La ce nu v-aţi fi imaginat că serveşte o tetină

12:58

In mod oarecum firesc, pompa de sân Avent Isis vine cu două tetine (eu aş fi inclus un SNS). Anda nu ştie a suge prin ele, însă a descoperit că sunt nişte ventuze excelente. Şi când nu fac flap! pe vreo carte cartonată, mi le pune mie la gură să fac tuuu-tuuuu! Apoi ar trebui să repet procedura şi cu ochii, că doar şi ăia de deschid şi se închid, nu-i aşa?


Şi, dacă tot sunt la ora panseurilor, mie tetină îmi suna a ţâţică, vedeţi, teta e chiar ţâţă pe spanioleşte, tot limbă de sorginte latină, nu-i aşa? Deci... un surogat. Dar simţim nevoia să-l numim ca pe ceva familiar, de parcă jumate din populaţia globului n-ar poseda sus-numitele atribuţii în original. De ce să scriem manuale de utilizare când putem folosi atât de liniştiţi înlocuitori? Nu mai contează că vin cu BPA sau silicon sau aluminiu în compoziţie. În fond, dacă mama s-ar droga n-ar fi acelaşi lucru? Ha? Şi de unde ştiţi voi că Zoozie nu se droghează cu televizorul şi reclame la Aptamil şi nu trimite hormoni de stres în lapte? Nu e mai bună tetina? Măcar ştim ce mizerii oferim copilului, dat fiind că încă nu se cunoaşte 100% compoziţia laptelui matern. Iar noi nu admitem necunoscute. Ştiţi voi cum e, rău cu rău, dar mai rău fără rău. Ce, vreţi să staţi la cozi alături de 3-4 bebeluşi care sug în acelaşi timp (nesimţiţii!) sau preferaţi o suzetă decentă şi două mâini stresate plus o mutră cu sprâncenele ridicate a stres, toate îndesând cu fervoare aceeaşi suzetă veşnic scuipândă că de, copilului îi e foame şi scânceşte? Doamne fereşte, unde-am ajuns...

În acelaşi registru, mă agasează că suzeta se numeşte ţiţi pentru mulţi copii. Deşi mă agasează mult mai puţin când sunt eu însămi suzetă (deci fenomenul invers, ca să zic aşa). Şi dacă îşi imaginează careva că eu nu lunec din gura copilului, nu trebuie să mă mufez de două ori pe noapte, exact cum mai citesc că păţesc mamele ai căror copii sug suzete, ei bine, se înşelă. Diferenţa e ca în 5 minute fi-mea îşi scuipă suzeta, e liniştită, sătulă şi mai doarme un 3-4 ore cu fundul spre mine, nu plânge ca să i-o montez iar. Presupun că e avantajul originalului, nu?

You Might Also Like

8 comments

  1. :) cu cat drag si admiratie citesc postarile tale despre alaptat. Te invidiez! ... in cel mai admirativ mod posibil. ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma flatezi! Ma bucur mult ca ne citesti aventurile cu placere. Comentariul tau a venit ca o raza de soare, pentru ca uneori am sentimentul ca mamele care nu mai alapteaza nu prea gusta articolele astea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Doamna suzeta uriasa, tiza mea (intr-un fel, ca eu am fost suzeta XXL), stii cum am facut eu? de fapt cum a facut Eva, eu doar m-am executat. Mufat cnad dorea si cat dorea. Cand n-a mai dorit n-a simtit nevoia sa inlocuiasca sanul cu altceva. Nici tetina, nici suzeta, nici deget.
    nu stiu ce te-a suparat, desi stiu la ce te referi. Si eu am vazut la tv cum le intreba pe mame ce parere au despre laptele praf cu continut mare de aluminiu si mi-a fost ciuda cand le-am auzit cat laudau laptele matern "e cel mai bun, dar eu n-am avut"

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu m-a suparat nimi,c, si eu alaptez la cerere. Anda si-a luat deget de la 4 la 13 luni, a fost cumva independent de supt si cand n-a mai vrut... nu l-a mai supt.

    Nu sunt suparata pe absolut nimic si nimeni, ma jucam pe taste :)

    RăspundețiȘtergere
  5. hai ca m-ai inseninat pe ziua de azi!

    RăspundețiȘtergere
  6. ma simt norocoasa. fie-mea a iesit din maternitate cu don'soara Suzi peste zi, si pana pe la o luna si jumatate manca o dat ape noapte (adica o masa pe la 11-12, una pe la 4 si una pe la 8 dimineata).

    de la o luna jumate incoace (sau doua, nici nu mai tin minte), doarme fara oprire 6-8 uneori si 10 ore (daca e obosita bine). Ma rog, mai bine zis sta fara sa manance . si, evident, nu ma scoala ca sa ii dau suzi dect daca , stiu eu, are veun disconfort atat de mare incat nu poate sa se autocalmeze.

    in ultima perioada am remarcat ca masa de seara a inceput sa se transfere pe la un 9-10 seara, ceea ce inseamna o ora-doua mai putin de somn pentru ma-sa (5-6 dimineata la masa). Arareori plange de foame si pe la 2 noaptea, daca nu a mancat suficient de cu seara (cred ca incep sa o deranjeze gingiile, roade cu pofta barbia cand o prinde , degetul mic , molfaitoarea pentru dentitie, saliveaza etc. - fapt pentru care poate uneori nu reuseste sa manance dupa cat ii este de fapt de foame)

    in concluzie, ma consider super fericita. Thea nu m-a stresat noaptea din 2 in 2 cu masa sau suzeta, la noi suzi e mai des folosita ziua, cand sunt atatea lucruri de facut/vazut in jur si ma-sa chiar n-are putere sa steadupa fundul ei la fiecare capriciu :)

    in rest tetina? habar n-am ce-s alea :)

    RăspundețiȘtergere
  7. "Thea nu m-a stresat noaptea din 2 in 2 cu masa" - nu te mai plange ca nu ia in greutate! Si fata mea doarme leghgat - 11-12 ore, Nedeia, si ziua 1-3 ore desi are zile si fara somn. Dar noaptea suge. Acum suge de doua ori, una la 4 ore de la ora culcarii, cand iarasi suge de vreo 3 ori bine pana adoarme, apoi dupa cee 4 ore legate, intervalele se pot micsora. La varsta fetitei tale Anda sugea noaptea la 2-3 ore.

    Da, suptul des are de-a face si cu dentitia, dar eu cred ca problemele pe care ti le faci vis-a-vis de greutate sunt date si de alaptarea peste noapte, care la tine lipseste - iar corpul tau face mult mai greu lapte, pentru ca noaptea secreti mai multa prolactina decat cand suge copilul ziua sau dimineata. Apoi in loc de suzeta ar fi bine sa folosesti sanul, o data cu linistitul mai intra si niste lapte.

    Fata mea la 4 luni a inceput sa-si suga degetul ad-hoc. Eu happy happyj oy joy, nu plange fata, adoarme fata singura, sta fata 10 minute in pat sa pot merge sa-mi pun de mancare! La pediatru insa am vazut ca a luat 200g. Asta a fost pretul linistii mele, Nedeia. A doua luna a luat 700g, cand media e de 3-400 de grame lunar. Cand vedeam ca-si mufeaza degetul ii dadeam san, numai asa a recuperat.

    Iar a veghea nu copil nu e stres. N-o fi usor, dar de-aia esti mama de copil mic, copilul nu te streseaza, el are nevoi. Supara-te pe mine, daca vrei, dar putere gasesti daca te odihnesti cand doarme bebe, nu dandu-i o suzeta. Te imbratisez.

    RăspundețiȘtergere

About Me