De la mame, pentru mame - o lege care să protejeze alăptarea?

12:00

În Româania, termenul de politically correct pare să fie luat în derâdere tot timpul, altfel nu-mi explic cum îşi permit unii să lase comentarii atât de defăimatoare la adresa mamelor care alăptează.

Asta se întâmplă atât la subsolul ştirilor de televiziune citetate în articolul precedent, dar mai cu seamă în subsolul celor două articole de ziar care ne-au spijinit - odată Libertatea - mă refer la acel articol apărut aseară, dedesubtul căruia un cretin îşi exiba fanteziile sexuale fără niciun pic de jenă fată de restul cititorilor, uitând probabil că există totuşi şi publicaţii de profil, dar şi sub cel din octombrie apărut în Evenimentul Zilei, cu ocazia săptămânii Internaţionale a alăptării, unde mi-am răpit din timp şi integritate psihică să şi răspund sub numele de Mediocra (şi vreo două mai personale, nesemnate :D).

De data asta nu voi scrie un cuvinţel de răspuns, e clar că suntem o soietate alienată, care nu numai că am uitat că s-a plecat atâtea milioane de ani de la sânul mamei, dar profităm de orice ocazie să discriminăm, să umilim, să lovim în cei care nu se alătură turmei, indifferent despre ce acţiune este vorba. Că, în ce priveşte alăptarea am adunat frustrările unei întregi ere comuniste care a încercat să ne desexualizeze şi să ne uniformizeze nu e un secret. Pe vremea aia mamele nu erau protejate ci se întorceau la 3 luni la sevrviciu, ăsta e un fapt. Un alt fapt era laptele de vaca îndoit cu ceai şi dat de la două luni în sticla de bere cu tetină de-aia gălbuie. Mi-amintesc că tata spunea când o vedea pe Mirabela Dauer la TV "ia uite, morcovu' ", pentru că o fortau pe biata femeie să poarte un deux-piece bătrânesc, care efectiv o facea lată în umeri, trebuia să stea cu picioarele lipite ca la paradă şi să cânte - când aveam norocul "Fotoliul din odaie", alteori, de cele mai multe ori, un suav cântec de dragoste care culmina la final cu "ţara mea dragă" - şi asta se întâmpla cam cu toţi artişti de care-mi amintesc.

Dacă noi avem o oarecare scuză, stau şi mă întreb în Vest au avut şi ei comuniştii lor de au discriminat atâta vreme alăptarea? Şi chiar şi aşa încă vezi şi acolo comentarii care parc-ar fi rupte din nişte foi naziste care incriminează alăptarea la varste mai mari de un an sau alăptarea afară din casă. Ăia totuşi, chiar şi cu segmentul ăsta veşnic nemulţumito-pudibond, şi-au reglementat alăptarea în spaţii deschise sau publice în favoarea mamelor. În Canada se practică, în Anglia se practică. Haideţi să cerem şi noi!

 Mă gândeam la iniţiatoarea Legii mamelor - aceea cu 85% la sută, acea lege "originală" pe care au trunchiat-o ăştia care ne guvernează acum, la Lavinia Şandru. Cinste ei pentru o asemenea iniţiativ. Chiar dacă a durat atât de puţin aplicarea acelei legi, a făcut multe familii fericite şi a ajutat la dezvoltarea armonioasă a multor copii care altfel nu ar fi avut această şansă unică. Şi dacă nu dumneaei, atunci oricine altcineva care ar dori să se implice în acest proiect de lege. E vorba, în fond, de un proiect de responsabilizare civică. Ceva ce, în ochii mei cel puţin, trebuie să fie făcut cât de repede ca să degrevăm mamele de o inutilă presiune socială negativă.

You Might Also Like

19 comments

  1. Am zis, ca de obicei, ca nu ma bag...totusi nu pot sa nu fac niste observatii...
    1.Pentru mine segmentul de populatie care lasa comentarii pe libertatea.ro sau pe evz.ro reprezinta o categorie nesemnificativa.Nesemnificativa pentru mine...eu ignor pur si simplu orice comentariu care contine 'vaca','tzatza','uger' etc.Tine poate de instinctul meu de conservare.Dobandit cu greu (ca si eu ma enervam la inceput),dar pana la urma am reusit sa trec peste toate ineptiile.Pentru ca asa le consider.
    2.Indiferent de parerea publica eu voi alapta ca si pana acum.La cerere - desi David are 2 ani si....Eu nu am avut absolut nici un incident pana acum desi am alaptat in parc, printre rafturi la Selgros, in masina, in avion sau la caminul de batrani unde e bunica mea.Sunt exemple diverse care nu acopera toate situatiile.Dar ideea era aceeasi - nu fac eu caz ca alaptez, nu fac nici cei din jur caz ca alaptez.Nu mi-a facut nimeni observatie dar nici eu nu m-am expus ca :UITATI-MA CA ALAPTEZ!Asa ca toata lumea a acceptat tacit acest lucru.
    3.Ma bucur ca desi articolul incepe cu "În Româania", totusi exista si constientizarea faptului ca si afara exista specimene 'dubioase' gen libertatea.ro sau evz.ro..tu stii personal ca eu am o problema cu asta:)

    Una peste alta...eu sunt convinsa ca si daca va exista (nu stiu daca exista deja, recunosc) o lege care sa reglementeze alaptatul in public, tot vor exista persoane 'dubioase' (sa le zic asa, nu altfel) care vor continua sa improste cuvinte minunate la adresa acestui lucru.Reglementarea in sine nu cred ca va schimba mentalitatea unor oameni.

    Asa ca eu una voi face ca pana acum in privinta alaptarii- la cerere, indiferent unde este asta dar fara ostentatie...si nu consider ca am avut vreodata o presiune negativa asupra mea din prisma acestui fapt....

    RăspundețiȘtergere
  2. E clar sunt bolnavi.Pe bune ca ma oripileaza comentariile.Incredibil.Comentariile de la articolul din libertatea nu le citisem.De altfel nu am rabdare sa le citesc pe toate ca m-am lamurit cine comenteaza.Sunt de acord cu tine ar fi buna o legislatie care sa ne ajute. Macar sa fie specificat clar ca se poate alapta oriunde.Incredibil cum pun unii problema.Cred ca Rox face demersuri in sensul asta.Ne unim fortele si poate reusim.Mai ales ca e o lege care nu cere bani :)) deci am avea sanse.Toata admiratia pentru lupta.Am incercat sa comentez si mai devreme dar iar mi-a facut compu' bucata.
    Onixa

    RăspundețiȘtergere
  3. Oana nu contest ca nu vor disparea dubiosii, dar macar avem recunoasteerea publica ca e ok ce facem si putem tati in justitie pe cei care sar calul daca simtim nevoia. O amenda pentru nerespectarea bunului simt e un as inainte cred eu. Normal ca si eu alaptez cu naturalete oriunde si cum am spus de multe ori aici nu m-am lovit de manifestari negative dar cred ca... am avut noroc! Sau am fost suficient de spontana sa-i las cu gura cascata :)

    Ia uita-te pe facebook la rox sa vezi ce s-a comentat sub pozxza unei cunostinte comune care-si alapta fetita nou-nascuta ca sa vezi cati dintre cei docti sunt totusi cu ochelari de cal!

    Nu consier ca Libertatea sau Evenimentul au vreo legatura cu comentariile alea, ele apar si pe protv.ro, si pe tv.ro, oriunde a[are ceva despre alaptare. E un public omniprezent care nu ne vrea. Dar fata de la pagna 5 sau striptease la vremea sunt chestii permise, dezirabile sic are nu sifoneaza bunul simt.

    Onixa se pare ca o assemenea lege e deja pe rol! Astept detalii si scriu si aici. Daca ai cont pe FB sa-mi spui sa-ti dau add sa te bag in niste discutii interesante.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am cont, Ioana Csaki sunt asa ca astept.Cat despre alatpatul in sine si eu incerc sa fiu cat se poate de discreta cand sunt in locuri publice, eu cred ca orice mamica ce alapteaza incearca sa fie decenta.Lupta si alaptatul "demonstrativ" a fost provocat de incidentul din "oraselul Mami".De aceea e de subliniat faptul ca nu militeaza nimeni pentru alatapt ostentativ ci pentru alaptat in public si atat :)

    RăspundețiȘtergere
  5. De multe ori cand incerc sa abordez subiecte de astea sensibile scriu si sterg si iar scriu si iar sterg ca nu cumva sa fiu inteleasa gresit.
    Eu una alaptez in public fara jena (sa ii zic asa) - nu ma duc dupa copaci sau in toalete. Nu ma acopar pana in gat cu saluri speciale.Ma iau asa cum sunt imbracata pe moment si incerc sa ma maschiez cum pot sa se vada cat mai putin, dar fara sa imi pun o draperie pe cap sa nu se vada nimic.Adica nici nu sunt jenata ca se vede totusi 'putin' dar nici nu imi expun un intreg san publicului.
    Si totusi pozele cu mine alaptand le tin exclusiv pentru delectarea mea si a familiei mele.Nu le pun pe picasa si cu atat mai putin pe FB.Pentru ca lumea asta mare e plina de oameni obsedati care sunt in stare sa vada si intr-o poza cu un copil hranit cu piure de morcovi ceva cu tenta..romantica (sa ii zic finut).Mi s-a intamplat asta cu o poza a lui David.Asa ca prefer sa previn decat sa tratez...ca sa zic asa...si nu pun poze cu mine alaptand.Si orice poza pe care o expun o expun cu niste riscuri...sa zicem asumate.

    Eu cred ca lumea ar trata altfel alaptatul in public daca nu i s-ar da atata 'atentie' (sa zicem).Eu una nu stiu daca noi toate care alaptam sau am alaptat am strans 'pe viu' a 100a parte din comentariile sa le zic rautacioase la adresa noastra.E foarte usor ca sub protectia anonimatului sa te apuci sa critici 'vacile' care alapteaza.Iti garantez ca nici a 100a parte din oamenii respectivi nu au vreun argument logic sau de bun simt impotriva alaptarii in public.Dar asa e foarte simplu sa stai in spatele unui monitor si sa apuci sa improsti...si din pacate la asta suntem tare buni.

    Eu nu mai pun la suflet lucrurile astea.Pentru mine alaptatul in public e natural, cu sau fara consimtirea cuiva.La fel cum sunt convinsa ca e si pentru tine.SAu pentru alte mame..si nu ne trebuie certificare sau reglementare sa continuam sa facem ce consideram noi ca e bine pentru copiii nostri.

    RăspundețiȘtergere
  6. Oana, in gneral alaptarea in public e tratata normal si omeneste exact cand are loc cu naturale. Dar spun in general, pentru ca si ANa Maita nu a facut decat sa se lase pe uns caun cu copilul in brate, la fel de bine puteau sa nu fi vazut ce se intampla, dar oamenii aia chiar au idei preconcepute, ia citeste in articolul precendent la ce discutie am asistat fara voia mea! Cuvintele alea denota ura si superioritate, iar eu asta nu voi inghiti din partea nimanui.

    Incidentul de la Oraselul Mami s-a dezbatut si aici: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=158610&whichpage=18

    RăspundețiȘtergere
  7. Am vazut si eu propaganda, si mi se pare aiurea rau.Nu tin minte ca cienva sa fi facut urat ca cineva alapta.Inteleg in club la bar :))) e aiurea dar sa fim seriosi din moment ce ai copil nu prea te duci pe acolo o perioada de timp.Eu zic ca este extrem de exagerata aceasta campania si acum sa fim sinceri astea sunt chestii care privesc strict pe fiecare(tine de intimitate).Cine e cu capul pe umeri nu pune poze pe facebook(inclusiv bloguri etc) cu copii cand se c''ca in olita,gol, cand ii alapteaza sau cand fac temir stiu ce chestie care o face orice copil. Stilul asta de propaganda nu este ptr cei care totul li se pare "normal" inclusiv alaptarea.Viata intima ramane viata intima si este vorba de sot copii etc.Scuze asta e adevarul Eu nu scriu pe bloguri cum imi cresc copii si nici pe unde ma duc cu nevasta-mea.E intimitatea mea si atat....nu e ptr. altii.Uita-te si tu cuvinte taguite "tzitzi", "evenimente alaptare in public". De cand o chestie normala este eveniment ....hai sa fim seriosi :))!

    RăspundețiȘtergere
  8. care-i problema aici de fapt? Cate lucruri din viata mea intima am scris aici? Locul asta e un loc care rata altor parinti ca e norma sa aiba copii cu fite, ca e normal sa tinca cont de ei , sa-i poarte in brate, ca nu sunt ei ciudati sau copiii lor bolnavi. Da' esti de acord sa citesti despre viata adeseori frivola a vedetelor, sa te uiti la tv sa vezi ce-are Becali in casa si sa vezi reality show-uri cu criminali, bolnavi psihici si complexati si ma gasisi pe mine care ma leg de alaptare si attachment parenting sa ma arati cu degetul?

    Nu-ti place, du-te domnule si citeste jurnalul unei amante si lasa intamplarile dragute despre alaptare in pace pe blogul asta

    RăspundețiȘtergere
  9. Curentul asta imporitriva alaptarii (ca despre asta e vorba pana la urma), mi se pare ca a luat amploare si in alte tari din Europa. Au aparut tot felul de articole defaimatoare si care pun sub semnul indoielii chiar beneficiile laptelui matern. Pana la urma, intr-o societate care isi hraneste de ceva vreme copii cu lapte praf, actul natural al hranirii la san pare desuet.

    In Romania, hmm...de multe ori femeia e vazuta ori ca obiect sexual (si atunci normal ca deranjeaza alaptatul), ori ca servitoare a barbatului suveran (si atunci prea putn conteaza protectia ei sau nevoile copilului pe care il tine in brate).

    Ca traim intr-o tara cu oameni mici si cu un IQ extrem de scazut, m-am convins inca de la articolul din Evz cand comentariile alea nebunesti m-au socat de-a dreptul.

    Cred totusi ca pana la urma e vorba de obisnuinta si atat. Adica eu una, nu am vazut nici o femeie alaptand in public pana acum cateva luni iar cand am inceput sa-mi alaptez copilul credeam ca asta se poate face numai in privat. Si cred ca asta nu e valabil doar pentru mine. Am prietene care sunt jenate daca ma vad alaptand.

    Asa cum eu am invatat ca e Ok sa-ti alaptezi copilul in public pt ca am invatat de la mame ca tine, asa pot sa invete si sa accepte o multime de alti oameni. Tocmai de aia proteste ca cel sa sambata mi se pare binevenite. si-mi pre rau doar ca am fost plecata din Bucuresti si nu am putut participa si eu.

    Despre lege...exista si o lege impotriva violentei asupra animalelor si exista atatea animale maltratate fara ca nimeni sa ia nici o masura.

    RăspundețiȘtergere
  10. Pentru mine subiectul acesta a devenit dureros si tine-ti cont ca NU mai alaptez... chiar nu inteleg indignarea celor de la MAMI sau Sa...cum s-or numi, culmea targ pentru/despre copii, mame si gravide.

    COmentariile in parte le-am citit...tocma de aici si durerea mea...dc numesc "vaci" cand dupa cum am spus si pe DC tot de la "vaci" au mancat?

    V-am vazut alaptand si v-am privit si va privesc in continuare cu admiratie, recunosc si cu putina invidie:P...

    imi aduc aminte doua faze care nu le pot sterge din memorie...

    1: era Alex mica, m-am intalnit cu mama pentru nu stiu ce chestie, eram pe la Victoriei...deci bulevard cu trafic intens...ii era foame lui Alex atunci mama pur si simplu a alaptat-o in cel mai natural mod posibil;
    2: veneam de la maternitate in masina nasului iar Crinei ii era foame sau atunci, am alaptat-o la fel de natural, cert este ca se uitau cei din masini la mine ca la cine stie ce...

    de ce sa nu incercam sa schimbam ceva, macar 10% din gandire si tot e bine:)

    RăspundețiȘtergere
  11. Imi dai te rog o adresa de email la care sa te pot contacta? Mersi :)

    RăspundețiȘtergere
  12. OK. Hai sa facem, cum incepem, cine participa sa faca proiectul?

    PS Ma gandeam ca ar trebui facut un banner de boicot pentru revista Mami, precum avem pentru Nestle, cu link catre intamplarea asta oribila.

    RăspundețiȘtergere
  13. Iti urmaresc blogul de foarte mult timp, dar e prima data cand postez un comentariu. Sunt si eu o mamica a unei fetite de 6 luni, alaptata exclusiv. O alaptez unde are ea nevoie si cand imi cere. Am citit comentariile de peste tot referitoare la aceasta intamplare si cel mai tare m-a socat cel al unei mame care nu a alaptat fiindca i se parea scarbos. Cu astfel de persoane nu ai cum sa discuti, cum sa inteleaga femeia aia ce inseamna laptele matern si gestul de a alapta? Ce sa-i ceri unei asemenea persoane? Pacat ca sunt multe ca ea, auzi femeile sa spuna ca e indecent... si ca poti sa-i dai lapte praf cand nu esti in casa sau ca e mai buna formula decat laptele propriu. Chiar azi am vorbit cu o mama a unui copilas de 11 luni, care mi-a spus, cand am intrebat-o daca mai alapteaza, ca "nuuu vai, oricum nu mai are rost". Ar trebui sa promovam mai mult alaptatul. Chiar nu cred ca la majoritatea mamelor e rea-vointa, e lipsa de informare. Si asta se trateaza.
    Cred ca Ana Maita ar trebui sa depuna o plangere impotriva celor care au organizat evenimentul. Ar avea cu siguranta castig de cauza si ar crea un precedent. Mediatizarea e buna si ea, dar dupa o foarte scurta perioada de timp lumea uita de acest caz.
    Comentariu scris cu, pentru pudici scuzati-mi limbajul, copilul atarnat de tzatza. Era si mai colorat, dar am zis sa ma cenzurez.
    Daca eram din Bucuresti veneam si eu la protest.
    Te pup si te admir foarte mult

    RăspundețiȘtergere
  14. Kittz, multumesc mult pentru comentariu, va imbratisez cu drag pe tine cu tot cu fetita ta :)

    Ioana, nu am nimic personal cu "Mami", scopul meu nu e sa/i boicotez pe ei, n+au decat sa se spele pe cap cu revista lor cu tot. Ma intereseaza insa ca mitocania sa fie pedepsita iar un grup vulnerabil, cum e mama si copilul ei, sa fie protejat. Prin lege daca prin bunul simt nu se poate!

    RăspundețiȘtergere
  15. Adica alaptarea nu este o chestiune intima?Eu zic ca da si foarta normala! Eu nu condamn acest lucru.Eu condamn tocmai exagerarea acestui fapt.E ca si cand un om sta linistit si tu vii la el si te bagi in seama.Exact asta este si cu alaptarea....Ok este normala...Las-o asa.Nu inteleg de ce trebuie sa existe o propaganda ptr. asa ceva,cand NIMENI NU VA DERANJEAZA.Iar faza cu copii cu fitzele lor etc...nu era subiectul discutiei. Aici iarasi ce spui e foarte ok ce spui.Aia cu Becali etc. chiar nu are nici o treaba cu subiectul, mai ales Becali.

    RăspundețiȘtergere
  16. e, si tu acum. nu-ti place de noi, ia-ne ca pe o stire, ca pe-un fapt divers. noi nu scoatem ochii nimanui, problema e ca nu vrem ca o femeie sa fie intrerupta in timp ce-si ingrijeste copilul. Si daca e nevoie de o lege pentru a opri mitocanii sa abuzeze o mama in exercitiul functiunii, atunci sa fie lege. Daca tu spui ca gandesti normal, ei bine afla ca altii inca n-o fac, dovada comentariile din ziar.

    Si inca una: idei de-astea lacrimogene cu alaptatul intim descurajeaza femeile sa alapteze la cere . Idei ca astea, draga mea, aduc sute de femei in pragul depresiei postnatale pt ca nu au reusit sa alapteze si ele nu inteleg de ce. Pai din cauza unor asemenea prejudecati, de-aia.

    RăspundețiȘtergere
  17. Gabi n-am mai apucat sa-ti raspund la comentariu. Cred ca legea ajuta la popularizare. Intotdeauna vor exista incalcari ale legii, nu ne-am mai numi oameni daca n-ar fi, ci sfinti, nu-i asa? Dar legea presupune norma, calea de urmat. Iarasi drept e ca nu toatelegile sunt drepte bune, echitabile, dar la modul ideal se incearca sa se respecte dreptatea. Daca ne incurcam in amanune ca asta datd de mine ne vom invarti in jurul cozii si nu mai facem nimic.

    Comentariile negative nu ma deranjeaza, cel putin dandu-si cu parerea constientizeazac ca exista un subiect de discutie, e primul pas spre awareness pana la urma. Faptul ca un indivi sau altul accepta alaptarea fiind deenta ori indecenta iarasi nu ma deranjeaza, in fond poate fi aeeasi persoana care-si bate copiii sau nevasta, sau poate nu, dar de cand se vehiculeaza ca bataia nu e rupta din rai cati copii altoiti pe strada s-au mai vazut? Incet-incert eliminam bataia, incet-incet eliminam si frustrarile sexuale asociate alaptarii, fie ea in public sau nu. Deja mi se pare deplasat sa fie catalogata ca alaptare in public, alaptarea e aceeasi, nu e conditionata de loc, ori locul e ultimul factor care ar trebui sa conditioneze acest act.

    Ce n-am spus dar cred ca voi dezvolta ideea intr-un articol este ca de cand lumea normele pentru copii mici au diferit de cele impuse adultilor, in orice aspect al vetii cotodiene. Noi insa, in prezent, gasim cu seama ca e normal sa-i maturizam si s-i inregimentam inainte de a spune "mama".

    RăspundețiȘtergere

About Me