Marillys sau cine m-a învățat cum să mă spăl

20:57

Pe Marilys am cunoscut-o la Grupul de sprijin pentru alăptare de vara trecută, primul la care am ajuns până atunci.

E o mămică de băiețel de vîrsta Andei, care s-a hotărât că poate sa îmbine atenția pentru propriul copil cu meșteșugul fabricării cosmeticelor acasă. Din câte știu, a început cu săpunuri și țin minte cum spunea că nu se rezumă la o gamă anume, că, dacă are cineva nevoie de un anume tip de săpun, se documentează și îl fabrică. Mi-a plăcut abordarea ei flexibilă și am cumpărat două săpunuri pentru Anda, profitând de faptul că avea la ea câteva, aduse la încurajarea Roxanei.

Ca să înțelegeți cât sunt de supărată pe cosmeticele de copii, imaginați-vă că, la sfaturile celor din jur și după ce m-am documentat totuși destul de mult, alesesem un sampon și gel de spălat de la Sanosan, cu care mândra mea s-a simțit aparent bine. Mama însă a strâmbat din nas și-mi reproșează și acum că am folosit chimicalele alea, că orice vine în formă lichidă nu e chiar lucru curat. Și a avut dreptate. Anda e un copil alăptat și diversificat mai mult decât treptat, practic nu îmi dau seama dacă ar fi putut avea contact cu un alergen (pentru ea) prin alimentația proprie, înainte ca sistemul ei imunitar să îi poată face faţă. În familia mea nu există antecedente cu alergii, soțul meu are în schimb pielea sensibilă la detergentți și balsamuri de rufe, motiv pentru care n-am folosit așa ceva aproape niciodată. (balsamuri, că detergenți evident foloseam).


La numai câteva luni, fata mea a făcut o iritație foarte ciudată, după ceva vreme mi-am dat seama că semăna cu roseola infantum, dar nu avusese deloc febra. Însă a apărut la baie, când am schimbat șamponul - ca şampon nou aveam Klorane bebe ca adusese soțul meu de la farmacie, foarte fericit că găsise ceva bun și scump pentru bebeluși. Cam 30 și ceva de lei plus aproximativ 20 de lei un șampon Bubchen... dar ce nu facem pentru bebelușii noștri? Le provocăm alergii și-i îndopăm cu chimicale nedându-ne seama decât târziu ce abordare bolnăvicioasă ni se bagă pe gât din toate părțile. Uităm să fim obiectivi, căutăm soluții facile care de fapt ne complică viața.
Am scos bebelușa în urlete atunci și am limpezit-o cât de mult am putut. Timp de două sau trei luni am spălat-o apoi doar cu apă amestecată cu ceai de gălbenele și mușețel plus tărâțe fierte într-un săculeț.

Ca să treacă totuși repede alergia care evident o deranja am folosit o cremă numită Dermalibour care a ajutat și pe care n-am mai avut ocazia s-o folosesc. Alți 20 de lei aruncați.

Bine de știut:
Copiii până la șase luni nu au nevoie să fie spălați cu vreun produs de curățare. Apa este suficientă. Pentru copiii cu piele sensibilă sau pentru cei care au avut acea piele uscată după naștere, o infuzie de gălbenele și tărâțe face minuni. Trebuie ţinut cont de faptul că mușetelul ucide orice germeni, până și pe cei buni. Așa încât dacă nu are vreo iritație a pielii nu e neapărat dezirabil să fie folosit. 
Se știe că locul gol se umple, iar copiii au pielea populată (sau așa ar trebui) de aceleași bacterii pe care le are și mama. Prin urmare, dacă e cazul (dacă prin absurd mama ar purta și ceva infecțios pe piele), copilul primește anticorpi prin laptele matern pentru ceea ce se află în mediul mamei. 

Până la urmă, pe la șase luni, odată cu baia în cada mare, Anda a fost spălată cu același produs Klorane, pentru că tatăl ei și-a luat inima în dinți și l-a testat. Însă de data asta am folosit pe piele săpunuri pentru copii, iar chestia dubioasă numai pe post de șampon. Săpunurile au fost Sanosan sau Florena la un moment dat, nu știu acum cum sunt făcute și ce conțin și ca să spun drept nici nu mai vreau să aflu. Am încheiat cu ele definitiv.

Cam pe la un an și jumătate, în mai anul trecut, o dată cu căldura, Anda mea a avut un punct roșiatic și cam uscat pe piept în stânga. Am mai văzut ceva asemănător pe un obrăjor și ştiu de atunci că ulcerația asta nu trece fără tratament. Am dat cu cremă de gălbenele dar nu imediat, ci când deja începuse să se extindă. Până la urmă mi-am încercat norocul cu Triderm. Pe obraz trecuse cu aceasta cremă intr-o zi și jumătate, după cateva luni de chin (a avut iritatie pe obraz din februarie 2009 până în mai 2009). Știu că, dacă iritaţia e pe fond alergic, cortizonul are doar un efect pe termen scurt, dar la biata Anda se agrava vizibil, parte din obrazul său devenise o coajă roșie deja. Și odată tratată iritatia n-a mai revenit în același loc. A avut o tentativă să reapară pe celalalt obraz dar am ucis-o in fasă cu acelaşi Triderm, apoi până anul ăsta n-am mai avut nicio problemă.

De data asta însă, avea pete roșii pe piele: pe piept, burta și spate, uscate - ce mai, eczemă în toată regula. Când se răcorea afară mai treceau iar cînd au fost câteva zile de-a dreptul friguroase au trecut aproape complet. Dar fata a rămas cu pielea foarte aspra, nimic din ce aveam la indemînă nu mă ajuta. Am încercat să-i repar pielea cu gălbenele, propoderm (când avea iritații) și începeam să mă interesez de ceva să hidtrateze piele și să fie și natural. În acel moment am cumpărat săpunurile handmade de care povesteam mai devreme.

Au fost o binecuvântare, nu exagerez. Pe moment a părut că pielea aspră dădea înapoi, dar cum era și din cauza căldurii, pielea Andei se repara, apoi se strica iarași. Per ansamblu însă, au făcut mai mult decât teoretic putea face un săpun.

În plus, am decis să mă spăl si eu cu ele pe faţă. Din spirit de economie, pentru restul pielii mele am păstrat acelasi săpun ca pana atunci. Aveam pe vremea aceea tenul acneic, gras - mixt si cu tendinta de a se irita destul de repede. Am dat insă partial pe oboseală şi pe un dezehilibru hormonal mai vechi, insă odată cu noul săpun (nu foloseam cremă pentru că in general cremele de fata nu-mi fac bine cand am tenul iritat), dezechilibrul meu hormonal a disparut ca prin farmec. În vreo două săptămâni nu mai aveam mai nimic pe fata, nici măcar coşmarurile mele de puncte negre nu mai erau asa evidente. 

Am extins atunci folosirea săpunurilor handmade pentru tot corpul meu greu încercat şi am descoperit că şi spatele meu s-a regenrat la fel de repede şi plăcut. De cate ori se întmplă să folosesc ceva sintetic, însă, mă irit la fel de repede. La fel si când mănânc mai multă hrană procesată (mezeluri, caşcaval) sau carne in general.

Oricum, regimul meu nu s-a schimbat aproape deloc între timp, deci nu pot justifica pielea mea vizibil mai curată si mult mai hidratată doar prin schimbarea de alimentaţie. Din contra, de când lucrez mănânc mult mai prost decat inainte. Şi sunt şi mult mai agitată, ceea ce pentru pielea mea a însemnat mereu probleme. 

Aşadar, mare parte a dezechilibrului pielii mele era datorat cosmeticleor sintetice. Ţin minte că în sarcină ma spălam pe ochi cu un gel de la Garnier, special contra punctelor negre. Am descoperit apoi www.cosmeticsdatabase.com şi mi-am dat seama că majoritatea componenetelor cu efect anti-acneic au un factor de risc care tinde spre 10. Practic, intri într-un cerc vicios, pentru un coş vindecat, te pricopseşti cu alte 10.

Când am fost vara trecută la ţară am stat mai mult decât îmi propusesem şi nu mi-am adus masca de păr. La un moment dat am incercat să mă spăl pe păr cu săpun. Nu aveam mască de păr la mine şi, cum am un păr extrem de dificil, aveam totuşi nevoie de ceva să-l pot cel puţin descurca decent. Chiar dacă l-a lăsat puţin încărcat, a avut pe termen lung efectul hrănitor şi hidratant al uni măşti de păr. Am folosit ăn acea perioadă şi unt de shea masat pe părul umed în locul aceleiaşi mmăşti de păr, cu efecte foarte bune.

La Anda săpunul a avut rezultate mult mai bune. Pe vremea aia avem pentru ea un şampon Babzlove care-i asprea şi încurca rău părul în spate. Săpunul i l-a reparat tocmai cnd ăncepusem să mă gândesc că părul copilei nu mai are nicio şansă şi trebuie tăiat. Începuse să semene cu un păr care stă multă vreme sub căciuli aspre. După o singură spălare cu săpunul acesta prietenos părul ei era parcă altul: regenerat, mătăsos, inelat. La începutul toamnei i-am dat şi Andei cu unt de shea pe păr în timp ce făceam duş, iar în câteva minute am spălat-o pe păr. Rezultate excelente!

Tot de la Marilzs am un balsam de buze cu un gust delicios de ciocolată. Nu-mi e niciodată teamă că Anda ar putea înghiţi din el dacă pune mâna pe el. E safe. E sută la sută natural şi cred că l-aş putea la fel de bine folosi în loc de cremă pentru vreme rece dacă am avea vreuna din noi nevoie.

Marilzs nu folosşte parfumuri, aşa încât săpunurile sale pot fi folosite fără grijă de persoanle cele mai sensibile, iar săpunurile cu lapte, muşeţel şi gălbenele sunt o adevărată binecuvântare pentru pielea dulce a bebeluşilor din dotare.

Actualmente Anda are pielea fină. Abia uneori pe fluierul piciorului pare puţin mai aspră dar la baie se repară repede. Am folosit săpun handmade si pentru repararea pielii unt de shea şi loţiunea solidă a  Alexandrei de câteva ori.

***

Natural e mai bun, acum eu ştiu şi voi merge toată viaţa pe acest principiu.

Şi-l voi extinde pe cât posibil la orice: la îmbrăcăminte şi încălţăminte, la lucrurile pe care pun mâna, la ce aleg să pun pe masă, la medicamentele pe care le înghit când nu mă simt bine, la cremele pe care (nu) le folosesc (:)), la detergenţii pe care-i folosesc în casă,

Va urma cândva în viitor povestea despre căutarea şamponului perfect, aşa că mediocrizaţi-vă în continuare! Mor de necaz că am pierdut un final foarte fain la postarea asta. Măcar esenţialul s-a păstrat... 

You Might Also Like

15 comments

  1. Se poate face un sampon solid la fel ca sapunurile,natural si problema se rezolva.Doar ca surplusul de grasime sa nu fie mare caci altfel imbacseste parul.Pupam.

    RăspundețiȘtergere
  2. asta stiu, deja am experimentat cateva. Urmeaza un review pe tema asta cat de curand.

    RăspundețiȘtergere
  3. si eu sunt in cautarea samponului perfect. momentan sunt in faza "sapun african" si il folosesc pentru tot - maini, corp, fata, Lia :) urmeaza sa incerc cat de curand samponul solid de la galador. oricum abia astept pataniile tale pe tema asta

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna seara,
    nu-mi vine sa cred , parca ai vorbit despre noi , cam prin aceleasi etape am trecut , la noi a inceput la 10 luni , dupa ce am venit din tara , banuiam un gel de dush bio ,pe care m-a pus ala rau sa-l cumpar , pana atunci folosind inca de la nastere Mustela fara probleme , ei si era din ce in ce mai rau , mai apareau mai dispareau etc , am pus asta si pe seama stresului ptr ca am incercat sa o duc la cresa si a plans enorm de mult , am analizat si puricat totul , am trecut de la alergie , iritatie (in paralel cu ea am facut si eu urticarie si fiind alaptata se poate sa fie si de la mine) la eczema cand am ajuns la dermatolog , am folosit si o crema antifungica si s a umplut toata de bubite de m-am speriat , (pana atunci avea mai mult pete rosietice , au aparut prima data pe picioare si pe urma le avea pe spate , burta , piept si chiar pe la coate ) pana la urma am vazut ameliorari cu o crema cu cortizon , si de atunci folosim un sapun vegetal de la Weleda , nu stiu daca este marca asta in tara , si o crema regenatoare de la essential care si desi am mai vazut cate o incercare de a aparea cate o pata mica , nu a mai avut ca inainte .

    M-am lecuit si eu de toate produsele astea minune pline de chimicale si prostii , off viata mea ca nici sa traiesti nu mai poti .

    va dorim multa sanatate .

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu le-am incercat pe cele de la Marillys, mai pe toate. Excelente!
    Pentru Ilinca, cea mica, cel de musetel, iar pentru mine cel cu catina, foarte bun chiar si pentru fata si par. Nu cred ca mai vreau sa-ncerc altele decat cele homemade.
    Cel cu laptisor de matca merge foarte bine pentru dnele cu pielea uscata, cam cum o am eu.
    De cand folosesc sapunurile astea, nu mai sunt dependenta de crema pentru corp, pilea e mult mai putin dezhidratata.
    Bravo vara-mea pentru postare, poate mai prind sapunurile astea si la alte cititoare ale blogului tau! Sunt o varianta mult mai buna a sapunului de casa cu care eram noi obisnuite cand eram copii, facute la rece, deci muuult mai bune. Excelente pentru copiii vostri, excelente pentru noi toti!
    Felicitari Marillys pentru toate produsele, asteptam noi retete!

    Oana, matusa de zoozie

    RăspundețiȘtergere
  6. Zoozie: pana la urma cu ce te speli pe fata? Am aceeasi problema ca si tine, ten mixt-gras, am folosit n-spe lotiuni de spalare, x creme de fata pentru cosuri si puncte negre, degeaba. Deja m-am obisnuit cu gandul ca o sa mor cu tenul asta de adolescenta, dar poate ca mai este o speranta.

    Apoi, parul: de la vopsele am facut o iritatie cumplita a scalpului de care nu reusesc sa scap. Pur si simplu, pielea mi se descuameaza in niste mancarimi ingrozitoare dupa 2 zile de la ultimul spalat. Mi-a mers bine cu un HS pentru scalp iritat, apoi nu si-a mai facut efectul, acum am un Sebamed care este ok, dar nu straluceste. Daca stii ceva si pentru asta, iti ridic statuie, vad eu in ce mod. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Maria, cu sapunul Andei ma spal. Pana acum am folosit cu musetel si cu lapte dar am si altele in stoc. Am impresia ca singura conditie e sa nu contina ingrediente inens prelucrate.

    Legat de parŞ fie tot cu un sapun facut acasa la rece cu uleiuri vegetale, fie un sampon solid + virtualmente acelasi lucru. Eu am gasit unul care mi se potriveste, alul care+mi lasa parul de yici ca e ud + dar chiar si asa a fost hranitor ca o masca. Urmeaza un articol detaliat despre sampoane solide, acum sunt inca in teste si oricum a intervenit protestul asta :)

    Functioneaya doar trial an error + oricum se comporta diferit fata de sampoanele clasice, parul limpeyit poate semana cu o carpa imbibata cu apa, deci f hidratat, iar uscat devine lucios, de exemplu. Sau invers :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc mult, intradevar nu am mai avut timp de bloggarit prea mult.:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Handmade? ce sapunuri sunt acestea?
    unde se vand?
    Caut si eu sapunul ideal.

    RăspundețiȘtergere
  10. Emilia gasesti cateva linkuri pe aceasta pagina sub eticheta handmade, eco: marlys, luthelo, herbine, kabea (ea foloseste metoda la cald). Se vand pe breslo.ro, eu am testat si jovis si Naen soaps si am fost multumita.

    RăspundețiȘtergere
  11. Pana la urma ai gasit samponul ideal?
    Si eu am probleme cu scalpul, iar sampoanele normale nu rezolva problema, nici macar cele foarte scumpe din farmacie... Am incercat cu sapun de casa sau sapun cu sulf si aveam parul ca o matura, chiar daca in general el e foarte subtire si moale...

    RăspundețiȘtergere
  12. Momentan folosesc sampoane de la Favisan, sunt mult mai putin chimicalizate decat cele din comertul obisnuit. EU am gasit la plafar. 10'13 lei 250g

    Ma intereseaa sa cumpar baza de sampon de la Mayam, vad ca acum se gaseste aurantis, dar au mai avut Felice si inca una, e un amestec foarte prietenos si ti'l poti personaliza cu uleiuri esentiale. Uite un linkÑ http://www.elemental.ro/445-sampon-natural-baza-aurantis.html cam 14.5-15,5 lei 250g.

    Si prietenos este un gel de dus si sampon de la weleda care mi'a fost recomandat dar inca nu am cumparat

    http://www.weledababy.ro/international/index.php?id=1498

    RăspundețiȘtergere
  13. si noua ne-a recomandat medicul tot sanosan, si am si folosit... ca sa nu mai spun ca m-a sfatuit sa o dau preventiv, non stop (!!) cu crema anti iritatii cu oxid de zinc, in ideea ca majoritatea bebelusilor se irita... dar cum nici pe mine nu suport creme, bebita a scapat cu funduletul ne-cremuit si din fericire fara probleme.
    multumim pt recomandari! ma apuc de cautat!

    RăspundețiȘtergere
  14. De samponul pentru copii Oh Bebe Alu ati auzit? http://www.zeitasanatatii.ro/oh-bebe-alu-sampon-330ml-p-31629

    RăspundețiȘtergere

About Me