Mamica Roz in razboi cu Metrorexul

21:57

In Romania, daca incerci cumva sa fii civilizat, ai toate sansele sa ramai pe dinafara. Mi s-a explicat asta inca o data azi la ora 13.25 in statia de metrou Piata Victoriei 1 (sau cateva secunde mai devreme).


In inocenta mea, mi-am spus ca nu e nimic mai simplu pe lumea asta decat sa ajungii la shiftul de dupa-masa luand metroul. Chiar daca, in cazul meu, schimb trenuri de-mi vine acru, mi se pare oricum mai sigur, mai civilizat decat alte mijloace de transport pe care le am la indemana in jungla asta capitalista.  Ma simteam in siguranta la metrou.

Nu-mi dau seama daca e pentru ca sunt mamica roz si din exterior aduc oarecum a pitzi, mai ales de cand am slabit atat de drastic, iar acest lucru a determinat cumva cinstita fata mecaniceasca sa-si bata joc de mine, cert e ca Metrorexul s-a gandit ca e OK sa-mi inchida usa-n nas, dupa ce statusem minute intregi sa astept trenul spre Basarab (Pantelimon), dupa care am asteptat politticoasa si deja obosita sa coboare lumea din metrou si sa urce persoanele postate in fata mea.

E primul metrou care-si inchide usile in 3,5 secunde si nu reactioneaza deloc cand eu si cele doua personae (un domn si o doamna cu palarie)  din spatele meu incercam sa apasam pe butoul verde, sperand sa vedem un punct rosu salvator. Am fugit spre capatul metroului, incercand sa fac semne mecanicului ca uite, mai suntem si noi aici, vrem sa ajungem la serviciu, ne-am lasat copiii plangand acasa (chiar mi s-a intamplat azi), numai sa ajungem la timp si sa putem pleca la timp inapoi acasa de la serviciu.

Metroul e rece, lung si nepasator si suiera dispretuitor.

Dar Mamica roz are HTC si internet pe mobil si stie ca exista un telefon al calatorului. Deja stapaneste suficient tastatura qwerty, asa incat numarul in cauza a fost repede format si o voce masculina fara dictie a raspuns:

Dispeceratul metrou, cu ce va putem ajuta?

Ii explic omului ce am patit si mi se spune ca ei au avut reduceri de buget si de personal, ca mecanicul e singur iar usile sunt controlate de calculator, iar in momentul in care se inchid nimeni nu mai are controlul.

Ii spun ca inteleg  dar, totusi, nici 5 secunde domnule?

Pai da, chipurile respecta o grila nu stiu cum…

Domnule, dar puteam sa fi fost deja intre usi, ce faceam, ma striveau acolo?

Nu, mi se raspunde foarte calm. Usile nu strang calatorul ci revin la pozitia initiala, deci calatorul e in afara pericolului.

Bine, deci data viitoare cand patesc asa ceva n-am decat sa-mi bag capul intre usi si totul e ok , nu-i asa? Dar ce facem cand mergem cu copiii cu metroul? Se pot intampla accidente, asa ceva  e inadmisibil.

Urmeaza, dragii mei, o sesizare scrisa catre metrorex si nu ma voi lasa pagubasa pana cand nu voi vedeaIN SCRIS IN FIECARE STATIE un interval minim rezonabil in care usile stau deschise in statie. Pentru ca se intampla foarte des sa fim anuntati ca “trenul stationeaza doua minute” iar atunci nu stiu ce grila mai respecta acele trenuri.

Rog pe aceasta cale sa preluati cu totii acest articol sau sa faceti o trimitere catre el. Ce mi s-a intamplat mie se poate intampla oricui, chiar si unui copil, sau mai ales unui copil. Daca ar fi fost un copil de mana cu mama lui si ar fi ramas pe peron?

 In Romania uitam ca suntem consumatori si avem drepturi si trebuie sa fim respectati ca atare. De prea multe ori ne-am obisnuit sa fim transportati de sistemul public ca niste saci cu cartofi si nu cred ca exista cineva,  aici incluzandu-ma, care sa se fi plans vreodata de toate astea.  Ei bine, draga Metrorexule, iti declar razboi pe toate caile pe care sunt in stare si nu ma las pana nu primesc un raspuns de bun-simt, pentru ca aceste incidente sunt departe de a fi greseli izolate, sunt niste abuzuri si trebuie sa existe niste consecinte.




*****

mesajul trimis catre Metrorex. Acum sa vedem daca primesc si raspuns


Buna seara,


Va contactez pentru a face o sesizare. Trenul care a trecut prin Piata Vitoriei 1 la ora 13.24 aproximativ  in directia Pantelimon a avut o oprire de doar cateva secunde, fapt ce a avut drept consecinta directa faptul ca o parte (mica, e drept) a calatorilor de pe peron nu a avut ragazul de a urca in tren.

Banuiesc ca acele camere de pe peron functioneaza si inregistreaza, deci ati putea verifica incidentul. Pe peron am ramas eu si inca doua sau trei personae in spatele meu, dintre care una era in mod sigur un domn intre doua varste, purtand o haina inchisa la culoare. Pe mine ma puteti repera repede: port haina alba, blugi si am parul roscat foarte deschis/roz, la baza gatului.

Acestea fiind spuse, vreau sa depun formal o plangere la adresa serviciilor dumneavoastra si cer sa mi se justifice printr-o procedura scrisa acest interval minuscul de deschidere a usilor trenurilor. Semnalez, de asemenea, ca eu obisnuiesc sa merg cu metroul insotita de copilul meu in varsta de doar doi ani, drept pentru care asemenea episoade mi se par si mai riscante pentru siguranta pasagerilor de toate varstele.

Peste vreun minut am apelat telefonul calatorului, 021 9264, unde mi s-a explicat ca ati avut reduceri de buget si de personal si ca mecanicul era singur pe tren, iar usile sunt inchise de un calculator si nimeni nu le mai poate deschide. Mi s-a spus ca oamenii nu risca nimic daca se lasa prinsi de usi pentru ca acestea nu ii strivesc ci se deschid la pozitia initiala. Imi pare rau, aceste explicatii nu mi se par nici profesionale, nici satisfacatoare.

Sunt convinsa ca aveti, ca in cadrul oricarei alte companii, niste reguli de functionare, niste proceduri si marje de siguranta, iar oglinzile de la capatul fiecarui peron nu sunt puse acolo degeaba. Va rog respectuos sa-mi explicati detaliat ce procedura va permite sa inchideti calatorilor usa in nas in condiitle in care acestia erau prezenti pe peron si-si asteptau civilizat randul sa intre in vagon, fara a imbranci alte personae. Exista momente cand pur si simplu nu-ti permiti sa impingi pe toata lumea din jur ca sa poti intra in metrou: fie vreo persoana cu dizabilitati incearca sa-si croiasca drum, fie sunt multe personae care vor sa iasa din vagon. In mod cert, metroul in care am incercat sa urc era departe de a fi aglomerat.

Astept raspunsul dvs. Si un numar de inregistrare pentru plangerea mea.

Cu respect,
R**************
***********
****************************


PS: Incep prin a populariza acest incident aici:

si am trimis o variant mai formala catre Mediafax. 

You Might Also Like

21 comments

  1. Incredibil,dar adevarat.Acuma"blonda"cum sunt,intreb ca omul prost:nu se pot modifica acele secunde din calculator?Sunt secunde,nu ore!Nu prea e dreapta lupta...dar sustinem.Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamna, jos palaria!
    Ai mare dreptate - daca nu ne cerem drepturile, din pacate n-o sa ni le putem exercita.
    Te preiau.

    RăspundețiȘtergere
  3. http://ioanaandalex.blogspot.com/2010/10/va-intrebati-oare-cum-se-circula-in.html

    uite aici preluarea pe blogul meu..te pup si te sustin..

    RăspundețiȘtergere
  4. Zoozie, pot sa preiau textul in ziarul copiilor?

    RăspundețiȘtergere
  5. Da' chiar, acum imi dau seama ca nu am mai auzit de o vreme anuntul "Atentie, se inchid usile". Era util. Macar mai adauga si el cateva secunde de sedere in statie, cu usile deschise.
    Sustin!

    RăspundețiȘtergere
  6. va multumesc tuturor pentru sustinere.

    Ileana, s-a auzit anuntul, dar era inca lume pe peron. Probabil eram invizibili.

    RăspundețiȘtergere
  7. Urat, foarte urat! Si intr-adevar, asa cum spui, nu este prima data cand aud astfel de povesti. Pentru ca a disparut bunavointa.

    RăspundețiȘtergere
  8. Pana in acest moment nu mi-au raspuns la email, insa astazi la Eroii Revolutiei mecanicul a sugerat ca lumea sa foloseasca si alte usi pentru accesul in tren, iar in Piata Victoriei recitau o inregistrare cu regulile de conduita cu metroul - o versiune extrem de detaliata si la volum mare.

    Probabil interventia asta a avut un oarecare ecou.

    RăspundețiȘtergere
  9. Te sustinem. Si eu am inceput sa folosesc metroul impreuna cu baietelul meu de 2 ani si nu stiu cum as recationa daca ar ramane pe peron sau as ramane eu pe peron si el in tren. Cert este ca explicatia care ti s-a dat la telefon este o scuza puerila pe care o folosesc cam toate companiile pentru a se scuza de incapacitatea lor de a asigura servicii de buna calitate. Nu trebuie sa moara cineva ca sa se schimcbe ceva. Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  10. de la moonfire
    eu circul de mai multe ori pe zi cu metroul si nu mi s-a intimplat sa fiu prins intre usi cred ca de un an cind am alergat dupa metrou,daca tu spui ca esti o mama responsabila ar fi trebuit sa afli ca anuntul de a nu patrunde in metrou dupa anuntul de inchidere se da la statia de amplificare de vreo 2 ani si ca si alti calatori vor sa ajunga acasa mai repede nu sa stea prin statii dupa fiecare in rest cu stima ca mai aduci la cunostinta probleme de zi cu zi poate ne civilizam si noi ca in vest unde daca regula spune sa nu intri in metrou dupa anunt nu intri nici picat cu ceara te pup

    RăspundețiȘtergere
  11. de la valeria
    mi se pare ca iti folosesti copilul pentru reclama dar la fel cred ca ar trebui marit timpul de stationare

    RăspundețiȘtergere
  12. de la madalina
    tatal meu a lucrat mecanic pe trenurile vechi peste 20 de ani acum e foarte bolnav de diabet din cauza conditiilor de acolo s-a pensionat si stiu ca mereu venea nervos acasa din cauza calatorilor care veneau in fuga de pe scari si ii prindea in usa.poate e bine sa asculti si alte pareri.cred ca mai bine am discuta despre aglomeratia din trenuri ,mirosurile si coloratii de acolo

    RăspundețiȘtergere
  13. moonfire, am povestit mai sus un incident care consta in urmatoarele: eu nu am aparut pe peron in ultimul moment, ci asteptasem deja cam 3 minute trenul in statie. Mesajul cu usile a aparut cand oamenii inca urcau in tren si nu am incercat sa ma bag printre usi, am spus doar ca mi s-au inchis in nas. Timpul de stationare a fost foarte scurt fata de cum e de obicei.

    Valeria, copilul meu era acasa, l-am lasat plangand ca sa nu intarzii la execrabilitatea aia de serviciu. Doar ca, vorbind cu dispecerul, am semnalat ca mesajul de inchidere a usilor nu a dat ragazul obisnuit de a n revin la pozitiae feri de pericol, la care mi s-a raspuns inocent ca usile nu strang pe nimeni, ci revin la pozitia initiala. La care eu am exclamat ca ce fraiera sunt, puteam pur si simplu sa ma arunc in fata, sa-mi las capul prins in usa si nu as fi pierdut bunatate de metrou. Eram, desigur, ironica. Nu inteleg unde-mi fax reclama cu copilul, in schimb. In articol atrageam atentia ca unii copii pot cadea victime ale asemenea erori.

    RăspundețiȘtergere
  14. Madalina, sunt de acord ca a fi mecanic de tren la metrorex e o adevarata provocare. Dar la fel de scarboase sunt toate joburile care implica oamenii, inclusiv al meu.

    Inteleg ca omul care comducea trenul in acea zi era singur si probabil era in intarziere cu cursa respectiva si empatizez cu el, stiu si eu prea bine cum e sa fii lasat cu curul in balta.

    Asta nu schimba datele problemei, cineva nu a avut suficienta grija iar conducerea trebuie sa is masuri, nu impotriva omului, in fond. Dar cine stie ce masuri vor lua

    RăspundețiȘtergere
  15. Pe mine ma scot din din sarite explicatiile gen: nu avem personal suficient,s-au facut concedieri...bla bla...peste tot la fel, institutii publice, spitale etc. dar sa le inchida pe toate daca nu pot functiona la parametrii normali!!

    O chestie asemanatoare (dar mult mai urat) a patit mama mea la RATB, practic n-a patit nimeni nimic, dar...era mama, matusa si cele 2 copile ale matusii (cea mare sa fi avut vreo 5 ani, cea mica 3) aglomeratie mare, toata lumea se bulucea sa coboare din RATB, ele incercau sa isi faca loc sa coboare, fetita cea mare a fost luata de multime si a coborat, iar adultii si cea mica au ramas in autobuz. Un copil de 5 ani, care nu era din Bucuresti (fara mare importanta, doar ca era intr-un oras complet strain si aglomerat) a ramas singur, plangand in statia RATB...autobuzul n-a oprit!

    RăspundețiȘtergere
  16. mda!
    De acord cu tine!
    As prelua articolul, dar nu stiu cum ! :)

    RăspundețiȘtergere
  17. mamiky e strigator la cer! sper ca ati recuperat repede copila!

    luthien, e simplu, scrii cateva randuri despre patania mea si eventual pious link catre articolul meu; cand scrii o postare noua ai cateva optiuni printre care sa faci un link ascuns in spatele unuia day mai multor cuvinte din articolul tau. Le selectezi ca in word, dai click pe cuvantil link - day pe semnul care aduce a niste ochelari, daca tu folosesti editorul vechi din Blogger si o sa vezi ca ai un camp unde optiuni copia linkul pe care vrei sa-l introduci.

    RăspundețiȘtergere
  18. in multe situatii similare eu fortez putin nota si introduc o mana intre usi...va expli si de ce:
    la trenurile noi nu e nici o problema: usile se redeschid automat! la trenurile vechi nu fac asta decat iarna, cand sunt imbracata gros! usa strange rau! uneori i-ti murdareste hainele!
    cred ca metroistii, plictisiti, privesc cu ura (as zice) toti pietonii...uitand ca de acolo mananca o paine! nu e vina noastra ca au ales aceasta meserie, dar au o satisfactie rautaciosa sa-ti inchida usa in nas!
    1. la intoarcerea de la serviciu urc in tren la jumatatea peronului si mi s-a intamplat intr-un tren vechi(blonda cum sunt!) sa incerc ma strecor printr usile ce anuntau inchiderea... cand abia se deschisesera... rezultat: mana mea dreapta era in metrou tinand "gratios" poseta! eu eram pe peron impreuna cu alte persoane. asta a starnit hohote de ras unui grup de tineri aflati in metrou si bombaneli celui aflat la capatul metroului si care trebuia sa supravegheze cand trebuie sa-si anunte colegul sa inchida usile! situatia a durat aproape un minut(!!! unde e orarul pomenit?), cand ma si vedeam trasa de metrou zburand pe langa el! adevarul e ca mi-ar placea sa pot zbura! dar nu asa! :)
    cand s-a deschis usa, am fost primita in metru cu urale de catre tinerii amintiti si mi-au oferit un loc in mijlocul lor! actiunea mea era bifata ca o proprie izbanda! tineau pumnii stransi cu degetul mare ridicat! ma felicitau! de ce? ptr ca m-a injurat metroistul? ptr ca sunt blonda? ptr ca am avut o victorie dupa o zi grea de munca?...nici acum nu stiu!
    2.cand plec la serviciu iau trenul de la primul vagon. cand am insistat sa intru si usile m-au strivit( desi preastimabilul metroist tocmai ma privea!) am fost destul de dur apostrofata:"de ce te bagi? " ptr ca vreau sa intru!_ veni raspunsul meu. "din cauza ta(eram la per tu,doar ne stim de atata timp...) intarzie atatzia oameni!" sa inteleg ca e mai bine ca eu sa stau acasa?

    RăspundețiȘtergere

About Me