Petreceri consumeriste. Varianta pentru bebeluşi

15:02

Dacă vă imaginaţi că mergând la petreceri animate pentru copii vă alegeţi cu o experienţă întotdeauna pozitivă, rândurile de mai jos sunt pentru dumneavoastră. 
E mărturia unei persoane adulte care şi-a dus membrul minor al familiei la o astfel de adunare, în ideea că acesta va face razant  cunoştinţă cu un mediu asemănător cu cel de la o potenţială grăiniţă. 

Mulţumesc pe această cale mămicii povestitoare şi vă las să savuraţi, comentariile mi se par de prisos. 

***

McDonalds Kogălniceanu. 12-15 copii, cu virste 1,5-6 ani. Îi bagă pe toţi într-o cuşcă de 3/3, închisă ermetic. Acolo e o masă lungă, cu scaunele-ciupercuţă de-o parte şi de alta.Ăştia mici sunt total derutaţi, n-au nicio şansă să se înţeleagă între ei (care vorbesc) pentru că urla dintr-o staţie "E ziua taaaa, ziua taaaa, ziua taaaaa" la un volum care acoperă orice conversaţie.
Apoi vine una dintre fetele care cică se ocupă de copii, dă muzica mai încet, îi scoală de pe scăunelele pe care de-abia se aşezaseră şi le spune că acum o să joace un joc. Încearcă să-i aşeze într-un cerc - intervine o mamă şi le arată cum să se ţină de mânuţe. Animatoarea dă muzica tare de tot şi iese. Copiluţii se ţin ce se ţin de mâini, apoi îşi vede fiecare de treaba lui.
 
Alt sfert de oră de derută, ăia care s-au orientat în spaţiu fac tot ce pot să scape din cusca. De câte ori se deschide uşa, scapa între 2-5 copii care îşi caută derutaţi părinţii. Ăia mai mari o zbughesc spre locul de joacă.
 
Se aduce mâncarea (înainte te întreabă numele copilului şi ce ai vrea să mănânce - asta e ok). Fata de la McD trece şi le împarte nişte şerveţele umede. Ăia mai mari se şterg cu ele pe mâini, ăia mai mici se apucă să şteargă masa, scaunele, pe ceilalţi copii sau le manâncă pur si simplu. Apoi, aceeaşi fată trece şi colectează şerveţelele prin smulgere din mâna copilului. Întâmplător eram lânga copilul meu la faza asta şi nu mi-a venit să cred - a venit din spate şi a început să tragă de serveţel. Copilul, evident, gest reflex, l-a apucat şi mai tare. I-am spus că poate să i-l ceara (nota mea: e vorba de un copil de vârsta Andei), s-a uitat la mine ca viţelul la poarta noua.

Mai întâi se împart sucurile - evident că toţi copiii au dat pe gât sau pe piept tot sucul, până la ultima picatură. Apoi le-a împărţit mâncarea. Care s-a descurcat a halit, care nu nu.
A mai urlat pu'in muzica, s-a distribuit uniform pe podeaua cuştii ce mai ramasese din mâncare, apoi s-a adus tortul. Între timp, temperatura dinăuntru devenise insuportabila.
S-a pus din nou la statie "Astăzi e ziua taaaa, ziua taaa, ziua taaaa" (unde-a dispărut "Mulţi ani traiască"?), sărbatorita a suflat în lumânări, s-a împărţit tortul, pe acelaşi principiu.
Şi apoi, încă vreo oră, cu tort pe piept şi în freză, s-au jucat copiii la locul de joacă mic şi înghesuit.

Înainte de plecare, au primit copiii câte un balon si câte-o jucarie. Jucărelele erau haioase, si noroc că le-au primit la sfirsit, că altfel cu greu reuşeai să-i scoţi de la locul de joacă.

Dacă vă trece prin cap să dati bani pe aşa ceva, gândiţi-vă bine.

You Might Also Like

15 comments

  1. Sa inteleg ca tu alegi ce vrei sa manance copilul din meniul McDo. Nu? Inspaimantator gandul ca dai asa ceva unor copii de un an si jumatate...mai inspaimantator decat faza cu servetelele sau cu melodia mentionata, pe bune.

    RăspundețiȘtergere
  2. Raluca, nu am fost eu, vezi ca si scriu, e vorba de o cunostinta de-a mea care chiar e interesata de hrana sanatoasa, dar si-a asumat un risc calculat atunci. A fost invitata de niste parinti care nu aveau spatiu sa tina o petrece acasa si au optat pentru locatia in cauza si na, a fost o exceptie. Mai patim si de-astea.

    Anda inca n-a patit-o :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Noi am fost la o aniversare (majoritatea invitatilor aveau 5 ani, al meu doar doi si-un pic) la un loc de joaca indoor unde a fost un pic mai bine... Spatiul era destul de mare si copiii au sarit si s-au jucat aproape non-stop. Mincarea insa tot cam din aceeasi categorie. Ni se anuntase snitel din piept de pui cu piure si de fapt era un snitel super-procesat cu un soi de bulete de cartofi. Sucul era un cappy de portocale macar fara zahar adaugat. E complicata alegerea mai ales daca vrei sa "socializezi" copilul. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pe vremea cand nu aveam copil, ma gandeam ca e o mare idiotenie sa faci o petrecere de copilasi la Mac. Numai mirosul.... brrrr! ca sa nu zic mai mult (motivele sunt mega discutate). Si am intrebat o prietena care are mai multi copii, de ce anume a ales sa faca si uneia din fetele ei petrecere taman acolo, ei avand o viata echilibrata si in nici un caz hranind copiii de la fast food. Explicatia m-a lasat fara replica:
    Este foarte simplu de facut o petrecere acolo, faci rezervare, te duci, stai cateva ore, platesti si pleci. Nu ai de facut cumparaturi, gandindu-te ce sa pui pe masa si ce nu, nu ai de gatit, nu trebuie sa-ti pui casa la bataie in fata mancarii si tortului imprastiate pe jos, nu trebuie sa stai in branci dupa aia sa cureti totul (asta daca mai poti :D). In plus la Mac durata e clara, daca vin copiii acasa, nu poti termina petrecerea deodata, ca asa ti s-a nazarit tie, unii pot sta lunga durata de timp pe capul tau (si al copilului). Iar la bani, aparent tot fastfudu' castiga la puncte, cica oricum ai da-o, tot la mirositori iesi mai bine ca bani, acasa te costa mai mult.

    Acum am copil si mi se pare tot o idiotenie sa faci asa petrecere. Dar macar am inteles ratiunea acestor petreceri. Sper sa ajung cat mai tarziu acolo... iac, urata experienta!
    Multumim de postare!

    RăspundețiȘtergere
  6. Monis, mi se par inspaimantatoare argumentele prietenei tale, zau, mai ales daca spui ca au o viata echilibrata - sa inteleg ca argumentul suprem e ca o faci din comoditate ... Eu ma gandesc cu groaza cum va fi peste cativa ani cand copilul meu imi va cere voie sa mearga la o astfel de petrecere la McDo in ideea in care toti colegii lui merg...Deocamdata pot refuza cu delicatete acele invitatii, fara sa se supere nimeni(am si facut-o deja de cateva ori),el e prea mic sa inteleaga.

    RăspundețiȘtergere
  7. Vreau sa va spun ca si eu am auzit exact aceleasi argumente de care vorbea Monis,de la o gramada de mamici.Adevarul este ca-i foarte comod,insa eu adoram petrecerile care le faceam acasa cand eram mica si-mi aduc aminte cu mare placere de ele.

    RăspundețiȘtergere
  8. Da, si eu cred ca este o solutie foarte comoda, aleasa de mamici care se duc la lucru la program 9-17, cel putin si de tatici la fel de muncitori. Cand sa faca shoppingul de mancare, cand sa-l pregateasca, ca sa nu mai spun de curatatul de dupa? Pai asa se poate duce un week-end fara ca macar sa stii.

    Pe de alta parte, indiferent cat as bucatari si cat as spala apoi hainutele si casa, nu as alege sa fac asa ceva copilului meu si al prietenilor mei, la care se presupune ca tin (la prieteni, daca nu si la copiii lor). Prefer sa pregatesc un singur fel de mancare si o prajitura decat sa le dau copiilor mancare de la Mc. Si chiar de vin sa ma intrebe ce sa-i dea sa manance, ce sa aleg din meniul ala? O salata, cu suc proaspat stors si atat? Ca sa nu mai spun de mirosul de care pomeneste Monis, care este absolut de groaza.

    RăspundețiȘtergere
  9. e o varianta comoda si nu foarte scumpa pentru cei care nu beneficiaza de spatiu pentru a gazdui o petrecere de pitici.... Am fost si noi la una, dar copilasii erau ceva mai marisori 4-5 ani, si savurau "delicioasele" preparate de ziceai ca sunt cele mai de soi delicatese.... Maria nu a gustsat nimic, normal, insa trebuie sa recunoastem ca prichindeii de astazi sunt copii "generatiei coca-cola" si multi parinti nu isi hranesc sanatos copiii. Din pacate pentru multi dintre ei, McD nu e cu mult mai rau fata de parizerul, cremwstii sau dulciurile cu care sunt "tratati" acasa...

    RăspundețiȘtergere
  10. Noi am fost la o petrecere de pici intre 2-7 ani, la un loc de joaca dintr-un mall. Locul era rezervat pentru petrecerea respectiva, mancarea adusa de acasa, sucurile luate de acolo. Spatiu suficient, balaceala in suc la greu, era ceva la cutiute, nu stiu ce marca, fii-mea a scapat cu totul in suc, dar tinand cont ca nu bea acasa ci doar la astfel de "ocazii" mi s-a parut ok.
    Chiar o solutie buna o astfel de petrecere, mai ales daca ai o casa mititica fara prea mult spatiu. Singurul inconvenient gasit a fost pretul, in jur de 150 de euro

    RăspundețiȘtergere
  11. @Maria,un singur fel de mancare si o prajitura sa stii ca sunt arhisuficiente.Defapt,la petrecerile la care am fost noi,nu am observat sa fie vreun copil interesat de macare ci doar de sucuri cel mult.Cand a implinit 3 ani Adriana am mers la un loc de joaca indoor,am platit intrarea pentru inca 5 copilasi care erau invitati(1 mil cu totul) si i-am rugat sa ne pregateasca niste platouri cu aperitive ,salate si diverse pentru parinti.Din platouri s-au servit si copii cand au vrut,dar repet,erau interesati sa alerge pe acolo.Tocmai de aia am ales acel loc de joaca,pentru spatiul de care acasa nu am fi dispus nicicum.
    Am fost si la o petrecere McDo...si exact pvestea de mai sus s-a derulat.Faza tare a fost cand am gustat eu din niste Mc Nuggets si m-am umplut instant de pete rosii(eu fiind foarte prietena cu alergiile alimentare).Sa ii fi vazut pe toti din jur,cum le-a ramas mancare in gat:)
    De anul asta am decis sa amanam petrecerile cu copii pentru vara,cand putem organiza o super distractie la curte:)

    RăspundețiȘtergere
  12. Si eu sunt o mamica anti-McD, insa din punctul meu de vedere este foarte greu de refuzat o invitatie la o asemenea petrecere, presupunand ca ea vine din partea unor prieteni...

    Sigur ca sanatatea copiilor e pe primul loc, insa cum sa-i spun unei prietene bune ca nu venim la petrecerea copilului ei pentru ca ni se pare un mare rahat felul in care a ales sa sarbatoreasca evenimentul?... Chiar si daca ii explic ca nu vreau sa ofer copiilor mei o asemenea mancare, va insista probabil sa venim macar pentru joaca - moment in care nu-mi pot lasa fetitele sa se uite in gura celorlalti copii, interzicandu-le sa se atinga de mancarea lor...

    (Zic si eu ipotetic, ma pregatesc pentru ce va fi...)

    RăspundețiȘtergere
  13. Daca suntem atat de pretentiosi, nu mai raspundem niciunei invitatii de acest gen , stiind locatia si ne inchidem copilul intr-un glob de sticla pentru a evita tot ce nu ne place noua parintilor. Nimic nu poate fi perfect, haideti sa fim realisti. Copii nostri vor trebui sa treaca si prin situatii mai deosebite sa zicem .

    RăspundețiȘtergere
  14. Noi am fost anul trecut la o asemenea serbare. Sarbatorita (4 ani) fiica prietenei mele, a vrut la Mc "pentru ca asa au facut toti copiii din clasa ei" (clasa = grupa de gradi).
    Sarbatorita nici nu s-a atins de produsele McD, pentru ca nu ii plac.
    Mutunau, om serios, s-a repezit la sampania pentru copii si nici n-a vrut sa se apropie de nimic altceva. Eu am lesinat gustand cartofii prajiti (acolo era ceva tip Ocna Mures... mai multa sare decat cartofi!).
    Ca sa nu mai zic de volumul la care era dat sonorul... (cel al aparaturii, nu al copiiilor!)
    O fi comod, nu zic nu. Sanatos sigur nu e. Obositor, da!

    RăspundețiȘtergere
  15. Are dreptate Carla, asta pentru cazul in care esti invitata, desigur, la un festin. Evident ca in cazul in care trebuie sa fie petrecere pentru sarbatoritul nostru, bagam boxele, mancarea semi-eco, unele chiar deloc eco, din frigiderul propriu si va garantez ca iese nemaipomenit. Nimeni nu va face bube Nu pentru bani as opta pt aceasta varianta, pentru ca e aceeassi cheltuiala, ci pentru mancarea facuta de mine, cu manutele astea doua. In rest fiecare poate sa opteze pentru ce varianta doreste. Nu ma deranjeaza atata timp cat fi-miu se va simti bine langa alti copii si nu pleca bolnav de cine stie ce. :D

    RăspundețiȘtergere

About Me