Ne "naturalizăm"
10:19... și falimentăm ușor/ușor marii producători de detergenți. Pentru că despre asta este vorba astăzi. Despre detergenți, nu despre falimente!!! Ceea ce urmează nu vine ca rezultat a setei pentru reclamă a vreunui vânzător sau distribuit, reprezintă experiența mea personală și modul în care încep să descopăr că natura știe mai bine și că simplu e bun.
Am cumpărat și eu nuci de săpun, decisă să le folosesc până la ultima picătură, cum am citit și prin alte părți că se poate. Cum sunt working mom, însă, am luat-o ușor; întâi am băgat la spălat, rufe albe plus colorate ușoare. Știind că saponina se eliberează la temperaturi mari, am spălat, ca niciodată până acum, la 60 de grade. Nucile pe care le-am cumpărat eu vin într-o pungă cu dispozitiv de prindere, bandă de-acee din plastic, iar punga stă într-un sac de pânză. Mi-au pus și niște miniaturi de săculețe din același material, în care poți pune cantitatea de nuci necesară unei spălări.
Având rufe albe printre ele, în cuva pentru detergenți am adăugat niște bicarbonat de sodiu. În locul balsamului am pus cam 2-3 linguri de oțet - ochiometric, ca orice gospodină blondă. Noi nu avem neapărat nevoie de balsam, apa noastră nu este deloc dură, iar rufele noastre se usucă cu aer fierbinte in vreo două ore după spălare. După aceste proces sunt toate foarte moi. Dar așa m-am simțit eu bine.
Primul test a iesit ... excelent. Nu mai spun că mi-a mirosit casa vreo oră numai a levănțică, petru că pe săculețul cu nuci pe care l-am aruncat printre rufe am picurat vreo 5 picturi de ulei esențial de iasomie, care a venit cu pachetul meu complet de curățare. Vă spun drept că regret că nu strâng mai des rufe de spălat, pentru că e o adevărată încântare mirosul care iese din rufe la spălat. O să încerc și alte uleiuri esențale cu timpul.
Dacă aveți rufe albe aveți grijă să puneți una-două linguri de bicarbonat de sodiu. La o șarjă am avut destul de puțin rămas și rufele lui Buni (unele din ele) au căpătat o ușoară tentă gălbuie. Cum spun distribuitorii, e ca și cum ai fi spălat cu ceai :).
Oțetul miroase puțin în timpul ciclului de spălare dar nu mi se pare că se păstrează după ce scot rufele uscate. Am mai folosit oțet ca să spăl rufele bebelinei, pentru că în casă nu prea mai stă cu scutece și le botează cu pișu. Faimosul detergent universal pe care-l foloseam încă nu neutralizase mirosul de amoniac după spălare cu clătire dubă; oțetul însă... da. Vreau să adaug că eu în casă aveam oțet din vin, roșu, pentru că pusesem niște ardei pseudo-iuți la murat. Și nu a pătat nicio rufă. Acum am cumpărat oțet alb, probabil sintetic, pentru rufe și alte întrebuințări.
Urmează povestea detergentului de vase.
6 comments
Si eu sunt multumita de nuci si de otet. Am inceput prin a spala astfel rufele fetitei mele, ea are piele atopica si vroiam sa elimin complet detergentii agresivi. Iar balsamul de rufe parca nu-l mai suportam, il simteam efectiv pe haine si dupa uscare...
RăspundețiȘtergereAcum spal toate rufele cu nuci si cu otet in loc de balsam si e foarte bine. Ma mir insa ca la rufele tale se pastreaza mirosul de u.e. dupa uscare...la mine nu, eu am pus lavanda, dar am sa incerc si cu iasomie.
Sunt curioasa ce fel de detergent de vase ai facut, am incercat si eu mai multe metode, dar parca nici una nu m-a satisfacut pe deplin.
Te pup, numai bine!
Adica ai pus ulei esential de iasomie si mirosea a lavanda? :)
RăspundețiȘtergereSi cum se usuca hainele in doua ore la aer fierbinte? Aveti masina de uscat rufe?
Si eu folosesc otet in loc de balsam, e foarte bine, intr-adevar, dar bicarbonat n-am pus pana acum la rufele albe, il folosesc numai la baia fetitei, reface ph-ul pielii. ;)
eu am trait cu impresia ca lavanda si iasomie e totuna :d
RăspundețiȘtergerede fapt ma gandeam la levantica, va rog sa ma iertati nu stiu ce mi-a casunat pe iasomie
RăspundețiȘtergerezoozie, iti recomand sa iti faci si decoct de nuci de sapun, il pui in pungi de gheata la congelator, si cand ai nevoie sa speli pui direct una-doua-cinci (cate crezi cae nevoie) in compartimentul de detergent lichid. apoi bicarbonat si tot ce mai trebuie. merge facut acest lucur mai ales cu nucile pe care le-ai folosit deja de cateva ori la spalat, le colectezi si cand strangi mia multe bagi o tura de decoct, sa scoti si ultimul fir de saponina :)
RăspundețiȘtergereNedeia care e cmmpartimentul de detergent lichid, eu am doua, unul de prespalare altul de spalare unde acum pun niste bicarbonat, iar al treilea, unde incape lichid, il folosesc pentru balsam (aka otet).
RăspundețiȘtergereDecoctul e ala de care povesteam mai sus, unde se fierb nucile pana scade apa la jumate? AM folosit nucile care mi+au ramas de la spalat si vreo 5noi la anteriorul, adica la asta cu care am facut detergentul de vase.