Alăptarea în public face minuni

12:39

E aşa de problematic alăptatul ăsta în public! De parcă ai face pişu, nu ţi-ai hrăni copilul. Hai să ne gândim puţin cum ar fi dacă:

- în loc să alăptam la primele semne ale copilului, am căuta un loc ferit unde să alăptam. Eu simt că leşin dacă mi-e sete şi nu beau apă in momentul x. Dar copilul meu poate aştepta lejer să ne aşezăm undeva să nu lezăm ochii sensibiloşi ai asistenţei.  Drept urmare, copilul va începe să plângă şi toată lumea se va uita contrariată la tine şi tu, până la urmă, aşezată discret cu pătura pe umăr, vei fi in ochii tuturor şi vei avea exact efectul invers scontat.

- ai feri copilul alăptându-l sub o eşarfă. În primul rând, nu am văzut niciun coleg de generaţie hrănit biberonic cu capul sub o pătură. Nici eu nu mănânc o îngheţată cu capul vârât în sling. Gândiţi-vă cum e când e cald! Şi mai gândiţi-vă cât de straniu arată o mamă care-şi căptuşeşte copilul cu o pătură la 30 de grade. Nu se uită toată lumea la ea? Şi concluzia lumii nu e atunci: ce dumnezeu o alăpta şi asta tocmai aici?, (în ideea în care li se pare dubios mai mult faptul că "aşa s-o face domnule în public, cu pătura în capş atunci mai bine ar sta acasă şi n-ar chinui copilul"?

 - mamele îşi alăptează copiii în toaleta mall-ului. În afară de faptul că nu există copil hrănit artificial căruia să-i fie administrată licoarea magică în condiţii atât de insalubre, trebuie adăugat că e cumplit de incomod pentru că mama nici nu are unde se aşeza iar un alăptat poate dura şi 2 şi 20 de minute, depinzând de cauza ppentru care cere copilul ţâţa. Dar vreau să mai spun şi că indiferent unde s-ar alăpta până la urmă, ţâţa e mai safe decat biberonul pentru că nu are contact îndelungat nici cu aerul plin de microbi, nici cu mâinile sau sticla care vor fi atins oareşce germeni. Eu pot alăpta şi într-o latrină dacă n-am de ales, iar fi-mea va face diaree doar dacă pune lăbuţele pe undeva apoi şi le bagă în gură. Dacă ne rezumăm doar la mâncat însă, Anda e safe oriunde. Personal mi s-a întâmplat să o alăptez la sun plaza in toaleta doamnelor. AM mers singură să caut o tricicletă şi a adormit în căruţ. Eu am intrat din cu totul alte motive pe-acolo şi donşoara s-a trezit exact cand m-am spălat pe mâini,. Fiind obişnuită să sugă la trezire, n-am mai avut timp să ies să stau pe o bancă, mai cu seamă că fiind locul străin, văzut dintr-o dată, fata a vrut şi mai abitir ţâţa. Multe fete şi femei s-au uitat cu milă la mine atunci, lucru pe care nu l-am văzut când am alăptat pe hol (nici nu s-a uitat careva la noi).

***

La prima vizită medicală a Andei în Bucureşti, asistenta, M, şi-a manifestat dezgustul faţă de mamele care-şi lătează copiii pe holul policlinicii "printre toate bolile alea". I-am zis că aş face fix la fel, pentru că: nu o pot determina pe fi-mea să aştepte la 3 luni nici măcar 30 de secunde li nu ar vrea să ştie ce claxon are. Nu i-am mai spus că însuşi faptul de a suge e o barieră contraacestori germeni huliti. Am mai întrebat-o dacă un biberon n-ar pune aceleaşi probleme cumva; nu mai ştiu dacă a apucat să-mi răspundă ceva dar e un exemlu extraordinar de elocvent despre proasta informare care inhibă continuarea alăptării.


Trebuie să înţelegeţi că un copil alăptat, cu toată bunăvoinţa mamei care ar vrea să scape de presiunea inutilă de-a alăpta în public, nu primeşte nici o cană cu apă, nici un biberon cu lichid de multe ori şi nici nu este recomandat să i se ofere alternative de genul ăsta înainte de şase luni. Hai să spunem că asta ţine de posologia copilului foarte mic :D.

Deşi s-a scris foarte mult despre motivele variate pentru care un copil poate cere sân,  încerc sa le enumăr din nou:

1. stresul cauzat de aglomeraţii. E modul copilului de a se asigura că totuşi are ceva sigur de care să se agaţe. Cum copiii lor alăptaţi artificiali le stau la piept, copilul meu cere sân pentru că în mintea sa mică, sânul vindecă, repară orice.  De multe ori, fetiţa mea vine la mine, cere sân, îl pupă şi pleacă în treaba ei. Ce rost ar avea să o pun să aştepte când nici 5 oameni din 100 n-ar vedea mai mult decât o îmbrăţişare mică?

2. setea. un alăptat de sete durează extrem de puţin şi, pentru un copil de 4 luni, în căldură, e foarte important să rămână hidratat. Sunt mame care preferă să le dea apă sau ceai când sunt în public. Dar făcând asta subminează bebeluşul. Pare cam dur? Poate, dar orice mililitru de apă sau ceai e un mililitru de lapte în minus. Daca unul nu ar conta prea tare gandiţi-vă că afară nu stai 10 minute ci +3 ore. În 2-3 ore, copilul ar fi putut primi 50 de mililitri de lapte (şi de fapt, sugând, ar fi supt măcar 100 pentru un let-down cu copilul la sân dă muuuult lapte). Asta, în timp, înseamnă atentat la creşterea armonioasă în greutate. Distragerea atenţiei de la sân va cauza pe termen lung o creştere proastă în greutate şi uite-aşa doctoriţa pediatră vă va recomanda lapte praf că nu e laptele vvostru "bun".

4. Copilul are un disconfort. E înduioşătoare ardoarea cu care Anda vine la sân când o doare ceva şi felul cum se repede în el, apoi pleacă fiindcă are impresia că a trecut, apoi revine să mai ai o gură de "analgezic" până-mi dau eu seama că e ceva în neregulă şi iau măsuri. Cum ar fi dacă, plecate fiind, începe să o doară un dinte sau cade şi eu refuy să-i ofer ceea ce în ochii ei e singura alinare posibilă? De unde ştiu atoate ştiutorii ăştia care consideră alăptarea în public ostentativă că Anda nu secretă endorfine când suge? Copilul meu cere: ţiţi? ţiţi? şi când trage tricoul şi o vede râde! Deci jumătate din diurere sau jenă a şi trecut.

Deunăzi am citit un comentariu de-al lui kellzmom.com la un articol despre bucuria de a alăpta pe-afară, care spunea că noi, mamele milka ne acoperim, nu ceilalţi. Are atâta dreptate! Dacă am proceda cu aceeaşi naturaleţe cu care alăptăm ferite de ochii lumii, oamenii din jurul nostru n ar reacţiona în niciun fel. Odată pentru că, dacă tu te porţi ca şi cum faci ceva firesc, nici ei nu-şi vor pune altfel problema, apoi pentru că alăptând l cerere oriunde previi nişte situaţii jenante. un copil plângând de frică, foame, sete, durere la coadă la casă, lume vizibil deranjată din activităţţile zilnice de un copil nemulţumit... Alăptarea în public e un subiect sensibil mai mult pentru mamele care încearcă să facă asta pentru că ele însele se îmbracă în prejudecăţi de tot felul.

Mi se rupe suflettul când trec pe lângă un landou în care scânceşte un nou-născut şi stau să mă gândesc de ce nus e opreşte mama să-l ia întâi în braţe, să vadă dacă trebuie schimbat (şi în general temperatura şi landoul permit schimbatul la locul faptei fără probleme), sau să-i dea să sugă. Şi mă înteb dacă l-o fi alăptând sau e legată de un amărât de biberon care trebuie dat din 3 în 3 ore şi atât mama şi copilul mai au puţin şi ajung la epuizare, ea pentru că îi plânge copilul de "colici", el pentru c[/i e sete, foame, sau se simte singur. Beneficiile enhancementurilor moderne - copilul stă în mediul lui aseptic în loc să participe din braţele mamei la lumea acesteia.

You Might Also Like

7 comments

  1. zoozie, ai perfecta dreptate!

    si eu am alaptat o singura data intr otoaleta a unui restaurant, ce i drept, era foarte curat acolo si n am avut nici un stres astfel.

    traiasca laptele-n tzatza, pe stradutza!

    RăspundețiȘtergere
  2. ştii ce ma intristeaya_ Când era Zuzulina mică veneam din Tineretului spre casă pe o străduţă unde ei i-a venit sete, sau somn sau ştiu eu ce. Şi eu am preferat sa sar cu ea in wrap, sa o shushui până am ajuns acasă că nu am găsit o băncuţă pe care să stau. După luni de zile, când m+am dumirit eu că nici în picioare nu e aşa gru să alăptezi, n+am mai făcut de-astea. Dar atunci am ajuns acasă cu nervii praştie, transpirată lac şi cu moralul la pământ, practic amândouă am fost chinuite. Trist.

    RăspundețiȘtergere
  3. Hei,

    Sunt mamica Nadiei, o fetita absolut adorabila pe care o alaptez inca din prima zi. Si asta, intr-adevar o face fericita. Cum imi dau seama? Dupa zambetele pe care mi le ofera cat timp e cu tzitzi in gurita oriunde am fi, pe strada, in parc, acasa, in masina etc.
    Chiar ieri am avut parte de un moment tare fain. Eram in parcul Kiseleff si Nadiutei i s-a facut foame. Imediat mami se executa si ii da de papa pe o bancuta:) Prin fata noastra treceau destui oameni cu diverse reactii. Unii nu bagau deloc de seama, altii intorceau brusc capul in tufisurile de vizavi, altii ma priveau incruntati, iar altii, cei mai multi, de altfel imi zambeau. Chiar 2 doamne foarte cochete care isi plimbau cateii comentau: "Ai vazut-o? Daaa, este absolut adorabila! Ce bine ii face fetitzei! Ai vazut ce se jucau? ...."
    Ei bine, da, sunt de acord cu alaptatul in aer liber. Si da, sunt extrem de trista si eu cand vad mamici de bebelusi cu carucioare si cu biberoanele aferente.
    In parcul Tei, frecventat de noi am vazut o singura mamica alaptand si m-am dus la ea si am felicitat-o si ne-am schimbat cateva impresii despre cele mici. Uneori, am impresia ca noi, mamicile Fulga:), suntem o specie pe cale de disparitie neprotejata de nimeni.

    RăspundețiȘtergere
  4. Salutare mamica de Nadia. Ma bucur ca gasesti bucurie si alinare in alaptarea micutei tale, e si normal sa se intample asa. Poate mamele care nasc generatiile noi de bebei vor alapta in proportie mai mare si le vei pta spune cat sunt de dragute cand se joaca pe o banca in parc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar in seara asta, la bunici, ne-am intalnit cu o fosta colega a mamei, femeie cu facultate, ajunsa acum la pensie. Vorbind despre copii, ma intreaba cat am alaptat fetita. Cand i-am spus ca este inca alaptata, s-a uitat socata la mine si mi-a spus "Vai, dar tu nu stii ca dupa un an laptele nu mai este bun?". Jumatate amuzata, jumatate enervata am intrebat-o cine i-a spus ei asta si i-am varat sub nas recomandarile OMS. Imediat a batut in retragere si a spus ca "eu stiu mai bine" si ca asa se spunea pe vremea cand ea avea bebelus, adica acum vreo 30-35 de ani in urma si ca ea nu si-a alaptat baiatul decat 2 saptamani!? .

    RăspundețiȘtergere
  6. Deci era supercalificata sa dea sfaturi :D. Eu am asa un feeling ca alea 2 saptamani aau insemnat mai mult pus copilul la piept decat la san.

    Legat de profesie, amara mea experienta arata ca studii superioare nu a insemnat aproape niciodata mame mai bine calificate in cresterea copilului.

    RăspundețiȘtergere
  7. Zoozie: ai dreptate, studiile superioare nu inseamna mame mai bine calificate in a fi mame, dar presupun un acces la informatie mai facil sau daca nu acces, macar o dorinta mai puternica pentru aceeasi informatie.

    Continuind discutia ea a spus ca asa era pe vremea ei, ca medicii le spuneau asta mamelor si atunci ele, cat erau ele de cu studii superioare, se conformau si treceau copilul pe Similac si Humana.

    RăspundețiȘtergere

About Me