelasi timp sau statea pe un scaun cu noi cu ochii in 4 langa ea. Ii dadeam si ei fir de ceapa verde sau o bucata de chifla (asta daca ii introdusesem cumva glutenul, eu i-am dat gluten dupa 8-9 luni). Acum pozele mele sunt pe un hard ars dar o sa caut pe mails a vad daca gasesc o poza de la o cununie civila unde am fost cu Bebelina.

    Eco Mami, eu marsupi nu am , Andae e din ce in ce mai doritoare sa mearga pe jos - dar are un an mai mult decat copilasul tau, era si cazul :D:D - si ne-am descurcat cu un pouch si uneori cu mei-taiul. Pentru mine pouch-ul e foarte comod pe distante scurte si medii dar sa stii ca ma sacrific (Anda are tot cam 12 kg deci te inteleg, am facut odata bataturi in talpa la cumparaturi cu ea asa, asta pe langa durerile de spate aferente - am tinut-o foarte multe in sling)

    Luthien - da, purtatul este comod cand e facut calumea. Cand stii ce ti se potriveste, cand stii cum se aseaza si ce e mai bun pentru spate. E sigur, comod si placut (desi am spus mai sus ca m-a durut spatele; cred ca pe oricine il durea dupa 7 ore de purtat, chiar si u intermitente cum a fost experienta mea). Va pupam!

    RăspundețiȘtergere
  10. Tocmai pentru ca banuiam eu ca aveti multe experiente asemanatoare ti-am cerut sfatul. Cred ca o sa ne descurcam si cu el in brate la mare. Eu nu o sa incep diversificarea pana atunci, mai putem astepta pana la 6 luni si jumatate, cand ne intoarcem. Dar o sa fie probabil mult prea fascinat de multimea de oameni din jurul lui ca sa se plictiseasca. Astept poza de la cununie :)

    RăspundețiȘtergere
  11. si eu sunt adepta purtatului in brate, chiar daca uneori spatele meu regreta deciziile luate de inima, pentru ca numai o perioada scurta au nevoie de noi.

    RăspundețiȘtergere
  12. Domisorica mea are aproape 2 ani si 14,5 kg si cam jumatate din timp e ca o liana... Am incercat sling cu inele da' m-am trezit tarziu si ea n-are rabdare deloc. Am luat un pouch (apropo de pe blogul de acolo am ajuns aici :)) si ne e ceva mai usor.
    Cateodata imi pare rau ca avem masina ca printesa mea e fascinata de "tii", fie ea mica sau mare, vazuta pe langa ea sau cand e in ea.
    Oricum ideea e ca iti vine s-o mananci cand se lipeste de tine si te tine de gat, chiar daca iti rupe spatele la cat e de grea si neastamparata - se rasuceste de parca-i o morisca batuta de vant...

    RăspundețiȘtergere
  13. Noi avem pouch si meitai si am primit temporar si un sling cu inele, care ne-a placut mult, ne-am obisnuit cu el si am impresia ca Andei ii e mai bine in el. Dar fde fapt toate sunt bune! A mea a avut o perioada in care a refuzat carrierele, dar cred ca era din cauza multelor haine, simtea ca nu are loc. Acum, ca e cald, nu are probleme. Dimineata spre gradi mergem in ţaţe - adica in brate, ceea ce e sinonim cu slingul si cand e trista vizualizand despartirea iminenta se lipeste de mine si mie mi-e mai usor sa o consolez. Deci ce sa spun, Anda are vreo 12-13 kilograme acum, asa ca te inteleg perfect dar... tot imi place s-o simt liana mea. Si tatalui ei ii place la fel de mult, vad ca el chiar se intelege mai bine cu slingul cu inele sis e simte foarte magulit cand il admira lumea pe strada - desi nu toata lumea admira :))!

    Va urez sa va destrabalati in formatia asta purtatoare cat mai mult! Eu am reusit s-o duc in pouch pe sora-mea la 16 kilograme, in brate m-ar fi nenorocit, eu am vreo 49... Dar asa jumatate de ora a fost chiar OK.

    RăspundețiȘtergere
  14. Da, e placut sa-ti tii puiul in brate, tare placut...
    Chiar daca e greu si dupa aia te doare spatele. Eu am avut o problema cu un sistem prost de purtare, ca marsupiu nu-i pot spune si am abandonat un timp ideea. Apoi am gasit slig-ul cu inele care-mi place mult, da' gaza nu se vrea aranjata, vrea totul sa fie "epede, epede", asa ca pouch-ul de acum cu buline e grozav.

    RăspundețiȘtergere

About Me