Alăptarea și biberonul nu merg mână-n mână

18:59

Povestea Adra_bell într-un comentariu de pe blogul ei despre povesti citite ca și cum i-ai copilului un biberon de lapte cald... și mi s-a zbârlit părul la propriu. Am o problemă cu îndemnurile astea la o viață artificială. Voiam să răspund acolo dar îmi dau seama că am prea multe de condensat în câteva rânduri așa că... :)


Îmi dau seama că pentru multe mame un biberon cu lapte poate însemna dovada dragostei supreme. Mda, e adevarat că în cultura noastră a oferi de mâncare e un gest de afecțiune dar stau și mă gândesc pentru câte din noi asta înseamnă gestul suprem de afecțiune sau devotament: mă scol în toi de noapte și-i fac puiului meu un biberon cu lapte cald. Îi astâmpăr foamea. Mă sacrific. Îi ofer ce e mai bun, pentru că laptele de mamă nu e bun, el poate transmite medicamente, toxine, chiar și boli, pentru că așa am văzut noi la știrile ProTV.  Mai avem putin și naștem la eprubeta de teama bolilor care trec prin placentă.

I wish să fie dorința de autosacrificiu pe altarul pur al copilului. Măcar de-ar fi așa, dar multe doamne trec la biberon tocmai ca să nu se mai sacrifice trezindu-se noaptea.  Numai că natura asta atât de ingrată determină o rată cumplit de mare de treziri nocturne la copiii sub 3 ani. Și nu-ți vine să-ți dai palme că ai renunțat într-un moment de cădere emoțională, când simțeai că nu mai poți? Nu, nu cred, pentru că mă îndoiesc că multe mame de-astea moderne își imaginează cât de ușor e de hrănit un copil alăptat față de unul îndopat. Despre asta am mai scris și cine nu mă crede nu mă crede. Multe mame au avut experiențe frustrante sau măcar triste alăptând și vor spune în cel mai bun caz că am avut eu noroc să am lapte și copil cuminte. Dar despre ”norocul” meu voi povesti cu altă ocazie pentru că am nevoie de timp să-mi depăn amintirile, să-mi caut însemnările.

Lucrul despre care voiam de fapt să scriu e violența mass-media, acea violență scrisă (eu n-am televizor) cu care promovează niște valori rupte de realitate și care n-au nimic de-a face cu condiția umană. Și lucrul care pe mine acum mă doare cel mai tare este firescul cu care oamenii acceptă că un copil nu are nevoie să fie alăptat. Motivele ar fi multe  și par bine întemeiate: mamele nu mai sunt legate de case, au o carieră, doresc să se împlinească și altfel decât prin maternitate... Am citit de multe ori că feminismul nu se împacă cu alăptarea și eu am impresia că nici cu viața de familie. Nu înțeleg de ce se mai numește feminism când deja a ajuns la o extremă în care imaginea femeii este chiar masculinizată. Eu sunt femeie, port copii și în burtă și în brațe, sânii mei sunt izvor de hrană și de plăcere. Plăcerea este diferită pentru cei mici și pentru cel mare :D. Mă rog, ideea de sâni ca accesorii sexuale, să fim bine înțeleși, există dar în cultura occidentală. Citeam mai demult un articol al unei femei antropolog unde povestea că undeva într-o insulă din Asia de Sud-Est o tânără s-a mirat de-a dreptul inocent de faptul că bărbații noștri sug la sân precum copii :)). Îmi pare rău că n-am păstrat linkul, era o referință interesantă.

Despre faptul că o femeie nu se leagă de casă alăptând, despre ideea că odată cu un copil devii mai permisiv în ce privește nevoile tale primare am mai scris. Eu una cred că face parte din viață și cine are copii devine mai puțin focusat pe propria persoană. Gradul în care se întâmplă asta diferă dar când citesc ce spun unii oameni despre a avea copii te găsesc toate frigurile. Mă refer la comentarii. Articolul în sine nu mi se pare deplasat, e un punct de vedere, eu m-am confruntat, de exemplu, cu toate lucrurile astea dar am găsit soluții pentru fiecare mai devreme sau mai târziu. Aș adăuga doar că, pentru un cuplu care nu e puternic legat, un copil dezbină înainte de a uni. De fapt întâi dezbină, îți testează dăruirea de sine atât ție, femeii, cât și ție, bărbatului, copii ne învață să trăim și altfel.

Și dacă tot m-am legat mai devreme de un aspect sexual, hai să continuu firul ideilor și să ajung la indivizii care văd conotații sexuale  în actul de alăptare a unui copil mic (mă refer la grupa 1-3 ani+... cât de mult plus numai copilul și mama pot stabili). Spuneam că doar noi vedem țâța ca pe o jucărie erotică. Prin globalizare, o grămadă de elemente (negative) ale culturii occidentale s-au împrăștiat care-ncotro. Acum, ce-i făcut e bun făcut, dar un om care vede așa ceva la un copil e el înuși dereglat, cred că undeva înăutrul lui are fie o tendință renegată spre pedofilie, fie niște amintiri dintr-o copilărie abuzată. Îi disprețuiesc pe primii și-i deplâng pe ultimii. În orice caz, nu e nevoie să ne cărăm bagajele - cum să le spun - negative - dintr-o geerație într-alta. Creștinismul, altă mare valoare a culturii occidentale, ne învată iertarea. O propovăduiește, da, dar noi nu știm să iertăm. Ne purtăm ranchiuna și frustrarea și le dăm cadou generației care vine îmbrăcate în obiceiuri, superstiții stupide sau învățături fără vreo bază etică sau care să țină de evidența realității. Ne transmitem părerile și uităm că de fapt lucrurile simple sunt cele mai bune. Ne uităm prea mult la televizor și ne plângem când copiii se joacă maxim 5 minute cu o jucărie, uitând că jucăria cea mai bună suntem noi și că atenția unui copil de un an dureaza... 30 de secunde. E unul din motivele pentru care copiii mici sunt captivați de reclame.

Cafeaua asta cu scorţişoară e delicioasă și se vede treaba că mă inspiră. Iar nu mi-am făcut treaba ca să scriu aici :). Blogul ăsta e o plăcere vinovată.

You Might Also Like

6 comments

  1. a scris si eu un comment acolo, ca nu m-am putut abtine :(

    m-a enervat aia, liana, parca... rau de tot

    RăspundețiȘtergere
  2. Tu stii ca n-ai voie sa te enervezi :). Eu ma enrvam cand intram pe forumul despre alaptare de pe mami.ro, sunt unele care gandesc cu picioarele acolo... In ultima vreme ma menajez.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca am citit articolul ala pe forumul DC si am citit si eu articolul cu femeia din alta cultura care se mira ca in Occident barbatii "se prefac ca sunt bebelusi" (parca asa era:)
    Vroiam sa-ti spun ca am vazut celebra stire de pe Protv si la Euronews si am ramas masca, era la rubrice science, ceva de genul asta.
    Acum dupa ce am alaptat doi ani si intarcarea a decurs ca la carte (un pic cam devreme cred eu) cred ca a alapta sau nu este o chestie de alegere personala. Toata lumea are acces la informatie mai trebuie sa o si digere corespunzator. E problema lor daca n-o fac, nimeni nu le poate baga cu de-a sila in cap si-ti spun din proprie experienta ca sunt proaspete mame cu care nu o scoti la capat in niciun fel

    RăspundețiȘtergere
  4. E atat de multa incat sigur gasesti ceva sa t se potriveasca precum o manusa, in sensul ca pentru 10 tampenii gasesti 100 de chestii care sa le confirme.

    Scriu toate astea pentru ca biberonul a devenit o chestie care tine de folclor deja, daca nu apelezi la el deja e ceva in neregula cu tine. Chiar si eu am biberoane in casa. Le folosesc ca borcanele.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pfuai, da ai vazut ce articol e acolo in dreapta?

    "Laptele de vaca, adaugat la alimentatia copilului in primele doua saptamani de viata, il fereste de alergie"!!!

    Da stiai ce scandal a fost ca facebook a interzis pozele cu bebe la san pe motiv ca sunt obscene? http://www.naturalnews.com/News_000635_breastfeeding_Facebook_photos.html

    Hai, mai, si treaba aia cu protv chiar e adevarata? Incredibil.

    Ca de obicei, imi plac tare postarile tale pentru alaptare! Nu inteleg cine ne-a indoctrinat in halul asta de trebuie sa lamuresti o femeie ca laptele ei e bun. Mi se pare tragi-comic sa ajungi la concluzia ca poate laptele TAU nu e bun pentru copilul TAU, pentru care il produci de fapt, in mod natural... ca poate e mai bun un lapte de vaca deshidratat si umplut de chimicale, ii da TOT ce-i trebuie. N-o sa reusesc sa inteleg.

    Ca sa nu mai spun ca nu stiu unde ni s-a pierdut increderea in noi, in noi mamele. Cine o zdruncina nu inteleg. Tocmai am citit de cineva ca a pus copilul pe lapte praf pentru ca s-a gandit ca nu mai are lapte din moment ce a vrut sa se mulga o data si nu a iesit mare lucru! Si asta acum, la 8 luni, cand ai fi zis ca are experienta. Pai daca nu avea lapte nu era clar ca puiul n-ar fi crescut, n-ar fi dormit, ar fi plans, etc? Cine le baga asa ceva in cap oare?

    RăspundețiȘtergere
  6. Raluca, da e adevarata faza cu protv si a starnit multe polemici la timpul ei.Cred ca este vorba de un fragment dintr-un studiu si nu au explicat nici conditiile in care a fost facut nici ipotezele nici concluziile studiului ci doar aceste rezultate: http://stirileprotv.ro/stiri/social/laptele-matern-este-toxic.html

    E normals a fie asa, pe ei ii intereseaza ratingurile si commenturile de la subsolul paginii, nu conteaza ce trebuie sa promoveze sau sa arate cu degetul pentru asta.

    Legat de FB, au interzis pozele in care se vedea mamelonul :))

    Iar pe-ala nu alergiile nu l-am citit, pe hotnews? Sa ma uit.

    RăspundețiȘtergere

About Me