Lecturi cu tâlc

18:44

Vă invit să rumegaţi un scurt (din fericire) articol care povesteşte despre cât de mult preferă unii să controleze aspecte incontrolabile şi incomensurabile ale vieţii.


Tot din fericire, multe dintre comentarii sunt foarte pertinente şi frumos formulate, dar mie discuţia pe lângă asemenea teme a început să mi se pară sterilă, plus că nu am timp să citesc chiar tot. Dacă totuşi voi mai aveţi timp, luaţi de citit.

Dinolo de faptul că laptele matern (că despre el e vorba, indiferent cât aş fugi zilele astea de subiect mă bântuie de-a dreptul) este inimitabil, miraculos şi are o doză incredibilă de frumuseţe pe care niciun produs similar dar nu identic, prezentat într-un biberon de fiţe, împodobit cu cristale swarsoky şi dotat cu tetină ultramegasterilă (fără autocurăţare) şi hipoalergenică, cu conţinut atent controlat şi îmbogăţit, cu gândăcei de Aptamil, aluminiu de cutie, taurină, amidon şi făiă de roşcove, a nu se uita concentraţia optimă de bifiduşi asemănători cu una din multele specii conţinute sau care se dezvoltă pornind de la laptele matern, dar care vai! contribuie atât de atent la crearea imunităţii copilului nostru nealăptat şi care ajută mama modernă să fie atât de independentă n-o va avea vreodată. Pentru că natural e mai bun, simplu e mai frumos, spontan e mai dezirabil.

Şi la sfârşit s-a descoperit că de fapt nici mamele care alăptează nici cele care nu alăptează nu dorm mai mult, dar e posibil ca primele să aibă parte de un somn mai de calitate, deşi mai fragmentat, şi asta dintr-un motiv foarte simplu: mai ales cele care dorm cu bebeluşul alături nu pierd mult timp în afara patului şi au posibilitatea să adoarmă mai uşor. Asta demontează una din cele mai ale dracului legende urbane îmbrăţişate de cei care aderă la folosirea unui substitut de lapte pentru bebeluşi.

Vă îmbrăţisăm cu mare drag din pauza de masă. De la scârbici. 4.5 more hours to go to next breastfeeding!!

You Might Also Like

10 comments

  1. hai ca m-am prins cum sa scriu comentariile semnate :).am comentat si eu articolul si fireste l-au moderat oleaca pentru ca ma exprimam in privinta documentarii inainte de scrierea unui articol.Pupam

    RăspundețiȘtergere
  2. cred ca toata gasca a scris acolo. Ma da mult ti-a luat ssa repari greseala cu logarea :)) inseamna ca se repara neuronul gravid! Pup fata si baietelul ei mic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si daca e selectie naturala,ce daca?In ideea autoarei ar trebui sa facem copiii in eprubeta,sa fim siguri 100% ies mega perfecti.Eventual sa ne bagam perfuzii cu doza exacta de nutrienti,sa scapam si de fixul cu alimentatia ideala.Mi-am permis si eu sa o intreb pe autoare daca s-a documentat inainte sa emita articolul ala,vad ca nu a raspuns.Pe mine nu ma mai mira nimic,am fost catalogata ca inculta fiindca am ales sa nasc natural,ce sa mai zic despre alaptare,un gest de lumea a treia,asa cum e vazut.Eu atat vreau:noi sa fim sanatosi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Zau de nu m-am saturat, vorba ta. Aia e, cainii latra ...
    Da' apropo de calitatea somnului la mamele alaptatoare, imi permiti sa-ti spun ceva printre dinti??? Ca NU e adevarat!!! NU NU NU NU! Toate amicele mele care au trecut copiii pe lapte praf au dormit de zece milioane de ori mai mult si mai bine decat mine, comparatia e derizorie pentru primii doi ani de viata ai copilului, adica somnul meu poate fi considerat inexistent prin comparatie cu al lor. Si vorbesc exclusiv despre ce cunosc, ma indoiesc ca eu am intalnit/trait numai exceptiile ... oki doki? :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Alina, in cazul meu, cel putin, studiile se verifica. Desi fragmentat, eu dormeam si10 ore. Intr-adevar, la inceput aveam impresia ca ma trezesc inaintea unui ciclu complet de somn si eram f obosita. Dar dupa ce Anda q dormit definitiv cu noi, o parte din alaptari s-au facut automat, nici acum nu stiu de cate ori ma trezesc.

    Din exprrienta mamei si a fetelor cu care tot tin legatura dupa ce-am nascut, imi dau seama ca patternul de somn al copiilor mai tine si de material, nu numai de tipul de lapte. In plus, cele care au intarcat ca nu mai puteau de somn, n-au rezolvat in primele luni decat sa se scoale sa mearga la bucatarie. Apoi dupa un an si ceva si copiii alaptati isi raresc mesele de noapte, un general cand trece eruptia dentara.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu ti-am zis ca nu am mai comentat de mult articole pro sau contra alaptare.Dar intr-adevar la penibilitatea aia de articol nu am putut sa nu ma bag cu cateva comentarii....e jenant.De fapt nici macar nu stiu cum sa il cataloghez.
    Imi mai statea pe limba sa zic vreo doua dar am zis ca ma abtin si o sa fiu finuta:).Dar tot nu pot sa inteleg cum o mama care are atatea intrebari si-a supus copilul la o asemena 'tortura' cum e alaptatul:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ana: Zoozie, eu nu cred ca problema este cantitatea de somn a mamei. Nu cred ca o mama alege sa alapteze sau nu in functie de numarul de ore dormite noaptea. Cred ca altele sunt problemele. Poate nu are lapte, poate nu-i face placere. Cred ca daca nu-ti place sa alaptezi si o faci fara bucurie, daor ca sa nu-ti sara lumea in cap, mai bine renunti. Nu inseamna ca esti o mama rea, ci ca preferi ca ceea ce faci pentru puiul tau sa faci cu placere. Mai ales ca renuntarea la alaptare nu inseamna ca iti flamanzesti copilul. Cred ca e mai important sa-i oferi biberonul cu dragoste, sa-l strangi in brate si sa-i dai sa pape privindu-l in ochi,decat sa-l tii la san incrancenata, suferind si fiind profund nefericita.
    Iar la partea cu orele de somn, te asigur ca mamicile care dau biberoane nu sunt niste martire care se trezesc noaptea si nu mai adorm. Practic te trezesti o data si, daca ai apa calda intr-un termos, dureaza fix 1 minut sa pregatesti biberonul.

    RăspundețiȘtergere
  8. ANa n-am zis ca sunt niste martire, doar ca tehnologic vorbind poate dura mai mult. Si nu, nu numarul de ore dormite da neaparat senzatia de odihna, ideea articolului (daca te-ai uitat pe el) era ca somnul sau lipsa lui nu e un factor determinant ca sa renunti la alaptare. Ca nici asa nu dormi :D Ba din contra. Dar restul sunt exrapolari.

    A, inca una, pana acum nu mi-am imaginat ca sunt persoane carora nu le place sa alapteze. Mai ales ca eliberezi oxitocina si te cuprinde asa o dragoste mare cand suge copilul incat l-ai manca din ochi si numai l-ai pupa.

    Trecand peste asta, facand un exercitiu de gandie ajung la urmatorul tablou: mama nu stie sa alapteze corect, face ragade, nu cunoaste masuri de prim-ajutor, este obosita, nedormita, copilul nu suge bine aka cere des si dupa ce termina de supt plange... Da, in asemenea fel alaptarea devine un chin. In acest moment e bine sa suni un prieten, un consultant in alaptare sau pe cineva care gandeste suficient de pozitiv ca sa te scoata din butoi. NU intrerupi alaptarea. Alaptarea e placuta. Daca e facuta cum trebuie.

    Acest trebuie insa imbraca multe forme, nu sunt 2 mame la fel precum nu sunt doi copii la fel. Dar doua biberoane umplute cu aceeasi formula mai gasesti...

    RăspundețiȘtergere
  9. Alaptarea este intradevar minunata, benefica si creeaza tot ce este mai bun si mai sanatos pentru copil si consolideaza in mod placut relatia mama -sugar, dar cat va trebui sa dureza alaptarea? Nu crezi ca exagerezi? Cam toate lucrurile au o limita.Ce vei face cand vei mai avea un bebe? Stopezi relatia cu primul copil, sau ii vei alapta pe amindoi ca sa fie o relatie mai solida?

    RăspundețiȘtergere
  10. aura, copiii iti arata cum sa procedezi in asa fel incats a iti consolidezi relatia cu ei, inclusiv alaptandu-i. Intarcarea ghidata de copil si alaptarea in tandem nu sunt science fiction, din fericire si nu pot face decat bine mamelor si copiilor.

    RăspundețiȘtergere

About Me