Homo primitivus

14:30

Nu ştiu de ce, dar, când vine vorba de făcut si crescut copii, îmi vine să fiu cât mai primtivă. În ciuda faptului că primitiv nu admite termen de comparaţie in gramatica lmbii în care scriu astăzi. Şi probabil în nicio gramatică. Primitiv e... primitiv.
Ah, cum adică, domnule, primitiv? Fără gadgeturi, fără ustensile ajutătoare? Hai că în materie de făcut copii probabil că multi adoptă încă acelaşi stil basic, dar când vine vorba de crescut copii nimeni, dar nimeni, nu cred că se dezice de cel puţin unui din gadgeturile si produsele ajutătoare de mai jos (voi exclude cârpele - in zilele noastre hainele si carrier-ele textile -  şi scutecele din motivul foarte pertinent că se folosea ceva aseamator chiar si în epoca de piatră din motive măcar funcţionale, dacă nu estetice):

  • biberon
  • lapte praf
  • suzetă
  • marsupiu cât mai elaborat
  • pătuţ cât mai bine adaptat nevoilor copilului, cu gratii, apăratori, saltele din miez de cocos sau alge sau vreun tip de ierburi cât mai exotice. 
  • bouncer, leagăn, carusel, CD-uri cu muzică pentru copii si  jucării cu vocea mamei inregistrată, precum si baby phone; in sfarsit, toate chestiile astea ultra-mega tehnologizate pe care marketingul agresiv al secolului trecut ni le-a băgat pe gât ca indispensabile pentru copilul nostru independent si inregimentat din prima zi. 
Copilul modern trebuie să ştie cât mai devreme să se uşureze la oliţa care cântă  şi bate din palme în semn de recompensă pentru marea realizare. Are toate alimentele pasate, măsurate si îmbuteliate in condiţii cat mai sterile (altă stupizenie; steril e steril, steril e superlativ prin însăşi esenţa sensului său si vin eu repede să bag un comparativ obosit in postul meu mediocru). Face anumite gesturi pe categorii de vârstă,  ia în greutate conform graficelor şi ştie foarte bine ce vrea. Nu-şi enervează niciodată părinţii perfecţi şi care sunt la curent cu ultimele teorii puericulturale şi arată (ei, părinţii) cu degetul pe oricine îndrăzneşte sa fie altfel: de exemplu să-şi permită sa fie bună in IT şi blondă şi să facă troubleshooting cu calculatoarele prietenelor cu copilul de un an jumate sau doi la sân in timp ce cu mana stanga scrie oarcum anagramat pe messenger.  :)


Multumesc stiu eu cui pentru discuţiile constructive atât de reconfortante. 

You Might Also Like

6 comments

  1. hmm... eu as zice ca, dimpotriva, copilul modern, chiar daca are olita care canta cand se usureaza, scapa mai greu de scutece decat copiii de mai demult; eu am vazut multi copii de 3 ani si peste, care au inca scutece. Deci modern e sa NU pui copilul prea devreme pe olita.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu, a nu-ti pune cnpilul pe olita pana nu constientizeaza ca are nevoie de ea si pana nu devine capabil sa se tina nu e deloc modern. Modern e sa iti educi copilul de la varste cat mai fragede, sa fie puternic, individualist si sa faca la olita de la 7 luni. Ce spui tu e mai aproape de AP.

    Un om cu capul pe umeri isi culca copilul in camera lui cum il aduce de la spital ca asa e igienic. Si modern, ca na avem si viata de cuplu, nu?

    RăspundețiȘtergere
  3. eu chiar mi-am pus fetita pe olita de la 7 luni :) in fiecare zi am exersat si i-am explicat ce face ea acolo. Si acum, cand are 1 an si 5 luni am inceput sa vad rezultatele, a inceput sa anunte cand face kk.
    Putem sa avem viata de cuplu si daca nu culcam copilul in camera lui, nu? :P

    RăspundețiȘtergere
  4. Toate astea usureaza "chinul" mamei si fac independent copilul mai devreme ...cica......ca mama sa fie si ea libera.
    Apoi, mai tarziu, se intreaba: "de ce ala e asa si al meu e altfel?"
    Iar cu facutu' la olita.......apai mandria de mama si orgoliul tre' si ele hranite cumva, nu?
    Eh, subiect controversat mai scrii si tu.....hihihi
    Te imbratisez!

    Ah, ai uitat ceva......ca sa racai......nasterea naturala se face doar........in staul! Cezariana cand nu e necesara, pe banda!

    RăspundețiȘtergere
  5. Rox cateodata nu ma pot abtine :D. Bine te-am regasit aici!

    Lavida fetita ta e sclipitoare, de-aia ti-a mers cu olita. Dar nu ma pot abtine sa cred ca sunt si niste coincidente fericite la mijloc care te-au facut sa insisti cu olita asa devreme! Plus ceva elimination communication. Eu n-am atata vointa.

    RăspundețiȘtergere
  6. Rox, nu e vorba deloc de orgoliul meu. Am ales sa o pun asa devreme pe olita din motive igienice in primul rand, nu-mi placea sa o gasesc tot timpul cu kk prin pasarica. Si am avut norocul sa fie cooperanta (nu sclipitoare :) te pup, zoozie) si a acceptat din start sa stea si a mai si facut din prima, pt ca am pus-o dimineata. Nu am insistat deloc si nu am certat-o niciodata, nu ma astept ca acum daca a inceput sa-mi spuna, sa o faca de fiecare data... dar inceputul e promitator!

    RăspundețiȘtergere

About Me